Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:12, Did:0, useCase: 3

Prūsis optimistisks, Ekmanis kritizē jauno sporta finansēšanas kārtību

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Prūsis optimistisks, Ekmanis kritizē jauno sporta finansēšanas kārtību
Foto no preses konferences. Foto: Annija Mangale

Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF) cetutdien aizvadīja preses konferenci pirms gaidāmās bobsleja un skeletona sezonas. Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis tajā ieskicēja gaidāmās sezonas cerības, bet federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis kritizēja prioritāro sporta veidu izvēles kritērijus un solīja par savu sporta veidu cīnīties līdz galam.

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas atbalstītāju loku jaunajā sezonā papildinājuši divi latviešu uzņēmumi – aprdošināšanas kompānija ''Balcia'' un makšķerēšanas un tūrisma preču uzņēmums ''Salmo'', kura zīmola ''Norfin'' ražotajos tērpos startēs bobslejisti. Starp atbalstītājiem joprojām ir arī ilggadējais LBSF sadarbības partneris ''Tet''.

''Bez viņu [sponsoru] atbalsta mēs, žargonā runājot, noietu pa burbuli. Šajos sarežģītajos laikos atrast sadarbības partnerus ir ļoti grūti, it īpaši pēc nodokļa likuma izmaiņām 2018. gadā, kad atbalsts samazinājās vairākas reizes,'' gan jauno atbalstītāju, gan ilggadējo sadarbības partneru nozīmīgumu izcēla Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis. ''Situācija Latvijas valsts sportā ir kritiska. Mūsu finansējums no valsts ir samazinājies par aptuveni 25-30%. Paši ziniet, inflācija ir 20%. Kopumā samazinājums ir drausmīgs. Palielinājušās cenas viesmīlības un transporta nozarē, tāpēc tiešām īpašs paldies mūsu atbalstītājiem,'' turpināja Ekmanis.

''Ja salīdzina pagājušo un gaidāmo sezonu, tad sanāk, ka sākums ir radikāli pretējs. Tad mēs sākām no zemākā plaukta, kas bija Eiropas kauss, un gājām uz augšu, šajā sezonā sāksim no augstākajiem plauktiem Pasaules kausā. Cerams, ka sezonu tur arī pabeigsim. Ja mači ir deviņās trasēs – astoņi Pasaules kausa posmi un pasaules čempionāts –, tad sanāk, ka vadošais pilots Emīls Cipulis nav mačojies divās trasēs – Francijā un Leikplesidā. Protams, viņš ir bijis Ķīnā, bet nav tur braucis četriniekos. Attiecīgi Jēkabs Kalenda nekad nav bijis Ķīnā, Francijā un arī ASV. Izaicinājumu pietiek un trases, it sevišķi ASV, ir skarbas. Cerams, ka viss arī veiksmīgi atrisināsies. Protams, ir jācīnās arī par rezultātu, bet domāju, ka tas ir divi vienā vai pat vairāki vienā. Jāgūst arī pieredze. Varbūt kāds prasīs, kāpēc mēs braucam uz ASV, jo tas ir pat pēc pasaules čempionāta. Galvenā motivācija ir tikai un vienīgi tāpēc, ka tur nākamajā gadā tiek plānots pasaules čempionāts. Ja neesam tur bijuši, agri vai vēlu būs jābrauc – ja gribam palikt apritē un kaut ko parādīt,'' teica bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.

''Ir skumji dzirdēt varas gaiteņos, ka prioritātes tiks nofiksētas. Nepamet sajūta, ka kāds mums bedri drīz būs izracis un skujas izkaisījis, bet nekrologs vēl tiek gatavots. Neskatoties uz to, esmu pateicīgs un priecīgs, ka mums turpina nākt klāt jauni atbalstītāji. Šobrīd process turpinās. Kāds tas būs nākotnē, to rādīs tikai laiks,'' turpināja Prūsis.

