Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Klijstersa pārspēj Eninu Brisbenas finālā

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Klijstersa pārspēj Eninu Brisbenas finālā
Kima Klijstersa
Foto: AP/Scanpix

Ar Kimas Klijstersas uzvaru šodien Brisbenā noslēdzies WTA „International” tenisa turnīrs. Finālcīņā viņa dramatiskos trijos setos (6:3, 4:6, 7:6(6)) pieveica savu tautieti Žustīni Eninu, kurai šis bija atgriešanās turnīrs lielajā tenisā.

Brisbenas WTA „International” tenisa turnīrā šodien bija saldais ēdiens, ko patiesībā gaidīja teju visi. Pēc turnīra izlozes bija skaidrs, ka kādreizējās WTA ranga līderes, beļģietes Kima Klijstersa un Žustīne Enina var tikties tikai finālā, un tā arī iznāca, kaut arī Eninai šis ir tikai pirmais turnīrs pēc atgriešanās profesionālajā sportā. Abu sniegums turnīrā bija visnotaļ līdzīgs – pa trijām divu setu uzvarām un vienam trīssetniekam (abām ceturtdaļfinālos). Nedaudz grūtāk uzvaras gan nāca Eninai, kas arī pašsaprotami – Klijstersa tūrē atgriezās pusgadu ātrāk. Ļoti interesanta ir arī abu sportistu savstarpējā bilance. 20 spēlēs katra guvusi pa desmit uzvarām, bet pēdējais mačs bijis 2006. gada Vimbldonā. Finālos līdz šim beļģietes savā starpā bija spēlējušas deviņas reizes, no kurām sešās labāka bija Enina. Šodienas spēlē bukmeikeri par nelielu favorīti bija izvirzījuši Klijstersu.

Maču ar servi sāka Klijstersa un, neskatoties uz nepieciešamību aizstāvēt vienu breikbumbu, tika vadībā. Eninai pirmais serves geims neizdevās – divas dubultkļūdas servējot un divas nepiespiestās kļūdas izspēlēs jau deva 2:0 vadību viņas pretiniecei. Pēc neilga brīža rezultāts gan kļuva neizšķirts, tomēr ne uz ilgu brīdi. Ik pa brīdim abas sportistes demonstrēja fantastisku tenisu, tomēr nedaudz precīzāka bija Klijstersa, kas viņai ļāva panākt 5:2 vadību. Setu Kima varēja noslēgt jau ar 6:2 savā labā, taču Enina, atspēlējot mačbumbu, vienu geimu vēl saglāba. Ne vairāk – 6:3 Klijstersas labā.

Arī otro setu ar breiku iesāka Klijstersa, kuras agresīvā spēle šodien bija sekmīgāka, nekā Eninas aizsardzība. Tāpat Eninu pievīla arī daudzās kļūdas. Pēc Eninas sestās dubultkļūdas servējot, viņas pretiniece ieguva 4:1 pārsvaru otrajā setā un šķita, ka viss jau izšķirts. Iespējams, tā nodomāja arī Klijstersa, jo spēle strauji mainījās. Cenšoties nospēlēt pacietīgāk, Kima pieļāva kļūdas, kamēr Enina atguva pārliecību, ka var aizķerties spēlē. Un aizķērās tik ļoti, ka uzvarēja piecus geimus pēc kārtas, līdz ar to otro setu – 6:4.

