Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Čiličs ar 15. mēģinājumu beidzot uzvar Džokoviču

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Čiličs ar 15. mēģinājumu beidzot uzvar Džokoviču
Marins Čiličs
Foto: AP/Scanpix

Novaks Džokovičs šodien Parīzes "Masters 1000" turnīrā Marinam Čiličam zaudēja ceturtdaļfinālu (4:6, 6:7(2)), bet rīt Endijam Marejam var zaudēt ranga 1. vietu. Tas notiks, ja skots sasniegs Parīzes turnīra finālu.

Čiličam pirmā uzvara 15 mačos pret Džokoviču

Piektdienas vakarā Parīzē pārtrūka trīs Džokoviča sērijas. Viņš bija uzvarējis pēdējos 17 mačos šajā turnīrā (trīs tituli pēc kārtas), kā arī guvis 14 uzvaras pēc kārtas pret Čiliču, turklāt Horvātijas tenisistu apspēlējis arī 12 setos pēc kārtas – pēdējais zaudētais sets 2014. gadā Vimbldonā. Jāatzīmē, ka Čiličs šajā zaudēto setu sērijā ne reizi nebija spējis kādā no setiem uzvarēt vairāk par četriem geimiem!

Džokovičs jau pirmajā mēģinājumā nespēja noturēt servi, to zaudējot no 40:15 pārsvara. Čiličs breiku nostiprināt nespēja, mača trešajā geimā trīs reizes iesitot tīklā. Nākamais breiks notika desmitajā geimā, kurā ranga līderis servēja pie rezultāta 4:5.

Čiličs geimu sāka ar perfektu "sveci", Džokovičs paņēma nākamos divus punktus – 30:15. Kopš tā brīža Nole geimā vairs ne reizi netrāpīja pirmo servi. Ja līdz šim Čiličs Džokoviča otrās serves izspēlēs darbojās kautrīgi, tad tagad viņš uzbruka ar lielu jaudu. Diagonālā "forehand" sitiena kļūda liedza realizēt pirmo setbumbu, bet otro viņš izmantoja, ar spēcīgu uzbrukumu piespiežot Džokoviču iesist tīklā.

Pateicoties pirmajai servei, abi tenisisti 2. seta pirmajā daļā vienreiz savas serves geimos uzvarēja no 15:40. Čiličs izgāza devīto geimu, tajā ar četrām kļūdām servi zaudējot "sausā".

Tūlīt kārta izcelties bija Džokovičam, kurš nākamajā geimā neizservēja setu. Serbijas tenisists uzvarēja pirmajā izspēlē, bet pēc tam viņam četras kļūdas pēc kārtas, ieskaitot divas dubultkļūdas geima finišā – 5:5.

Džokovičam lielas problēmas arī nākamajā servēšanas reizē, kad viņš, esot tuvu potenciālam zaudējumam (pie 5:6 obligāti bija jānotur serve), nospēlēja savu agresīvāko geimu šajā cīņā. Tiesa, tādā tenisā viņam arī dažas kļūdas. Čiličam bija divas mačbumbas pēc kārtas (15:40). Džokovičs abas atspēlēja – pirmā novērsta ar "serve&volley" gājienu pēc otrās serves, bet otrā ar diagonālo "forehand" garā izspēlē.

Džokovičs tika līdz taibreikam, to sākot ar minibreiku, kad Čiličam pirmā punkta izspēlē norāvās "forehand" sitiens. Džokovičs atbildēja ar divām savām kļūdām pēc kārtas, tagad pie minibreika pārsvara tiekot jau Čiličam. Viņš divreiz pēc kārtas trāpīja lielisku pirmo servi – 4:1. Pēc tam paņemts viens no diviem punktiem uzņemšanā, kārtējo reizi spēcīgi uzbrūkot Džokoviča otrajai servei. Tā iegūts 6:2 pārsvars un četras mačbumbas pēc kārtas. Pietika ar vienu, to realizējot garā izspēlē, kas pabeigta ar "forehand" sitienu.

Čiličs pirmoreiz (1-8) pieveica ranga līderi. Piecas reizes zaudēts Džokovičam, divas Rafaelam Nadalam, bet vienu reizi neveiksme pret Rodžeru Federeru. Čiliča kontā ir trīs uzvaras pār pasaules otro numuru – divreiz pieveicot Mareju (2009. gadā "US Open" un šogad Sinsinati), bet vienreiz apspēlējot Nadalu (2009. gadā Pekinā).

Čiličs uzvarējis pēdējos divos "Masters 1000" ceturtdaļfinālos. Zīmīgi, ka pirmajos astoņos ceturtdaļfinālos šajā līmenī viņam bija tikai zaudējumi, pirmoreiz tālāk tiekot augustā Sinsinati, kur viņš kļuva par čempionu.