''Mums ir jaudīgs materiāls. Mans uztraukums ir tas, ka negribētos, lai šim jaudīgumam pienāk gals. Jūtu, ka politiskajās aprindās mūsu dzirdamība ir palikusi arvien vājāka un vājāka. Sakiet, ko gribat – Ekmanis te atkal žēlojas. Vērojot un komunicējot ar Izglītības un zinātnes ministriju, kritēriji, kas tiks piemēroti, lai dalītu valsts naudu, ir katastrofāli mums. Šajos kritērijos ir iekšā īpatsvara masveidība, bērnu un jauniešu sports, sportistu skaits, kas mums pēc definīcijas, ņemot vērā mūsu sporta veida bīstamību un pieejamību, ir mazs. Sportisko rezultātu un izcilības īpatsvars šajā kritēriju sistēmā ir neadekvāti zems. Var iznākt, ka mēs kā renes sporta veidu pārstāvji, kad tiks noteikti 15 prioritārie sporta veidi, ar pagājušās sezonas labāko sportisko rezultātu, otro vietu pasaules čempionātā, mēs nebūsim starp prioritārajiem sporta veidiem. Es baidos, ka mēs būsim kaut kur ap 30. līdz 50. vietu Latvijas rangā. Uzskatu, ka tas nav normāli. Latvija pārvēršas par viduvējību klondaiku,'' par prioritāro sporta veidu sadalījumu preses konferencē izteicās Zintis Ekmanis.

''Kad neprofesionāļi, ne nozares speciālisti, sāk regulēt, kā attīstīt sportu, kam nav ne mazākās sajēgas par to, tas ir pilnīgi nepieņemami un stulbi. Varu tikai apliecināt to, ka par savu sporta veidu cīnīsimies līdz galam un nepadosimies. Jūtam visu fonu, arī iespējamo olimpisko spēļu sakarā, kad mums tiek nosaukti tādi kosmiski cipari, lai aizbiedētu tautu un lai rosinātu tautā neapmierinātību ar to, ka mums varētu būt olimpiskās spēles, bet tās izmaksātu ļoti dārgi. Tie nav pareizie cipari, kas tiek fonā palaisti,'' turpināja funkcionārs, nenosaucot gan konkrētas potenciālo olimpisko spēļu rīkošanas izmaksas.

''Ziemas sporta veidu federācijas mani kā runasvīru izvirzīja pārrunām ar Izglītības un zinātnes ministriju par to, ka mēs kā ziemas sporta veidi esam nedaudz specifiskāki kā pārējie. Lai nostātos starta blokos, mums ir jāveic nopietnas investīcijas, kas mērojamas ar sešciparu skaitli,'' sacīja Ekmanis.

''Attiecībā par olimpiskajām spēlēm gribu piebilst vispārzināmu faktu, ka Itālijā trases nebūs. Kortīnā d'Ampeco trase netiks uzbūvēta un tiks meklēts risinājums – kāda no citām trasēm, piemēram, Sanktmorica vai Insbruka, vai kāda no citām. Sanktmorica un Insbruka mums ir vēsturiski veiksmīgas trases. Tas ir viens no gatavošanās posmiem. Iespēja Siguldai būt ziemas olimpisko spēļu sastāvā, runājot par Stokholmas kandidatūru 2030. gadā, ir ļoti reāla. Lielā mērā tas, protams, ir atkarīgs no zviedriem, bet Latvijā, tai skaitā arī politiskajā izpratnē, visas šīs iespējas būtu jāizmanto, nevis jānokauj politiskās diskusijās,'' piebilda Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents Ansis Zeltiņš.

''Beigs Pasaules kausā,'' uz jautājumu, vai federācijai ir pārliecība, ka finanses ļaus bobsleja izlasei sezonu ne tikai iesākt, bet arī noslēgt augstākā līmeņa sacensībās, teica organizācijas prezidents. ''Ir žēl, ka nevaram izstādīt pilnu komandu Eiropas kausā,'' piebilda Zintis Ekmanis.

