Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: vai Švecovs modernajā pieccīņā pretendēs uz medaļu?

Skaidrojam: vai Švecovs modernajā pieccīņā pretendēs uz medaļu?
Pāvels Švecovs. Foto: AFP/Scanpix

Tokijas olimpiskās spēles tuvojas savai kulminācijai, un kā pēdējais no Latvijas delegācijas sacensībās piedalīsies modernās pieccīņas sportists Pāvels Švecovs. Pēc paukošanas viņš ir septītais – priekšā olimpiskajam vicečempionam. Vai Švecovs sestdien cīnīsies par medaļu?

Olimpisko spēļu debitants Švecovs paukošanā uzvarēja 22 no 35 dueļiem un ieguva 232 punktus, kamēr līderi ar 250 punktiem ir Džozefs Čongs no Lielbritānijas un krievs Aleksandrs Ļifanovs. Savukārt ar latvieti vienāds punktu skaits ir astotajā vietā esošajam ukrainim Pavlo Timoščenko, kurš Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs izcīnīja sudrabu.

Švecova septītā vieta gan nav liels pārsteigums, jo paukošana – tāpat kā peldēšana – ir viņa stiprākās puses. Modernā pieccīņa sestdienas rītā atsāksies tieši ar peldēšanas sacensībām, kam sekos paukošanas papildposms, jāšana un kombinācija, kurā atlēti skries krosu un šaus ar lāzerpistoli. Šajās disciplīnās šī brīža situācija tabulā var sagriezties pilnīgi pretēji, un skaidrs, ka Švecovam katrā no tām jāparāda augstvērtīgs sniegums, lai vismaz ielauztos pirmajā desmitniekā. Savukārt, lai domātu par medaļām, jācer arī uz spēcīgu konkurentu problēmām, kas biežāk gadās tieši jāšanā.

“Septītā vieta paukošanā ir labs iemesls, lai cerētu uz labu rezultātu sacensību noslēgumā – varbūt pat medaļām. Tomēr līdz tam vēl ir ļoti tālu. Lai viss saliktos, jānostartē ļoti labi vēl četrās disciplīnās,” sarunā ar Sportacentrs.com piekrīt bijušais modernās pieccīņas sportists Deniss Čerkovskis, kurš Švecovam par parādīto sniegumu paukošanā desmit baļļu skalā dod vērtējumu starp 7/8. Pāvels jau junioru vecumā šajā disciplīnā izcēlies ar labiem rezultātiem.

Savukārt Čerkovskim ir liela olimpisko spēļu pieredze – 2004. gadā Atēnās viņš izcīnīja augsto ceturto vietu, bet pēc tam Pekinā un Londonā neklājās tik labi, jo iegūtas attiecīgi 11. un 19. pozīcija. Savukārt 2000. gadā Sidnejā viņam 18. vieta.

“Paukošana Pāvelam ir viena no spēcīgākajām pusēm. Ja skatos caur savu prizmu un 2004. gada spēlēm, paukošanā man toreiz bija trešais labākais rezultāts, bet jāšanā bija neliela neveiksme,” skaidro Čerkovskis, kuru līdzīga situācija piemeklēja arī Londonā. “Pāvelam labi, ka viņš peld ātrāk nekā es, bet, man šķiet, peldēšanas disciplīna šajos gados ir palikusi nedaudz ātrāka.”

Čerkovskis gan godīgi neslēpj, ka nespēj iedomāties, kādai situācijai kopvērtējumā būtu jāizveidojas, lai Švecovs reāli cīnītos par olimpisko medaļu. “Kaut arī nedaudz esmu prom no šī sporta veida, modernai pieccīņai sekoju un saprotu, ko spēj Pāvels. Pēc peldēšanas būs vairāk skaidrs, kādā viņš ir fiziskajā formā.”

