Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Ko parāda LČ volejbolā pirmās finālspēles statistika?

Jānis Celmiņš

Ko parāda LČ volejbolā pirmās finālspēles statistika?
Raimonds Vilde
Foto: Renārs Buivids

Trešdienas vakarā Ozolnieku Sporta namā sākās „Schenker” Latvijas volejbola čempionāta finālsērija, kurā šogad spēkiem mērojas „Poliurs / Ozolnieki” un „Lāse-R / Rīga”. Portāls Sportacentrs.com ieskatīsies finālsērijas pirmās spēles statistikā un paanalizēs, ko parāda cipari un skaitļi volejbola spēles elektroniskajā protokolā.

Pēdējās sezonas laikā Latvijas Volejbola federācija spērusi nelielu solīti uz priekšu un šobrīd visām Latvijas čempionāta (arī „Schenker” līgas) spēlēm ir iespēja sekot līdzi tā sauktajā LIVE teksta režīmā, bet pēc spēlēm (ar retiem izņēmumiem) gan sporta veida līdzjutējiem, gan mediju pārstāvjiem ir pieejams elektroniskais protokols.

Portāls Sportacentrs.com ieskatīsies Latvijas čempionāta finālsērijas pirmās spēles protokolā un lūkos noskaidrot, cik objektīvi pēc spēles protokola varam spriest par spēles gaitu un tās iznākumu. Šo rindu autoram vakar Ozolniekos pabūt nebija iespēju (tiekamies SN „Daugava” sestdien), tāpēc nācās aptaujāt vairākus mača aculieciniekus, lai noskaidrotu kā ritējusi spēle. Otra iespēja – secinājumus izdarīt pēc spēles protokola, ko arī centīsimies darīt… Atgādināsim, ka vakardienas spēle noslēdzās ar rīdzinieku uzvaru 3:2, bet ceturtās seta galotnē Ozolnieku komandai bija pat trīs mačbumbas - tās tā arī palika neizmantotas.

Volejbola spēles protokolā pieejamas četras galvenās sadaļas – serve, pretinieku servju uzņemšana, uzbrukums un bloks. Spēles statistiku katrā no spēlēm pieraksta laukuma saimnieku pārstāvji, kas arī ir vērā ņemams fakts.

Serve

Spēles protokols rāda, ka „Lāses” volejbolisti vakar izpildījuši 112 serves, desmit punktus gūstot ar servi (eisiem) un pieļaujot desmit kļūdu. „Ozīši” pretī likuši 108 serves, 10 kļūdas un piecus eisus. „Poliuram” vislabāk uzservējis Valērijs Lomakins (trīs eisi), „Lāsei” – Artūrs Sivickis un Jānis Vāvers.

Secinājums: „Lāse” servējusi nedaudz agresīvāk, kas šajā pozīcijā komandai dod nelielu plusiņu.

Servju uzņemšana

Rīdzinieki bijuši pārāki arī servju uzņemšanā. Ar apzīmējumu „Pos” spēles protokolā tiek atzīmētas tās pretinieku uzņemtās serves, no kurām komandas cēlājs var veidot veiksmīgu uzbrukumu. „Exc” – ideāla serves uzņemšana, kurā cēlājam ir iespēja virzīt uzbrukumus caur pirmā tempa uzbrucējiem. Abos rādītājos pārāki bijuši „Lāses” volejbolisti. Ingars Ivanovs, Aleksandrs Kudrjašovs un Toms Vanags ideāli uzņēmuši 59,2 procentus servju, bet ar apzīmējumu „Pos” viņiem šis rādītājs ir 82,7 procenti. Ozolnieku komandas servju ņēmēji Mārtiņš Pļaviņš, Aivars Siļutins un Uģis Puķītis pretī liek 39 procentus „Eks” un un 74 „Pos”… Rīdzinieki servju uzņemšanā visbiežāk traucējuši „ozīšu” libero Puķīti (kopā 49 reizes) un pusīti Siļutinu (34 reizes), bet „ozīši” visvairāk servju raidījuši pa Kudrjašovu (43 reizes) un Tomu Vanagu (30 reizes).

Secinājums: Katra komanda pirmajā spēlē izvēlējusies noteiktus „mērķus” un pirmajās spēlēs pārsteigumu nav – labākie servju uzņēmēji Pļaviņš un Ivanovs nosacīti, bet tomēr tiek likti mierā.

Uzbrukums

Uzbrukumā neliels pārsvars ir Ozolnieku komandai, taču tas ir tik minimāls (36,7% pret 36,4%), ka par kievērojamu ieroci to nodēvēt nav iespējams. Spriežot pēc skaitļiem, neveiksmīgu maču aizvadījuši abi Ozolnieku uzbrukuma līderi – Valērijs Lomakins (uzbrukumā tikai 34,5%) un Raimonds Vilmanis (23,1 %). Tieši Lomakina apturēšana varētu būt rīdzinieku uzvaras atslēga arī nākamajās spēlēs… Labākais uzbrukumā bijis Kārlis Volodins – 64,7 procenti, taču viņu saspēles vadītājs Ivo Baranovskis uzbrukumos virzījis pamaz, tikai 17 reizes.

