Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Francija neļauj Halepas Rumānijai pirmoreiz tikt finālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Francija neļauj Halepas Rumānijai pirmoreiz tikt finālā
Simona Halepa vienspēlēs uzvarēja gan Kristinu Mladenoviču, gan Karolīnu Garsiju, bet dubultspēlē pārākas bija Francijas tenisistes. Foto: Reuters/Scanpix

Federāciju kausa finālā novembrī tiksies Austrālija un Francija, kas pusfināla mačos savā laukumā ar 3:2 pieveica attiecīgi Baltkrieviju un Rumāniju. Abos mačos uzvarētāja kļuva zināma vien pēc piektās spēles jeb izšķirošās dubultspēles.

Francija uzvar, pateicoties labākai dubultspēļu komandai

Ruānā uz māla notikušā mača otrā diena sākās ar valsts pirmo numuru cīņu, kurā pasaules otrā rakete Simona Halepa gandrīz trīs stundas ilgā (2:57) spēlē ar 6:7(6), 6:3, 6:4 uzveica Karolīnu Garsiju (WTA 21.). Halepai tā ir sestā uzvara septiņās tikšanās reizēs, vienīgo zaudējumu Garsijai piedzīvojot 2017. gadā Pekinas "Premier Mandatory" finālā. Halepa kopš tā laika Garsiju uzvarējusi četras reizes pēc kārtas un ar šodienas panākumu Rumāniju izvirzīja vadībā ar 2:1.

Halepa šodien bija spiesta atspēlēties pēc tam, kad zaudēja pavērsieniem bagātā 1. setā. Viņa no 0:4 uzvarēja piecos geimos pēc kārtas, bet pie 5:4 neizservēja setu. Garsija vēlāk taibreikā pie 5:6 atspēlēja setbumbu, ar spēcīgu diagonālo "backhand" piespiežot pretinieci izsist autā. Garsijai vēl divi sekmīgi uzbrukumi ļāva setu pabeigt savā labā. Simona pēc viegla revanša 2. setā izturēja ļoti smagu pārbaudījumu izšķirošajā setā.

Viņa pirmajās divās servēšanas reizēs atspēlēja trīs breikbumbas un astotajā geimā uzvarēja pēc būšanas iedzinējos ar 0:30. Kad Halepa panāca neizšķirtu 4:4, setā dominējusī Garsija salūza, devītajā geimā izceļoties ar divām dubultkļūdām. Tās viņai bija vienīgās dubultkļūdas visā mačā. Halepa pie 15:40 jaudīgi uzbruka pretinieces otrās serves izspēlē, ieguva breiku un drīz pie 5:4 izservēja maču.

Pirmajā dienā sagrautās Kristina Mladenoviča un Mihaela Buzarnesku otro reizi uzticību vienspēlē nesaņēma, tāpēc viņu vietā sacentās Paulīne Parmontjē (WTA 53.) un Irina-Kamēlija Begu (WTA 83.). Francijas tenisiste divos no trim setiem sekmīgi izmantoja savu labāko sitienu ("forehand") un uzvarēja ar 6:3, 2:6, 6:2. Spēlē, kurā viņai noteikti bija jāuzvar, Parmontjē pārtrauca piecu zaudējumu sēriju izlasē un pielika punktu Begu četru uzvaru sērijai "Fed Cup" vienspēlēs.

Esot punkta attālumā no valsts vēsturē pirmā fināla, Rumānija ne vien zaudēja ceturtajā spēlē, bet tās laikā pasliktinājās Begu labās potītes situācija. Irina pirms spēles pēdējā geima lūdz ārsta palīdzību. Begu kopā ar Moniku Nikulesku februārī ceturtdaļfinālā Ostravā uzvarēja izšķirošajā dubultspēlē pret ranga līderēm Barboru Krejčikovu un Kateržinu Sinjakovu, nodrošinot 3:2 uzvaru pār pagājušā gada čempioni Čehiju.

Begu minētā savainojuma dēļ šoreiz kopā ar Nikulesku spēlēt nevarēja, viņu aizstāja Halepa. Un tieši Simona, kura nav dubultspēļu speciāliste, izšķirošajos posmos nospēlēja nesekmīgi, un Rumānija ar 7:5, 3:6, 4:6 zaudēja 2016. gada "French Open" čempionēm Garsijai un Mladenovičai.

Halepas neatlaidīga spēle uz gala līnijas un Nikulesku produktīvas darbības pie tīkla bija kombinācija, kas Rumānijai ļāva uzvarēt 1. setā, bet turpinājumā krietni labāk nospēlēja Francija. Mājinieces 2. setā bija ļoti spēcīgas, 33 no 38 punktiem dabūjot ar uzbrukumu sitieniem, bet tikai piecus ar pretinieču kļūdām. Garsijai un Mladenovičai pārējos divos setos kopā bija 33 uzbrukuma punkti.

Francija izšķirošā seta otrajā geimā atspēlēja trīs breikbumbas, visas atvairīja pie tīkla precīzi nospēlējusī Mladenoviča. Seta otrajā pusē Halepai bija lielas servēšanas problēmas. Viņa piektajā geimā tika ārā no 0:40 bedres, trāpot trīs lieliskas pirmās serves pēc kārtas – divas neatsistas laukumā un eiss. Aiznākamajā geimā pie 4:4 Francija dabūja vienu breikbumbu un šoreiz vairāk nevajadzēja, jo manāmi sagurusī Halepa pieļāva dubultkļūdu. Garsija pēc tam izservēja maču. Divkārtējā čempione Francija (1997, 2003) finālā spēlēs pirmoreiz kopš 2016. gadā.

