Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Gulbis sāks Nicas titula aizstāvēšanu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Gulbis sāks Nicas titula aizstāvēšanu
Ernests Gulbis
Foto: AFP/Scanpix

Šodien spēles Francijā aizvadīs Latvijas labākie tenisisti. Ernests Gulbis esošā čempiona statusā sāks Nicas 250. sērijas turnīru, bet mūsu dāmu pirmā rakete Aļona Ostapenko debitēs pieaugušo "Grand Slam" turnīros, startējot "French Open" kvalifikācijā. Ostapenko sāks ap plkst. 15:00, bet Gulbis aptuveni stundu vēlāk.

Gulbis sāks Nicas titula aizstāvēšanas misiju

Šonedēļ rangā uz 25. vietu noslīdējušais Gulbis Nicā spēlēs trešo reizi. Ernests debijas reizē 2011. gadā sasniedza ceturtdaļfinālu, tajā piekāpjoties Tomāšam Berdiham. Otrā viesošanās šajā Francijas pilsētā izvērtās vēl produktīvāka, pērn kļūstot par čempionu. Gulbis finālā ar rezultātu 6:1, 7:6(5) pieveica Argentīnas tenisistu Federiko Delboni, saglabājot perfektu bilanci ATP vienspēļu turnīru finālos (6-0).

Kopš tā laika Gulbim bijis tikai viens labs turnīrs, tiekot līdz pusfinālam "French Open". Latvijas pirmais numurs šogad uzvarējis tikai vienā mačā (1-11) un Nicā ieradies ar sešu zaudējumu sēriju. Kāds var mēģināt apgalvot, ka pēdējos trīs mačos ir bijis progress, jo uzvarēts vienā setā, taču kopējo ainu tas gan neuzlabo. Zaudējums paliek zaudējums, turklāt ar pašiem labākajiem šogad vēl nemaz nav spēlēts – rangā augstāk esošais pretinieks bijis 21. numurs Davids Gofāns.

Nebūs ne melots, ne pārspīlēts, sakot, ka Gulbim šonedēļ titula aizstāvēšana nav svarīgākais. Jā, 250 punktu zaudēšana nav patīkama, taču pirms sezonas (un varbūt pat karjeras?) svarīgākā turnīrā, kas nedēļas beigās startēs Parīzē, ir nepieciešams gūt kādu uzvaru, lai vismaz kaut neliela daļa pārliecības būtu kabatā, dodoties uz "Roland Garros" kortiem.

Lai otro gadu pēc kārtas uzvarētu Nicā, Gulbim būs jāspēlē četras dienas pēc kārtas. Tāds režīms viņam šogad vēl nav bijis. Kāpēc ir pamats domāt, ka šonedēļ varētu izvairīties no zaudējumu sērijas pagarināšanas? Gulbis ir atgriezies pie austriešu trenera Gintera Bresnika, kura vadībā sasniedza karjeras augstākās virsotnes. Nebūtu jēgas atjaunot sadarbību un tajā pašā laikā turpināt spēlēt tik nesakarīgi, kā tas šogad darīts gandrīz katrā mačā. Laba motivācija beidzot uzlabot sniegumu, kam neizbēgami sekotu arī rezultātu izmaiņas uz pareizo pusi.

Abi šķīrās gada sākumā, pēc "Australian Open". Gulbis māla sezonas ievadā divas nedēļas nostrādāja ar Tomasu Enkvistu, taču šī sadarbība, pēc zviedra teiktā, nav ilgusi atšķirīgo uzskatu dēļ. Domstarpības esot bijušas arī ar Bresniku, taču tagad visa komanda atkal ir kopā. Ieskaitot Dominiku Tīmu, kurš, starp citu, var būt Gulbja pretinieks ceturtdaļfinālā.

