Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Deivisa kausa čempione Horvātija bez Čiliča paliek "sausā" pret Krieviju

Deivisa kausa čempione Horvātija bez Čiliča paliek "sausā" pret Krieviju
Karens Hačanovs. Foto: EPA/Scanpix

Pirmdienas vakarā Madridē ar trim mačiem sākās pirmais Deivisa kausa finālturnīrs. Pagājušā gada čempione Horvātija bez Marina Čiliča ar 0:3 piekāpās Krievijai. Pirmajā dienā uzvarēja arī Kanāda, kas ar 2:1 apspēlēja divu Top 20 spēlētāju pārstāvēto Itāliju, un Beļģija, kas ar 2:1 pieveica Kolumbiju, kurai ATP līmeņa spēlētāji ir tikai dubultspēlēs.

Horvātija pagājušajā gadā uzvarēja pēdējā Deivisa kausa izcīņā senajā formātā, finālā izbraukumā Lillē ar 3:1 uzveicot novājinātu Francijas komandu, kas toreiz vienīgo punktu guva dubultspēlē.

Sākot ar šo gadu, prestižākajām izlašu sacensībām ir jauns izskats ar novembrī vienā nedēļā izspēlētu 18 komandu finālturnīru, kur ir sešas grupas ar trim komandām. Ceturtdaļfināliem kvalificējas grupu uzvarētājas un divas labākās otro vietu ieguvējas, tāpēc katrs punkts ir svarīgs.

Visas pusfinālistes kvalificēs 2020. gada finālturnīram, bet pārējām 14 komandām būs jāspēlē kvalifikācijas turnīrā vai jācer uz "wild card" (tās tiek divām izlasēm). Pirmo divu finālturnīru mājvieta ir "Caja Mágica" Madridē, kur maijā notiek ATP "Masters 1000" un WTA "Premier Mandatory" jauktais turnīrs uz māla seguma, bet Deivisa kausa finālturnīrā ir cietais segums.

Horvātijas komanda Madridē ieradās ar pamatīgām problēmām. Ceļgala savainojuma dēļ komandai nevar palīdzēt bijušais pasaules trešais numurs Marins Čiličs, kurš šobrīd rangā ir 39. vietā. Deviņas dienas pirms turnīra sākuma tika atlaists komandas kapteinis Žeļko Krajans, kura vietu ieņēma 32 gadus vecais dubultspēļu speciālists Franko Škugors, kurš šobrīd vēl ir aktīvs spēlētājs.

Arī Krievijai jāiztiek bez sava līdera, šogad 80 mačus nospēlējušā Daniila Medvedeva. Tiesa, krieviem ir divi vienspēles ATP līmenī spēlējoši tenisisti, kamēr Horvātijai tikai viens. Andrejs Rubļovs (#23) pirmajā vienspēlē ar 6:3, 6:3 uzvarēja Deivisa kausa debitantu Bornu Gojo (#280), kurš ATP turnīros nospēlējis tikai vienu maču.

Karens Hačanovs (#17) otrajā spēlē ar 6:7(4), 6:4, 6:4 pieveica Bornu Čoriču (28), viņu uzvarot pirmoreiz trīs cīņās. Čoričs 1. seta astotajā geimā servi nosargāja no 0:40 un vēlāk uzvarēja taibreikā, bet attīstīt panākumu nevarēja acīmredzama noguruma dēļ, cīņas turpinājumā uzstājīgajam Hačanovam spējot panākt vēlamo rezultātu.

Hačanovs 2. seta astotajā geimā realizēja piekto breikbumbu mačā, ar "forehand" apvedošo sitienu atsitot Čoriča pirmo servi, kad horvātam nesekmīgs izgājiens pie tīkla. Borna nākamajā geimā ieguva savu vienīgo breikbumbu, to neizmantojot "forehand" kļūdas dēļ (sitiens tīklā). Čoričs 3. seta piektajā geimā otro reizi mačā servi nosargāja no 0:40 pozīcijas, bet aiznākamajā geimā tika nobreikots.

