Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Oktobra sākumā Bulgārijā notiks pasaules čempionāts pusmaratonā

Jānis Pārums

Oktobra sākumā Bulgārijā notiks pasaules čempionāts pusmaratonā
Zersenajs Tadese
Foto: AP/Scanpix

Bulgārijas pilsēta Kavarna šogad būs tā, kas uzņems pasaules labākos pussmaratonistus. Jaunie pasaules čempioni 21.0975 kilometru distancē tiks noskaidroti 6.oktobrī.

Šogad pasaules čempionāts notiks jau 20.reizi, tātad piedzīvos jubileju. Pirmoreiz sacensības notika 1992.gadā, kad par uzvarētāju kļuva kenijietis Bensons Maisa. Eiropas skrējēji spējuši uzvarēt tikai divreiz – beļģis Vincents Ruso 1993.gadā un pazīstamais itālis Stefano Baldini 1996.gadā. Baldini 2004.gadā kļuva par olimpisko čempionu maratonā, tāpat divreiz kļuvis par Eiropas čempionu un pasaules čempionātu bronzas medaļnieku.

Pirmā un pagaidām vienīgā Latvijas pārstāve, kas startējusi šajās sacensībās, ir titulētā Jeļena Prokopčuka. 2001. gadā viņā izcīnīja augsto piekto vietu, bet gadu vēlāk jau kāpa uz goda pjedestāla, izcīnot bronzu un uzvarētājai zaudējot vien deviņas sekundes.

Vīru konkurencē panākumiem bagātākais ir pasaules rekordists, eritrejietis Zersanejs Tadese (58:23), kurš uzvarēja četros čempionātos pēc kārtas, bet pēdējā čempionātā bija spiests atzīt kenijieša Vilsona Kipropa pārākumu, kuram zaudēja četras sekundes. Dāmām pa trim reizēm uzvarējušas kenijiete Tekla Lorupe (1997.-1999.), britu sportiste Pola Redklifa (2000.-2001, 2003.) un nīderlandiete Lorna Kiplagata (2006.-2008.). Pēdējā čempionātā, kas notika 2010.gadā, pie panākuma tika viņas uzvārda māsa un galvenā favorīte Florense Kiplagata.

Izmantotie resursi:
iaaf.org - International Association of...