Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Tenisa Slavas zālē uzņems Devenporti un Boletjeri

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Tenisa Slavas zālē uzņems Devenporti un Boletjeri
Latvijas tenisa cerība Aļona Ostapenko kopā ar Niku Boletjeri 2013. gada decembrī
Foto: IMG Performance

Tenisa Slavas zāle pirmdien, 3. martā, paziņoja šogad jūlijā uzņemt paredzēto tenisistu un funkcionāru vārdus. Viņu vidū ir arī bijusī WTA reitinga līdere Lindsija Devenporte un slavenais tenisa treneris Niks Boletjeri.

Lindsija Devenporte spožās karjeras laikā tika līdz 1. vietai WTA rangā, tur kopumā pavadot 98 nedēļas. Šobrīd 37 gadus vecā Devenporte sezonu 1. vietā noslēdza četras reizes (tikai trim tenisistēm tas izdevies vismaz četras reizes). Devenporte ranga virsotnē bijusi arī dubultspēlēs, pie tam viņai tas izdevās vienlaicīgi ar valdīšanu vienspēlēs – tas tenisa vēsturē bijis pa spēkam tikai sešām sportistēm.

Devenporte uzvarēja sešos "Grand Slam" turnīros – vienspēlēs trūka tikai "French Open" titula, bet dubultspēlēs neizdevās uzvarēt "Australian Open", kur vairākas reizes zaudēts finālā. Amerikānietes kontā arī trīs uzvaras Federācijas kausā (iespaidīga 33-3 bilance) un triumfs olimpiskajās spēlēs (Atlanta 1996), tāpat viņa uzvarējusi sezonas noslēguma turnīrā. Kopš karjeras beigšanas Devenporte veiksmīgi darbojas tenisa komentēšanā TV.

82 gadu vecumu sasniegušā Nika Boletjeri vārds tenisa zinātājiem komentārus neprasa. Floridā bāzētās slavenās tenisa akadēmijas izveidotājs Boletjeri savulaik ar lieliem panākumiem trenējis profesionāļus, 10 tenisistiem palīdzot sasniegt reitinga virsotni. Boletjeri veiksmīgi strādājis gan ar vīriešiem, gan sievietēm. Viņa trenēto izcilnieku saraksts ir spožs – Andrē Agasi, Džims Kurjē, Boriss Bekers, Monika Seleša, Marija Šarapova ir vien daži vārdi.

Neskatoties uz pieklājīgo vecumu, Boletjeri arī tagad turpina jauno talanu trenēšanu, ik dienu šai nodarbei veltot ap 10 stundām. Un tā sešas dienas nedēļā. No šobrīd jau labus panākumus sasniegušiem tenisistiem, ar kuriem Boletjeri nesen strādājis, var minēt Japānas pirmo numuru Kei Nišikori, talantīgo Raienu Herisonu un Vimbldonas finālisti Sabīni Liziki. Boletjeri savu tenisa akadēmiju, kurā ir 52 korti un kurā nodarbojas 215 jauniešu, dibināja 1978. gadā.

Nīderlandiete Šantala Vandīrendonka (49) ir viena no ratiņkrēsla tenisa pionierēm, šajā sporta veidā gūstot trīs uzvaras pasaules čempionātos (bija pirmā pasaules čempione 1991. gadā) un izcīnot piecas medaļas (ieskaitot trīs zeltus) paralimpiskajās spēlēs. Vandīrendonka arī pabija sava sporta reitinga virsotnē – 136 nedēļas vienspēlēs un 107 dubultspēlēs. Vandīrendonka savulaik sāka ar klasisko tenisu, taču viņas karjerai punktu pielika autoavārija.

Amerikāniete Džeina Brauna Graimsa (73) 35 gadus savas dzīves veltījusi tenisa attīstībai, nopietnu darbu veicot tenisa Slavas zālē un tās muzejā, tāpat būtisks ieguldījums dots ASV Tenisa asociācijas un WTA attīstībā. Brauna Graimsa savulaik bijusi visu minēto organizāciju vadošajos amatos.

Visbeizot piektais šajā iesaukumā Slavas zālē uzņemtais ir 82 gadus vecais Londonā dzimušais Džons Barets. Pats savulaik nodarbojies ar tenisu, taču lielāko atzinību nopelnījis, darbojoties kā sporta komentētājs ("Vimbldonas balss" BBC ēterā no 1971. līdz 2006. gadam), grāmatu autors, turnīru direktors un pat spēlētāju ekipējuma pārzinis. Kā tenisa spēlētājs viņš 20 reizes piedalījies Vimbldonā, taču bez izciliem panākumiem (labākais rezultāts vienspēlēs bija 3. kārta), ilgi pārstāvējis Lielbritāniju Deivisa kausā, bijis arī izlases kapteinis.

Šogad tenisa Slavas zālē uzņemšanas ceremonija Ņūportā notiks 12. jūlijā.