Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:779, Did:0, useCase: 3

Pārsteigumu laiki Parīzē atgriežas

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Pārsteigumu laiki Parīzē atgriežas
Jirgens Melcers.
Foto: AFP/Scanpix

Kā jau minēju vienā no saviem pirmajiem „French Open” blogiem, šis turnīrs man iepatikās daudzo negaidīto rezultātu dēļ. Šobrīd, kad abos galvenajos vienspēļu turnīros jāizspēlē pusfināli, var secināt, ka pārsteigumi kaut nedaudz ir atgriezušies.

Tā pa īstam lielajiem tenisa turnīriem sāku sekot līdzi deviņdesmito gadu beigās, kad Parīzē jau uzvīdēja pa pārsteigumam. Kaut vai ukraiņa Andreja Medvedeva aizkļūšana līdz finālam 1999. gadā. Krietni spilgtāk gan atceros vēlākos turnīrus – 2003. gadu un Nīderlandes sportista Martina Ferkerka aizkļūšanu līdz finālam, neesot izsēto sportistu vidū. Gadu vēlāk to pašu iespēja arī argentīnietis Gastons Gaudio, turklāt viņš arī kļuva par sacensību čempionu. Gadu vēlāk Gaudio panākumus centās atkārtot viņa tautietis Mariano Puerta, taču aizkļuva līdz finālam. Puertas stāsts gan nebija ar laimīgām beigām, jo nedaudz vēlāk viņš tika pieķerts dopinga lietošanā un saņēma diskvalifikāciju un rezultātu anulēšanu. Vismaz Gaudio veiksmes stāstu uz mirkli izdevās atcerēties šī gada turnīra apmeklēšanas laikā – lietainajā dienā devos uz „French Open” muzeju, kurā iespējams apskatīt ne vien tenisa inventāra evolūciju un visu čempionu fotogrāfijas, bet arī noskatīties aizvadīto turnīru labāko spēļu momentus. Muzeja apmeklējums salīdzinājumā ar visu citu „Roland Garros” kompleksā lēts – ar gidu 10 eiro.

Sākot ar 2006. gadu Francijā lieli pārsteigumi nav bijuši. Trīs gadus pēc kārtas bija dūžu Nadala un Federera fināli, kas, protams, palīdzēja tikt pie lielākiem TV reitingiem, tomēr turnīra intrigas viedokļa tas bija solis atpakaļ. Uz nelielas pārsteigumu takas viss atgriezās pērn, kad zviedrs Robins Soderlings sakūla ūdeni pīļu dīķī, izslēdzot četrkārtējo čempionu Nadalu, bet finālā tomēr ļaujot pirmo reizi līksmot Federeram. Jā, Soderlings gan nebija nekāds nezināmais vīrs, tomēr uz māla šādus panākumus vēl nebija guvis.

Reti kurš domāja, ka šogad zviedrs spēs aizstāvēt apjomīgos Parīzes punktus, taču viņš to gandrīz jau paveicis – piecas uzvaras, no kurām pēdējā pār Federeru. Bukmeikeru skatījumā tas bija pārsteigums, tomēr, redzot Soderlinga pirmās spēles turnīrā, ne tik liels kā pērn. Tad negaidītāka ir čeha Tomasa Berdiha spēlēšana pusfinālā, kaut arī viņš ir stabils TOP 20 spēlētājs. Berdiham šis ir pirmais „Grand Slam” pusfināls karjerā un tāds tas ir vēl vienam pusfinālistam – 29 gadus vecajam austrietim Jirgenam Melceram. Ja līdz vakardienas ceturtdaļfināliem vēl bija šaubas, kurš ir šī turnīra lielāko brīnumu autors, tad vakardienas izglābšanās pret Džokoviču (komplektā ar uzvaru pār Davidu Fereru) austrieti pacēla uz ranga pirmo vietu. Vismaz manā vērtējumā. Godīgi sakot, Melcera izredzes iekļūt finālā ir vairāk nekā niecīgas, jo pretī būs nesatricināmais Nadals, bet otrā pusfinālā viss var notikt. Un ja fināls būs Soderlings – Nadals, tad TV reitingu ziņā tas diezin vai atpaliks no Federera un Nadala fināliem. Līdzjutēji taču gribēs redzēt iespējamo atriebību par pērno gadu.

