Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Bobsleja jaunā sezona sāksies ar pirmo posmu olimpiskajā Ķīnas trasē

Bobsleja jaunā sezona sāksies ar pirmo posmu olimpiskajā Ķīnas trasē
Foto: IBSF

Ar divnieku sacensībām plkst. 4.00 pēc Latvijas laika naktī uz piektdienu sāksies Pasaules kausa bobslejā jaunā sezona, kurā Latviju pārstāvēs divas ekipāžas ar pilotiem Emīlu Cipuli un Jēkabu Kalendu priekšgalā. Latvijas izlase jauno sezonu sagaida ar cīņām ne tikai ledus trasēs, bet arī ārpus tām, jo krietni mazinājies valsts finansējums, taču šoreiz tiek paredzēta dalība visos PK posmos. Tiešraides būs pieejamas "Go3 Sport Open" kanālā.

Pekinas olimpisko spēļu ledus trasē Jaņcjinā Pasaules kausa posms norisināsies pirmoreiz. Šī trase tika izmantota olimpiskajās spēlēs 2022. gadā, taču pirms tam oficiālas PK sacensības tajā nenotika, un austrumos no Pekinas esošā trase netika iekļauta arī pagājušās sezonas Pasaules kausa kalendārā. Savu oficiālo PK debiju Jaņcjinas trase atzīmēs ar piecu sacensību uzņemšanu - bobsleja divnieki, sieviešu un vīriešu skeletons piektdien, kā arī bobsleja četriniekiem divas sacensības attiecīgi sestdien un svētdien.

Sportistiem iepriekšējās dienās bija iespēja izmantot laiku neoficiālajiem treniņiem, par kuriem gan bija arī papildus jāmaksā, ko darīja arī Latvijas bobslejisti. Savukārt oficiālajos treniņbraucienos otrdien Cipuļa četrinieks bija starp labākajiem, uzrādot divus labākos laikus, kamēr Kalendas četrinieks no Cipuļa laikiem atpalika vidēji par pussekundi.

Sezonas atklāšana notiks 10.00 no rīta pēc vietējā laika, attiecīgi Latvijā tobrīd vēl būs nakts (plkst. 4.00), taču otrais brauciens sāksies jau nedaudz piemērotākā laikā (plkst. 5.30). Jēkabs Kalenda un Dāvis Kaufmanis startēs ar otro numuru, tieši aiz mājiniekiem Kaiži Suna un Henga Žena, kamēr Emīlam Cipulim un Matīsam Miknim ir devītais numurs.

Sacensībām divniekos pieteiktas tikai 11 ekipāžas, kas gan tāpat ir vairāk nekā bija iepriekšējās sezonas atklāšanas posmā Vistlerā (10 divnieku ekipāžas). Taču no globālās tendences šeit grūti paslēpties - ja iepriekšējā olimpiskajā ciklā (no 2019. līdz 2022. gadam) katrā PK sezonā vismaz vienā posmā piedalījās 33-40 ekipāžas, tad 2022./23.g. sezonā vismaz vienā posmā startēja tikai 29 divnieku ekipāžas.

Ar bobsleja kā sporta veida niansēm jācīnās arī Latvijas Bobsleja un skeletona federācijai, kas, kā tika norādīts oficiālajā pirmssezonas preses konferencē, šosezon no valsts saņem krietni mazāku finansējumu. Kā izteicās LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis, valsts finansējums samazinājies par 25-30%, kamēr globālo inflāciju neviens nav atcēlis un izdevumi attiecīgi palielinājušies.

Ekmanis gan uzsvēra, ka šoreiz, atšķirībā no iepriekšējās sezonas, Latvijas vadošajām ekipāžām tiek plānota dalība visos Pasaules kausa posmos. Iepriekšējā sezona tika sākta ar trim posmiem Ziemeļamerikā, kuros Latvijas bobslejisti nepiedalījās, kas atspēlējās arī Pasaules kausa kopvērtējumā. Cipulis ar dalību tikai 62.5% sezonas posmu tāpat ieguva septīto vietu divniekos, kamēr Kalenda bija 13. vietā. Savukārt kombinētajā kopvērtējumā Cipulis bija devītais, kamēr Kalenda tāpat bija 13. vietā.

