Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Sevastovai Štutgartē cīņa pret pasaules septīto raketi Kontu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Sevastovai Štutgartē cīņa pret pasaules septīto raketi Kontu
Anastasija Sevastova
Foto: Porsche Tennis Grand Prix

Anastasija Sevastova (WTA 26.) šodien turpinās Štutgartes "Premier" sērijas turnīru, ap plkst. 15:00 sacenšoties ar ranga 7. vietā esošo Lielbritānijas tenisisti Johannu Kontu.

Konta šobrīd atrodas savā rekordpozīcijā, uz septīto vietu paceļoties aprīļa sākumā pēc uzvaras "Premier Mandatory" sērijas turnīrā Maiami. Pēdējo divu sezonu laikā gūtie panākumi (trīs "Premier" tituli un iekļūšana Top 10) Kontai liek domāt par vēl augstākiem mērķiem, nekautrējoties runāt par reitinga visaugstāko pakāpienu.

Zīmīgi, ka Konta līdz šobrīd sasniegtajai pozīcijai tikusi bez māla rezultātu palīdzības. Teorētiski tas ir iespējams, bet praksē maz ticams, ka kāda tenisiste var sasniegt 1. vietu rangā ar tukšu vai ļoti pieticīgu māla sezonu. Par to, ka Kontai uz pārējiem diviem segumiem labas serves un agresīva tenisa dēļ ir milzīgs potenciāls, šaubu nav.

Konta ITF līmenī uzvarējusi trīs māla seguma turnīros, pēdējo titulu iegūstot 2010. gadā. WTA turnīros Konta ir spēlējusi maz un uzvarējusi ļoti maz – tikai trīs uzvaras 10 mačos! Salīdzinājumam – Sevastovai WTA māla bilance ir 27-23 ar diviem fināliem un vienu titulu. Viena no Kontas trim uzvarām tika gūta vakar, ar 7:6(5), 3:6, 6:1 pieveicot Naomi Osaku. Japānas tenisiste pēdējā setā vēdera sāpju dēļ vāji servēja.

Kontai Štutgartē ir māla sezonas pirmais WTA turnīrs, bet pirms tam uz šī seguma bija spēļu prakse pagājušās nedēļas nogalē Konstancā, kur "Fed Cup" ietvaros uzvarēta Sorana Kirsteja un zaudēts Simonai Halepai. Konta atzīst, ka mači Rumānijā bija vērtīgi pirms došanās uz Štutgarti. Johanna pleca savainojuma un slimības dēļ bija spiesta atteikties no spēlēšanas Čārlstonā.

Kontai patīk agresīvs un ātrs teniss, nepatīk spēlēt pret aizsardzības spēlētājām, kuras liek spēlēt garās izspēles. Māla tenisā jābūt gatavam, ka ar vienu vai diviem sitieniem punktu izspēlei pielikt nevarēs. Protams, svarīgs ir arī atšķirīgs kustēšanās faktors, salīdzinot ar to, kas notiek uz ātrajiem segumiem.

Sevastovai ar mālu ir pat ļoti labas attiecības, un tieši labākas prasmes un lielāka pieredze uz šī seguma viņai dod itin labas cerības šodien pret Kontu, kura gan, neskatoties uz vājiem māla rezultātiem, arvien ir lielas favorītes lomā.

Abas tenisistes ir tikušās trīs reizes, allaž sacenšoties uz "hard" seguma un Kontai esot vadībā ar 2-1. Viņa ar 6:3, 6:7(8), 6:4 uzvarēja 2013. gadā "Australian Open" kvalifikācijā un ar 6:1, 6:1 pagājušā gada oktobrī Pekinā. Ķīnā notika iespaidīgs revanšs par septembra sākumā "US Open" 4. kārtā piedzīvoto zaudējumu ar 4:6, 5:7. Sevastova Ņujorkā notikušajā mačā spēja izmantot Kontas nogurumu, Johannai nespējot atgūties no dažas dienas agrāk piedzīvotā sekām.

Konta 2. kārtas mačā pret Cvetanu Pironkovu kortā sabruka lielā karstuma rezultātā. Lai arī viņai izdevās uzvarēt šajā spēlē un arī vēl nākamajā pret Belindu Benčiču, mačam pret ritmu nedevušo Sevastovu izturības pietrūka. Anastasija toreiz teicami neitralizēja Kontas labo servi, daudz piespieda pretinieci kļūdīties un svinēja vienu no karjeras lielākajām uzvarām. Kad abas vēlreiz sacentās nākamajā mēnesī Pekinā, Konta nospēlēja daudz labāk, un Sevastovai toreiz daudz iebildumu nebija.

