Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Kadri Kallasa - jaunās paaudzes menedžere

Kadri Kallasa - jaunās paaudzes menedžere
Kadri Kallasa
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Pirmos soļus arodā viņa spēra ilggadējā igauņu vieglatlētikas menedžera Aivara Karotama vadībā, bet pienāca brīdis, kad abu ceļiem bija lemts šķirties. Kadri Kallasa norāda, ka šajā biznesā laiki mainījās un viņa saprata, ka ir pārāk daudz pakalpojumu, kurus viņa kā menedžere sportistiem nespēj piedāvāt. Atradusi brīvu nišu tirgū, igauniete nodibināja "Kallas Management", kas sportistiem palīdz ne tikai atrast sacensības un sakārtot nepieciešamo loģistiku, bet arī strādā ar mārketinga un masu mediju jautājumiem. "Jutu, ka man ir daudz ideju, kuras nevaru realizēt lielāka uzņēmuma paspārnē," skaidro Kallasa, kuru Sportacentrs.com satika Eiropas čempionātā Berlīnē.

"Kallas Management" vīzija uzrunāja arī Lauru Ikaunieci-Admidiņu un Madaru Palameiku, bet vēlāk klientu vidū nonāca arī Sinta Sprudzāne. Kallasa skaidro, ka klientu ar klientu piesaistīšanu neradās lielas grūtības. "Iepriekšējā menedžeru komandā mūsu pārraudzībā bija apmēram 200 vieglatlētu. Un, saprotams, ka katram nodrošināt visus nepieciešamos pakalpojumus bija ļoti sarežģīti. Trūka laika un cilvēku resursu, lai to paveiktu. Kad izlēmu veidot savu biznesu, vairāki atlēti pievienojās man ne tik daudz tādēļ, ka iepriekš būtu bijis slikti, bet gan tāpēc, lai viņu karjerās notiktu kas vairāk. Viņiem bija vajadzīgs kāds, kas veltītu viņiem visu savu uzmanību."

Kadri neslēpj, ka uzsākt jaunu biznesu nekad nav vienkārši. Viņa ir pateicīga par iegūto pieredzi iepriekšējā uzņēmuma menedžmentā. "Protams, tas nav viegli, jo īpaši, šajā biznesā, kurā ir tik maz sieviešu. Tā ir vīriešu pasaule, turklāt tajā dominē gados vecāki cilvēki. Tomēr pēdējos gados tas nedaudz mainās - parādās gados jaunāki menedžeri. Lai gan sākums nav viegls, jo pēc Starptautiskās vieglatlētikas federāciju asociācijas (IAAF) noteikumiem menedžerim ir jāuzrāda starta kapitāls - 30 000 ASV dolāru, turklāt šī summa šogad ir pieaugusi. Pretējā gadījumā var notikt tā, ka sezonas sākumā par lidmašīnas biļetēm vien nāksies šķirties vairākiem desmitiem tūkstošu eiro. Man paveicās, ka man apkārt bija cilvēki, kuri mani atbalstīja un ticēja manam darbam."

Ko tad īsti jaunās paaudzes menedžere piedāvā saviem sportistiem? "Pirmkārt, tās ir sacensības. Sportistiem sezonas laikā jābūt nodrošinātiem ar pietiekami daudz un gana augstvērtīgām sacensībām. Ierastā prakse ir tāda, ka menedžeri cenšas sagādāt arī līgumus ar apavu ražotājiem. Bet es mēģinu atrast arī cita veida sponsorus. Tāpat es palīdzu ar tēla veidošanu un sociālo tīklu pārraudzīšanu, kas šajā biznesā ir ļoti svarīgi," saka Kallasa. "Komunicēju ne tikai ar apavu ražotājiem, bet arī ar citiem sponsoriem. Nopietni attiecamies arī pret to, lai mūsu sportisti asociētos ar veselīgu dzīvesveidu."

Menedžere saka, ka sociālajos tīklos redzamos sportistu video viņa pati nefilmē, tomēr reizēm apspriežas ar sportistiem par virzienu, kurā doties šajā saziņas veidā ar līdzjutējiem. Visam esot jābūt autentiskam un profesionālam. "Vienlaikus ir jāsaprot, ka ir jāstrādā ar to, kas sportistam patīk. Laura sociālajos tīklos ir visaktīvākā, jo viņai tas ļoti patīk, tādēļ tam pievēršam lielāku uzmanību. Tikmēr Madarai reizēm patīk privātums, viņa grib mierīgāku dzīvesveidu. Bet Sinta ir izlēmusi, ka viņai šī joma nav tik svarīga. Viņa koncentrējas uz savu ģimeni. Tas ir ļoti individuāli."

"Kad strādāju ar atlētiem, katram pieeju ļoti individuāli. Mans klientu loks ir tikai 20 sportisti, turklāt es ļoti rūpīgi izvēlos, ar kuriem strādāt. Tas ir ļoti personiski. Viena shēma neder pilnīgi visiem. Ar katru apejos citādi," skaidro Kadri. Meklējot sponsorus vieglatlētiem viņa koncentrējas uz vietējo tirgu, kur sportisti ir labi pazīstami. "Tieši tāpēc ir tik svarīgi strādāt pie sava tēla. Ja būsi atpazīstamāks, tad būs vieglāk piesaistīt lielākus atbalstītājus."

Pēdējos pāris gadus Ikauniece-Admidiņa un Palameika ir izvairījušās no sarunām ar masu medijiem. Vai tā būtu Kallasas piedāvātā stratēģija vai pašu sportistu iniciatīva? "Mans uzskats ir tāds - ja sportists runā ar presi, tad ir svarīgi, ka viņam tiešām ir kaut kas sakāms. Meitenes ir daudz fokusējušās tieši treniņu darbam, tādēļ mazāk kontaktējas ar presi."

"Jā, es saprotu, ka cilvēki Latvijā vēlas būt informēti par saviem labākajiem sportistiem un ka šie sportisti saņem naudu ne tikai no sponsoriem, bet arī nodokļu maksātājiem. Bet meitenes tik un tā ir redzamas, tādēļ jūtas līdzjutējiem pieejamas. Kad pienāk īstais brīdis, tad viņas runā ar presi. Tāpat mēs daudz izmantojam sociālos medijus. Bet ir brīži, kad sportistiem nav daudz par ko stāstīt. Tad vienkārši ir jāieņem vieta aizmugurējā sēdeklī un jādod vieta prožektoru gaismās tiem sportistiem, kuri tobrīd ir kaut ko sasnieguši. Traumas gadījumā vairāk jākoncentrējas uz sevi."

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-08-12 17:34, pirms 6 gadiem
Kā var nerunat ar presi,ja tadu Palameiku,labi ja 2x gadaa tik parada TV?!

Mārketings

     [+] [-]

, 2018-08-12 22:03, pirms 6 gadiem
nedaudz dīvaina reklāma iesācēju stilā - jāvirzās pro virzienā.

     [+] [-]

, 2018-08-13 01:45, pirms 6 gadiem
Šī dāmīte izvēlas sportistus kas jau kautko sasnieguši.Sportisti kas pie viņas nonākuši pārsvarā tikai stagnē.Tas attiecas gan uz Madaru,gan Lauru gan Lietuvieti Palšiti.Vienvārdu sakot Ērce,kas dzīvo uz citu rēķina