Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Ranga līderi nosmeļ Vimbldonas putukrējumu

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Ranga līderi nosmeļ Vimbldonas putukrējumu
Serēna Viljamsa un Rafaels Nadals
Foto: AP/Scanpix

Jau pāris dienas kā pieklusušas Vimbldonas turnīra kaislības. Čempioni noskaidroti un pārsteigumi noslēgumā izpalika – galvenās balvas ranga līderiem Serēnai Viljamsai un Rafaelam Nadalam. Tagad gaidām gada ceturto „Grand Slam” turnīru Ņujorkā.

Vasaras sākums tenisā ir gana karsts – jāaizvada divi „Grand Slam” turnīri. Parīzē par čempioniem kļuva itāliete Frančeska Skjavone un spānis Rafaels Nadals. Vimbldonā Nadals arī bija starp galvenajiem pretendentiem uz uzvaru, bet Skjavones uzvārdu nevarēja atrast starp favorītēm bukmeikeru vērtējumā. tas arī pierādījās jau pirmajā kārtā, kad itālietei turnīrs beidzās ar zaudējumu Verai Duševinai. Nedaudz pārsteidzošāks šķita citas „French Open” veiksminieces, finālistes Samantas Stosuras zaudējums – viņu pirmajā kārtā apspēlēja igauniete Kaja Kanepi. Kā izrādījās vēlāk, tad igaunietei tas pavēra krietni vieglu ceļu līdz pat turnīra ceturtdaļfinālam, turklāt pietrūka pavisam maz līdz pusfinālam (piecas neizmantotas mačbumbas). Ja jau pieskārāmies dāmu turnīram – tajā šogad neizpalika pārsteigumi, īpaši ja raugāmies uz pusfināla dalībniecēm. Domājams, ikviena eksperta prognozēs pusfināla dalībnieču vidū bija amerikāniete Serēna Viljamsa, varbūt kādam bija arī krieviete Vera Zvonarjova, bet čehietes Petras Kvitovas un bulgārietes Cvetanas Pironkovas tikšanu labāko četriniekā gaidīja varbūt vien viņu kvēlākie fani. Tālāk brīnumu gan nebija – finālā tika Viljamsa un Zvonarjova, kurā pārliecinošs triumfs amerikānieti. Viņai šis bija jau 13. „Grand Slam” tituls un nav šaubu, ka tiks izcīnīs vēl kāds. Turnīra laikā Viljamsa nezaudēja ne seta, bet septiņās spēlēs ieservēja 89 eisus - pretiniecēm variantu nebija. Serēnas māsa Venusa šajā turnīrā pieļāva pārāk daudz kļūdu un pelnīti netika tālāk par ceturtdaļfinālu, vairāk tika gaidīts no beļģietēm Klijstersas un Eninas (abas savā starpā spēlēja 4. kārtā), bet pēc tam Klijstersa piekāpās Zvonarjovai. iespējams tālu būtu tikusi Marija Šarapova, ja ne jau 4. kārtā pretī Serēna. Tieši šis mačs čempionei izrādījās smagākais – vajadzēja atspēlēt pat setbumbas.

Runājot par kungu turnīru – jāpiekrīt „Eurosport” ekspertam Saimonam Rīdam. Turnīra pirmā nedēļa šķita ļoti aizraujoša, bet otrajā nedēļā lielā intriga noplaka. Federera un Nadala mocības pirmajā nedēļā piesaistīja daudzu līdzjutēju uzmanību, bet viņu panākumi veicināja sekošanu arī turpinājumā. Ceturtdaļfinālā Federers paklupa pret Berdihu (pelnīts zaudējums) – zaudējot seškārtējo čempionu Vimbldona zaudēja daļu turnīra garšu. Tikmēr otrs galvenais pretendents Nadals otrajā nedēļā vairs nespēlējās ar uguni un pretiniekiem liedza sajust uzvaras tuvumu. Intriga izpalika gan pusfinālos Berdihs-Džokovičs un Nadals-Marejs (kaut ļoti tika gaidīta) un jo īpaši finālā. Līdzīgi kā Parīzē Soderlings arī Berdihs Vimbldonā neprata atrast nevienu pretargumentu Nadala spēlei, un viss beidzās trijos setos. Māla karalim nu ir divi Vimbldonas un kopumā astoņi „Grand Slam” tituli. Gandrīz 4000 pārsvars rangā gan liecina, ka Nadals nav dēvējams tikai par māla karali. Nākamais solis – „US Open” tituls. Tas ir vienīgais no lielajiem turnīriem, kurā spānis vēl nav uzvarējis.

Lai piedod čempioni, bet nozīmīgākais notikums Vimbldonā šogad bija Džona Isnera un Nikolā Maū superspēle. 11 stundu un piecu minūšu maratons šķiet uz visiem laikiem paliks tenisa rekordu grāmatā. Pirmajā turnīra nedēļā visi runāja tikai par šo notikumu, arī šobrīd abi spēles varoņi vēl izpelnās uzmanību dažādos ārpus tenisa aktivitātēs. Interesanti, ka Isnera vienā spēlē sasniegto eisu rekordu (113) visa turnīra laikā nespēja pārsniegt arī finālists Berdihs (viņam 111 neatvairāmas serves). Ja vēl par statistiku, tad ātrākās serves amerikāņiem – Teiloram Dentam un Venusai Viljamsai.

Zālāja sezona ar to praktiski beigusies (šonedēļ ASV gan notiek Ņūportas ATP turnīrs uz šāda seguma) un jāgaida nākamais gads. Ar cerībām uz daudz interesantām spēlēm, Rodžera Federera atgriešanos cīņā par troni un Latvijas tenisistu veiksmīgu startu. Šoreiz latviešiem Vimbldona nebija pārāk vēlīga – Ernestam Gulbim spēlēt liedza savainojums, Anastasija Sevastova un Līga Dekmeijere palika bez panākumiem, bet vienīgo prieku sarūpēja cēsnieks Miķelis Lībietis. Pēdējā brīdī ticis kvalifikācijā, Miķelis guva divas saspringtas uzvaras un iekļuva pamatturnīrā, bet pēc tam arī sarūpēja pārsteigumu, uzvarot pasaules junioru ranga ceturto numuru Duilio Beretu. Tālākām sekmēm pietrūka spēka, bet cerams, tas būs jauns atspēriens ceļā uz pieaugušo turnīriem.

  -4 [+] [-]

, 2010-07-06 11:43, pirms 14 gadiem
"Vasaras sākums tenisā ir gana karsts – jāaizvada divi „Grand Slam” turnīri."

^^skatoties kada laika joslaa domats sis teksts jo teoretiski un praktiski Australijas "Grand Slam" ari notiek vasara-tikai pec citas laika joslas