Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Vasiļjevs startēs "Grand Prix" posmos Teksasā un Japānā, par LČ pagaidām šaubas

Rolands Eliņš

Vasiļjevs startēs "Grand Prix" posmos Teksasā un Japānā, par LČ pagaidām šaubas
Deniss Vasiļjevs. Foto: EPA/Scanpix

Latvijas vadošais daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs turpina gatavošanos jaunajai sezonai, ko viņš arī šoreiz sāks ar sacensībām Slovākijā septembra izskaņā, portālam Sportacentrs.com pastāstīja viņa menedžeris Kristofers Trevizans, norādot, ka par dalību Latvijas čempionātā decembrī pagaidām ir jautājuma zīmes. Taču savu māju tuvumā Vasiļjevs šosezon startēs tik un tā, jo viņa sezonas galvenais mērķis ir Eiropas čempionāts janvārī, kas šoreiz notiks Lietuvā.

Deniss Vasiļjevs tika atzīts par 2022. gada Latvijas labāko sportistu, taču iepriekšējās sezonas noslēgumā viņam savus labākos rezultātus neizdevās sasniegt, Eiropas čempionātā iegūstot piekto vietu un pēc tam martā pasaules čempionātā iegūstot 13. vietu. Gatavošanās nākamajai sezonai sākās jau drīz pēc pasaules čempionāta, proti, jau aprīļa sākumā kopā ar kanādiešu horeogrāfi Šeju Linnu Bornu , kura 2020. gadā ieguva ISU apbalvojumu kā gada horeogrāfe, tika veidota nākamās sezonas īsā programma.

"Jau aprīļa sākumā veidot īso programmu - tas ir agrs starts nākamajai sezonai, un tas sniedza vairāk laika sagatavoties un pieslīpēt visu nepieciešamo," sacīja Vasiļjeva menedžeris Kristofers Trevizans.

Viņš pastāstīja, ka Vasiļjevs pēc darba pie īsās programmas aprīlī ticis pie neliela atvaļinājuma, pēc tam maijā bijis treniņos Japānā, kur daudz strādājis pie tehnikas, sekojusi atgriešanās Šveicē, kopā ar treneri Stefanu Lambīlu veidojot garo programmu. Divas nedēļas tikušas veltītas tūrei Japānā, uzstājoties dažādos pasākumos, un šobrīd Deniss ir atpakaļ Šveicē, kur paralēli treniņiem uz ledus strādā arī vasaras nometnēs.

"Šobrīd notiek intensīvākais treniņu darbs pirms jaunās sezonas," norādīja Trevizans. "Šobrīd laiks sadalās apmēram 50:50 uz ledus un ārpus tā, jo viņa sagatavošanās posmā savu artavu sniedz arī viņa hobiji - Deniss piedalās baleta, jogas un cīņas mākslu nodarbībās. Jā, Deniss jau trīs gadus praktizē Vjetnamas cīņu mākslu skolu, tas viņam palīdz labāk kontrolēt savu ķermeni un tā kustības, palielina kustību asumu un sniedz eksplozivitāti."

Kopumā starpsezonu Vasiļjeva menedžeris novērtēja kā ļoti veiksmīgi aizvadītu, jo nav bijušas nekādas problēmas ne ar savainojumiem, ne ar inventāru: "Starpsezonā viņš nomainīja daiļslidošanas slidas, kas parasti ir visai grūts process. Pirmajās dienās gluži vienkārši sāp kājas. Taču Deniss ātri adaptējās."

Nākamās sezonas grafiku Vasiļjeva komanda varēja sākt veidot jūnija beigās, kad tika saņemti ielūgumi uz "Grand Prix" sacensībām. Paredzēti seši posmi, un sportisti var piedalīties ne vairāk kā divos no tiem. "Tikai pašas lielākās zvaigznes var izvēlēties, kur doties," skaidroja Trevizans. "Arī "Top10" daiļslidotājam kā Deniss ir vienkārši jāgaida ielūgumi, un, kad saprotam, uz kurieni būs jādodas, varam veidot pārējās sezonas kalendāru."

