Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Gulbis Jaunzēlandē aizvadīs sezonas pirmo maču

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Gulbis Jaunzēlandē aizvadīs sezonas pirmo maču
Ernests Gulbis
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis trešdien sāks jauno tenisa sezonu, Oklendas „ATP World Tour 250” sacensību 1. kārtā sacenšoties ar Čehijas sportistu Jirži Veseliju. Mača sākums paredzēts ap plkst. 7:30 pēc Latvijas laika.

Otro reizi Oklendā

Gulbim 2014. bija karjeras labākais gads, sakrājot 41-21 bilanci un labojot reitinga rekordus. Ernests pēc „French Open” pusfināla dažas nedēļas pavadīja 10. vietā, bet gadu pabeidza 13. pozīcijā, kas viņam ir arī šodien. Latvijas pirmais numurs pirmo reizi karjerā sezonu pabeidza starp pasaules 20 labākajiem tenisa spēles meistariem.

Pagājušās sezonas izskaņa un šīs sezonas starts Gulbim pagājis veselības likstu zīmē – 2014. gads noslēgts ar pleca savainojumu, bet jaunā sezona sākta ar slimību. Tās dēļ Ernests bija spiests atteikties no starta Dohā. Gulbis sezonu Katarā būtu sācis piekto reizi pēdējos sešos gados.

Šoreiz Gulbim pirms „Australian Open” laicīgi bija ieplānoti divi turnīri, tāpēc galvassāpju spēļu prakses iegūšanas sakarā nebija. Oklendas turnīrs par Gulbja otro vizīti paziņoja jau septembra beigās. Gulbis tika izraudzīts kā otra lielākā zvaigzne (ja skatāmies pēc reitinga) aiz četrkārtējā čempiona Davida Ferera.

Spānis dalību no turnīra muguras savainojuma dēļ atsauca pēc sestdienas uzvaras Dohā. Tobrīd Oklendas turnīra izloze jau bija notikusi, tāpēc Gulbim paliek ar otro numuru izliktā tenisista statuss. Pirms Ferera atteikuma par nespēlēšanu „Heneiken Open” paziņoja arī pagājušā gada čempions Džons Isners (piekusa Hopmana kausā) un Gaels Monfīss (personiski iemesli).

Gulbis šai sezonai gatavojās ierastajos apstākļos un kompānijā – Spānijā kopā ar austrieti Dominiku Tīmu. Viņiem pievienojās beļģu talants Davids Gofāns. Dažkārt bijušas dienas, kad nodarbībās pavadītas astoņas stundas, tāpēc dienas beigās neko citu kā gultu nav gribējies redzēt.

Gulbis Jaunzēlandē pirmo reizi spēlēja 2009. gadā, kad zaudēja 2. kārtā. Vispirms ar 6:4, 6:7(5), 6:1 uzveikts Marsels Granoljerss, bet pēc tam ar 6:4, 4:6, 1:6 zaudēts tā turnīra pirmajam numuram un topošajam čempionam Huanam Martinam Del Potro. Šoreiz Gulbis uzreiz ir 2. kārtā, jo no pirmās brīvi ir Top 4 četri sportisti. Gulbja pirmais pārbaudījums šogad tenisa kortā būs 21 gadu vecais čehs Jirži Veselijs.

Pirmais pārbaudījums – čehu talants Veselijs

Veselijam ir laba serve un „forehand” sitiens, bet viss pārējais ir viduvējā līmenī. Aizsardzība no „backhand” puses Veselijam ir vājā vieta, tāpat uzbrukumā ar sitienu no neērtās puses viņš nav tik bīstams kā ar „forehand”. No trūkumiem var minēt arī kustēšanos. To gan var saprast ar viņa auguma dotumiem – Veselijs ir 1.98 metrus garš. Jirži ir kreilis, par mīļāko segumu nosaucis mālu. Uz tā viņam ir vairāk laika sagatavot vēlamo uzbrukuma variantu. Veselijs ir agresīvas spēles cienītājs, kuram nepatīk garas izspēles. Arī pretinieku kļūdu gaidīšana nav viņa spēles stils, jautājumus patīk atrisināt pašam.

Veselijam bija ļoti laba junioru karjera – viņš reitingā sasniedza 1. vietu un arī uzvarēja vienā „Grand Slam” turnīrā vienspēlēs, 2011. gadā triumfējot Austrālijā, kur finālā uzveikts mājinieks Lūks Savills. Veselijs togad spēlēja arī „US Open” finālā, Ņujorkā zaudējot britam Oliveram Goldingam.

