Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Maratona organizētājs Nords: "Zelta zīmi esam ieguvuši, tagad jāsāk dziedāt"

Maratona organizētājs Nords: "Zelta zīmi esam ieguvuši, tagad jāsāk dziedāt"
Aigars Nords un pasaules rekordiste maratonā Pola Redklifa. Foto: Lattelecom

Līdz ar Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) zelta zīmes iegūšanu "tet" Rīgas maratonam 2019. gadā uzreiz nebūs redzamas straujas izmaiņas, tomēr gadu laikā būs jūtams ievērojams pienesums, jo tagad Latvija ir nokļuvusi uz starptautiskās skatuves, sarunā ar Sportacentrs.com teica sacensību organizētājs Aigars Nords.

Iepriekšējos gadus Rīgas maratons bija vienīgais Ziemeļeiropā ar IAAF bronzas statusu, bet šogad Latvijas galvaspilsēta iekļuvusi starp 36 pasaules pilsētām, kurās risinās pašas prestižākās zelta kategorijas maratons.

"Vēlējāmies uzreiz pārlekt uz zelta kategoriju, jo bija skaidrs, ka tos kritērijus esam gatavi izpildīt, tāpēc negribējās vairs "krāmēties" ar sudrabu," Nords atzina, ka sudraba kategorija pasaules maratonos, iespējams, ir visnepopulārākā, tāpēc Rīga nemaz nav izskatījusi iespēju to iegūt. "Pēdējos 2-3 gadus jau bijām izpildījuši gandrīz visus zelta normatīvus, bet nespērām pēdējo soli, kas attiecas tieši uz elites sportistu piesaistīšanu. Bija skaidrs, ja mēs to izdarām, sākam spēlēt tajā līgā, kas prasa cita veida budžetu un strādāšanu. Šoreiz sapratām - esam tik tuvu, ka skaidrs, kad tad, ja ne tagad. Ja esam vienīgie Ziemeļeiropā, nevajag gaidīt, kamēr mums aizskrien priekšā citi. Būtu muļķīgi neizmantot šo kārti un nemēģināt, ko zelta maratons pilsētai var ienest. Ja 37 000 dalībnieku piesaistījām ar bronzas līmeni, ar zeltu noteikti varam mēģināt vēl vairāk iekustināt skriešanas kustību Latvijā, kā arī vēl vairāk ievilkt starptautiskos skrējējus. Kad tad, ja ne tagad?"

Zelta maratonam nepieciešams pa sešiem vīriem un dāmām no pasaules ranga labāko divsimtnieka, kā arī vairākus sportistus no Eiropas ranga simtnieka. "Varu apstiprināt, ka skries arī Valērijs Žolnerovičs, kurš ietilpst Eiropas labāko simtniekā. Cerams, ka viņš pārsitīs Latvijas rekordu. To, protams, ir grūti prognozēt, bet vēlam viņam veiksmi. Par pārējiem pagaidām ir grūti komentēt, domāju, ka mēneša laikā varēsim pateikt sīkāk - pašlaik notiek sarunas," Nords saka, ka, visticamāk, no šī pasaules ranga divsimtnieka būs vairāk nekā seši skrējēji. "Arī iepriekš aicinājām daudz vairāk skrējējus, jo tas ir neparedzami, kādam var būt trauma, kādam kaut kas notikt pēdējā brīdī. Vienmēr esam aicinājuši vairāk un arī paši vēlamies Rīgā redzēt interesantus mačus, kādi arī iepriekš bijuši, kad nevar prognozēt, kā attīstīsies notikumi trasē. Šogad, kad Ļena (Jeļena Prokopčuka) piedalīsies, būs pavisam interesanti."

"Pilnīgi noteikti izskriesim pagājušā gada rekordu, domāju, ka vīri skries zem divām stundām un desmit minūtēm, bet, ja ies labi, tie var būt arī 2.07-2.08. Tie būs zelta zīmei atbilstoši rezultāti. Savukārt dāmām tāpat pērn mums jau uzvarētāja skrēja 2.28, kas ir ļoti augsta līmeņa rezultāts," stāstīja Nords, uzsverot gan, ka rezultātus ir grūti paredzēt, jo tie atkarīgi no dažādiem blakus apstākļiem. "Rīgā trase ir pietiekami ātra un pietiekami līdzena. Lai gan cilvēkiem liekas, ka tilti traucē, to pacēlums virs jūras līmeņa ir tik minimāls, ka tā pati Ņujorkas trase ar saviem lielajiem viaduktiem ir krietni sarežģītāka. Ja sakritīs labs laiks, labi tempa turētāji un labi atlēti, rezultāti būs visu laiku labākie."