Viens no Kontas trumpjiem ir laba serve. Johanna sezonas ieskaitē pirmajā pieciniekā atrodas vairākās serves kategorijās. Viņa ar 83.5% ir līdere uzvarēto serves geimu kategorijā, tāpat 1. vietā atrodas arī ar savu servi uzvarētajās izspēlēs (65.1%), ieņem 2. vietu otrās serves punktos (51.7%), 3. vietu pirmās serves punktos (73.6%) un atrodas 5. vietā eisos (105). Tie ir dati par iespēto pirms Štutgartes turnīra. Skaidrs, ka māla sezonas laikā šī iespaidīgā statistika tiks sabojāta. Vakar mačā pret Osaku viņa tika nobreikota trīs reizes, pretiniecei dodot kopumā astoņas breikbumbas.

Ja Konta ir labā formā un nav piekususi, Sevastovai pret viņu uz "hard" seguma daudz variantu nav. Māls ir cita pasaule. Sevastovas spēle balstīta uz lielu dažādību un ritma nedošanu pretiniecēm. Anastasija pārsvarā uzvar ar pretinieču kļūdu palīdzību, jo pašai dominējoša tenisa nav. Konta ir tieši tāda pretiniece, kuru viņa var piespiest daudz kļūdīties. Māls dod labākas iespējas jeb vairāk laika aizsardzībā, agresīvas spēlētājas uz šī seguma mēdz mocīties ar Sevastovas aizsardzības apspēlēšanu un nestandarta sitieniem, viņām trūkst pacietības.

Sevastova šodien 15. reizi (3-11) sacentīsies ar Top 10 spēlētāju. Uz māla viņai būs tikai trešais mačs pret pirmā desmitnieka tenisisti. Pirmajos divos viņa tika sagrauta, 2011. gadā Štutgartē ar 2:6, 3:6 zaudējot Na Lī un pērn Bukarestes finālā paliekot "sausā" pret Halepu, kura, starp citu, ceturtdaļfinālā jau gaida Sevastovas un Kontas mača uzvarētāju. Skaidrs, ka Lī un Halepa uz māla ir daudz labākas nekā Konta, tāpēc šodien Sevastova, domājams, pie teikšanas tiks.

Sevastova šodien spēlēs ap plkst. 15:00, tā būs otrā spēle galvenajā kortā, kur dienas programma sāksies plkst. 13:00 ar Svetlanas Kuzņecovas un Lauras Zīgemundas spēli. Vēlu vakarā dubultspēļu turnīra ceturtdaļfināls Aļonai Ostapenko, kurai ap plkst. 23:00 kopā ar amerikānieti Rakeli Atavo favorītu statusā cīņā pret britu komandu Anna Smita/Naomi Broudija.

  -1 [+] [-]

, 2017-04-27 09:33, pirms 7 gadiem
Ja jau varēja uzvarēt Stosuru, tad var uzvarēt arī Džoannu Konti.

  +3 [+] [-]

, 2017-04-27 11:03, pirms 7 gadiem
Lai veicas! Turam īkšķus par Nastju!

     [+] [-]

, 2017-04-27 11:29, pirms 7 gadiem
Ja kāds spēlē ar galvu,kā Federers tad pasaka ka nav dominējoša tenisa,ja kāds tikai bliež no visa spēka un tā dēļ ka viņu pretinieks piespiež ,nespēj bumbiņu regulāri trāpīt laukumā tad tādu tenisu nosaucam par dominējošu(gulbis,ostapenko)
Ļoti vienkārši.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-27 14:25, pirms 7 gadiem
Anastasija cītīgi vakar vēroja Kontas spēli. Par uzvaru! Simona jau gaida.

P.S. Kontaveita beidzot atvērusies. Jāmēģina redzēt viņas spēli. Vai nu sagadīšanās jeb arī sākusi prātu pielietot.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-27 16:07, pirms 7 gadiem
Sākums pārliecinošs 6:3.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-27 16:08, pirms 7 gadiem
1. sets ir!!!!!!!!!!!!!!!!

     [+] [-]

, 2017-04-27 16:13, pirms 7 gadiem
Varbūt Konta negrib nedēļas laikā divreiz dabūt pa muguru no Halepas? ...tas var ietekmēt psihi un kļūt par stabilu Halepas klienti

  +2 [+] [-]

, 2017-04-27 16:31, pirms 7 gadiem
Nastja labi spēlē, prieks skatīties. Vienkārši un efektīvi.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-27 16:58, pirms 7 gadiem
ir!!

     [+] [-]

, 2017-04-27 16:58, pirms 7 gadiem
Ko es teicu

     [+] [-]

, 2017-04-27 17:06, pirms 7 gadiem
Pēdējais Nastjas breikpunkts bija ko vērts, tā Kontu piebeidza noteikti

     [+] [-]

, 2017-04-27 17:10, pirms 7 gadiem
Bujumbura rakstīja: Pēdējais Nastjas breikpunkts bija ko vērts, tā Kontu piebeidza noteikti
Jā, tā pārmestā bumbiņa.