Arī šajā sezonā viens no Pasaules kausa posmiem norisināsies Siguldā. Gaidāmajā sezonā tas paredzēts no 2. līdz 4. februārim. LBSF ģenerālsekretārs Zintis Ekmanis norādīja, ka šādu sacensību rīkošana ir ar ļoti augstu vērtību: ''Man ir reitingi no starptautiskās aģentūras. Siguldas Pasaules kausa posma mediju vērtība ir 13,7 miljoni eiro. Viņu aprēķins ir balstīts uz to, ka iespējamais reklāmas laiks tiek nopirkts par cenām, kādas eksistē reklāmas un mārketinga tirgū. Kāpēc tas ir tā aprēķināts? Lai tie, kas vēlas kļūt par sacensību sponsoriem, saprastu, ka viņiem tas ir desmit reizes izdevīgāk nekā pirkt reklāmu ēterā.''

''Vācijas federācija ir kopā ar kamaniņu sportu. Viņu budžets ir desmit reizes lielāks nekā mums kopā ar kamaniņu sportu. Ar desmit reizes mazāku budžetu mēs spējam ar viņiem cīnīties. Cerams pēc vienas sezonas cīnīsimies vēl labāk, lai viņu dominance nebūtu tik liela. Starpsezonā saskaņojām viedokļus par tehniskajām izmaiņām un tās iesniedzām. Diemžēl vāciešiem iedeva viena gada pārejas periodu. Olimpiskajā gadā ceram, ka viņu pārsvars vairs nebūs tik dominējošs, kaut gan viņu inženieri ir ļoti augstā līmenī,'' preses konferences izskaņā par Latvijas izlašu sezonas budžetu teica Zintis Ekmanis, to nenosaucot konkrēti, bet salīdzinot ar Vācijas iespējām.

2023./2024. gada Pasaules kauss un pasaules čempionāts bobslejā

DatumsValstsTrase
17.-19. novembrisĶīnaJaņcjina
9.-10. decembrisFrancijaLaplaņa
16.-17. decembrisAustrijaĪglsa
13.-14. janvārisŠveiceSanktmorica
27.-28. janvārisNorvēģijaLillehammere
2.-4. februārisLatvijaSigulda
17.-18. februārisVācijaAltenberga
24.februāris-3.martsVācijaVinterberga*
22.-23. martsASVLeikplesida

* – pasaules čempionāts

  +2 [+] [-]

, 2023-11-02 22:50, pirms pusgada
Divejādas sajūtas, no vienas puses labāk renei nekā nezin kādai neizprotamajam caurumam IZM paspārnē, bet no otras puses kāda hera pēc visu laiku ir jāsubsidē nesamērojamas summas kamanu pirkšanai ( tādi precendenti bija) biezajos gados un nemitīgi presējot valsts budžetu. Strādājiet ar sponsoriem un taču izdodas- bingo - nezinu kā tika nopresēts Salmo kas piesaistījās, tie taču vienmēr ir bijuši kapeiku p..ēji savā budžetā

     [+] [-]

, 2023-11-03 10:57, pirms pusgada
Sledzam ciet un miers!

  -1 [+] [-]

, 2023-11-03 16:43, pirms pusgada
"Latvija pārvēršas par viduvējību klondaiku"

Tāds kārtīgs provinces piesitiens - labāk pirmais čalis ciemā, nekā vidusmērs lielpilsētā

Labi, ka pats vismaz saprot, ka rene bērnu, jauniešu un amatieru sportam neko nespēj nodrošināt. Tātad jautājums, kāda suņa pēc valstij jāuztur sportaveids, kas ir tikai prof/elites līmenī pieejams?

  -1 [+] [-]

, 2023-11-03 16:46, pirms pusgada
"Siguldas Pasaules kausa posma mediju vērtība ir 13,7 miljoni eiro."

     [+] [-]

, 2023-11-04 12:35, pirms pusgada
Protams, ka visu piķi ir jāinvestē "tautas bumbā" un "1km krosā"!!!
Nekādas olimpiādes un/vai pasaules čempionāti!!!
Lai tad līdz 14 g.v. izaug tizlas (zem)viduvējības, kuras saprot, ka lielais sports ies garām un var droši sāk dzert garo džoni un apinīti, piesūkājot flomasterus ar arbūzu un pomelo garšu! 18 gados ejam brīvprātīgi armijā, kur mums pasaka, ka šitik tizlus un kroplīgus organismus negaidām... Sportā elku nav, toties ir liela tizleņu masa.