Pērn Rīgas maratonā piedalījās 37 645 skrējēji no 78 valstīm. Vīriem garākajā distancē uzvaru guva etiopiešu skrējējs Cedats Ajana, kurš distanci veica divās stundās, desmit minūtēs un 59,4 sekundēs, par nepilnu minūti pārspējot sacensību rekordu, bet dāmām kenijiete Džordžīna Rono finišu sasniedza divās stundās, 28 minūtēs un 21,3 sekundēs.

"Pēc tendencēm jūtam, ka ārzemnieki paliek vairāk, arī garajās distancēs cilvēki piesakās, saprotot, ka grib noskriet pirmo zelta līmeņa maratonu. Domāju, ka notiks straujāka migrācija uz pusgarajām un garajām distancēm," Nords nevēlējās prognozēt 2019. gada sacensību dalībnieku skaitu, bet organizatoru piecgades plānā ietilpst 50 000 dalībnieku sasniegšana. Tāpat "tet" Rīgas maratona organizētāji 180 000 eiro lūguši valstij, ar šo naudu plānojot nosegt starptautisko elites atlētu izdevumus. "Tā ir maza daļiņa no tā, ko maratons atnes atpakaļ ekonomikā. Uzskatām, ka ar šo zelta zīmi mēs varētu divkāršot vai pat trīskāršot to, kas atgriežas valstī - ar ārvalstu tūristiem, vēl lielāku vietējo skriešanas komūnas attīstību."

2018. gadā maratona balvu fonds bija 75 000 eiro, no kuriem 50 000 bija rezervēti maratona vadošajiem sportistiem.

""tet" Rīgas maratona zelta zīme ir tikai pats sākums. Nevar gaidīt, ka 2019. gadā notiks galvu reibinošas pārmaiņas, bet tagad sāksim strādāt starptautiskā līmenī un Rīga, iespējams, tikai pēc gadiem pieciem jutīs pienesumu, ko dod šī zīme. Mēs redzam, ka, labi izspēlējot zelta zīmi, mums vēl viss ir priekšā. Esam tikuši uz starptautiskās skatuves, tagad mums ir jāsāk dziedāt," tēlaini teica sacensību organizētājs.


, 2019-02-27 12:21, pirms 5 gadiem
Atminos pirms nedaudz vairāk kā 10 gadiem taipašā Rīgas maratonā maratonu skrēja nedaudz vairāk kā 100 dalībnieki un mazo distanci pāris simti... un pasākums būtībā gandrīz nearko neatšķīras jo tāpat skriešana notika pa Rīgas ielām, piemiņeas medaļas un pārtikas pakas bija.. pat t-krekls bija kas cik saprotu pēdējos gados par papildus maksu ... protams ne tik lielas ka tagad bet maratonam labakajiem ari naudas premijas bija.. tas vis stolaik bija pa baltu velti... precizi jau nezinu bet mac saubas ka nevar norganizet so pasakumu bez valsts naudas iesaistes ... ja tik daudz dalibnieku un amksa ne tas mazakas dalibas maksas.. bet varbut kludos
, 2019-02-27 12:27, pirms 5 gadiem
Lai gan no otras puses pasakums atved uz Rigu tukstosiem viesu .. no kuriem noteikti viena dalja paliek viesnicas utt ... ed te uz vietas, izklaidejas utt... ta ir vera nemama nauda no turisma rigas macinjaa.. no sada sklata punkta ir tikai godigi ari ko nosponsoret no valsst naudaslai pasakums izdotos max labi
, 2019-02-27 13:42, pirms 5 gadiem
Rīga tā nolaista, ka būs grūti atrast ielas ar labu segumu, pa kurām skrējienu novirzīt. Viss vienās bedrēs, pati pilsēta arī noplukusi un nekopta.
Foto: Salaspils Sporta nams.
1

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.