Ja vēl par pārsteigumiem vīru turnīrā, tad kā pirmo aiz Melcera vēlējos izdalīt Krievijas pārstāvi Teimurazu Gabašvili. Gruzīnu izcelsmes tenisists, kurš tika uzskatīts par Ernesta Gulbja biedu (līdz šai sezonai Ernests bija viņam tikai zaudējis), „Roland Garros” kortos šogad bija uzvarējis sešas spēles pēc kārtas, nezaudējot ne seta – sākot ar kvalifikāciju un beidzot ar Endija Rodika sagraušanu. Pret Melceru zaudējums, tomēr redzam, kur ir Melcers. Trešais pārsteiguma autors manā skatījumā – Robijs Džinepri. Amerikānis un māls – divas nesavienojamas lietas. Tomēr Džinepri tika līdz 4. kārtas, pa ceļam uzveicot arī kādreizējo šī turnīra čempionu Huanu Karlosu Ferrero. Vēlāk arī paņemts sets pret Džokoviču...

Neliela atkāpe arī par dāmām. Mazliet esmu skumīgs, ka nepilnību dēļ nojuka mūsu organizētā „Fantasy” spēle, jo dāmām precīzi pateicu trīs no četrām pusfinālistēm. Vienīgā kļūda – Stosuras vietā biju ielicis Eninu. Tādējādi manā skatījumā turnīrā lielu pārsteigumu nav, kaut arī Frančeskas Skjavones atrašanās pusfinālā lielos vilcienos ir nedaudz negaidīta. Daudzi par tādu uzskata Samantas Stosuras veikumu, tomēr tam nepiekritīšu. Pārsteigums bija pērn, kad Sema sasniedza pusfinālu Parīzē. Šī gada laikā viņa stabilizējusi savu spēli un ir pelnījusi gan vietu pirmajā desmitniekā, gan „french Open” pusfinālā. Betsafe.com bukmeikeri tieši Stosuru šobrīd uzskata par galveno favorīti uz dāmu vienspēļu turnīra galveno balvu, taču es savas domas nemainu – turnīrā triumfēs Jeļena Jankoviča. Dāmu pusfināli jau šodien.

Kurš tenisists 2010. gada "French Open" vīriešu vienspēļu turnīrā pārsteidzis visvairāk?

  • 50

  • 11

  • 1

  • 7


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2010-06-03 10:42, pirms 14 gadiem
Paldies, ka Jūs aizbraucāt uz Parīzi, interesanti raksti
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-03 10:44, pirms 14 gadiem
vadzka rakstīja: Paldies, ka Jūs aizbraucāt uz Parīzi, interesanti raksti
nu ja kaadu briidi esmu atpakalj.. bet veel dazhus iespaidus apsolos ielikt veel..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-03 10:53, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Es būtu ar mieru, ja tu brauktu uz visiem Grand Slam, ja tā centīgi rakstītu kā šajā turnīrā. Nesapratu, kāpēc Tevi izmeta ārā pēc Gulbja zaudējuma, jo bija jau vēl daudz kas interesants, ko skatīties un mums uzrakstīt.
Darbā visu dienu iet Eirosports, bet nu strādājot jau daudz ko palaiž garām, tāpēc vienmēr lasīju arī reportāžas.
Neviens jau neizmeta.. vienkaarshi darba bez latvieshiem tur darba mazaak.. jaastraadaa arii, ne tikai jaatpuushas..

  +8 [+] [-]

, 2010-06-03 11:06, pirms 14 gadiem
Runājot par pārsteigumiem - pagaidām 3 daļās esmu apkopojis lielākos RG pārsteigumus, negaidītākos rezultātus un neticamākās izglābšanās.
Turpinājums vēl sekos....

betrespect.com: Raicha

Kā arī var lasīt par maniem piedzīvojumiem no tipstera puses šajā Roland Garros turnīrā un manu subjektīvo viedokli par spēlēm.

p.s.
izdarīšu visu, lai nākošgad beidzot aizbrauktu uz kādu grand slam (kas vissdrīzāk būs French Open).
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-06-03 11:42, pirms 14 gadiem
Gribētos, lai finālā Nadalu gāstu no troņa...

     [+] [-]

, 2010-06-03 12:54, pirms 14 gadiem
Reinis.Birznieks18 rakstīja: Gribētos, lai finālā Nadalu gāstu no troņa...
nav jau ko gāzt, pagājušo gadu jau tika apgāzts no Soderlinga rokas

     [+] [-]

, 2010-06-03 20:54, pirms 14 gadiem
izskatās,ka es esmu tenisa vetrāns,ja pat Cīrulis sāka sekot tenisam,tik 90 gadi beigās.. es sāku no 96 gada sekot aktīvi tenisam,kautgan tagad man ir tikai 22gadi! Baigi iepatikās toreiz Sampras un biju pielipis pie tv,kad šis zaudēja pusfinālā Kafelnikovam! Laikam arī tapēc nebija diezko mīļš man šis turnīrs,jo mans favorīts - Sampras diezko tālu aizkļut nevarēja...96 gadaa vareeja panjemt,jo forma bija fenomenāla,bet velaak jau bija tālu liidz uzvarai turniraa!