Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Klasiku sezonas ievadā fantastiska Stanarda uzvara, Smukulis un Heine astotajā desmitā

Toms Markss
Toms Markss

Klasiku sezonas ievadā fantastiska Stanarda uzvara, Smukulis un Heine astotajā desmitā
Spraigs finišs Ģnetes pilsētas ielās
Foto: AFP

Ar brita Īana Stanarda triumfu, kas trekniem burtiem iespiedīsies velo vēstures grāmatās, noslēgusies gada pirmā šosejas riteņbraukšanas klasika "Omloop Het Niewsblad". Sacensībās startēja latvietis Gatis Smukulis, bet sieviešu velobraucienā peletonā brauca mūsu dāmas Vita Heine un Dana Rožlapa.

Pēc viesošanās Austrālijā un Tuvajos Austrumos peletons atgriezies Eiropā, kur šajā nedēļas nogalē startē Beļģijas šosejas riteņbraukšanas sezona. Vispirms, sestdienas plānā gada pirmā klasika Omloop Het Nieuwsblad (UCI 1.HC) ar tradicionālajiem bruģa sektoriem un kāpumiem, bet svētdien gaidāms Kūrne-Brisele-Kūrne (1.1). Abos velobraucienos Team Katusha sastāvā iekļauts smiltenietis Gatis Smukulis, kurš gada sākumā jau aizvadījis startus karstajā Katarā un Omānā.

Smukulis šosezon bijis viens no Krievijas komandas līdera, norvēģu sprintera Aleksandera Kristofa, vadošajiem palīgiem, un tieši latviešu riteņbraucējam ir lieli nopelni četrās Kristofa uzvarās, kas februārī izcīnītas Tuvajos Austrumos. Norvēģijas braucējs līdzās tādiem vīriem kā Tomam Bonenam, Niki Terpstram, Zdenekam Štibaram (Etixx-QuickStep), Gregam van Avermetam, Filipam Žilbēram (BMC), Īanam Stanardam (Sky), Sepam Vanmarkem (LottoNL) un citiem tika ieskaitīts favorītu pulkā arī Omloop Het Nieuwsblad, kaut gan pats sprinteris pirms starta bija paškritisks un atzina, ka sevi par tādu neuzskata tik paugurainā trasē, turklāt viņš neesot vienīgais, kurš varētu izcelties sprintā.

Tas apstiprinājās, jo izšķirošajā atrāvienā Kristofa nebija. 40km pirms finiša, Leberga kalnā, no lielās grupas aizbēga četrotne ar pērnā gada uzvarētāju Stannardu un trīs Etixx-Quickstep braucējiem - Bonenu, Parīze-Rubē čempionu Terpstru un Vandenbergu. Turpmākajās pusstundā no peletona atdalījās vēl pāris mazās grupiņas ar sekotājiem, kuri centās noķert četrus līderus, tomēr nesekmīgi. Ķērāju vidū bija gan Vanmarke, gan van Avermets, Žilbērs, Silvēns Šavanels (IAM Cycling) un Marko Markato (Wanty Groupe Gobert). Bonena grupiņas pārsvars sasniedza pusminūti, te vietām nokritās zem 20 sekundēm, taču pārāk tuvu sekotāji netika pielaisti.

Sasniedzot 10km atzīmi, bija visnotaļ skaidrs, ka četrotne arīdzan sadalīs vietas uz goda pjedestāla, un 3:1 pārsvars bija labs priekšnoteikums Etixx-Quickstep panākumam. Šī gan bija Stanarda diena, un brits aizvadīja perfektu sacīksti. Saprotams, Sky pārstāvis pārsvarā sēdēja aiz trīs konkurentu mugurām un pietaupīja spēkus. 4.5km pirms finiša izrāvās Bonens, taču Stanards spēja pievilkt un pēcāk pats veica uzbrukumu. Vispirms atkrita pats Bonens, pēdējos divos kilometros arī Vandenbergs, un tā brīža uzvarētāja titula īpašnieks palika divatā ar Terpstru, kurš pirmais uzsāka finiša spurtu ... un pašos pēdējos metros tika apsteigts. Fantastiska Stanarda uzvara! Līdz ar to Sky sportists kļuvis par pirmo riteņbraucēju kopš pazīstamā Petera Vanpetegema (1998.g), kurš Omloop uzvarējis divus gadus pēc kārtas!

Gatis Smukulis dienas gaitā strādāja komandas interesēs un finiša līniju Ģentē sasniedza desmit minūtes un 19 sekundes pēc uzvarētāja, ieņemot 76. pozīciju. Tikmēr Kristofs bija trešais ātrākais pirmās lielās grupas sprintā, izcīnot Katusha komandai 11. vietu. Pāris stundas pirms vīru finiša tika noskaidrota Omloop Het Nieuwsblad sieviešu sacensību uzvarētāja, un šeit triumfēja Nīderlandes riteņbraucēja Anna Vanderbregena no Rabobank-Liv komandas. Norvēģijas kontinentālo komandu Hitec-Products pārstāvošā latviešu sportiste Vita Heine finišēja 77. vietā, vairāk nekā 12 minūtes aiz uzvarētājas, bet Dana Rožlapa (Keukens Redant) no sacensībām izstājās.

Jau rīt sekosim Kūrne-Brisele-Kūrne, kur plašākas izcelties būs sprinteriem. Smukulim 32. starta numurs, un Kristofs atkal būs galveno favorītu vidū.

OMLOOP HET NIEUWSBLAD 2015 , 202.2km

VVārds UzvārdsValstsKomandaRezultāts
1.Ian StannardLielbritānijaTeam Sky4:58:41
2.Niki TerpstraNīderlandeEtixx-QuickStep+00:00:00
3.Tom BoonenBeļģijaEtixx-QuickStep+0:00:08
4.Stijn VandenberghBeļģijaEtixx-Quickstep+0:00:15
5.Sep VanmarckeBeļģijaLottoNL-Jumbo+0:01:24
6.Greg van AvermaetBeļģijaBMC Racing Team+00:01:24
7.Zdenek StybarČehijaEtixx-QuickStep+0:01:29
8.Philippe GilbertBeļģijaBMC Racing Team+0:04:35
9.Luke RoweLielbritānijaTeam Sky+0:04:55
10.Arnaud DemareFrancijaFDJ+00:04:55
76.Gatis SmukulisLatvijaTeam Katusha+0:10:19

180 dalībnieki, finišēja 105

Izmantotie resursi:
evelo.lv

     [+] [-]

, 2015-02-28 21:17, pirms 9 gadiem
Jānim Dakterim sezonas pirmais starts un 51 vieta Holandes Ster van Zwolle 2015 177km braucienā.No uzvarētāja atpalika 3:06

Šonedēļ gonkās nepiedalās UCI Elites komanda ASTANA,kurai pērn virkne dopingotāju bija pieķerti un pastāv liela varbūtība kad drīzumā tiks atņemta Pro komandas licenze.