Pagājušās sezonas kulminācijā Cipulis gan pamanījās sarūpēt sensāciju, izcīnot sudraba medaļu pasaules čempionātā četriniekos. Šosezon PČ notiks Vinterbergā, un izlases galvenais treneris Sandis Prūsis sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka tas cerības uz medaļām nevairo. "Nezinu kāpēc, bet tur nav neviena Eiropas kausa posma, kas citus gadus tā ir bijis, un nav neviena starptautiskā oficiālā treniņu nedēļa. Būtībā Vinterbergas trase ir nobloķēta. Tas nozīmē, ka trīs vācieši ir stabili. Runājot par vadošo ekipāžu, būšu priecīgs, ja būsim sešiniekā ar domu, ka varam cīnīties par ko augstāku," sacīja Prūsis.

Prūsis arī izteicās, ka otrās ekipāžas pilota Kalendas attīstībā skatīsies ne tikai šīs sezonas griezumā, bet arī ilgtermiņā. Kalendam ir tikai 21 gads, kas nozīmē, ka bobslejā viņš junioru kategorijā skaitīsies vēl četrus gadus, un Prūsis viņā saskata lielu potenciālu nākotnei. Viņam šosezon būs debija Ķīnas, ASV un Francijas trasēs, kamēr Cipulis pirmoreiz brauks Laplaņā un Leikplesidā, kamēr Ķīnā jau startēja olimpiskajās spēlēs, kur ieguva 17. vietu divniekos.

Šoreiz Ķīnā 17. vieta nav iespējama, jo piedalīsies tikai 11 ekipāžas, turklāt to vidū būs divas Ķīnas ekipāžas. Kaiži Suns pēc 14. un 16. vietas Pekinas spēlēs iepriekšejā sezonā startēja tikai trīs Eiropas kausa posmos, kamēr Hunjians Lī iepriekšējā sezonā ieņēma 11. vietu PK divniekos.

Kopumā pirmajā posmā būs pārstāvētas tikai sešas valstis. Favorīti, protams, iepriekšējie - Vācijas piloti Frančesko Frīdrihs un Johanness Lohners noskaņojas savstarpējai cīņai par titulu, un konkurentiem būs krietni jāpacenšas, lai šajā divcīņā ielauztos pa vidu. Ķīnas posmā toties pieteikts nav trešais Vācijas pilots Kristofs Hāfers, kamēr trīs ekipāžas ir Šveicei ar Mihaelu Vogtu priekšgalā. Ķīnas posmā nestartēs Lielbritānijas vadošā ekipāža ar pilotu Bredu Holu, iepriekšējās sezonas PK kopvērtējuma bronzas ieguvēju, kuram to liedz darīt trauma. Hols nestartēs līdz pat 2024. gada janvārim.

Dalībnieku vidū ir arī Austrijas ekipāža ar Markusu Treihlu pilota pozīcijā (5. vieta 22./23.g. sezonā) un itālietis Patriks Baumgārtners (14. vieta), taču nav ne kanādiešu, ne čehu, ne amerikāņu.

Piektdien norisināsies arī pirmais posms skeletonā, taču šeit Latvija vairs nav pārstāvēta ne sieviešu, ne vīriešu sacensībās. Pēc jaunā kvotu sadalījuma Latvijai teorētiski ir tiesības pieteikt divus sportistus katrā disciplīnā.
Savukārt nedēļas nogalē četrinieku braucieni jau būs Latvijas līdzjutējiem parocīgākā laikā, proti, gan sestdien, gan svētdien pirmais brauciens sāksies 12:00. Šobrīd izlikts dalībnieku saraksts sestdienas sacensībām, kurās Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Edgaru Ungru, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu startēs ar ceturto numuru, kamēr Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu startēs ar piekto numuru.

Sacensību tiešraides šosezon piedāvās "Go3 Sport Open" kanāls, kamēr LBSF kā savus atbalstītājus piesaka "Balcia" un ilggadējo sadarbības partneri "Tet".

Pasaules kausa kalendārs divniekiem

PosmsDatumsVieta
1.17. novembrisJaņcjina (Ķīna)
2.9. decembrisLaplaņa (Francija)
3.16. decembrisInsbruka (Austrija)
4.13. janvārisSanktmorica (Šveice)
5.27. janvārisLillehammere (Norvēģija)
6.3. februārisSigulda (Latvija)
7.17. februārisAltenberga (Vācija)
8.22. martsLeikplesida (ASV)

Pasaules kausa kalendārs četriniekiem

PosmsDatumsVieta
1.18. novembrisJaņcjina (Ķīna)
2.19. novembrisJaņcjina (Ķīna)
3.19. decembrisLaplaņa (Francija)
4.17. decembrisInsbruka (Austrija)
5.14. janvārisSanktmorica (Šveice)
6.28. janvārisLillehammere (Norvēģija)
7.18. februārisAltenberga (Vācija)
8.23. martsLeikplesida (ASV)

Izmantotie resursi:
IBSF | International Bobsleigh & Skeleton...