Gulbis pirms gada Nicā bija izlikts ar otro numuru, bet šogad viņam trešais numurs. Abos gadījumos tas nozīmē sacensības sākt no 2. kārtas. Pēc izlozes bija skaidrs, ka Gulbis tiksies ar kādu no Ukrainas diviem labākajiem tenisistiem – Aleksandru Dolgopolovu vai Sergiju Stahovski. Tika sliktākais variants konkrētajā turnīrā, dabūjot pretī Dolgopolovu, kurš noteikti uz māla ir nopietnāks drauds nekā Stahovkis.

Dolgopolova sakarā var veikt salīdzinājumus ar Gulbi. Abi pēc lieliskas pagājušās sezonas šogad nespēj nospēlēt tādā pašā līmenī. Doga gadījumā gan situācija nav tik bezcerīga, jo viņam ir vairāk par vienu uzvaru – sasniegta 13-9 bilance. Dolgopolovs divos turnīros ticis līdz ceturtdaļfinālam, astoņniekā iekļūstot februāra turnīros Delrejbīčā un Akapulko. Uz māla viņam šogad pamatturnīros tikai trīs uzvaras, bez šonedēļ uzveiktā Stahovska pārspēti arī Borna Čoričs un Martins Kližans.

Dolgopolovs pērn sakrāja 27 uzvaras, arī (kā Gulbis) lielāko daļu gūstot sezonas pirmajā pusē. Viņa kontā arī panākumi pār abiem labākajiem spāņiem Rafaelu Nadalu, Davidu Fereru un Stenu Vavrinku. Dolgopolovs martā Indianvelsā, ar 6:3, 3:6, 7:6(5) pieveicot Nadalu, kļuva par pirmo Ukrainas tenisistu, kuram izdevies pārspēt ATP ranga līderi. Veiksmīgā sezonas pirmā puse viņam ļāva rangā pakāpties līdz 17. vietai, kas trīs pozīcijas atpaliek no 2012. gada janvārī sasniegtā rekorda. Šīs sezonas pirmā puse viņam tik iespaidīga nav, tāpēc arī loģisks kritiens rangā, šobrīd ieņemot 68. vietu. Pirms nedēļas viņš bija 12 pozīcijas zemāk.

Dolgopolovs uzvarējis divos ATP turnīros, 2011. gadā uzvarot uz māla Umagā un 2012. gadā paliekot nepārspēts uz "hard" seguma Vašingtonā. Tāpat kā Gulbim, arī viņam seši fināli, tiesa, četros nācies samierināties ar zaudējumu. Dolgopolovu droši var saukt par visu segumu spēlētāju. Viņš ir apveltīts ar savdabīgu, varētu pat teikt, unikālu tehniku.

Gulbis ar savu šodienas pretinieku iepriekš ticies trīs reizes. Interesanti, ka visi mači bijuši uz māla seguma, allaž tiekoties "Masters 1000" turnīros un spēlēm vienmēr beidzoties divos setos. Gulbis ar 6:1, 6:4 bija pārāks 2011. gadā Montekarlo, pērn šajā pašā turnīrā ukrainim zaudēja ar 2:6, 4:6, bet mēnesi vēlāk viņu Madridē pārspēja ar rezultātu 6:3, 6:4.

Dolgopolovs šogad tikai vienreiz ir pieveicis Top 30 spēlētāju, Maiami apspēlējot šogad neko spožu nepaveikušo Tomiju Robredo (bilance 8-8). Jāatzīmē, ka Dolgopolovs pavasarī Amerikā atkal bija tuvu uzvarai pār ranga līderi, taču Maiami "Masters 1000" turnīrā nespēja nosargāt seta un breika pārsvaru, ar 7:6(3), 5:7, 0:6 zaudējot Novakam Džokovičam.

Gulbja un Dolgopolova mačs būs trešais Nicas turnīra galvenajā kortā un varētu sākties ap plkst. 16:00. Pirms tam no 14:30 jāizspēlē Nika Kirjosa un Tīma duelis. Tieši šī pāra uzvarētājs būs Gulbja vai Dolgopolova pretinieks ceturtdaļfinālā. Gulbja sniegumam šodien varēs sekot arī video tiešraidē internetā.

