Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Foņīni kļūst par tikai ceturto tenisistu ar trim māla uzvarām pret Nadalu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Foņīni kļūst par tikai ceturto tenisistu ar trim māla uzvarām pret Nadalu
Fabio Foņīni. Foto: AFP/Scanpix

Itālijas tenisa talants Fabio Foņīni (ATP 18.) sestdien Montekarlo "Masters 1000" turnīra pusfinālā ar 6:4, 6:2 sakāva 11-kārtējo čempionu Rafaelu Nadalu (ATP 2.), kļūstot par tikai ceturto spēlētāju, kurš spāni uz māla uzvarējis trīs vai vairāk reižu.

Mačam notiekot Nadalam nepatīkamos apstākļos (bija apmācies), māla karalis spēja startēt pozitīvi, pēc četriem geimiem esot vadībā ar 3:1, taču turpinājumā pamata optimismam nebija. Foņīni agresīvi sita gan ar "backhand" pa kreiso līniju, gan ar diagonālajiem sitieniem uzbruka pretinieka "forehand" pusei, sekmīgi izmantojot visiem labi zināmo taktiku pret Nadalu, un no 3:4 uzvarēja deviņos geimos pēc kārtas!

Foņīni 2. setā bija vadībā ar 5:0 un 40:0 jeb trīskāršo mačbumbu ar savu servi, taču nespēja nodrošināt "sauso" setu. Nadals tobrīd saņēmās un ar vairākiem uzbrukumiem atspēlēja mačbumbas, atguva vienu no breikiem un pēc tam uzvarēja savas serves geimā. Foņīni ar otro mēģinājumu izservēja maču.

Ar milzīgo pārsvaru zaudējot sestajā geimā, Foņīni nespēja īpašā grupā pievienoties Gastonam Gaudio, Giljermo Korijam un Rodžeram Federeram, kuriem pret Nadalu ir izdevies 6:0 sets uz māla seguma. Abi argentīnieši izcēlās 2005. gadā – Gaudio Buenosairesas ceturtdaļfinālā uzvarēja ar 0:6, 6:0, 6:1, bet Korija ar 3:6, 1:6, 6:0, 5:7 zaudēja Montekarlo finālā. Savukārt Federers Nadalu 2007. gadā ar 2:6, 6:2, 6:0 uzveica Hamburgas finālā.

Foņīni sestdien svinēja ceturto uzvaru pret Nadalu (4-11), trīs gūtas uz abiem ērtākā seguma. Fabio Rafu divreiz pieveica 2015. gadā – februārī Riodežaneiro pusfinālā ar 1:6, 6:2, 7:5 un aprīlī Barselonas astotdaļfinālā ar 6:4, 7:6(6). Itālijas tenisists šodien kļuva par ceturto spēlētāju, kuram ir trīs vai vairāk māla uzvaru pret Nadalu.

Visi tenisisti ar 2+ māla uzvarām pret Nadalu

Sk.Tenisisti
7Novaks Džokovičs
3Gastons Gaudio; Dominiks Tīms un Fabio Foņīni
2Rodžers Federers; Davids Ferers un Endijs Marejs

Foņīni tikai otro reizi (2-14) uzvarēja ATP ranga Top 2 spēlētāju. Vienīgā iepriekšējā uzvara viņam bija 2017. gadā Romā ar 6:2, 6:4 pret tā laika pasaules pirmo numuru Endiju Mareju.

Nadals šodien cieta tikai piekto zaudējumu 17 gadus ilgajā Montekarlo karjerā (71-5). Viņš pirms gada šeit kļuva par pirmo tenisistu, kurš kādā ATP turnīrā uzvarējis 11 reizes. Nadals māla sezonas turpinājumā šo panākumu atkārtoja Barselonā un "French Open".

Rīt Montekarlo tiks kronēts jauns "Masters 1000" sērijas turnīru čempions, jo abiem finālistiem būs pirmais fināls šajā līmenī, turklāt Dušanam Lajovičam (ATP 48.) tas būs arī pirmais ATP fināls. Serbijas tenisists pirmajā pusfinālā ar 7:5, 6:1 pieveica sezonas uzvaru līderi Daniilu Medvedevu (14.), kurš vakar ar 6:3, 4:6, 6:2 apspēlēja Lajoviča tautieti Novaku Džokoviču. Medvedevs šodien 1. setā pamanījās zaudēt no 5:1 pārsvaru, vēlāk nespējot atgūties.