Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Atspēlējot mačbumbu, Marejs trīsarpus stundās pieveic Raoniču

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Atspēlējot mačbumbu, Marejs trīsarpus stundās pieveic Raoniču
Endijs Marejs un Milošs Raoničs pēc rekordilgās spēles
Foto: AP/Scanpix

Pirmoreiz "ATP World Tour Finals" titula spēli sasniedza Endijs Marejs, kurš ļoti ilgā cīņā Londonā uzvarēja Milošu Raoniču – 5:7, 7:6(5), 7:6(9). Kanādas tenisists nespēja nosargāt seta un breika pārsvaru, bet Marejs 3. setā divreiz neizservēja maču, vēlāk uzvarot taibreikā, kurā viņam izdevās atspēlēt vienu mačbumbu. 3:38 stundu ilgā cīņa kļuva par ilgāko trīs setu spēli finālturnīru vēsturē.

Endijs Marejs pirmajos divos serves geimos uzvarēja "sausā", bet trešajā, kas ilga septiņas minūtes, viņam radās pirmās grūtības. Endijs atļāva Kanādas tenisistam būt agresīvam ar "forehand". Milošs Raoničs tā tika līdz "vienādi", bet pēc tam ar "backhand" uzbruka skota vājai otrajai servei, iegūstot breikbumbu. Marejam vēlreiz jāspēlē ar otro servi, bet šoreiz Raoničs to nespēja izmantot, kļūdoties ar "forehand".

Kļūdas servējot un izspēlēs Marejam vēl sarežģītāku geimu radīja pie rezultāta 4:4, kad viņam serves nosargāšanai bija nepieciešamas 12 minūtes, to laikā atspēlējot trīs breikbumbas. Pirmā novērsta ar izgājienu pie tīkla, otrā ar apvedošo sitienu pa līniju, kad Raoničs devās pie tīkla, visbeidzot trešās breikbumbas izspēlē Milošs nospēlēja nepacietīgi un pārsita pāri gala līnijai ar "backhand".

Mareja mēģinājumi noorganizēt Raoničam breiku beidzot deva rezultātu 11. geimā, kad Endijam trīs kļūdas, ieskaitot dubultkļūdu pie rezultāta 15:40. Raoničs nākamajā geimā izservēja setu, kurā viņš ar savu servi zaudēja tikai septiņus punktus.

Marejam deviņas minūtes ilgušajā 2. seta otrajā geimā bija iespēja iegūt savu pirmo breiku, taču viņš no šīs iespēja atteicās, divreiz breikbumbu izspēles pabeidzot ar nepiespiestajām kļūdām, pirmajā gadījumā sitot autā ar "forehand", bet otrajā reizē trāpot tīklā ar "backhand". Pasaules pirmais numurs pavirši nospēlēja arī nākamo geimu, arī to pabeidzot ar sitienu tīklā. Raoničs būtībā bez lielas piepūles bija ticis vadībā ar setu un breiku.

Nupat iegūto breiku Milošam nostiprināt neizdevās, nospēlējot ļoti nekvalitatīvu geimu. Trīs "forehand" kļūdas pēc kārtas viņam deva 0:40 deficītu. Marejs realizēja jau pirmo breikbumbu, precīzi nospēlējot ar apvedošo sitienu. Pie tīkla esošais Raoničs tika klāt bumbiņai, taču to novirzīja autā – 2:2. Marejs tobrīd vairākos geimos nospēlēja agresīvi, bet otro breiku setā iegūt nespēja. Raoničs sestajā geimā atspēlēja divas breikbumbas, bet 10. geimā pie rezultāta 4:5 servi noturēja no 0:30. Marejam bija labas iespējas iegūt setbumbas, taču divas pēc kārtas pieļautas kļūdas to liedza paveikt.

Seta otrajā pusē labāk spēlējušais Marejs uzvaru šajā setā nodrošināja ar taibreikā. Tas sākās ar Raoniča kļūdu pirmā punkta izspēlē uzņemšanā, kad viņam bija iespēja ar "forehand" uzbrukt "īsai" bumbiņai. Kanādas tenisa līderis zaudēja arī otro punktu, iesitot tīklā no neērtās puses. Marejs ieguva minibreiku, kuru nosargāja līdz devītajam punktam. Šoreiz Raoničs izdevīgā situācijā ar "forehand" nekļūdījās. Pēc tam paņemts punkts ar savu servi, rezultātam kļūstot neizšķirtam – 5:5. Uzvarot arī nākamajā izspēlē ar savu servi, Raoničs iegūtu mačbumbu, taču notika pretējais – setbumba Marejam. Viņš asi uzsita labajā stūrī, izkārtojot sev vieglu uzbrukuma noslēgumu pie tīkla. Endijs setbumbas izspēlē trāpīja labu pirmo servi.

