Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Deivisa kauss gaida jauno čempionu

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Deivisa kauss gaida jauno čempionu
Deivisa kausu savā īpašumā vēlas iegūt arī
Argentīnas korta darbinieks.
Foto: AFP

Šīs nedēļas nogalē Argentīnā tiks pielikts trekns punkts 2008. gada tenisa sezonai. Šogad atlicis noskaidrot vien Deivisa kausa ieguvēju, par kuru cīnīsies mājinieki un Spānijas komanda. Favorīti uz aptuveni 70 kg smago trofeju ir argentīnieši.

Deivisa kausa nozīmīgums

Jau vairāk nekā 100 gadus norit cīņas par prestižo vīriešu tenisa komandu balvu – Deivisa kausu. Pirmās sacensības tika organizētas 1900. gadā, un to paveica Hārvarda universitātes students Dvaits Villijs Deiviss. Pirmajos turnīros startēja tikai ASV un Lielbritānijas komandas, bet līdz Pirmajam Pasaules karam turnīrā iesaistījās vēl 6 valstis. Šobrīd cīņā par galveno balvu no februāra līdz decembrim cīnās 16 pasaules labākās valstu komandas. Deivisa kauss tiek dēvēts arī par „lielo salātu bļodu”, un tā kopējais svars sasniedz 70 kg. Visvairāk reižu pie trofejas tikusi ASV komanda (32 reizes), 28 panākumi austrāliešiem, pa deviņām reizēm triumfējuši Lielbritānijas un Francijas tenisisti, bet septiņi panākumi zviedriem. Vienas cīņas ietvaros tiek aizvadītas piecas spēles – vispirms divas vienspēles, tad dubultspēle, bet pēcāk atlikušās divas vienspēles.

2008. gada rezultāti

Šajā gadā Elites grupā startēja vairākas neierastas valstis (Izraēla, Koreja, Peru), tomēr nevienai no tām neizdevās pārvarēt pat pirmo kārtu. Vissekmīgāk sezonu aizvadīja Argentīnas un Spānijas komandas, droši sasniedzot finālu. Te gan jāsaka, ka argentīniešiem krietni palīdzēja sava laukuma priekšrocības, jo visas spēles viņi aizvadīja savā laukumā, kamēr spāņi pirmos divus panākumus guva viesos. Īstas milžu cīņas iznāca pusfinālos – argentīnieši ar 3:2 apspēlēja pēdējo divu gadu finālistus krievus, bet spāņi bija pārāki pār amerikāņiem - 4:1.

Finālistu sastāvi

Argentīna

tenisistsvieta ATP rangābilance Deivisa kausā
Huans Martins Del Potro9.4-1
Davids Nalbandians11.28-8
Hosē Akasuso48.7-3
Agustīns Kaljeri60.14-6

Komandas kapteinim Alberto Mančini lielas problēmas ar sastāva noteikšanu nav bijušas. Kā pēdējais sastāvā tika izvēlēts Hosē Akasuso, kurš aizstāja Giljermo Kanjasu, kura sportiskā forma ir patālu no vēlamās. Ierasti labā sportiskā formā gada izskaņā ir Davids Nalbandians, kurš tieši Deivisa kausa finālu nosauca par savu prioritāti gada izskaņā. No Šanhajas atgriezies arī Huans Martins Del Potro, pierādot, ka ir gatavs cīņai.

Spānija

tenisistsvieta ATP rangābilance Deivisa kausā
Davids Ferrers12.5-2
Fernando Verdasko16.7-6
Felisiano Lopess31.5-9
Marsels Granoljers56.0-0

Ja Argentīnas izlases trenerim bažas par sastāvu nebija, tad Emilio Sančesam no Spānijas gan. Ceļgala savainojuma dēļ no dalības finālā atteicās ATP ranga līderis Rafaels Nadals, bet bez Nadala Spānijas izlase kļuva jo bāla. Lai gan skatoties ATP rangā to nepateiksi (spāņiem ir 14 pirmā simtnieka sportistu), tomēr gada izskaņā viņi vairs nav tik spēcīgi. Tā arī gada noslēguma turnīrā Šanhajā nespēlēja neviens no spāņiem. Neliels pārsteigums bija Marsela Granoljera iekļaušana komandas sastāvā, tomēr šī turnīra debitanta sniegums pēdējā laikā ir bijis pat labāks nekā Nikolasa Almagro vai Tomija Robredo.