Ostapenko pirmais mačs "French Open" kvalifikācijā

Latvijas pirmā rakete Aļona Ostapenko spēlēšanu "French Open" kvalifikācijā nodrošināja marta pirmajā dienā, kad uzvarēja ITF 50 000 turnīrā Sanktpēterburgā. Aļona pēc šī panākuma iekļuva WTA ranga Top 200, ieņemot 186. vietu. Latvijas tenisiste kopš tā laika vēl uzlabojusi pozīcijas un šobrīd otro nedēļu pēc kārtas atrodas savā karjeras augstākajā pozīcijā – 152. vietā.

Ostapenko pieaugušo "Grand Slam" kvalifikācijas turnīrā piedalīsies pirmoreiz. "French Open" turnīrs viņai gan nav svešs, jo šeit ir spēlēts junioru līmenī. Tiesa, tas bija tikai vienreiz – Ostapenko pērn trāpījās ļoti spēcīga pretiniece, 1. kārtā zaudējot Kanādas tenisistei Fransuāzai Abandā.

Šodien pretī stāsies Vera Duševina. 28 gadus vecā Krievijas tenisiste šobrīd rangā ieņem tikai 1100. vietu, kas gan neatspoguļo viņas spējas. Duševina 2005. gadā sasniedza rekordu, tiekot līdz 31. vietai. Viņas kontā ir viens WTA vienspēļu tituls, 2009. gadā uzvarot Stambulā, vēl trīs reizes zaudēts finālā. Tāpat viņas kontā ir divi WTA dubultspēļu tituli.

Duševinai ir 20 uzvaras "Grand Slam" spēlēs, labākais rezultāts – 4. kārta 2005. gadā "Australian Open", Ņujorkā divreiz sasniegta 3. kārta, bet pārējos divos "major" turnīros – "French Open" un Vimbldonā – labākais sasniegums ir 2. kārta. Par Parīzes turnīru runājot, Duševina šeit četras reizes guvusi vienu uzvaru pamatturnīrā, bet pēdējos divos gados zaudēja kvalifikācijā. 2013. gadā neveiksme kvalifikācijas 3. kārtā jeb finālā, bet pērn zaudēts jau pirmajā mačā.

Duševina četras reizes pieveikusi Top 10 spēlētājas. Divas uzvaras gūtas pret Frančesku Skjavoni, bet pa vienai pret Amēliju Moresmo un Nadeždu Petrovu. Tāpat karjeras laikā apspēlētās arī Vera Zvonarjova, Jeļena Jankoviča, Mariona Bartoli un Petija Šnīdere, kuras tobrīd atrodas ranga otrajā desmitā.

Jāizceļ arī viens ļoti spilgts rezultāts mačā, kurā viņa neuzvarēja. Duševina 2010. gadā Madridē sacentās ar Serēnu Viljamsu, kura tad bija ranga 1. vietā, un amerikānietei izrādīja ļoti sīvu pretestību. Duševina piekāpās trīs taibreiku mačā ar rezultātu 7:6(2), 6:7(5), 6:7(5). Viljamsa toreiz atspēlēja vienu mačbumbu, 3:26 stundas ilgā cīņa ir viņas karjeras ilgākais mačs.

Duševina pērn sezonu beidza pēc zaudējuma Vimbldonas kvalifikācijas 1. kārtā un vairākus mēnešus izlaida labā elkoņa savainojuma dēļ. Pēc atgriešanās viņa nospēlējusi tikai vienu maču, aprīļa beigās Prāgas kvalifikācijā trīs setos zaudējot Japānas tenisiste Risai Odzaki – 3:6, 6:1, 4:6. Dubultspēlēs viņa gan šogad piedalījusies vairākos turnīros.

Lai arī Ostapenko šodien debitēs pieaugušo "Grand Slam" līmenī un ir bez tik lielas pieredzes kā pretiniece, tieši Latvijas tenisiste ir favorīte. Un tam galvenais iemesls ir jau augstāk minētais Duševinas savainojums, kura rezultātā nopietnas spēļu prakses viņai nav bijis. Dubultspēles ar vienspēlēm vienā katlā neliksim, jo tas ir pavisam cits sporta veids.

