Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Deivisa kausā sākas pusfinālu cīņas

Deivisa kausā sākas pusfinālu cīņas
Endijs Marejs gatavs svarīgajam mačam
Foto: PA Wire/Scanpix

Šajā nedēļas nogalē daudzviet pasaulē notiks Deivisa kausa cīņas. Pasaules grupā klāt pusfinālu laiks – Lielbritānijas izlase Glāzgovā uzņems Austrāliju, bet Argentīna viesosies Beļģijā.

Bez šaubām globāli interesantākais solās būt Lielbritānijas un Austrālijas duelis. Tenisisti sacentīsies Glāzgovā esošajā "Emirates Arena", kur cīņas notiks uz "hard" seguma. Britiem pirmais pusfināls kopš tālā 1981. gada, bet Austrālija pēdējo reizi pusfinālā spēlēja 2006. gadā, kad soli no finālu to apturēja Argentīna.

Mājinieku sastāvā, protams, galvenais uzvaru kaldinātājs būs Endijs Marejs, taču, vai ar viņu vien pietiks, lai gūtu trīs punktus? Britiem ir milzīgas problēmas ar otro numuru. Džeimss Vords martā 1. kārtā šajā pašā Glāzgovas arēnā guva svarīgu uzvaru pār Džonu Isneru, bet Vordam šobrīd uzticēties būtu pašnāvība. Džeimss zaudējis 10 mačus pēc kārtas un nespēj pat pieveikt pusprofesionāļus "Challenger" sacensībās.

Sākotnēji otrā numura loma tika atvēlēta 20 gadus vecajam Kailam Edmundam. Viņš otrdien paklupa treniņā, gūstot potītes savainojumu. Tādējādi nācās meklēt aizvietotāju, un Lielbritānijas kapteinis Leons Smits izvēlējies Danielu Evansu, kurš zināms kā spēlētājs ar nopietnām attieksmes problēmām. Toties Evanss uzvarējis 29 no pēdējiem 33 mačiem "Futures" un "Challenger" līmenī. Tas ir labāk nekā Vorda pašreizējais līmenis.

Austrālijas izlases sastāvā skandalozā Nika Kirjosa vietā ielikts cits skandalozais tenisists Bernards Tomiks. Pirmajā dienā vienspēlēs Marejs sacentīsies ar Tanasi Kokinaki, bet Evanss spēkosies ar Tomiku. Britu sastāvā dubultspēlei pieteikti nesenais "US Open" finālists Džeimijs Marejs un Dominiks Inglots, bet Austrālijai Sems Grots un Leitons Hjuits.

Kā jau ierasts, sastāvi, protams, drīkst tikt mainīti. Atceramies, ka ceturtdaļfinālā pret Franciju Endijs spēlēja gan abas vienspēles, gan arī ar brāli kopā dubultspēli. Tikmēr Austrālija no 0-2 izglāba maču pret Kazahstānu, toreiz pirmajā dienā neveiksmīgi nospēlējušajiem Kokinakim un Kirjosam vairs vārdu nedodot.

Austrālijai pret Lielbritāniju savstarpējās cīņās 8-4 pārsvars. Abas komandas pēdējo reizi tikās 2003. gadā Sidnejā, kad mājinieki 1. kārtas mačā uzvarēja ar rezultātu 4-1. No tā sastāva komandās palicis tikai Hjuits, kurš toreiz guva pa vienam punktam vienspēlē un dubultspēlē kopā ar Todu Vudbridžu.

Beļģija Briselē uz "hard" seguma telpās uzņems Argentīnu. Neviena no šīm komandām nav uzvarējusi Deivisa kausā. Beļģijai, kas savu vienīgo finālu zaudēja 1904. gadā, šonedēļ būs pirmais pusfināls kopš 1999. gada. Tikmēr četrkārtējai finālistei Argentīnai 10. pusfināls pēdējos 14 gados. Tiesa, dienvidamerikāņi uzvarējuši tikai trīs no iepriekšējiem deviņiem pusfināliem.

