Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Kenijs kēringā izgriež pogas konkurentiem, sprintā ātrākā kanādiete Mičela

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Kenijs kēringā izgriež pogas konkurentiem, sprintā ātrākā kanādiete Mičela
Džeisons Kenijs. Foto: Reuters/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu treka riteņbraukšanas sacensībās lielisku sniegumu kēringa sacensībās vīriešiem parādīja brits Džeisons Kenijs, nosargājot olimpiskā čempiona titulu. Tikmēr sprinta sacensībās sievietēm uzvaras laurus plūca Kelsija Mičela no Kanādas.

Pēdējā sacensību dienā treka riteņbraukšanā Tokijas olimpiskajās spēlēs vajadzēja noskaidrot labākās sprinteres, kuras savā starpā sacentās jau trešo dienu. Kvalifikācijā jaunu olimpisko rekordu uzstādīja vāciete Lea Sofija Frīdriha (10.310 sekundes). Tāpat priekšbraucieniem kvalificējās abas Lietuvas riteņbraucējas, Migle Marozaite un Simona Krupečkaite. Abas gan zaudēja savus priekšbraucienus, nonākot vienā gandarījuma braucienā. Tajā lietuvietes atzina mājinieces Jukas Kobajaši pārākumu, noslēdzot sacensības šajās olimpiskajās spēlēs.

Galvenās cīņas sākās vakar, kad astoņas labākās riteņbraucējas cīnījās par vietu pusfinālā. Ļoti interesants izvērtās duelis starp Lea Sofiju Frīdrihu un Oļenu Starikovu no Ukrainas. Pirmajā braucienā dramatiskā cīņā abas riteņbraucējas šķīra vien sekundes tūkstošdaļa, pie panākuma tiekot Starikovai. Otrajā braucienā Frīdriha revanšējās, bet trešajā atkal labāka bija Starikova, iekļūstot pusfinālā. Otrā duelī savā starpā spēkojās kanādietes Kelsija Mičela un Lauriāna Genesta. Mičela gana droši uzvarēja abos braucienos, pievienojoties Starikovai pusfinālā. Cīņu par medaļām varēja turpināt arī vāciete Emma Hince un Honkongas pārstāve Vai Sze Lī, attiecīgi pārspējot nīderlandieti Šani Braspeninksu un Ketiju Maršantu no Lielbritānijas.

Pirmajā pusfinālā Starikova mērojās spēkiem ar Lī. Pirms pēdējā no trim apļiem lielāku vadību ieguva Lī, bet tad Straikova spēja uzņemt lielu ātrumu, finiša taisnē pārspējot konkurenti un tiekot pie pirmā panākuma. Otrajā braucienā Starikova atkal turējās aiz Lī, bet pirms pēdējā apļa pārņēma vadību. Ukrainiete nedeva konkurentei iespēju viņu apsteigt, pārliecinoši iekļūstot finālā. Tikmēr otrajā pusfinālā Mičela sacentās ar Hinci. Lai arī likās, ka vāciete varētu tikt pie vieglas uzvaras, kanādiete pēdējā aplī likvidēja atstatumu un pārspēja Hinci, kura nokavēja izrāviena sākumu. Otrajā braucienā Hince kļūdas nepieļāva, pēdējā aplī pārliecinoši aizsteidzoties priekšā konkurentei. Tādējādi finālistes noskaidrošanai vajadzēja trešo braucienu, kurā Hince, atrodoties aizmugurē, pārāk vēlu uzsāka sprintu, ļaujot Mičelai uzvarēt un iekļūt finālā.

Pirmajā braucienā cīņā par bronzas godalgu Hince un Lī brauca ļoti piesardzīgi. Vadībā bija Hince, bet pēdējā aplī Lī pārliecinoši aizsteidzās garām vācietei, gūstot pirmo panākumu. Otrajā braucienā riteņbraucējas izvērsa stratēģisku cīņu, divreiz teju vai apstājoties. Lī meklēja iespējas izrāvienam, bet tad Hince aizsteidzās konkurentei garām, bet pēdējā pus aplī Lī uzņēma ātrumu un spēja izraut bronzas godalgu. Fināla pirmajā braucienā Starikova piespieda pretinieci ātrāk uzsākt sprintu, bet pēdējā aplī pati tā arī nespēja noķert Mičelu. Otrajā braucienā kanādiete divus apļus pirms beigām aizbrauca garām Starikovai. Arī šoreiz ukrainietei neizdevās pretinieci noķert, Mičelai kļūstot par olimpisko čempioni sprintā.

