Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:6, Did:0, useCase: 3

Kostjuka: "Kara nebūtu, ja mēs visi nāktu no tādām revolucionāru ģimenēm"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Kostjuka: "Kara nebūtu, ja mēs visi nāktu no tādām revolucionāru ģimenēm"
Marta Kostjuka. Foto: Jimmie48 / WTA

Ukrainas tenisa trešā rakete Marta Kostjuka (WTA 32.) atklāj, ka tā saucamais "neitrālais" statuss nav izmanījis viņu ego, sejas izteiksme palikusi tāda pati.

2022. gada 24. februārī sākās Krievijas un Baltkrievijas atbalstītais pilna apmēra iebrukums Ukrainā. Drīz vien tenisa pasaules vadošās organizācijas uzlika sankcijas, liedzot agresorvalstu tenisistiem startēt zem sava karoga un nosakot "neitrālo" spēlētāju statusu. Tikmēr daudzu citu sporta veidu starptautiskās federācijas šādiem sportistiem pilnībā liedza startēt. Ukrainas vadošās tenisistes vienojās, ka nespiedīs agresorvalstu spēlētāju rokas, kas izraisīja lielu spiedienu no pretinieku nometnes un viņu līdzjutējiem.

"Kad sākās karš, visiem bija atšķirīgi emocionālie stāvokļi. Kara sākumā katrs reaģēja atšķirīgi: vienam bija šoks, otram bailes, citam panika. Tūrē bija tikai meitenes, tāpēc visa atbildība gūlās uz mūsu trauslajiem sieviešu pleciem. Es intervijās biju gatava runāt visu, ko vien var, "apglabāt" tur visus. Man nebija nekādu baiļu," informē Marta Kostjuka. "Man ir ļoti, ļoti patriotiska ģimene, kas piedalījās visos mītiņos kopš 90tajiem gadiem. Mūsu ģimenē visi ir revolucionāri, arī es esmu tāda pati. Manuprāt, ja mēs visi nāktu no tādām ģimenēm, tad mums nekad nebūtu kara."

Lielu ažiotāžu izraisīja 2022. gada "US Open" mačs pret Viktoriju Azarenku, kura pirms tam vēlējās piedalīties Ukrainas atbalsta pasākumā, taču ukraiņu labākās tenisistes, tostarp Kostjuka, panāca viņas nepielaišanu. "Pirms spēles bija milzīga spriedze. Visi gaidīja, vai es viņai paspiedīšu roku. Galu galā mēs "sasitām" ar raketēm. Tagad vispār nožēloju, ka izdarīju pat to," atklāj Ukrainas tenisiste un atceras lielo naida vilni. "Vairākas dienas man likās, ka visa pasaule ir pret mani. Pār mani gāzās daudz drazas un naida. Pat tagad, kad spēlēju pret viņām, man pienāk vismaz 20 īsziņas par to, ka esmu tāda un šitāda. Raškas mīļotājus ļoti besī, ka es ko tādu atļaujos, nespiežu rokas un jaucu sportu ar politiku."

Kāda ir situācija ar Ukrainas pārstāvi Valēriju Strahovu, kura turpina spēlēt duetā ar "neitrālajām" tenisistēm? "Kad spēlēju Sandjego, arī viņa tur bija. Nezinu, kāpēc viņa to dara, taču visu laiku atrodas tusiņā ar viņām un viņu treneriem. Nu, ko darīt, tāds cilvēks."

Agresorvalstu tenisistu nodēvēšana par "neitrālajiem" sportistiem neizmanīja viņu ego. "Viņi nav nomierinājušies, jo tur tas viss ir ļoti uzpūsts - lielākā valsts pasaulē, tādi krutie un labākie. Sejas izteiksme palikusi tā pati - it kā mēs visi būtu viņiem parādā, bet paši bez vainas," atklāj ukrainiete.

Izmantotie resursi:
Сніданок з 1+1 / sport-express.ua