Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Grabuste: "Galvenā ir tāllēkšana, bet paturu prātā arī daudzcīņu"

Grabuste: "Galvenā ir tāllēkšana, bet paturu prātā arī daudzcīņu"
Aiga Grabuste
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latviešu tāllēcēja Aiga Grabuste pirms ceturtdien gaidāmajām "Rīgas kausu" sacensībām sarunā ar Sportacentrs.com atzina, ka kopš ilgāka pārtraukuma pavasara treniņnometne pagājusi bez traumām, bet attiecības ar daudzcīņu viņa pilnībā nevēlas saraut.

Lai gan sākotnēji bija plānots, ka Aiga no treniņnometnes Portugālē pārradīsies maija vidū, tomēr mājās viņa atgriezās vien pēc vasaras sezonas pirmajām sacensībām Nīderlandes pilsētā Hengelo, kur Grabuste aizlēca 6,56 metrus, ar stabilu lēcienu sēriju (6,27-6,55-x-6,32-6,56-6,44) iegūstot trešo vietu.

"Parasti sezonas pirmie mači ir domāti, lai noķertu sajūtas, lai no tām paliktu atmiņā lēciena tehniskās nianses. Tas izdevās un tagad tikai vajag ielēkāties," stāsta Grabuste. "Sapratu, ka "Rīgas kausos" būs laba kompānija. Centīšos realizēt to, esmu uzķērusi mačos Hengelo, un godam nostartēt Latvijas skatītāju priekšā. Bet, ja runājam par rezultātiem, tad kaut ko solīt šobrīd ir grūti."

Aiga neslēpj, ka februāra sākumā izpildītais pasaules čempionāta normatīvs, sacensībās Tbilisi aizlecot 6,82 metrus, ir kā no pleciem novelta nasta. Tagad vairs nebūs jādzenas pēc rezultāta. Taču plānoto treniņu un sacensību grafiku šis fakts neietekmēs, jo no 1. maija ir iespēja izpildīt arī Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvu (6,70).

"Treniņnometnē biju ilgu laiku un daudz trenējos. Kopš ilgiem laikiem iztika bez traumām, lai gan parasti nometnes beigās kaut kas atgadījās," norāda sportiste. "Tāpēc tagad viss ir reāli. Galvenais, lai būtu labi mači un tad uz emocijām var sasniegt labu rezultātu, varbūt jau tagad izpildīt olimpisko normatīvu."

Kopš atgriešanās sportā pēc bērniņa laišanas pasaulē Aigai nemitīgi tiek uzdots jautājums - tāllēkšana vai septiņcīņa? Bet, varbūt abas kopā? Pati sportiste šobrīd atzīst, ka atbildēt uz šo jautājumu nav vieglāk nekā pirms dažiem mēnešiem.

"Apsveru iespēju startēt daudzcīņā jūnija vidū, taču tad iekrīt Eiropas komandu čempionāts. Ja startēšu daudzcīņā, tad komandu čempionātā rezultāti nebūs tik labi. Tādēļ šobrīd ir grūti pateikt. Domās esmu par daudzcīņu, turklāt pasaules čempionāta normatīvs nav nemaz tik augsts (6075 punkti). Bet, vai startēšu daudzcīņā vasaras sākumā vai tikai rudenī... To tagad nezinu."

"Katrā ziņā galvenā ir tāllēkšana, bet daudzcīņā piedalīšos, ja ne gluži prieka pēc, tad tādēļ, lai novērtētu, uz ko pašlaik esmu spējīga," skaidro Grabuste, piebilstot, ka arī nometnē pie daudzcīņas elementiem strādāt vien . "Piedalīties pasaules čempionātā gan tāllēkšanā, gan septiņcīņā? Kāpēc ne? Tas nav nereāli. Ja mači nepārklājas un daudzcīņa nav pirms tāllēkšanas, tad viss ir iespējams. Taču speciāli dzīties pakaļ normatīvam es negrasos."


Foto: Salaspils Sporta nams.
1

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.