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, sprints sievietēm

VSportiste
1.K.Mičela (Kanāda)
2.O.Starikova (Ukraina)
3.V.S.Lī (Honkonga)
4.E.Hince (Vācija)
5.L.S.Frīdriha (Vācija)
6.K.Maršanta (Lielbritānija)
7.Š.Braspeninksa (Nīderlande)
8.L.Genesta (Kanāda)

Pēdējais medaļu komplekts, ko Tokijā sadalīja vīri, bija kēringa sacensībās. Riteņbraucējām vajadzēja veikt sešus apļus (1500 metri), no kuriem pirmos trīs, uzņemot ātrumu līdz 50 km stundā, veic aiz motorizēta velosipēda, bet pēc tam sāk cīņu par uzvaru. Rio olimpiskajās spēlēs par čempionu kļuva brits Džeisons Kenijs, bet jau pirmajā kārtā viņš nespēja garantēt vietu ceturtdaļfinālā. Kenijam bija jābrauc gandarījuma braucienā, caur kuru viņš tomēr nokļuva ceturtdaļfinālā starp 18 labākajiem.

Šodien trijos ceturtdaļfināla braucienos noskaidrojās 12 labākie, kuri iekļuva pusfinālā. Tādējādi bija jāiekļūst starp četriem labākajiem sešu dalībnieku konkurencē. Jau pirmajā braucienā startēja pasaules čempions šajā disciplīnā, kā arī olimpiskais čempions sprintā un komandu sprintā, Harijs Lavrejsens no Nīderlandes. Tāpat uz starta stājās Džeisons Kenijs, kurš pirms pēdējā apļa bija vadībā, bet beigās uzvaru braucienā izrāva kolumbietis Kevins Kvintero Čavaro. Vēl pusfinālā iekļuva arī francūzis Rajans Helals un Lavrejsens. Vēl vairāki spēcīgi sprinta braucēji bija otrajā braucienā, ļoti pārliecinošu uzvaru izcīnot Nikolasam Polam no Trinidadas un Tobago. Trešais ceturtdaļfināla brauciens bija nosacīti vājāks, tajā panākumu gūstot mājiniekam un pasaules vicečempionam Jutam Vakimoto no Japānas. Tikmēr tālāk netika sprintā bronzu izcīnījušais krievs Denis Dmitrijevs.

Lai iekļūtu finālā, riteņbraucējiem vajadzēja būt starp trim labākajiem pusfinālā. Pirmajā no tiem vietu finālā pārāk agri centās nodrošināt Kintero Čavaro, pēdējā aplī tiekot apsteigts. Uzvaru pēdējos metros izrāva Kenijs, bet negaidīti finālā iekļuva Metjū Gleicers no Austrālijas, kā arī Surinamas pārstāvis Džairs Tžons En Fa. Tikmēr aiz finālistu loka palika arī bronzas medaļnieks sprintā, Džeks Kārlins no Lielbritānijas. Otrā pusfinālā neērtā pozīcijā nonāca Pols, kurš nespēja parādīt savas ātruma īpašības un neiekļuva finālā. Uzvaru braucienā izcīnīja olimpisko spēļu un pasaules čempionāta bronzas medaļnieks Mods Azizulasni Avans no Malaizijas, bet finālistu pulkā iespraucās arī vācietis Maksimilians Līvijs un Harijs Lavrejsens no Nīderlandes.

Finālā Lavrejsenam bija iespēja izcīnīt savu trešo zelta medaļu šajās olimpiskajās spēlēs, kā sprinterim paņemot maksimumu. Tikmēr Kenijs nedomāja iesaistīties taktiskās cīņās, uzreiz pārsteidzot visus un dodoties tālā atrāvienā, lai nosargātu olimpiskā čempiona titulu. Jau pēc veikta apļa bija skaidrs, ka britu neviens nespēs noķert, Kenijam izcīnot lielisku uzvaru. Tikmēr sīvā cīņā par otro vietu Avans finiša spurtā pārspēja Lavrejsenu, kuram bija jāsamierinās ar bronzas godalgu.

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, kērings vīriešiem

VSportistsRezultāts
1.Dž.Kenijs (Lielbritānija)Uzvarētājs
2.M.A.Avans (Malaizija)+0.763
3.H.Lavrejsens (Nīderlande)+0.773
4.Dž.Tžons En Fa (Surinama)+1.264
5.M.Glaicers (Austrālija)+1.344
6.M.Līvijs (Vācija)+2.334

Tokijas olimpiskās spēles, treka riteņbraukšana, medaļnieki

DatumsDisciplīnaZSB
02.08Komandu sprints sievietēmĶīnaVācijaROC
03.08Komandu iedzīšana sievietēmVācijaLielbritānijaASV
03.08Komandu sprints vīriešiemNīderlandeLielbritānijaFrancija
04.08Komandu iedzīšana vīriešiemItālijaDānijaAustrālija
05.08Kērings sievietēmBraspeninksa (NED)Endrjūsa (NZL)Genesta (CAN)
05.08Omniums vīriešiemVols (GBR)Stjuarts (NZL)Viviani (ITA)
06.08Medisona brauciens sievietēmLielbritānijaDānijaROC
06.08Sprints vīriešiemLavrejsens (NED)Hoglands (NED)Kārlins (GBR)
07.08Medisona brauciens vīriešiemDānijaLielbritānijaFrancija
08.08Sprints sievietēmMičela (CAN)Starikova (UKR)Lī (HKG)
08.08Kērings vīriešiemKenijs (GBR)Avans (MAS)Lavrejsens (NED)
08.08Omniums sievietēm

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!