, 2023-11-16 15:49, pirms pusgada
Bobslejs arī vairs nebūs LTV7?
, 2023-11-16 16:10, pirms pusgada
Jack Daniel`s rakstīja: Bobslejs arī vairs nebūs LTV7?
jau ieprieksējā sezonā nebija.

P.s.Bobsleju jau tā neskatās daudz cilvēku, bet ar Go3 tā vispār ir katastrofa. Var klapēt to bodīti ciet
, 2023-11-16 17:28, pirms pusgada
Skeletonveidīgs "sporta veids" ārā, tagad vēl bobsleja valsts naudas rījēju izspiests miskasktē un miers
, 2023-11-16 17:49, pirms pusgada
Jack Daniel`s rakstīja: Bobslejs arī vairs nebūs LTV7?
Kam vēl LTV vajag? Youtube visas diciplīnas un visi posmi. Ar labiem komentētājiem.
, 2023-11-16 17:53, pirms pusgada
Normāli 11 ekipāžas, kas tas par pasaules kausu, cik ilgi tērēsimies ka paliks 3 ekipāžas, tad iesim pie izgl.min. un prasīsim par medaļu vēl maksāt, tagad jau varam stāties rindā ka esam pirmajā desmitā. Sviests nevis sporta veids. Cik izmaksā tāds Ķīnas brauciens! Nav vārdu. Varam tak vēl atrast kādu sporta veidu, kur dalībnieku ir mazāk kā 5.
, 2023-11-16 18:30, pirms pusgada
norik, Tu esi nariks... 😔
, 2023-11-16 18:30, pirms pusgada
Godīgi,kas brauks Prūsis??? cienu,bet kaut kāda pazušanas sajūta...
, 2023-11-16 18:33, pirms pusgada
vienkārši Anatolijs rakstīja: Skeletonveidīgs "sporta veids" ārā, tagad vēl bobsleja valsts naudas rījēju izspiests miskasktē un miers
ja godīgi,arī manas domas...kāpēc letiņi mēģina uzbāzties visām pudelēm par korķiem!? Igauņi ar savu slēpošanu,ekonomiski ir galvas tiesu augstāk par mums ibio....
, 2023-11-16 18:36, pirms pusgada
erred rakstīja: norik, Tu esi nariks... 😔
Pilnīgi piekrītu katram viņa rakstītajam vārdam. Kas tas pa pasaules kausu? Cirks ne sporta veids. Un atkal olimpiskajā sezonā sarosīsies pāris valstis un būs lielā raudāšana,ka nevar medaļas dabūt Viss tas pats atkārtojas jau gadus 15... Kapēc Martins saukts par supermenu tā arī nedabūja nevienu olimpisko zeltu? jo lielvalstis kad vajadzēja ieguldīja naudu un olimpisko čempionu saražoja 3 gadu laikā...
, 2023-11-16 19:50, pirms pusgada
Boston United rakstīja: Kam vēl LTV vajag? Youtube visas diciplīnas un visi posmi. Ar labiem komentētājiem.
bez vpn nevar redzēt youtubi
, 2023-11-16 20:54, pirms pusgada
ingars31 rakstīja: ja godīgi,arī manas domas...kāpēc letiņi mēģina uzbāzties visām pudelēm par korķiem!? Igauņi ar savu slēpošanu,ekonomiski ir galvas tiesu augstāk par mums ibio....
Vispār jau igauņi pēdējā laikā ne slēpošanā, ne biatlonā nekādus baigos kalnus starptautiskos mačos nav gāzuši. Līdz Šmigunas un Vērpalu līmenim mūsdienās ļoti tālu.
, 2023-11-16 21:32, pirms pusgada
Boston United rakstīja: Kam vēl LTV vajag? Youtube visas diciplīnas un visi posmi. Ar labiem komentētājiem.
Bez Rīmeņa un Ekmaņa nav tas
, 2023-11-16 21:46, pirms pusgada
Lai nu kā, bet tomēr kas tas par sporta veidu, ja pasaules kausā piedalās 11 piloti! Varam jau būt patrioti sava sporta, bet nosauciet man kaut vienu sporta veidu, kur piedalās pasaules kausā 11 sportisti, sorry 22. ????????????
, 2023-11-16 22:21, pirms pusgada
Kāpēc nevar normāli publicēt Excel tabulu, kur un cik un kāds labums ir no šī sporta, varbūt es ari kļudos, bet nav vienkāršai sabiedrībai skaidrības, kāda velna pēc mums Latvijai, tie tēriņi ir vajadzīgi. Ceru uz sapratni!
, 2023-11-16 22:48, pirms pusgada
Pretīgi tie Kremļa troļļu komenti...
Nu jā, SC tos publicē...
Laikam jau agresorvalsts stipendija ir GARDA!!!
, 2023-11-16 22:57, pirms pusgada
=Girgijam=
Tev vajag tabulu ar kur un cik nopelna un kāds labums Latvijai no sporta???
Laikam jau tavi tupie komentāri ir atrodami gan pie zemledus un virsledus copes, dambretes, šaha, modernās pieccīņas, šautriņu mešanas, hokeja un futbolā u. t. t.
Aaaaaxtssss bomzētais!!!!!!!
, 2023-11-16 23:44, pirms pusgada
Nez, kāpēc te tāda naida runa? Es skatīšos, kā vienmēr, ar baudu. Tārpi jau nepazīst ātrumu.
, 2023-11-17 01:29, pirms pusgada
Sindra rakstīja: Nez, kāpēc te tāda naida runa? Es skatīšos, kā vienmēr, ar baudu. Tārpi jau nepazīst ātrumu.
Renes rakstos jau nu noteikti nav ko iet,ja grib uzlabot garīgo...viens vienīgs negatīvisms
, 2023-11-17 01:32, pirms pusgada
Baraks Osama rakstīja: Vispār jau igauņi pēdējā laikā ne slēpošanā, ne biatlonā nekādus baigos kalnus starptautiskos mačos nav gāzuši. Līdz Šmigunas un Vērpalu līmenim mūsdienās ļoti tālu.