Klijstersas problēmas turpinājās arī trešajā setā. Izskatījās, ka viņa ir psiholoģiski sabrukusi, un uzvarēja tikai tās izspēles, kurās kļūdījās pretiniece. Tā Enina ātri panāca 3:0 pārsvaru, tomēr arī tas vēl nebija viss. Grūtā cīņā uzvarējusi pirmo geimu (pēc astoņiem pēc kārtas zaudētiem), arī Klijstersa atguva spēles garšu, un drīz vien rezultāts uz tablo jau vēstīja 3:3. Ja spēles vidū tenisa kvalitāte nebija tā augstākā, tad trešais sets jau liecināja par to, ka šajā finālā tiekas divas pasaules elites sportistes. Uz Klijstersas atspēlēšanos Enina atbildēja ar vēl vienu breiku, bet pie 5:3 nespēja uzvarēt savu servi. Nākamā iespēja Eninai bija pie 5:4, kad Klijstersa pieļāva dažas kļūdas, dodot divas mačbumbas pretiniecei. Tomēr arī šajā reizē uzvarētāju vēl nenoskaidroja – 5:5. Mirkli vēlāk viss arī nonāca līdz taibreikam, kas šajā spēlē arī bija godīgākais risinājums. Un arī tajā neiztika bez pārdzīvojumiem. Vispirms likās, ka visu izšķirs Eninas kļūdas – „pateicoties” tām viņa zaudēja pirmās četrās izspēles. Vēlāk Klijstersa neizmantoja trīs mačbumbas (6:3), kaut otrās izspēlē jau pacēla rokas gaisā, svinot uzvaru (tiesnesis nosauca autu, kaut viennozīmīgi šo situāciju nevarēja vērtēt, bet „hawk-eye” sistēmas Brisbenā nav). Pie 6:6 Enina pieļāva savu 11 dubultkļūdu servējot, bet mirkli vēlāk Klijstersa varēja svinēt pa īstam – teju divarpus stundu ilgā spēlē viņai bija izdevies uzvarēt.

26 gadus vecajai Klijstersai šis ir 36 WTA vienspēļu tituls. Par uzvaru tajā viņa ieguva 280 reitinga punktus un 37 000 ASV dolāru prēmiju. Tikmēr Enina par sasniegto finālu ieguva 200 punktus WTA rangā un 19 000 ASV dolāru prēmiju. WTA rangā Eninas vārds gan parādīsies tikai tad, kad viņa būs izspēlējusi trīs turnīrus – respektīvi pēc „Australian Open”, jo jaunnedēļ viņai jau paredzētas spēles Sidnejā. Jau šobrīd ir skaidrs, ka abas beļģietes būs galveno favorīšu vidū uz panākumu Melburnā. Tāpat der atcerēties, ka arī Oklendas WTA turnīrā šogad uzvarēja beļģiete - jaunā Janīna Vikmaijere...

Izmantotie resursi:
wtatour.com

Kura no Beļģijas tenisistēm šogad kļūs par WTA ranga līderi?

  • 51

  • 22

  • 4

  • 27


  +2 [+] [-]

, 2010-01-09 13:43, pirms 14 gadiem
Bet kas par speli bija

     [+] [-]

, 2010-01-09 13:46, pirms 14 gadiem
apsveicu

     [+] [-]

, 2010-01-09 13:47, pirms 14 gadiem
trilleris.

     [+] [-]

, 2010-01-09 13:47, pirms 14 gadiem
Spēle bija fināla cienīga. Žustīnei mazliet nepaveicās

     [+] [-]

, 2010-01-09 13:49, pirms 14 gadiem
Pirmais sets bija ļoti labs. Pēc tam (pie 4:1 otrajā) saplīsa Kima. Trešajā setā vājums iestājās Eninai. Drošvien vistaisnīgākais spēles atrisinājums bija tieši taibreiks, arī tajā neiztika bez drāmas - Kimas (ne)auts uz trešās mačenes. Ja neskaita daudzās dubultkļūdas un abu tenisistu mentālo nesavākšanos atsevišķos mača posmos, patiešām lieliska spēle. Beļgija (šajā gadījumā domāju Kimu un Žustīni) atdzīvinās ierūsējušo dāmu tenisu. Tieši tā pēdējā laikā ļoti pietrūka.

     [+] [-]

, 2010-01-09 13:52, pirms 14 gadiem
Taibreikā tur bija auts, mazliet nepaveicās, bet Kima tomēr saņēmās n uvarēja. Visu iespējams izšķīra Eninas 11 (!!!) dubultkļūdas.

  +1 [+] [-]

, 2010-01-09 13:55, pirms 14 gadiem
Neapšaubāmi viena no dramatiskākajām spēlēm sieviešu tenisā (ne tikai šogad) - te nu patiešām varēja redzēt visu, ko vien var iedomāties. Turklāt Kimas žests atdot visu turnīrā uzvarēto naudu vietējai bērnu slimnīcai arī piedeva šim mačam tādu īpašu noskaņu.

     [+] [-]

, 2010-01-09 22:45, pirms 14 gadiem
Kima ir visu laiku brīnišķīgākā tenisiste. Simply the Best !!!