Pāreja uz pieaugušo tenisu nav bijusi tik strauja, kā cerēts. Domājams, ka lielākie panākumi viņam vēl tikai priekšā. Veselijs vienreiz ATP turnīros ticis līdz pusfinālam, labāko četrinieku pagājušā gada maijā sasniedzot uz Diseldorfas māla. Toreiz cīņā par iekļūšanu finālā divos setos zaudēts Ivo Karlovičam. Tas arī ir vienīgais turnīrs, kurā viņš ticis vismaz līdz ceturtdaļfinālam. Tikmēr dubultspēlēs viņam jau ir viens tituls, pērn ar Františeku Čermaku uzvarot Kremļa kausā. „Challenger” līmenī visi četri tituli iegūti uz māla.

„Grand Slam” līmenī labākais rezultāts ir 3. kārta pagājušā gada vasarā Vimbldonā, kur viņš uzveica Viktoru Estrelju un Gaelu Monfīsu (piecos setos), bet pēc tam piekāpās citam jaunās paaudzes talantam Nikam Kirjosam. Tieši uzvara pār Monfīsu ir viņa karjeras lielākā uzvara reitinga izteiksmē, francūzis tobrīd rangā bija 21. vietā. No Top 50 uzveikti vēl arī Žiljēns Beneto, Žeremī Šardī un Pablo Anduhars.

Pagājušā gada martā Indianvelsā izlaista uzvara pret Endiju Mareju – 7:6(2), 4:6, 4:6. Veselijs abos zaudētajos setos izsēja breika pārsvaru. Divreiz! Marejs toreiz nospēlēja ļoti zemas kvalitātes maču, taču Veselijs piedāvātās iespējas neprata izmantot. Šajā mačā spilgti varēja redzēt visu viņu arsenālu. Proti, ja pazūd „forehand” sitiens, tad plāns B mēdz izpalikt.

Veselijs šogad nospēlējis jau piecus mačus (skaitot ar kvalifikāciju). Sezonas pirmajā nedēļā Čennajā viņš zaudēja 2. kārtā (neveiksme pret Andreasu Haideru-Maureru), bet Oklendā, skaitot ar priekšsacīkstēm, sakrātas trīs uzvaras. Visas gūtas divos setos – 6:3, 6:3 pret Tomasu Fabianu, 6:4, 6:3 pret Lukasu Puiji un vakar pamatturnīra ievadā 6:3, 7:6(4) pret Tomasu Belluči. Veselijs trīs mačos Jaunzēlandē atspēlējis 12 no 13 breikbumbām, vakar pret Belluči novērstas visas sešas.

Veselijam pirms gaidāmās cīņas ar Gulbi priekšrocība ir spēļu prakse. Lai arī viņam trešdien būs ceturtais mačs četrās dienās, daudz laika kortā nav pavadīts – trīs mačos vien četras stundas. Arī Gulbim var sanākt četri mači četrās dienās – tāds režīms būs nepieciešams, ja viņš tiks līdz finālam. Kā jau tas ierasts nedēļā pirms „Grand Slam”, ATP turnīri finišē sestdienā.

Statistika un fakti

✦ Gulbis trešo reizi ATP turnīrā izlikts ar 2. numuru. Iepriekšējās divas bija pagājušajā gadā Nicā un Kualalumpurā. Francijā viņš kļuva par čempionu, bet Malaizijā piedzīvots zaudējums pusfinālā.
✦ Regulāri spēlējot augstākajā līmenī (no 2008. gada), Gulbis sezonas pirmajā mačā zaudējis tikai divreiz – 2012. gadā Dohā atzīts Mihaila Južnija pārākums.
✦ Gulbis uzvarējis pēdējos divus mačus pret Čehijas tenisistiem, „French Open” apspēlējot Radeku Štepāneku un Tomāšu Berdihu. Pēdējais zaudējums – pret Berdihu februārī Roterdamā.
✦ Gulbis zaudējis tikai trim Čehijas tenisistiem – pret Berdihu četri zaudējumi, bet pa vienam pret Lukašu Rosolu un Janu Hajeku.
✦ Gulbis zaudējis divas no pēdējām trim spēlēm pret kreiļiem (Londonā Kenijam De Šeperam un Pekinā Martinam Kližanam), bet karjeras bilance pret kreiļiem viņam pozitīva: 26-20.
✦ Veselijs šonedēļ sasniedzis ranga rekordu, ieņemot 63. vietu.
✦ Veselijs ir bijušais junioru ranga līderis un „Australian Open” čempions (2011)
✦ Veselijs vēl ne reizi nav uzvarējis Top 20 spēlētāju (0-5).