Berdihs neizmanto 7 setbumbas, uz brīdi izslēdzas un zaudē Marejam

Kārtējā Džokoviča neveiksme vēl vairāk ranga virsotnei pietuvināja Mareju, kuram misijas paveikšanai nepieciešams sasniegt finālu šonedēļ. Pirmo no divām uzvarām viņš guva, sesto reizi pēc kārtas pieveicot Tomāšu Berdihu – 7:6(9), 7:5. Arī Berdiham šajā mačā bija liela motivācija. Uzvara viņam ļautu septīto gadu pēc kārtas kvalificēties "ATP World Tour Finals". Zaudējums pret Mareju pielika punktu sešu gadu stabilitātes sērijai.

Šodien viņam pavisam noteikti bija jāņem 1. sets mačā pret Mareju, taču Berdihs iespaidīgi izgāzās, neizmantojot septiņas setbumbas! Setā nebija nevienas breikbumbas, bet taibreiks sākās ar pilnīgu čeha dominanci. Pasīvais Marejs skatījās, kā Berdihs sit stūros un pa līnijām, izveidojot 6:1 pārsvaru. Endijs pēc tam paņēma divus punktus ar savu servi un pietuvojās līdz 3:6. Berdihs nākamos divus punktus zaudēja ar savu servi, divreiz izsitot autā ar "forehand".

Piekto setbumbu Marejs atspēlēja ar savu servi pie rezultāta 5:6, kad sekoja vēl viena Berdiha "forehand" kļūda, tiesa, šoreiz tā bija ar pretinieka palīdzību radusies neprecizitāte. Sesto setbumbu Marejs atspēlēja pie rezultāta 7:8 ar "dropšotu". Nākamā punkta izspēlē skotam pagalam neprecīza otrā serve, un Berdihs tika pie septītās setbumbas, turklāt tā bija ar savu servi. Tomāšam kārtējais "forehand" auts – 9:9. Pēc tam dubultkļūda, un Marejs 15.5 minūšu ilgajam taibreikam punktu pielika ar pirmās serves un diagonālā "forehand" kombināciju – 11:9.

Apbrīnojamā veidā atdevis Marejam 1. setu, Berdihs ļoti paredzami vāji nospēlēja 2. seta sākumā, kad jau pirmajā geimā tika nobreikots. Čeham neattaisnojas augsta riska teniss, jo tādā spēlē viņam trūka precizitātes. Ar agri iegūto breiku uzvaram setā Marejam nepietika, jo šoreiz seta galotnē klaunādi sarīkoja britu labākais tenisists. Servējot par uzvaru mačā, viņam slinks geima sākums, un Berdihs ar trim asiem uzbrukumiem nopelnīja trīs breikbumbas (0:40). Marejs pirmās divas atspēlēja ar labāk servēm. Viņam vajadzēja anulēt arī trešo breikbumbu, taču tas nenotika, jo Endijs no neliela attāluma ietrieca bumbiņu tīklā – 5:5.

Berdihs atteicās no mača pagarināšanas un 11. geimā pats sevi nobreikoja ar četrām kļūdām, no kurām divas bija neprecīzas otrās serves un viena "smešs" autā pēc Mareja lieliskas aizsardzības. Otro reizi servējot par uzvaru mačā, Endijs nospēlēja aktīvāk uzbrukumā un ātri ieguva trīs mačbumbas (40:0). Visas arī ātri izgaisa. Berdihs pirmo atspēlēja ar "dropšotu", otro Endijs izniekoja ar sānu autu, bet trešo Berdihs atspēlēja ar veiksmīgu izgājienu pie tīkla. Mareja nervozitāte tobrīd beidzās, maču pabeidzot ar diviem eisiem pēc kārtas. Lai par ranga līderi kļūtu jau pēc Parīzes turnīra, Marejam sestdien pusfinālā jāuzvar Milošs Raoničs.

"BNP Paribas Masters". "ATP Masters 1000" turnīrs Parīzē uz "hard" seguma telpās

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(9) Marin Cilic – (1) Novak Djokovic6:4 7:6(2)
(2) Andy Murray – (7) Tomas Berdych7:6(9) 7:5
(4) Milos Raonic – (11) Jo-Wilfried Tsonga6:2 7:6(4)
John Isner – Jack Sock7:6(6) 4:6 6:4

     [+] [-]

, 2016-11-04 21:51, pirms 7 gadiem
Berdihs 1.setā no 6-1 tie-breikā, zaudē setu!!!! Šausmas...