Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Ļoti kupls komandas sastāvs uz pasaules čempionātu Lahti

Ivars Bācis
Ivars Bācis

No 23.februāra līdz 5.martam Somijas slēpošanas centrā Lahti norisināsies pasaules čempionāts slēpošanā, kas ietvers ierastos trīs sporta veidus – distanču slēpošanu, tramplīnlēkšanu un ziemeļu divcīņu. Pirmdien uz vēsturisko distanču slēpošanas centru Lahti devās ļoti kupla Latvijas komanda, kurā ir iekļauti desmit slēpotāji pa pieciem no katra dzimuma. Tikmēr tramplīnlēkšanā mūsu valsti pārstāvēs divi sportisti – Kristaps Nežborts, kuram tas būs jau trešais čempionāts, un Šarlote Šķēle, kura tādā mērogā debitēs. Šodien notiks kvalifikācijas slēpojums, kur desmit labākie tiks uz pamatsacensībām.

Veidojot pirms pusotra gada atlases noteikumus uz pasaules čempionātu distanču slēpošanā, netika izvirzīti kritēriji par noteiktu FIS punktu sasniegšanu vai iekļūšanu pasaules rangā kādās noteiktās vietās, piemēram, piecsimtniekā. Pietika ar to, ka esi rangā labāko piecu vīriešu vidū un starp labākajām trim sievietēm neatkarīgi no līmeņa. Pēdējā brīdī sieviešu skaits no trīs tika palielināts uz pieci, tādējādi uz Lahti tiks aizvesti mūsu slēpotāji līdzīgā sadalījumā – pieci vīrieši un piecas sievietes. Līdz ar to Latvija uz svarīgākajām sezonas sacensībām arī šoreiz sūtīs daudz slēpotāju, kā tas bija iepriekšējos trīs čempionātus Falunā, Valdifiemmi un Oslo.

Interesants bija fakts, ka atšķirībā no citiem gadiem šoreiz varēja novērot pretēju tendenci, proti, federācijai vairs nebija jāskrien pakaļ un jālūdzas, lai slēpotāji brauktu, bet paši slēpotāji bija ieinteresēti tikt uz čempionātu un izrādīja lielu interesi. Tā tam vajadzētu būt, bet iepriekš tā nebija. Protams, ne jau visus interesantus var paņemt un vajag ņemt uz čempionātu, bet, ja šāda interese un vēlme būs arī turpmāk, tad augs savstarpējā konkurence, un arī līmenim vajadzētu celties.

Pēc pasaules čempionāta Falunā tika mēģināts ieviest principu, kas vairs nepieļautu uz svarīgākajām sacensībām nokļūt tiem, kas tajā sezonā nav trenējušies vai nav startējuši. Līdz ar to sākotnēji tika noteikts nedaudz mazāks pārstāvju skaits, kas vairs nepārsniedza desmit – astoņi slēpotāji. Taču pēdējā sanāksmē, kurā lēma par komandas sastāvu, tika apstiprināts variants 5+5 jeb 10 slēpotāji (iekavās vietas pasaules rangā distancē un sprintā uz 26.janvāri, kad tika pieņemts lēmums, un sarindoti viņi šeit ir nevis pēc vietas reitingā, bet pēc reālā varējuma, ņemot vērā šajā gadā uzrādītos rezultātus):

Indulis Bikše (458., 325.) Patrīcija Eiduka (543., 581.)
Raimo Vīgants (1332., 575.) Inga Paškovska (667., 365.)
Jānis Šņoriņš (2752., 2034.) Anda Muižniece (569., 532.)
Gints Lūsis (2869., ------) Natālija Kovaļova (1333., 950.)
Ingmārs Briedis (2378., 1209.) Kitija Auziņa (1256., 1039.)