Beļģi jāuzskata par favorītiem, jo Argentīnai izlasē ir pārāk daudz izteiktu māla seguma spēlētāju, lai justos komfortabli par savām izredzēt. Tikai Leonardo Maijeru var uzskatīt par stabilu vērtību arī uz cietā seguma. Federiko Delbonis, Djego Švarcmans un Karloss Berloks (pēdējie divi paredzēti dubultspēlē) pārsvarā spēlē uz māla. Mājiniekiem opciju vairāk. Pirmie divi numuru būs Davids Gofāns un Stīvs Darsī, palīdzēt gatavi arī Rubens Bemelmanss un Kimmers Kopežans. Komandu vienīgā iepriekšējā tikšanās bija 1948. gadā, kad Beļģija Briselē uzvarēja ar 3-2.

Šonedēļ notiks ne tikai Pasaules grupas pusfināli, bet arī "play off" cīņas par tiesībām nākamajā sezonā spēlēt augstākajā divīzijā. Vairāku komandu sastāvos pārspēlēs varēs redzēt pasaules elites spēlētājus. Šveice ar Rodžeru Federeru un Stenu Vavrinku sastāvā sacentīsies ar Nīderlandi, kurai nav Robina Hāses, tāpēc jāiztiek ar ranga otrajā pun piektajā simtā esošajiem Tīmo De Bakeru un Džesi Hutu Galungu.

Tikmēr Rafaels Nadals ar Spāniju spēlēs Dānijā, cenšoties lielvalstij saglabāt vietu 1. grupā. Rafam Odensē ekskluzīva iespēja uzspēlēt pret ranga 909. vietā esošo Mikaelu Torpegoru. Spāņi pēc izgāšanās pret Krieviju, kurai zaudēja no 2-0 pārsvara, uz Dāniju sūta ļoti spēcīgu sastāvu – bez Nadala būs arī Davids Ferers, Fernando Verdasko un Roberto Bautista Aguts. Spāņi pēc kauna Vladivostokā Pasaules grupā nevar atgriezties agrāk par 2017. gadu.

Deivisa kauss 2015

Pasaules grupas pusfināli

Mačs
Beļģija – Argentīna
Lielbritānija – Austrālija

Pasaules grupas "play off"

Mačs
Brazīlija – Horvātija
Dominikāna – Vācija
Indija – Čehija
Kolumbija – Japāna
Krievija – Itālija
Polija – Slovākija
Šveice – Nīderlande
Uzbekistāna – ASV

Marta Kostjuka. Foto: Jimmie48 / WTA
1

Madrides "WTA 1000" lielākais pārsteigums - Kostjuka zaudē māla speciālistei

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. Šovakar noslēdzās otrā kārta, kur zaudēja arī Štutgartes turnīra fināliste Marta Kostjuka (Ukraina) un "top 8" tenisiste Cjiņveņa Džena (Ķīna).
Karloss Alkarass. Foto: BNP Paribas Open

Alkarass ar graujošu uzvaru sāk titula aizstāvēšanu Madridē

Spānijas galvaspilsētā Madridē notiekošā "ATP Masters 1000" otrajā kārtā iepriekšējo divu gadu čempions Karloss Alkarass šodien sagrāva kazahu Aleksandru Ševčenko - 6:2, 6:1.
Ludmila Kičenoka un Aļona Ostapenko. Foto: Jimmie48 / WTA

Ostapenko/Kičenoka atspēlējas otrajā setā un sasniedz Madrides 1/8 finālu

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. Latvijas-Ukrainas tenisa tandēms Aļona Ostapenko un Ludmila Kičenoka šodien pirmajā kārtā pārspēja igaunieti Ingridu Nīlu un čehieti Lindu Noskovu - 6:1, 7:5.