Gulbja un Veselija pirmā tikšanās būs Oklendas turnīra galvenajā kortā, mačs sāksies ne agrāk kā plkst. 7:30 pēc mūsu laika. Pirms tam no plkst. 1:00 jāizspēlē trīs mači. No Jaunzēlandes turnīra ir pieejamas video tiešraides internetā. Gulbja un Veselija spēles uzvarētājs ceturtdaļfinālā sacentīsies ar Donaldu Jangu vai Djēgo Švarcmanu.

"Heineken Open". ATP "World Tour 250" turnīrs Oklendā uz "hard" seguma

1. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
Kenny De Schepper – (6) Santiago Giraldo6:2 6:3
Diego Schwartzman – (7) Guillermo Garcia-Lopez6:2 4:6 6:1
(8) Steve Johnson – Joao Sousa7:5 6:4
(9) Yen-Hsun Lu – Juan Monaco6:4 2:6 6:1
Pablo Carreno Busta – Borna Coric6:4 6:3
Alejandro Falla – Jose Statham6:4 6:4
Adrian Mannarino – Federico Delbonis6:1 6:1
Albert Ramos – Paolo Lorenzi6:4 6:3
Jan-Lennard Struff – Dominic Thiem6:7(6) 6:4 6:3
Michael Venus – Alejandro Gonzalez5:7 6:3 7:6(7)
Jiri Vesely – Thomaz Belluci6:3 7:6(4)
Donald Young – Go Soeda6:7(2) 6:1 6:3

2. kārtas pāri

Spēle
(2) Ernests Gulbis – Jiri Vesely
(3) Roberto Bautista Agut – Adrian Mannarino
(4) Kevin Anderson – Jan-Lennard Struff
(5) Tommy Robredo – Michael Venus
(8) Steve Johnson – Pablo Carreno Busta
(9) Yen-Hsun Lu – Albert Ramos
Alejandro Falla – Kenny De Schepper
Donald Young – Diego Schwartzman
1 2 61 komentārs

  +1 [+] [-]

, 2015-01-13 21:05, pirms 9 gadiem
Gads ir jajiesāk ar uzvaru

     [+] [-]

, 2015-01-13 21:22, pirms 9 gadiem
Cerams, Ernests nebūs pirmais no top20, ko uzvar Veselijs. :s

     [+] [-]

, 2015-01-13 21:25, pirms 9 gadiem
nespēju ieraudzīt, kas ir pirmais numurs turnīrā?

  +1 [+] [-]

, 2015-01-13 21:32, pirms 9 gadiem
Kādi ir koeficienti?

     [+] [-]

, 2015-01-13 21:33, pirms 9 gadiem
dido rakstīja: nespēju ieraudzīt, kas ir pirmais numurs turnīrā?
Bija.. Ferers.
Davaj Gulbi tikpat veiksmīgu sezonu, kā iepriekšējo

     [+] [-]

, 2015-01-13 21:37, pirms 9 gadiem
Paņems bez jušanas to Veseliju.

     [+] [-]

, 2015-01-13 21:43, pirms 9 gadiem
Kur zina par to, ka Kazijevs uzvareja wild card turnira dubultspeles, un ieguva wild card Dallasas chalendzeri (100k) ?

     [+] [-]

, 2015-01-13 21:55, pirms 9 gadiem
Veselijs sācis spēlēt 4 gadu vecumā, jo redzējis kā tēvs spēlē.
Atzīts par ATP tūres- gada jaunpienācēju 2013. gadā.

Iesaku biežāk likt info, informēt par pretinieku, jo tā vien liekas, ka daudzi vispār nezin, kas ir teniss pasaulē un ko nozīmē GS 1/2 un top10 un ja Gulbis zaudē, tad viņš nemāk spēlēt un tie ir vienīgie argumenti...

  +2 [+] [-]

, 2015-01-13 21:55, pirms 9 gadiem
Sveiciens visiem ar tenisa sezonas atgriešanos!