Ņemot vērā nupat Latvijas čempionāta otrajā posmā pieredzēto, kad sieviešu konkurencē viena no otras bija diezgan tālu un veterāne Laima Klauža apsteidza divas reizes jaunākās meitenes, kuras dosies uz Lahti, bet pati Laima nē, daudziem rodas bažas par to, vai šīs divas meitenes vajadzēja papildus iekļaut komandā. Tā kā pašas slēpotājas to ļoti grib, kā arī sanāksmē vairākums tā lēma, tad laikam tam ir savs pamats, un viņi ir pārliecināti par lēmuma lietderību un par labu rezultātu uzrādīšanu pasaules čempionātā. Tikmēr aptuveni mūsu līmenī startējošās lietuvietes, bulgārietes, bosnietes vai ungārietes vairāk par divām vai trim no katras valsts nebrauc uz pasaules čempionātu. Starp citu, slēpošanas līdzjutēji portālā Sportacentrs nospiedošā vairākumā no tiem, kas piedalījās aptaujā, nobalsoja, ka sieviešu konkurencē uz pasaules čempionātu būtu jādodas tikai vienai Latvijas pārstāvei – P.Eidukai.

No desmit uz Lahti braucošajiem Latvijas pārstāvjiem pasaules čempionāta kvalifikācijas normu – vienās sacensībās iegūti vismaz 90 FIS punkti vīriešiem un 120 FIS punkti sievietēm – ir izpildījuši puse jeb pieci mūsējie – Bikše, Vīgants, Eiduka, Muižniece, Paškovska (arī O.Muižnieks, turklāt vairākas reizes, bet attiecās braukt uz pasaules čempionātu, par oficiālu iemeslu minot netikšanu prom no darba - aut.piez.). Vienīgais no Lahti braucējiem, kas normatīvu izpildījis visaugstākā līmeņa sacensībās – pasaules kausa posmos, kas reāli parāda sportistu gatavību pārstāvēt valsti pasaules čempionātā, ir Indulis Bikše, kurš zem 90 FIS punktiem šajā sezonā ieguvis pat piecos PK posmos. Pārējie četri no iepriekšminētajiem šo normatīvu izpildīja pirmo reizi janvāra sākumā Lietuvas čempionātā un FIS sacensībās Madonā. Vīriešiem paveicās, ka spēcīgie baltkrievi J.Astapenka un S.Dolidovičs nebrauca uz maksimumu, bet dāmām sanāca interesanti, ka Muižniece un Paškovska sekundes robežās cīnījās par uzvaru, nopelnot 113 FIS punktus, kaut tobrīd abām reitings bija ap 150 FIS punktiem, bet tāda ir FIS punktu rēķināšanas sistēma.

Vīriešiem I.Bikše plāno startēt trijās disciplīnās – sprintā, 15km klasikā un 50km slidsolī, kas ir tikai likumsakarīgi, jo "Tour de ski" un pasaules kausa posmos viņš apliecināja, ka var atzīstami cīnīties ar vadošajiem pasaules slēpotājiem. Skiatlonu ir nolemts izlaist, jo nevar atzīstami startēt visās distancēs pat ar tādu gatavību, kāda ir Indulim, jo piedalīšanās visos startos būtu bezatbildība, skaidro Induļa treneris Zintis Bikše. R.Vīgants ir izlēmis piedalīties tikai sprintā, kas viņam šobrīd labāk padodas. Talsinieki Šņoriņš un Lūsis startēs 10km kvalifikācijas slēpojumā, bet Šņoriņš vēl arī sprintā, līdz ar to jaunākajam kurzemniekam būs tādi pati programma kā siguldietim Briedim. Kā atzīst paši talsinieki, tad Latvija būtu jāpārstāv Bikšem un varbūt arī Vīgantam, bet viņi paši esot tālu no līmeņa, kas nepieciešams atzīstamai startēšanai pasaules čempionātā, taču, ņemot vērā, kas vēl brauc uz Lahti, tad viņi uzskata, ka arī ir iekļaujami komandā.

