Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Olimpiskā medaļnieka treneris iekūlies dopinga ķezā

MartaOplucane
MartaOplucane

Olimpiskā medaļnieka treneris iekūlies dopinga ķezā
Alberto Salazars kopā ar vieglatlētiem Bernardu Lagatu un Galenu Rapu
Foto: AFP/Scanpix

Alberto Salazars, izcilo vieglatlētu Mo Faraha un Galena Rapa treneris, tiek apsūdzēts par starptautisko dopinga likumu pārkāpšanu. Kā vēsta BBC, Alberto Salazars, kurš ir viens no vadošajiem treneriem pasaulē un „Nike Oregon” projekta vadītājs, ir devis aizliegtas vielas savam audzēknim Galenam Rapam, kurš 2012. gadā Londonā finišēja otrais aiz Mo Faraha 10 000m distancē.

„Nike Oregon” projekts ir viena no prestižākajām mācību grupām, kur tiek apmācīti labākie distanču skrējēji pasaulē. Alberto Salazars ir panākumiem bagāts vieglatlēts, kurš trīs reizes pēc kārtas ir uzvarējis Ņujorkas maratonā, bet šobrīd - viens no vadošajiem un veiksmīgākajiem treneriem pasaulē, kā arī galvenais „Nike Oregon” projekta treneris. Kopā ar Mo Farahu Salazars strādā kopš 2011.gada, kā arī jau vairākus gadus ir vieglatlēta Galena Rapa treneris.

Salazars tiek apsūdzēts antidopinga noteikumu pārkāpumos, lai gan pats treneris un vieglatlēts Raps noliedz, ka būtu veikuši jebkādas nelikumīgas darbības. Neviens no „Nike Oregon” projekta sportistiem iepriekš nav saskāries ar dopinga pārkāpumiem, taču BBC raksta, ka viņiem ir pieejama informācija par vismaz septiņiem sportistiem no „Nike Oregon” projekta, kas ir saistīti ar dopinga pārbaudēm.

Arī bijušie Salazara kolēģi un sportisti, kas sadarbojušies ar treneri, apgalvo, ka treneris ir mudinājis sportistus lietot aizliegtas vielas un ir aizdomas, ka tālajā 2002.gadā, kad Raps ir bijis tikai 16 gadus vecs, sportists savā uzturā ir lietojis testosteronu.

Raps, kurš nekad nav izkritis nevienā no dopinga pārbaudes testiem, noliedz aizliegto vielu lietošanu. Arī Farahs, kurš „Nike Oregon” projektam pievienojās 2011.gadā, trešdienas vakarā paziņoja BBC, ka Salazars nekad nav mudinājis sportistus lietot kādu no aizliegtajām vielām un „Nike Oregon” projekts stingri ievēro Pasaules Antidopinga aģentūras noteikumus.

Pret Salazaru tiek izvirzītas vairākas apsūdzības, tostarp arī par sava dēla izmantošanu, uz kura treneris it kā ir izmēģinājis aizliegto vielu devu daudzumus. Stīvs Magness, bijušais „Nike Oregon” projekta trenera asistents, par šo gadījumu izteicās, ka tas ir bijis Salazara veids, kā veikt pārbaudes un apkrāpt narkotiku pārbaudes testus.

Izmantotie resursi:
bbc.com