Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Lietuvas prezidents oficiāli atņēmis pilsonību Krievijā startējošajai daiļslidotājai

Agris Suveizda

Lietuvas prezidents oficiāli atņēmis pilsonību Krievijā startējošajai daiļslidotājai
Margarita Drobjazko. Foto: A. Ufartas/BNS

LETA--BNS. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda piektdien parakstīja rīkojumu par izņēmuma kārtā piešķirtās Lietuvas pilsonības atņemšanu Krievijā dzīvojošajai daiļslidotājai Margaritai Drobjazko.

"Prezidents ir parakstījis dekrētu," ziņu aģentūrai BNS apliecināja Lietuvas prezidenta preses pārstāvis Rids Jasjuļonis. Lietuvas Pilsonības komisija ceturtdien nolēma ieteikt prezidentam anulēt Drobjazko pirms 30 gadiem par īpašiem nopelniem piešķirto pilsonību. Komisijas vērtējumā, daiļslidotāja ar savu rīcību ir paudusi atbalstu Krievijas režīmam, kas turpina karu Ukrainā.

Lietuvas Slidošanas federācijas prezidents Vītauts Jasutis piektdien Seimā apstiprināja, ka Drobjazko un viņas vīrs un daiļslidošanas partneris Povils Vanags neapmeklēs Starptautiskās Slidošanas savienības (ISU) Eiropas Daiļslidošanas čempionātu, kas janvārī notiks Kauņā. Informējot deputātus par gatavošanos čempionātam, Jasutis atzina, ka Drobjazko un Vanags ir visu laiku labākais Lietuvas daiļslidotāju pāris, tādēļ ir žēl, ka viņi neapmeklēs čempionātu. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka federācijas pozīcija attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā ir bijusi skaidra un arī Drobjazko un Vanaga "rīcība ir viennozīmīga".

Drobjazko, kas ir dzimusi Krievijā, 1993.gadā izņēmuma kārtā par nopelniem sportā tika piešķirta Lietuvas pilsonība. Drobjazko kopā ar Vanagu Lietuvu ir pārstāvējusi dažādās sacensībās. Jūnijā Seima deputātu grupa vērsās Iekšlietu ministrijā, ierosinot Drobjazko atņemt Lietuvas pilsonību. Viņi lūdza izvērtēt pamatojumu Lietuvas pilsonības atņemšanai daiļslidotājai saskaņā ar likuma grozījumiem, kas ļauj atņemt izņēmuma kārtā piešķirto pilsonību personai, kuras rīcība apdraud Lietuvas vai tās sabiedroto drošības intereses un tādējādi grauj valsts reputāciju. Šie likuma grozījumi stājās spēkā martā.

Jūlijā Lietuvas Valsts drošības departaments secināja, ka Drobjazko nerada draudus valsts drošībai. Šonedēļ publiskotajā atklātajā vēstulē Drobjazko uzsvēra, ka nav saistīta ar Krievijas propagandu un nes "kultūras un laipnības gaismu". Pilsonības likuma grozījumi tika sagatavoti, reaģējot uz pagājušajā vasarā izcēlušos sašutumu par Drobjazko un viņas vīra un daiļslidošanas partnera Vanaga rīcību, kad viņi augustā piedalījās šova programmā Krievijas pilsētā Sočos. Izrādi organizēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva, bijusī daiļslidotāja Tatjana Navka.

Pēc Drobjazko un Vanaga uzstāšanās Sočos Nausēda atņēma viņiem 2000.gadā piešķirto Lietuvas valsts apbalvojumu - Ģedimina ordeņa Bruņinieka krustu.

Izmantotie resursi:
LETA

     [+] [-]

, 2023-09-15 19:35, pirms 8 mēnešiem
Super.