Bez Švecovam parocīgajām paukošanas un peldēšanas gan vēl ir apvienotā šaušanas un skriešanas disciplīna, kā arī jāšana, kurā nereti daudziem sportistiem zūd izredzes ieņemt augstu vietu. Šobrīd ir grūti saprast, kādā fiziskajā formā ir Latvijas sportists, jo pavasarī viņš cīnījās ar Covid-19 un bija spiests vairākas nedēļas nosēdēt viesnīcas numuriņā Bulgārijā.

“Ir jādomā par labu sniegumu – neatkarīgi no zirga izlozes. Ziniet, šādās sacensībās nevar trāpīties slikts zirgs. Vismaz tiešā nozīmē. To var salīdzināt ar automašīnas īri, kad uz ārzemēm esat aizbraucis atpūsties. Jums var trāpīties 2021. gada mašīna ar 300 kilometru nobraukumu, bet ar diezgan vāju dzinēju, un var trāpīties 2016. gada spēkrats ar 60 000 kilometru nobraukumu, taču ar labāku motoru,” salīdzina Čerkovskis. “Pirms modernās pieccīņas sacensībām zirgi ar saviem īpašniekiem jau izjāj plānoto maršrutu. Lai zirgs varētu piedalīties šajās sacensībās, arī tam iepriekš ir jāparāda labs sniegums. Šajā gadījumā, ja atgriežamies pie salīdzinājuma ar automašīnām, vienam spēkratam sajūgs būs normāls, bet otram – par īsu vai cietu. Ir stāsts par pielāgošanos. Līdzīgi modernajā pieccīņā ar zirgiem, un pielāgošanās jau ir atkarīga no paša sportista. Protams, gadās, ka automašīna arī saplīst, un tā arī ar zirgiem – viņiem var būt kritiskās dienas.”

Tokijā modernajā pieccīņā tiks kronēts jauns olimpiskais čempions, jo Riodežaneiro zelta medaļas ieguvējs, krievs Aleksandrs Ļesuns nespēja kvalificēties šī gada sporta forumam. Kā vienu no galvenajiem favorītiem Čerkovskis piesauc pasaules vicečempionu Ļifanovu. Tikai desmitais pēc paukošanas tikmēr ir pasaules čempions Ādams Maroši no Ungārijas. Viņš ir arī pasaules ranga līderis.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

  +6 [+] [-]

, 2021-08-06 11:39, pirms 3 gadiem
Jānovēl Pāvelam lieliski nostartēt!

  +2 [+] [-]

, 2021-08-06 11:55, pirms 3 gadiem
Paga, te kāds pēc pirmās pieccīņas disciplīnas runā par medaļām? Lol

     [+] [-]

, 2021-08-06 12:32, pirms 3 gadiem
With pedal to medal to metal

  -1 [+] [-]

, 2021-08-06 12:49, pirms 3 gadiem
ja modernā pieccīņa,tad varbūt ar močiem braukt?

     [+] [-]

, 2021-08-06 15:08, pirms 3 gadiem
serbs rakstīja: ja modernā pieccīņa,tad varbūt ar močiem braukt?
ar stāvdrāžiem

     [+] [-]

, 2021-08-06 15:38, pirms 3 gadiem
Nepietika zīlēt par medaļām bīčā? Un kas no tā?

     [+] [-]

, 2021-08-06 18:17, pirms 3 gadiem
Šim sportiskam TOP 10 ir reāli?

  +1 [+] [-]

, 2021-08-06 18:57, pirms 3 gadiem
Es Domāju: rakstīja: Šim sportiskam TOP 10 ir reāli?
Reāli ir, bet viegli nebūs. Ja sanāks saprasties ar zirgu, pirms skriešanas un šaušanas ir visai reāli būt desmitniekā. Bet, kā zināms, tieši pēdējā disciplīna Pāvelam pagaidām padodas vissliktāk. Tajā PK posmā, kurā viņš uzvarēja, izdevās pirms noslēdzošās disciplīnas iegūt pietiekami lielu pārsvaru, kurš tika noturēts.

     [+] [-]

, 2021-08-07 12:48, pirms 3 gadiem
Jāšanā 15 vieta-
Nezinu vēl kurš kopvērtējumā. 10nieka jābūt