Duševina spēlē drošu tenisu. Ko tas nozīmē? Viņa izvēlas īpaši neriskēt, paļaujas ne tik daudz uz spēku, cik uz precizitāti un arī labi spēlē aizsardzībā. Agresīvas spēles cienītājai Ostapenko jāizvairās no pārāk liela nepiespiesto kļūdu daudzuma, kas viņai var liegt apliecināt favorītes statusu.

Ostapenko un Duševinas mačs notiks 10. kortā un varētu sākties ap plkst. 15:00. Pirms tam jāizspēlē trīs mači, no kuriem pirmais sāksies 11:00. Trešdienas programma šeit, turnīra oficiālais "Live Scores" pakalpojums šeit.

1 2 3 4 131 komentārs

  -1 [+] [-]

, 2015-05-20 10:29, pirms 9 gadiem
Diemžēl Gulbim arī šajā turnīrā nesāksies uzvaru sērija. Neticu, ka spēs pārspēt Dolgopolovu, kas uz māla šosezon spēlē diezgan pārliecinoši.

     [+] [-]

, 2015-05-20 10:34, pirms 9 gadiem
Gulbis vinnes trijos setos.

  +3 [+] [-]

, 2015-05-20 10:48, pirms 9 gadiem
Vēl aizvien turpinu cerēt uz Gulbja atgriešanos, gribas redzēt skaistu un pārliecinošu spēli. Kaut kad taču tam ir jānotiek. Veiksmi!

  -1 [+] [-]

, 2015-05-20 11:02, pirms 9 gadiem
Kad dauzīja un lauza raketes, tad varēja redzēt, ka teniss interesē un ir pārdzīvojumi....ja sāks dauzīt raketes, tad vecais Gulbis ir atpakaļ !
...un es klusi ceru, ka pēdējās 3 reizes spēlēt 3 setus - tā ir gatavošanās GrandSlam...
Aļonai ir jāuzvar !

  -2 [+] [-]

, 2015-05-20 11:04, pirms 9 gadiem
Dmitry rakstīja: Gulbis vinnes trijos setos.
Kaut kad jau vinnēs, bet ne šodien

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 11:28, pirms 9 gadiem
Elmers rakstīja: Kaut kad jau vinnēs, bet ne šodien
Ja ne šodien, tad ari RG vinam nav, ko darit. Ja RG zaudes pirmaja vai otraja karta, tad - ata, top-100. Ja ata top-100, tad bus japariet uz challenger turniriem. Baidos, ka tur vins var ari palikt...
Tapec tomer ceru un ticu, ka šodien bus uzvara.

     [+] [-]

, 2015-05-20 11:33, pirms 9 gadiem
Kopš tā laika Gulbim bijis tikai viens labs turnīrs, tiekot līdz pusfinālam "French Open".
===================
Ni figa - Kremla kausā oktobrī vēl punkti par pusfinālu jāaizstāv! It ka sētas turnīrs, bet es ar šausmām domāju - cik vinam to ranga punktu oktobrī vēl bus...

  -1 [+] [-]

, 2015-05-20 12:08, pirms 9 gadiem
Jūtu, ka Gulbis uzvarēs bez problemām, apmēram 6:2 6:3.

Bet stiprāk ikšķus turēšu par Aļonu!

     [+] [-]

, 2015-05-20 14:26, pirms 9 gadiem
Ir kādam idejas kur un vai speļi varēs redzēt?
Jau iepriekš pateicos.

     [+] [-]

, 2015-05-20 14:43, pirms 9 gadiem
Kūmiņš rakstīja: Ir kādam idejas kur un vai speļi varēs redzēt?
Jau iepriekš pateicos.
Tennis- Live Streaming Video / Watch Free Live...

  +2 [+] [-]

, 2015-05-20 14:57, pirms 9 gadiem
Par Ernesta un Aļonas uzvarām !