Veselijs diezgan ciets rieksts. Kreilis, ar labu servi. Viss atkarīgs no formas, kādā ir Gulbis. Būtu ļoti svētīgi aizvadīt vairākus mačus, varēja arī dubultspēlēs uzspēlēt.

     [+] [-]

, 2015-01-13 21:57, pirms 9 gadiem
dakots rakstīja: Kādi ir koeficienti?
1.45 uz gulbi

  +1 [+] [-]

, 2015-01-13 22:14, pirms 9 gadiem
gads jāsāk ar titulu

     [+] [-]

, 2015-01-13 22:41, pirms 9 gadiem
Izskatās, ka priekš pirmās spēles sezonā Veselijs ir baigais satrenētais monstrs....ja Gulbis šo vinnēs, tad pateiks , ka ir top tenisists, kuram pofig par to, kurš nàk pretī no top100...
Ernest, esi top10 ?

  +1 [+] [-]

, 2015-01-13 22:48, pirms 9 gadiem
Vienīgais Veselija pluss šajā duelī ir tas, ka Gulbis būs pēc traumas + Veselijs jau ir iesildījies gan šajā turnīrā, gan uz attiecīgā seguma. Domāju, ka 1. sets paies Veselija zīmē, pēc tam Gulbis pārņems ''stafeti''

     [+] [-]

, 2015-01-13 23:11, pirms 9 gadiem
Paliksim pie tā, ka Gulbim Okeānijas klimats ļoti, ļoti nepatīk un grūti panesams, tāpēc paturēsim pie sevis negācijas, ja nu neizdodas gadu iesākt ar uzvaru.

     [+] [-]

, 2015-01-13 23:22, pirms 9 gadiem
veiksmi

     [+] [-]

, 2015-01-13 23:38, pirms 9 gadiem
Ernest,ar peršingu(savu servi,forehand,backhand) visiem pretiniekiem pa "neņemajām vietām",un uz priekšu,uz TOP4!

     [+] [-]

, 2015-01-14 06:12, pirms 9 gadiem
jābūt uzvarai ! Žēl , ka jāiet uz darbu!

     [+] [-]

, 2015-01-14 07:15, pirms 9 gadiem
links?

  +3 [+] [-]

, 2015-01-14 07:38, pirms 9 gadiem
absinth rakstīja: links?
Vesely - Gulbis (ATP Auckland)

     [+] [-]

, 2015-01-14 07:39, pirms 9 gadiem
ir kaads links - citigi mekleju, bet neka nav pratiga - mosh vel spele nav sakusies?

     [+] [-]

, 2015-01-14 07:39, pirms 9 gadiem
Jurchik paldies

     [+] [-]

, 2015-01-14 07:40, pirms 9 gadiem
Spēle sāksies tikai 8ņos...

     [+] [-]

, 2015-01-14 07:46, pirms 9 gadiem
njaa, lasas jau tauta kortaa

     [+] [-]

, 2015-01-14 07:59, pirms 9 gadiem
Intervijā Gulbis pozitīvi noskaņots

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:10, pirms 9 gadiem
Domaju gan, gan jau biki noilgojies pec tenisa ir

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:15, pirms 9 gadiem
njaa Gulbis sva elementaa

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:21, pirms 9 gadiem
“Is Ernests ready for this match?” Bresnik “I’m not sure. First match of the season, first tournament."

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:36, pirms 9 gadiem
Krashnjsh sakums.

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:36, pirms 9 gadiem
ārprāc 2-5

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:36, pirms 9 gadiem
Neiet spēle.

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:36, pirms 9 gadiem
njaa, nedomaju, ka tik nevarigs izskatiisies

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:38, pirms 9 gadiem
Jau domaju,ka nebus labi,milzis tomer jau dazas speles sogad nospelejis,jacer,ka 2.seta sanemsies.

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:40, pirms 9 gadiem
tas milzis tak neko nedara - Gulbis pats rok - 20 kljudas - traki ...

  +1 [+] [-]

, 2015-01-14 08:41, pirms 9 gadiem
Sprīdīti, tu takš vari !

     [+] [-]

, 2015-01-14 08:41, pirms 9 gadiem
bomba696 rakstīja: tas milzis tak neko nedara - Gulbis pats rok - 20 kljudas - traki ...
taisniba.
1 2 61 komentārs