Kas var izšķirt cīņas iznākumu?

Gan Argentīnas, gan Spānijas tenisisti savās mājās parasti izvēlas spēlēt uz māla seguma kortiem, tomēr šoreiz argentīnieši spēruši ļoti pareizu taktisko soli, izvēloties spēlēt uz hard seguma. Tajā brīdī gan viņi vēl nezināja, ka Spānijai nepalīdzēs Rafaels Nadals... Savā laukumā Argentīna ir nepārspēta jau 13 cīņās pēc kārtas, bet līdzšinējās divās spēlēs pret spāņiem ciestas neveiksmes (1926. un 2003. gadā). Argentīniešu vēlme pirmo reizi tikt pie Deivisa kausa ir ļoti liela, tāpēc nav jāšaubās, ka visas 11 132 skatītāju vietas Mara Del Platas tenisa centrā būs aizpildītas, un skatītāju atbalsts ir vēl viens svarīgs faktors cīņā par uzvaru.

Prognozes

Vēl pirms Nadala paziņojumu par nespēlēšanu bukmeikeri neliela favorīta lomu atvēlēja argentīniešiem, taču pēc šī paziņojuma likmes uz Argentītas uzvaru strauji kritās. Arī šodienas abās vienspēlēs argentīnieši ir pārliecinoši favorīti. Davids Nalbandjans jau paziņojis, ka bez Nadala šī uzvara nebūšot tik salda. Šādi izteikumi gan dažkārt draud ar apdedzināšanos, tomēr šoreiz šķiet, ka Nalbandjanam būs taisnība. Pirmā cīņa šodien sāksies 16:00 pēc Latvijas laika.

1. spēle – Davids Nalbandjans – Davids Ferrers
2. spēle – Huans Martins Del Potro – Felisiano Lopess
3. spēle – Hosē Akasuso/Agustīns Kaljeri – Felisiano Lopess/Fernando Verdasko
4. spēle – Huans Martins Del Potro - Davids Ferrers
5. spēle – Davids Nalbandjans – Felisiano Lopess

Izmantotie resursi:
daviscup.com

  -1 [+] [-]

, 2008-11-21 09:11, pirms 15 gadiem
Neteiktu, ka Spānija butu vājāka, tikai tik daudz, ka Argentīna spēlēs savās mājās līdz ar to izvēloties piemērotākus laukumus! Spānjiem vājakais ir tads ka mums stiprākais!

  -1 [+] [-]

, 2008-11-21 09:34, pirms 15 gadiem
bez Nadala spāņiem klāsies grūti

  -1 [+] [-]

, 2008-11-21 11:02, pirms 15 gadiem
Tikai par Argentīnu. Neesmu nevienas izlases fans, tomēr ARG es respektēju vairāk.
Pat Nadals šoreiz nebūtu glābējs

  +2 [+] [-]

, 2008-11-21 12:02, pirms 15 gadiem
Nu tas tik ir kauss,stenlija kauss pat nobāl šitam blakus,intresanti ir kāds tenisist,kurš to var pacelt virs galvas

     [+] [-]

, 2008-11-21 19:17, pirms 15 gadiem
Argentīna - Spānija:1 - 0
Nalbandjans sagrāva Fereru 3 - 0 !!!
Tāds pats iznākums būtu, ja Ferera vietā spēlētu Nadals - Nalbandjans vienkārši šodien bija nēpārspējams.