  +4 [+] [-]

, 2015-05-20 14:58, pirms 9 gadiem
Optimists: Gulbim šonedēļ pēdējā pārbaude pirms Parīzes.

Pesimists: Gulbim šodien pēdējā pārbaude pirms Parīzes.

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:11, pirms 9 gadiem
Kirgioss izstājās, Tīms tiek tālāk. Tā kā spēle drīz varētu sākties

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 15:45, pirms 9 gadiem
Pirmais sets ir!

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:47, pirms 9 gadiem
Kur jūs redzet? tajā augstāk minētajā linkā futbolu tik var atrast tajos linkos

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:50, pirms 9 gadiem
2-0 Gulbis! Daudzsolosi...

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:51, pirms 9 gadiem
Varbūt kādam ir kāds links, kur skatīties?
P.S Aiziet, Gulbi! Jau 1. breiks un 2:0

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:52, pirms 9 gadiem
Sry, atradu

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:54, pirms 9 gadiem
Gulbis ir atputies un tagad vins grib spēlēt TENISU! Piesargas visi, Gulbinators ir atmodies no ziemas miega!

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:55, pirms 9 gadiem
3-0! Nobreiko vinu vēlreiz!

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 15:56, pirms 9 gadiem
Gulbis pagaidām labs,lai interesantāk būtu skatīties uzliku vēļ 10nieku

  -1 [+] [-]

, 2015-05-20 15:56, pirms 9 gadiem
eh, atkal tās sasodītās dubultkļūdas

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:56, pirms 9 gadiem
Dmitry rakstīja: Gulbis ir atputies un tagad vins grib spēlēt TENISU! Piesargas visi, Gulbinators ir atmodies no ziemas miega!
Cerams, ka tev taisnība. Spēli gan neredzu, neviens links darbā nedarbojas.

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:58, pirms 9 gadiem
Sākums jau labs, ceram uz veiksmīgu turpinājumu.

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:58, pirms 9 gadiem
Trototo rakstīja: Cerams, ka tev taisnība. Spēli gan neredzu, neviens links darbā nedarbojas.
Dolgopolov - Gulbis (ATP Nice)

te ar ne?

     [+] [-]

, 2015-05-20 15:59, pirms 9 gadiem
Maigais_S rakstīja: Dolgopolov - Gulbis (ATP Nice)

te ar ne?
Baigi švaka kvalitāte

  -1 [+] [-]

, 2015-05-20 16:01, pirms 9 gadiem
1-3, pirmais geims Dogam. Tagad galvenais ir servet ka monstram un pirmais sets kabatā! Ernssts spēlē ātrāk, precizāk un vnk gudrāk nekā Dogs.

     [+] [-]

, 2015-05-20 16:01, pirms 9 gadiem
Forehand joprojam briesmigs

     [+] [-]

, 2015-05-20 16:02, pirms 9 gadiem
Ja pie savas serves punkts beidzas pie otrā sitiena, tad Gulbis var uzvarēt, ja ne, tad izredzes strauji sarūk....

     [+] [-]

, 2015-05-20 16:03, pirms 9 gadiem
Ostapenko kur punktiem var sekot līdz? Paldies

     [+] [-]

, 2015-05-20 16:03, pirms 9 gadiem
var kads ludzu iemest gulbja speles linku?

PALDIES!

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 16:04, pirms 9 gadiem
Beidzot arī no forehand kas sanāca.

     [+] [-]

, 2015-05-20 16:04, pirms 9 gadiem
Dolgopolov - Gulbis (ATP Nice) zinu tikai šo, ļoti slikta kval.

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 16:04, pirms 9 gadiem
mississippi rakstīja: Ostapenko kur punktiem var sekot līdz? Paldies
DUS - OST | Vera Dushevina - Jelena Ostapenko

  +1 [+] [-]

, 2015-05-20 16:04, pirms 9 gadiem
ainaaars rakstīja: var kads ludzu iemest gulbja speles linku?
Ainar, visu cieņu, bet 3 reizes jau ielikts...
1 2 3 4 131 komentārs