Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Nausēda drīzumā atņems Lietuvas pilsonību daiļslidotājai Drobjazko

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Nausēda drīzumā atņems Lietuvas pilsonību daiļslidotājai Drobjazko
Margarita Drobjazko un Povils Vanags. Foto: BNS

LETA--BNS. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda drīzumā atņems Lietuvas pilsonību Krievijā dzīvojošajai daiļslidotājai Margaritai Drobjazko, ceturtdien paziņoja valsts vadītājs.

Tādu apņēmību Nausēda pauda pēc tam, kad Lietuvas Pilsonības komisija nolēma ieteikt prezidentam anulēt Drobjazko pirms 30 gadiem par īpašiem nopelniem piešķirto pilsonību.

"Man šis jautājums ir pilnīgi skaidrs. Tādēļ es to drīzumā izdarīšu," Nausēda teica žurnālistiem, atbildot uz jautājumu, vai pēc komisijas ieteikuma atņems daiļslidotājai pilsonību.

"Domāju, ka cilvēkiem, kas ar agresora zābakiem vēlas nest kultūras un laipnības gaismu, to vajadzētu darīt bez Lietuvas pilsonības," piebilda Lietuvas prezidents.

Šonedēļ publiskotajā atklātajā vēstulē Drobjazko uzsvēra, ka nav saistīta ar Krievijas propagandu un nes "kultūras un laipnības gaismu".

Lietuvas Pilsonības komisijas priekšsēdētājs Prans Žukausks ceturtdien paziņoja, ka komisija vienbalsīgi nolēmusi ieteikt valsts prezidentam atņemt Lietuvas pilsonību Drobjazko, kura, lai gan nav tieši pauduši savus politiskos uzskatus, ir piedalījusies pasākumos Krievijā.

"Mums ir jāizvēlas puses, jo mēs nevaram izlikties, ka viena lieta pastāv neatkarīgi no otras, jo īpaši tad, kad kultūru vai tās imitāciju rada valsts, kas izlej nevainīgu cilvēku asinis," pauda Lietuvas prezidents.

Jūnijā Seima deputātu grupa vērsās Iekšlietu ministrijā, ierosinot Drobjazko atņemt Lietuvas pilsonību. Viņi lūdza izvērtēt pamatojumu Lietuvas pilsonības atņemšanai daiļslidotājai saskaņā ar likuma grozījumiem, kas ļauj atņemt izņēmuma kārtā piešķirto pilsonību personai, kuras rīcība apdraud Lietuvas vai tās sabiedroto drošības intereses un tādējādi grauj valsts reputāciju. Šie likuma grozījumi stājās spēkā martā.

Saskaņā ar noteikto kārtību Iekšlietu ministrijai jāvēršas Pilsonības komisijā, kas sniegs ieteikumu Lietuvas prezidentam, kurš pieņems galīgo lēmumu par to, vai atņemt pilsonību.

Jūlijā Lietuvas Valsts drošības departaments secināja, ka Drobjazko nerada draudus valsts drošībai.

Pilsonības likuma grozījumi tika sagatavoti, reaģējot uz pagājušajā vasarā izcēlušos sašutumu par Drobjazko un viņas vīra un daiļslidošanas partnera Povila Vanaga rīcību, kad viņi augustā piedalījās šova programmā Krievijas pilsētā Sočos. Izrādi organizēja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretāra Dmitrija Peskova sieva, bijusī daiļslidotāja Tatjana Navka.

Pēc Drobjazko un Vanaga uzstāšanās Sočos Nausēda atņēma viņiem 2000.gadā piešķirto Lietuvas valsts apbalvojumu - Ģedimina ordeņa Bruņinieka krustu.

Drobjazko, kas ir dzimusi Krievijā, 1993.gadā izņēmuma kārtā par nopelniem sportā tika piešķirta Lietuvas pilsonība.

Vanags un Drobjazko, kas sāka kopā slidot vēl Padomju Savienības laikā, bet pēc tās sabrukuma uzstājās kā Lietuvas duets, dzīvo Krievijā.

Izmantotie resursi:
LETA

  +1 [+] [-]

, 2023-09-14 18:49, pirms 8 mēnešiem
Povilam Vonogam arī nost pilsonību!

     [+] [-]

, 2023-09-14 21:32, pirms 8 mēnešiem
pirms 30 gadiem par īpašiem nopelniem piešķirto pilsonību.(C)

Viņa ir jau tik veca?!

     [+] [-]

, 2023-09-14 21:33, pirms 8 mēnešiem
Pr to pilsonības atņemšanu runā jau vismaz gadu, bet izrādās - joprojām nav nekas atņemts! Tas tiešām pārsteidz!

     [+] [-]

, 2023-09-14 21:35, pirms 8 mēnešiem
Drobjazko nerada draudus valsts drošībai.(c)

- Tad kāpēc atņemt pilsonību, ja nerada nekādus draudus?!
Mums arī Jānis Kalniņš spēlē Krievijā jau 2 gaus, bet neviens viņa pilsonību nost neņem!

     [+] [-]

, 2023-09-14 21:55, pirms 8 mēnešiem
Visai RD gvardei atņemt pilsonību