„Lāsei” uzbrukumā vislabāk veicies Jānim Vāveram – tieši puse viņa uzbrukumu nesuši komandai punktus. Arī otrs rīdzinieku pirmais temps Andrejs Zavorotnijs bijis gana veiksmīgs, viņam uzbrukuma rādītājs 41,7 procenti. Visbiežāk Artis Caics uzbrukumā uzticējies Tomam Vanagam, kurš uzbrucis 52 reizes, viņam procents gan visai pieticīgs 34,6 procenti.

Secinājums: Jaunu Ameriku neatklāšu, paužot, ka pie labas servju uzņemšanas cēlājam spēli veidot ir krietni vieglāk, kas spoži atspoguļojas arī vakardienas „Lāses” spēlē. Ir prijoms, ir dažādība uzbrukumā! Ozolniekiem milzīga rezerve sērijas turpinājumā, salīdzinājumā ar pirmo maču būs Valērijs Lomakins – viņš noteikti var nospēlēt labāk.

Bloks

Milzīgs pārsvars „Lāsei” vakar bijis blokā. Kamēr „ozīši” pa visiem kopā nolika 12 blokus, „Lāsei” desmit punktus ar bloku guva viens pats Vāvers, pieci Zavorotnija rēķinā. Tādam Latvijā atzītam bloķētājam kā Vilmanim pirmajā finālsērijas mačā tikai divi bloki.

Secinājums: Tīkla vidū „Lāsei” ir zināmas priekšrocības, kas pirmajā spēlē izpaudās gan uzbrukumā, gan blokā. Vien viena piebilde, nepieciešama laba servju uzņemšana.

P.S.

Izskatās, ka skaitļi un cipari volejbola spēles protokolā spēles gaitu atspoguļo visai precīzi. Šo rindu autors apsolās arī sērijas turpinājumā biežāk pievērst uzmanību tieši skaitļiem, faktiem un cipariem. Uz tikšanos sestdien!

Latvijas čempionāta finālsērijas 1. mača statistika – skaitļi un cipari:

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-04-14 15:41, pirms 13 gadiem
Vai ir kas jauns? rakstīja: Atvainojiet par jautājumu, bet kopš kura laika Pļaviņš spēlē uzbrukumā?
Labrīt! Jau kopš šīs sezonas sākuma.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-04-14 16:03, pirms 13 gadiem
Vai ir kas jauns? rakstīja: Nu jā, šosezon nav gadījies aiziet līdz volejbolam, statistikai uzmanību īpaši nepievēršu. Un vispār Dinamo un VEF galīgi noēdis volim uzmanību šoziem.
Uz finālspēli Rīgā gan esmu sev nosolījies aizčāpot.
Ir kaut kāda ieejas maksa?
nop... bezmaksas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-04-15 00:01, pirms 13 gadiem
Sameeraa jau interesanti, bet...

Labākais uzbrukumā bijis Kārlis Volodins – 64,7 procenti, taču viņu saspēles vadītājs Ivo Baranovskis uzbrukumos virzījis pamaz, tikai 17 reizes- nu Jaani, prieksh 1. tempa vairaa kaa pietiekosi ir uzbrukt 17 reizes! Un ja veel zinaam ka Valodins ne tuvu nav uzbrukuma liideris, tad pat loti ok.

     [+] [-]

, 2011-04-15 09:35, pirms 13 gadiem
Es savkār uzskatu, ka caur pirmo tempu jālaiž 50% uzbrukuma, jo reāli jābūt tikai vienam blokam un to vajadzētu mācēt apspēlēt. Arī pretinieka vidējais bloķētājs būs spiests visu laiku lēkāt līdz, kas savukārt atvieglo uzbrukumu no 4 un 2!

     [+] [-]

, 2011-04-15 10:34, pirms 13 gadiem
Tomam jabrauz uz ITA spelet,tads exc % prijoma nau nevienam Eiropa

     [+] [-]

, 2011-04-15 10:52, pirms 13 gadiem
allexx rakstīja: Sameeraa jau interesanti, bet...

Labākais uzbrukumā bijis Kārlis Volodins – 64,7 procenti, taču viņu saspēles vadītājs Ivo Baranovskis uzbrukumos virzījis pamaz, tikai 17 reizes- nu Jaani, prieksh 1. tempa vairaa kaa pietiekosi ir uzbrukt 17 reizes! Un ja veel zinaam ka Valodins ne tuvu nav uzbrukuma liideris, tad pat loti ok.
atceries, ka tika spēlēti pieci seti... 3 setos 17 butu daudz jaa, 5 - ne!
17 ir maz salidzinajuma ar citiem komandas biedriem, turklat ja jaunietim spele iet!