Šosezon Vasiļjevs piedalīsies "Skate America" posmā Allenā, Teksasā, kas notiks 20.-22. oktobrī, un "NHK Trophy" Osakā, kas notiks 24.-26. novembrī. Viņš attiecīgi piedalīsies "Grand Prix" sērijas pirmajā un pēdējā posmā. Pirms došanās uz Teksasu Vasiļjevs sezonu oficiāli atklās septembra beigās ar "Nepala Memorial" sacensībām Bratislavā, Slovākijā.

2023./24.g. Grand Prix kalendārs

DatumsSacensībasVieta
20.-22.10.Skate AmericaAlena (ASV)
27.-29.10.Skate CanadaVankūvera (Kanāda)
3.-5.11.Grand Prix de FranceAnžē (Francija)
10.-12.11.Cup of ChinaČunčjina (Ķīna)
17.-20.11.Grand Prix of EspooEspo (Somija)
24.-26.11.NHK TrophyOsaka (Japāna)
7.-10.12.Grand Prix FinalPekina (Ķīna)

"Mūsu tālākos plānus, protams, ļoti iespaidos tas, vai Deniss kvalificēsies "Grand Prix" sezonas finālam Pekinā," sacīja viņa menedžeris. "Pagājušajā sezonā viņš piedalījās arī Latvijas čempionātā, un viņš vēlētos uzstāties savās mājās arī šogad, taču, ja viņš piedalās "Grand Prix" finālā Ķīnā 7.-10. decembrī, tad sacensties Rīgā nedēļu vēlāk būs ļoti sarežģīti. Turklāt viņa sezonas galvenais mērķis ir Eiropas čempionāts janvāra sākumā, kas notiks ļoti tuvu viņa dzimtajai pilsētai Daugavpilij."

Eiropas čempionāts šosezon paredzēts Kauņā, turklāt tas norisināsies uzreiz pēc Ziemassvētku pārtraukuma, proti, no 8. līdz 14. janvārim. Vasiļjevs 2022. gada EČ izcīnīja bronzas medaļu, un toreiz sacensības notika Tallinā. Tiek cerēts, ka sacensības Baltijas valstīs arī šoreiz būs panākumu avots, un Vasiļjeva komanda tieši EČ izvirza kā sezonas kulmināciju.

Pēc tam gan paredzēts arī pasaules čempionāts, kas notiks marta vidū Monreālā, Kanādā. "Iespējams, starp EČ un PČ Denisam būs vēl kādas sacensības, līdzīgi kā tas bija iepriekšēja gadā, taču tas būs lēmums, kas jau tiks pieņemts sezonas gaitā," skaidroja Trevizans.

23 gadus vecais Vasiļjevs šobrīd ISU pasaules rangā izlikts astotajā vietā, kur viņš ir ceturtais labākais Eiropas daiļslidotāju konkurencē. Aizvadītajā sezonā viņam novembrī izdevās pirmoreiz karjerā iekļūt "Grand Prix" posma trijniekā, izcīnot otro vietu Džona Vilsona vārdā nosauktajā turnīrā Šefīldā. Savā otrajā GP posmā Vasiļjevs bija desmitais un kopvērtējumā bija 13. vietā, kamēr "Grand Prix" sezonas finālam kvalificējās tikai seši labākie.

ISU pasaules rangs, vīrieši

V.DaiļslidotājsValstsPunkti
1.Šoma UnoJapāna3772
2.Junhvans ČaDienvidkoreja3296
3.Iļja MaļiņinsASV3027
4.Adams Šio Him Francija2966
5.Daniels GraslsItālija2942
6.Mateo RicoItālija2878
7.Kazuki TomonoJapāna2640
8.Deniss VasiļjevsLatvija2543
9.Šuns SatoJapāna2487
10.Kao MjuraJapāna2335