Raoničam 3. seta otrajā geimā pret pasīvi spēlējušo Mareju bija iespēja iegūt breiku, taču viņš izniekoja divas breikbumbas, abas reizes pieļaujot "forehand" nepiespiestās kļūdas. Endijam vēl viens sarežģīts geims bija pie rezultāta 4:4, kad viņš servi nosargāja no 0:30. Līdz tam brīdim pēdējā setā savas serves geimos grūtības neizjūtot, Raoničs pēkšņi salūza devītajā geimā, kurā viņš ar kļūdām no abām pusēm servi zaudēja "sausā". Marejs pēc tam neizservēja maču, jo jau atkal darbojās pārāk piesardzīgi, par ko tika sodīts – 5:5. Raoničam kļūdas vēl vienā serves geimā, un Marejs varēja otro reizi servēt par uzvaru mačā. Atkal slinks teniss noveda pie serves zaudēšanas – 6:6.

Taibreiks sākās ar Raoniča "backhand" kļūdu. Marejs nupat iegūto minibreiku atdāvināja atpakaļ ar dubultkļūdu. Nākamais punkts ar servi tika zaudēts astotā punkta izspēlē, kurā Marejs spēcīgi uzsita labajā stūrī, izkārtojot sev vieglu punkta pabeigšanu pie tīkla – 5:3. Raoničs tūlīt paņēma nākamo punktu ar savu servi. Endijam vēl bija 5:4 pārsvars un nākamie divi punkti ar savu servi. Uzvarot abās izspēlēs, viņš jau tobrīd pieliktu punktu dramatiskajam mačam. Protams, tas nenotika, jo Raoničs kārtējo reizi izmantoja iespēju uzbrukt ar "forehand".

Kad bija nospēlētas precīzi trīsarpus stundas, Marejs ieguva pirmo mačbumbu – 6:5. Viņš uzbruka Raoniča otrajai servei, bet Milošs no aizsardzības spēja pāriet uzbrukumā un piespiest pretinieku kļūdīties. Otro mačbumbu Endijs neizmantoja ar savu servi, kad pie rezultāta 7:6 izcēlās ar "slaisu" tīklā. Raoničs vēlāk pie savas serves atspēlēja trešo mačbumbu un drīz ieguva savu pirmo un arī vienīgo mačbumbu, kas gan bija uzņemšanā pie rezultāta 9:8. Marejs precīzi nospēlēja izgājienā pie tīkla. Endijs paņēma arī nākamos divus punktus – pirmo ar servi un otro uzņemšanā, kad Raoničs pie rezultāta 9:10 bumbiņu ietrieca tīklā ar "forehand" sitienu. Spēles statistika:

3:38 stundu ilgā cīņa bija "ATP World Tour Finals" vēsturē ilgākā trīs setu spēle. Interesanti, ka iepriekšējais rekords tika uzstādīts pirms dažādiem dienām, un arī toreiz tā tapšanā roku pielika Marejs, kurš 16. novembrī notikušajā mačā 3:20 stundās ar rezultātu 6:7(9), 6:4, 6:4 pieveica Kei Nišikori. Zīmīgi, ka Marejs piedalījies visos trīs ilgākajos trīs setu mačos finālturnīru vēsturē. Trešais ilgākais bija 2010. gadā pusfinālā, kad Endijs 3:12 stundu ilgā duelī ar 6:7(5), 6:3, 6:7(6) zaudēja Rafaelam Nadalam.

Marejs Raoniču uzvarēja jau astoto reizi pēc kārtas, savstarpējo maču bilanci uzlabojot līdz 11-3. Šogad Marejam pret Milošu perfekta 6-0 bilance, ieskaitot 3-0 Londonā notikušajās spēlēs. Abi vasarā divreiz sacentās zālāja seguma turnīru finālos. Marejs "Queen's Club" finālā uzvarēja trīs setos, arī toreiz esot iedzinējos ar setu un breiku, bet Vimbldonas titula mačā bija pārāks bez setu zaudēšanas.

Marejs šobrīd ir sasniedzis jau 23 pēc kārtas uzvarētu maču sēriju, kas viņam ir karjera garākā uzvaru sērija. Endijs ar ceturto mēģinājumu uzvarēja "ATP World Tour Finals" pusfinālā, iepriekš soli no fināla paliekot 2008. gadā Šanhajā un arī divreiz Londonā (2010, 2012).

  -2 [+] [-]

, 2016-11-19 20:07, pirms 7 gadiem
pretīgais glumeklis kārtējo reizi izlien caur adatas aci