Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Klinšu kāpšanā pirmo OS zeltu iegūst Lopess, Ondra tikai sestais

Rolands Eliņš

Klinšu kāpšanā pirmo OS zeltu iegūst Lopess, Ondra tikai sestais
Alberto Hiness Lopess. Foto: AFP/Scanpix

Pirmoreiz noskaidrots olimpiskais čempions klinšu kāpšanā – par to kļuvis spānis Alberto Hiness Lopess, kamēr šī sporta veida slavenais pārstāvis čehs Adams Ondra ieguva sesto vietu.

Klinšu kāpšana debitēja olimpisko spēļu programmā. Čempions tika noskaidrots trīs disciplīnu summā, kas ir neierasts formāts. Pasaules kausa posmos parasti labākie tiek noskaidroti katrā disciplīnā atsevišķi, taču OS spēļu rīkotāji klinšu kāpšanai varēja piedāvāt tikai vienu medaļu komplektu. Kā norādīja "NY Times" savā aprakstā par sacensībām, tas būtu apmēram tā, kā piedāvāt pasaules labākajiem peldētājiem, riteņbraucējiem un skrējējiem sacensties tikai triatlonā.

Skepsi par sacensību formātu bija paudis arī slavenais klinšu kāpējs Adams Ondra no Čehijas, norādot, ka viņam olimpisko spēļu dēļ bija jāvelta ilgs laiks, lai apgūtu kāpšanu uz ātrumu, kamēr daudzi pasaules labākie ātrkāpšanas pārstāvji uz olimpiskajām spēlēm neatbrauca, jo nespēja tām kvalificēties, jo nācās sacensties arī divās pārējās disciplīnās. Nākamajās OS šo sistēmu vairs neplāno izmantot.

Ondra iekļuva finālā, lai gan uzrādīja vienu no sliktākajiem rezultātiem ātrkāpšanā. Finālā viņš ieguva sesto vietu, kamēr zelta medaļu izcīnīja spānis Alberto Hiness Lopess. Otro vietu ieguva amerikānis Nataniels Koulmens, kamēr trešais bija austrietis Jakobs Šūberts.

18 gadus vecais Lopess bija ātrākais ātrkāpšanā, kurā pēc iespējas ātrāk jāuzkāpj vertikālā sienā. Finālā viņš bija septītajā vietā "bouldering" disciplīnā, kurā jāveic sarežģīta trase bez virvju palīdzības, bet pēc tam viņš bija ceturtais "līdā", kur nepieciešams noteiktajā laikā sasniegt pēc iespējas augstāku augstumu. Jānorāda, ka punkti tiek skaitīti par iegūtajām vietām, un uzvar tas, kuram vietu kopsumma, ir vismazākā.

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

  -1 [+] [-]

, 2021-08-05 17:36, pirms 3 gadiem

  +1 [+] [-]

, 2021-08-05 18:29, pirms 3 gadiem
Kāpēc "klinšu" kāpšana? Kāpšanas sports vai sacīkšu kāpšana, šeit nav nekāda sakara ar klintīm.
Un uzvarētāju nosaka nevis pēc vietu kopsummas, bet reizinājuma.

  -2 [+] [-]

, 2021-08-05 18:46, pirms 3 gadiem
beidzot sporta veids kurā jebkurš +/- amatieris kas nav resns un ir normāla fiziskā stāvoklī var tikt uz OS

     [+] [-]

, 2021-08-05 19:41, pirms 3 gadiem
Šis ir labais

     [+] [-]

, 2021-08-05 19:43, pirms 3 gadiem
Un vispār-te tak ir lieliska iespēja pieslēgties valsts finansējumam
Olimpiskais sporta veids

     [+] [-]

, 2021-08-05 23:34, pirms 3 gadiem
ilike a monkey