Sievietēm pašreizējā līdere P.Eiduka tāpat kā Vīgants piedalīsies tikai sprintā. Tāds ir viņas pašas un trenera I.Eiduka lēmums. Kā pastāstīja Patrīcijas treneris Ingus, tad, neskatoties uz to, ka Latvijā viņa ir līdere, Patrīcija nav tādā līmenī, lai ar vadošajām cienīgi startētu vairākās distancēs, tāpēc ir nolēmuši piedalīties tikai sprintā. Šāds solis ir labs piemērs sportiskā principa ievērošanā. Paškovska, kas sevi ļoti labi parādīja PK posmā Otepē, startēs sprintā un kvalifikācijā klasikā. Tikmēr Anda Muižniece tiek virzīta startam visās distancēs. Kovaļova piedalīsies sprintā un kvalifikācijas slēpojumā, bet Auziņa tikai kvalifikācijas slēpojumā.

Starp citu, mūsu ziemeļu kaimiņienes, kas ir spēcīgākas un augstākā līmenī nekā Latvijas slēpotājas, pasaules čempionātos startē vienā vai, maksimums divās distancēs, jo viņas apzinās, ka ir sarežģīti sagatavoties vairāk startiem, un igaunietēm mērķis ir uzrādīt cienījamu rezultātu, nevis aizbraukt kopā ar pavadošo personālu divu nedēļu ekskursijā uz čempionātu. Pēdējā reize, kad igaunietes sieviešu konkurencē startēja vairāk nekā divās disciplīnās, bija olimpiskās čempiones Kristīnas Šmigunas laikā, kad titulētā igauniete cīnījās par medaļām pasaules čempionātā, un tās arī ieguva.

Lielākās cerības uz augstvērtīgāku rezultātu saistās ar Induli Bikši kādā no divām distancēm, kā arī ar Ingu Paškovsku un Patrīcju Eiduku sprintā. Ja reiz kvalifikācijas normas izpildīšana, kas dod tiesības startēšanai pasaules čempionātā distancēs, ir 90 FIS punkti vīriešiem un 120 FIS punkti sievietēm, tad tādu rezultātu vai tuvu tam mēs arī novēlam, kā arī, protams, sagaidām no mūsu slēpotājiem Lahti pamatdistancēs, izņemot sprintu, kur to izdarīt ir grūtāk.

Puse no mūsējiem pasaules čempionātā startēs atkārtoti, bet pieciem - Vīgantam, Eidukai, Briedim, Šņoriņam, Lūsim – tas būs pirmais čempionāts.

Cik augstu tiks labākais no Latvijas slēpotājiem pasaules čempionātā Lahti?

  • 9

  • 18

  • 22


     [+] [-]

, 2017-02-22 10:21, pirms 7 gadiem
Tomēr liekas dīvaini, braukt uz pasaules čempionātu un startēt tikai sprintā, kur tāpat būs vieta pašā rezultātu lejasgalā. Vēl vismaz vienu distanci taču varēja pieķert klāt.

Vai Latvijas komandas plāno piedalīties stafetē?

  +1 [+] [-]

, 2017-02-22 10:44, pirms 7 gadiem
P.S. Kas Bikšem notika pēdējā PK posmā, kur viņš izstājās?

Daudz mūsējo, būs interesantāk sekot rezultātiem. Papētīju šodiens starta sarakstus. Ja var ticēt FIS punktiem, tad mūsu vīriem cerības tikt desmitniekā ir ļoti zemas, bet dāmas teorētiski var pacīnīties.

P.P.S. Atradu iekš infoski:

Tā vēl mūsu slēpotājs pamocījās līdz otrā apļa vidum (7,5km), bet pēc tam jau pavisam mierīgi pavizinājās līdz stadionam atpakaļ un likumsakarīgi izstājās, lai nebūtu sevi lieki jāsamoca pirms pasaules čempionāta. Tā bija pirmā nefinišēšanas reize I.Bikšem šāda līmeņa sacensībās. Kā atzina Induļa tēvs un treneris Zintis Bikše, tad šoreiz ir sanācis kļūdīties ar smēriem. Laika apstākļi nebija pateicīgi, un ne visai veiksmīga izvēle bijusi arī citiem.

  -3 [+] [-]

, 2017-02-22 10:53, pirms 7 gadiem
es ar varētu aizbraukt! slēpes esmu redzējis, nūjas rokās turējis arī!