Krievijas izlase Madridē ir tikai trīs spēlētāju sastāvā (trešais ir Jevgeņijs Donskojs (#113)), tāpēc arī dubultspēlē bija jādodas Hačanovam un Rubļovam. Nesenā Parīzes "Masters 1000" turnīra finālisti ar 7:6(3), 6:4 uzvarēja Ivanu Dodigu un Nikolu Mektiču, noformējot "sauso" uzvaru.

B grupā ir arī mājiniece Spānija, kas ar ranga līderi Rafaelu Nadalu sastāvā pirmo maču aizvadīs otrdien plkst. 19:00 pret Krieviju.

Kanāda uzvaru mačā pret Itāliju nodrošināja vienspēlēs, kur panākumus guva rangā zemāk esoši spēlētāji. Bijušais Top 25 spēlētājs Vaseks Pospišils (#150), kurš oktobrī un novembrī uzvarēja divos "Challenger" turnīros ASV, ar 7:6(5), 7:5 apspēlēja Fabio Foņīni (#12), gūstot 13. uzvaru pēdējos 14 mačos. Šogad Top 10 debitējušajam Foņīni tas ir trešais zaudējums pēc kārtas un piektā neveiksme pēdējos sešos iznācienos.

Deniss Šapovalovs (#15) gandrīz trīs stundas ilgā mačā (2:52) bez breikiem ar rezultātu 7:6(5), 6:7(3), 7:6(5) pieveica pagājušajā nedēļā "ATP Finals" spēlējušo Mateo Berretīni (#8). Itālijas tenisists 3. seta taibreikā pēc Šapovalova 13. dubultkļūdas ieguva minibreiku (4:3), taču pārsvaru zaudēja jau nākamajā izspēlē, kad bumbiņu raidīja pāri gala līnijai ar "volley" mēģinājumu. Līdzīga kļūda viņam arī mačbumbas izspēle pie 5:6, kad pārāk spēcīgi izpildīts "forehand" uzbrukums.

Berretīni un Foņīni duets pēc abu itāliešu fiasko vienspēlēs uzvarēja dubultspēlē, kur Pospišila un Šapovalova pāri apspēlēja ar rezultātu 6:2, 3:6, 6:3. F grupā ir arī ASV izlase.

Beļģija ar 2:1 uzvarēja bez vienspēļu Top 100 tenisistiem esošo Kolumbiju. Stīvs Darsī (#158) ar 6:3, 6:2 sagrāva bijušo Top 30 spēlētāju Santjago Hiraldo (#277), bet pasaules 11. numurs Davids Gofāns atspēlējās pret simtniekā nebijušo Danielu Elahi Galanu Riverosu (#194), viņu uzveicot ar rezultātu 3:6, 6:3, 6:3. Kolumbieši vienīgo punktu prognozējami guva dubultspēlē, kur ranga līderi Huans Sebastjans Kabals un Roberts Farahs ar 6:7(4), 6:4, 7:6(3) pārspēja Joranu Vlīgenu un Sanderu Žillē. D grupas favorīte ir Austrālija.


Koko Gofa. Foto: WTA

Gofa pirmoreiz triumfē ar 6:0 un 6:0, Karla kļūst par Ostapenko oponenti

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. Otrajā kārtā amerikāniete Koko Gofa nīderlandieti Arantksu Risu atstāja uz nulles.
Aļona Ostapenko. Foto: Scanpix/Reuters
10

Ostapenko Madridē sāk ar pārliecinošu uzvaru un iesoļo trešajā kārtā

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. No pirmās kārtas atbrīvotā Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko otrajā kārtā pārspēja spānieti Džesiku Bousasu - 6:3, 6:1.
Rafaels Nadals. Foto: AP/Scanpix
6

Nadals nav pārliecināts par savu dalību "French Open"

LETA--AP. Bijušais pasaules ranga līderis Rafaels Nadals sacentīsies Francijas atklātajā čempionātā, ja spēs turnīram pienācīgi sagatavoties un būt konkurētspējīgs tajā, teica tenisists.