Austrālija finālā atgriežas pēc 26 gadu pārtraukuma

Otrā diena Brisbenā uz "hard" seguma sākās ar divām graujošām uzvarām, katrai komandai gūstot vienu punktu un tādējādi mača likteņa izšķiršanu atliekot uz dubultspēli. Ešlija Bārtija (WTA 9.) komandu pirmo numuru duelī ar 6:2, 6:2 uzvarēja Arinu Sabaļenku (WTA 10.), kurai atkal vājā vieta bija serve. Viņa vakar izcēlās ar 15 dubultkļūdām trīs setu spēlē, bet šoreiz bija astoņas divu setu cīņā. Bārtija ieguva četrus breikus, kamēr pati atspēlēja visas piecas breikbumbas. Bārtijai eisu ieskaitē bija graujošs pārsvars ar 12:2.

Bārtija panāca izlīdzinājumu savstarpējo maču rēķinos (2-2). Ešlija abas uzvaras guvusi Austrālijā – pagājušajā gadā Melburnā "Australian Open" 1. kārtā un šodien Brisbenā, bet Sabaļenka abas reizes pārāka bija Ķīnā, pagājušās sezonas izskaņā uzvarot gan Uhaņā, gan Džuhajā. Bārtija ar šodien gūto uzvaru turpināja savu iespaidīgo statistiku izlases sastāvā – viņai vienspēlēs ir 9-1 bilance, vienīgo zaudējumu piedzīvojot 2017. gadā Eļinai Svitoļinai.

Viktorija Azarenka (WTA 61.) turpināja dominanci pret Samantu Stousuru (WTA 77.), viņu 59 minūtēs sagraujot ar 6:1, 6:1. Austrālijas veterāne pieļāva astoņas dubultkļūdas un tikai vienreiz uzvarēja geimā ar savu servi. Vika Semu uzvarējusi 10 no 11 spēlēm!

Abām komandām izšķirošajā dubultspēlē nācās paļauties uz nesaspēlētiem pāriem. Bārtija iepriekšējās sezonās izlasē spēlēja kopā ar Keisiju Delakvu, kura jau beigusi karjeru, bet ar Stousuru viņai bija pirmā spēle ne tikai izlasē, bet arī vispār. Savukārt Azarenka un Sabaļenka bija nospēlējušas trīs spēles WTA turnīros.

Bārtija un Stousura sekmīgāk spēlēja gan uz gala līnijas, gan pie tīkla un guva uzvaru ar rezultātu 7:5, 3:6, 6:2. Austrālijai bija iespējas arī 2. setā, kur lūzums notika septītajā geimā. Mājiniecēm pie rezultāta 3:3 bija trīs breikbumbas un viena ar ļoti labu iespēju, kad Stousura no neliela attāluma iesita tīklā. Baltkrievija tika priekšā ar 4:3 un pēc tam uzvarēja geimā, kurā servēja Stousura.

35 gadus vecā Stousura revanšējās izšķirošajā setā, kad ceturtajā geimā ar precīzu spēli pie tīkla pabeidza garu izspēli, savai komandai dodot 3:1 pārsvaru. Baltkrievietēm iespēju atspēlēties nebija, bet pēdējā geimā vēl viens zaudējums ar savu servi.

Septiņkārtējā čempione Austrālija, kas pēdējo titulu izcīnīja 1974. gadā, finālā spēlēs pirmoreiz kopš 1993. gada. Pašreizējā komandas līdere Bārtija tobrīd vēl nebija piedzimusi, tam notiekot trīs gadus vēlāk.

Fināls notiks 9. un 10. novembrī Austrālijas izvēlētā laukumā. Austrālijai savstarpējo maču rēķinos ir 5-1 pārsvars, tiesa, pēdējā tikšanās bija ļoti sen – 2000. gadā, kad Maskavā notikušajā mačā ar 2:1 uzvarēja Francija.

"Fed Cup" pirmās grupas pusfināli

Austrālija – Baltkrievija, 3:2

SpēleRezultāts
Samanta Stousura – Arina Sabaļenka5:7 7:5 3:6
Ešlija Bārtija – Viktorija Azarenka7:6(2) 6:3
Ešlija Bārtija – Arina Sabaļenka6:2 6:2
Samanta Stousura – Viktorija Azarenka1:6 1:6
Bārtija/Stousura – Azarenka/Sabaļenka7:5 3:6 6:2

Francija – Rumānija, 3:2

SpēleRezultāts
Kristina Mladenoviča – Simona Halepa3:6 1:6
Karolīna Garsija – Mihaela Buzarnesku6:3 6:3
Karolīna Garsija – Simona Halepa7:6(6) 3:6 4:6
Paulīne Parmontjē – Irina-Kamēlija Begu6:3 2:6 6:2
Garsija/Mladenoviča – Halepa/Nikulesku5:7 6:3 6:4

Pirmās grupas "play-off"

MačsRez.
ASV – Šveice3:2
Beļģija – Spānija2:3
Čehija – Kanāda4:0
Latvija – Vācija1:3

Otrās grupas "play-off"

MačsRez.
Japāna – Nīderlande4:0
Krievija – Itālija4:0
Lielbritānija – Kazahstāna3:1
Slovākija – Brazīlija3:1