Aizmirsi vēl vienu Jāks Mē...bet tas nemaina faktu
, 2023-11-17 01:33, pirms pusgada
icedale1 rakstīja: Renes rakstos jau nu noteikti nav ko iet,ja grib uzlabot garīgo...viens vienīgs negatīvisms
nu klasiskās kamanas vēl ir
, 2023-11-17 01:39, pirms pusgada
, 2023-11-17 01:45, pirms pusgada
erred rakstīja: =Girgijam=
Tev vajag tabulu ar kur un cik nopelna un kāds labums Latvijai no sporta???
Laikam jau tavi tupie komentāri ir atrodami gan pie zemledus un virsledus copes, dambretes, šaha, modernās pieccīņas, šautriņu mešanas, hokeja un futbolā u. t. t.
Aaaaaxtssss bomzētais!!!!!!!
Bez sarkazma, bet nu kaut kādai sporta vīzijai jābūt!
, 2023-11-17 01:51, pirms pusgada
Girgijs rakstīja: Bez sarkazma, bet nu kaut kādai sporta vīzijai jābūt!
ir ir...,tad kad mēs nodokļus nomaksāsim,kur tad citur ņems parazīti
, 2023-11-17 02:02, pirms pusgada
erred rakstīja: Pretīgi tie Kremļa troļļu komenti...
Nu jā, SC tos publicē...
Laikam jau agresorvalsts stipendija ir GARDA!!!
Nosauc kaut vienu krievu trolli te? sen jau nav tavam mīļajam sportam nekāda atbalsta no parastajiem sporta līdzjutējiem. Un nopietni esi tik debīls,ka tu futbolu ar reni ieliki vienā teikumā? aizej pie ārsta vai kvai iemācies google izmantot un paskaties cik sportisti ir vienā vai otrā sporta veidā...
, 2023-11-17 02:39, pirms pusgada
Pa lielam, puikas, kas te gudri spriež, Jūs vēl nodokļus nemaksājot- mums onkuļiem bobslejs patikās un neškrobojos, ka valsts šo pasākumu uztur.
Lai gan pats esmu arī pusprofesināli spēlējis futbolu, būtu pie teikšanas daudzu iemeslu pēc tur ne centu nenomirtu.
, 2023-11-17 02:51, pirms pusgada
Mums ir lielākā problēma, ka sporta federācijas nesadarbojas, pie kopējās sistēmas mums būtu top handbola izlase - no neizaugušiem basketbolistiem, bobslejisti vienīgie, neko savu neaudzina, bet ir iemanījušies noslaukt
, 2023-11-17 03:06, pirms pusgada
Orientēšanās, slēpošana, biatlons troatlons, vieglatlētikas klāt donori bopslejisti viena federācija.
Basketbols, handbols, florbols un volejbols otrā.
Hokejs, šortreks daiļ un ātrslidošanā trešā.
Peldēšanas novirzieni - nav pēdējos gados rezultāti, vispārējai sportiskai sagatavotai visiem no trīs iepriekšmitajām federācijām bērni ir jāapmāca peldēšanā.
Regbiju neiekļāva, jo līdzīgi kā bobslejs savu negatavo, bet donori citu veidu sporta skolu beidzējus.
, 2023-11-17 03:18, pirms pusgada
Kāpēc neiekļāva futbolu - mūsu futbola vienīgais sasniegums ir datējams ar tikšanu uz EČ 2004., tie čaļi bija monstri, bet viss pasākums balstījās uz Indriksona kunga privātajiem ieguldījumiem, tuvākās desmitgades to atkārtot nevarēsim, bet futbols vienīgais no sporta veidiem ir pašpietiekams, līdz ar to nav nepieciešams dotēt no valsts puses.
, 2023-11-17 03:26, pirms pusgada
Un tā kā futbolā ir liela masveidīga, kas gals rezultātā ir neauglīga, tad ieteiktu padomāt par sadarbību ar citām federācijām.
, 2023-11-17 03:34, pirms pusgada
Piemirsu cīņu un vingrošanu. Fascinē, ka mums
gandrīz visi sīkie patrenējas džudo - bet kopš Zeļonija medaļas un rezultāti nekādi. Līdzīgi ar vingrošanu. Boksā valda nevis bokseri no bērnības, bet čaļi, kas pārnākuši no citiem sporta veidiem
, 2023-11-17 07:32, pirms pusgada
erred rakstīja: Pretīgi tie Kremļa troļļu komenti...
Nu jā, SC tos publicē...
Laikam jau agresorvalsts stipendija ir GARDA!!!
Aha, kā ir iespēja komentēt kaut ko sliktu par Latviju (šajā gadījumā par bobsleja it kā nelietderību), tā kremlini klāt kā sūdu mušas!
, 2023-11-17 07:35, pirms pusgada
timurietis rakstīja: Orientēšanās, slēpošana, biatlons troatlons, vieglatlētikas klāt donori bopslejisti viena federācija.
Basketbols, handbols, florbols un volejbols otrā.
Hokejs, šortreks daiļ un ātrslidošanā trešā.
Peldēšanas novirzieni - nav pēdējos gados rezultāti, vispārējai sportiskai sagatavotai visiem no trīs iepriekšmitajām federācijām bērni ir jāapmāca peldēšanā.
Regbiju neiekļāva, jo līdzīgi kā bobslejs savu negatavo, bet donori citu veidu sporta skolu beidzējus.
Hm, tiešām domā, ka 50- kilogramīgie čalīši varētu būt noderīgi bobslejam? No tevis minētajiem sporta veidiem bobslejam varētu derēt tikai sprinteri, ko pierāda arī prakse
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: imago/Hartenfelser/Scanpix
16

Nokritušo Cipuli izglābj brauciena anulēšana – PK kopvērtējumā nosargāts sudrabs

Pasaules kausa sezonas pēdējo posmu bobslejā šovakar uzņēma Leikplesidas trase ASV. Sabojāta ledus dēļ netika pabeigts otrais brauciens, kurā krita sezonas vicelīderis Emīls Cipulis un viņa stūmēji Dāvis Spriņģis, Matīss Miknis un Krists Lindenblats, un tas Latvijas četrinieku izglāba no noslīdēšanas uz trešo vietu kopvērtējumā. Jēkabs Kalenda ar stūmējiem Lauri Kaufmani, Dāvi Kaufmani un Mairi Kļavu ieņēma 13. vietu un kļuva par junioru kopvērtējuma čempioniem.
Emīls Cipulis un Matīss Miknis. Foto: Viesturs Lācis
12

Cipulis astotais, divnieku pēdējā posmā viss pjedestāls vāciešiem

Šovakar Leikpleisidas trasē Amerikas Savienotajās Valstīs aizvadīts Pasaules kausa bobslejā sezonas pēdējais posms divnieku ekipāžām. Emīls Cipulis ierindojās astotajā vietā, bet trešo reizi sezonā visu goda pjedestālu aizņēma Vācijas bobslejisti.
Emīla Cipuļa četrinieks. Foto: Reuters/Scanpix
27

Cipuļa četriniekam ceturtā vieta PČ, Vācijā visas medaļas vāciešiem

Vinterbergas trasē Vācijā noslēdzies pasaules čempionāts bobslejā. Četrinieku sacensībās ceturto vietu ieguva Latvijas pilots Emīls Cipulis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Kristu Lindenblatu, bet nu jau kārtējo titulu izcīnīja vācu pilots Frančesko Frīdrihs.