Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Saramotins sezonu sāks šonedēļ Spānijā, Smukulis februāra sākumā Katarā

Toms Markss
Toms Markss

Saramotins sezonu sāks šonedēļ Spānijā, Smukulis februāra sākumā Katarā
Aleksejs Saramotins
Foto: Agnis Melderis

Pavisam drīz jauno šosejas riteņbraukšanas sacensību sezonu uzsāks Latvijas vienīgie pasaules tūres ("World Tour") pārstāvji – Aleksejs Saramotins un Gatis Smukulis. Saramotinam jau šajā nedēļā pirmais starts paredzēts UCI 1.1 velobraucienos Spānijā, kamēr Smukulis sezonu iesāks tradicionāli, startējot Kataras daudzdienu velobraucienā, kura pirmais posms gaidāms 8. februārī.

Profesionālā šosejas riteņbraukšanas sacensību sezona šogad startēja Austrālijā, kur norisinājās "Tour Down Under" velobrauciens. Pavisam drīz pirmos startus aizvadīs arī vienīgie Latvijas pārstāvji pašā prestižākajā vīriešu šosejas riteņbraukšanas līmenī – pasaules tūrē ("World tour") – Aleksejs Saramotins un Gatis Smukulis. Ja Smukulis pēdējās sezonas jau startējis “World Tour” komandā “Katusha”, tad Saramotinam šī būs atgriešanās sezona šajā līmenī pēc vairāku sezonu pauzes. Iepriekšējās sezonās Saramotins bija Pro kontinentālo komandu pārstāvis, tomēr šogad viņa vienība "IAM Cycling" saņēma pasaules tūres komandas licenci. Jāpiemin gan, ka rīdzinieks arī iepriekšējās sezonās startējis virknē prestižāko pasaules velobraucienu.

Tieši Aleksejs, kā pirmais no latviešiem, uzsāks jauno sacensību sezonu. Kopā ar virkni komandas biedru, viņš Spānijas pilsētas Maljorkas apkārtnē aizvadījis 11 dienu treniņnometni. Šajā apkārtnē no ceturtdienas līdz svētdienai norisināsies uzreiz četras UCI 1.1 kategorijas sacensības – "Trofeeo Santanyi – Ses Salines Campos", "Trofeo Andratx – Mirador d’es Colomer", "Trofeo Serra de Tramuntan" un "Trofeo Playa de Palma – Palma". Ja pirmās un ceturtās sacensības vairāk piemērotas sprinteriem, tad otrajā un trešajā velobraucienā gaidāmi kāpumi.

Saramotina pārstāvētās "IAM Cycling" menedžeris Rubens Bertogliati pirms sacensībām sacīja, ka tieši šie četri velobraucieni ir lieliski piemēroti sezonas uzsākšanai, jo tie notiek dažādos reljefos. Tas dos iespēju sevi apliecināt ne tikai sprinteriem, bet arī tiem, kuru stiprā puse ir braukšana kalnā. Atkarībā no distances maršuta reljefa arī tiks noteikts astoņu sportistu komandas sastāvs. Bertogliati atzīmēja komandas sportistu attieksmi un paveikto darbu treniņnometnē. Viņš norādīja, ka tiks dota iespēja pierādīt sevi ikvienam no 13 sportistiem, kuri atrodas Spānijā, cerot sagaidīt tik pat labu sniegumu, kā tam "IAM Cycling" riteņbraucēju sastāvam, kas piedalījās “Tour Down Under” velobraucienā. (tika gūta piektā vieta komandu vērtējumā, bet kopvērtējumā "IAM Cycling" Kolumbijas riteņbraucējs Džarlisnons Pantano bija devītais.

Aleksejs Saramotins šobrīd iekļauts paplašinātajā pieteikumā visos četros velobraucienos, bet, visticamāk, kādā no tiem nestartēs.

Otrs mūsu profesionālais riteņbraucējs Gatis Smukulis jau kopš 2009. gada sacensību sezonu iesāk ar Kataras daudzdienu velobraucienu. Izņēmums nebūs arī šis gads.

Kopumā "Katushas" pieteikumā Kataras velobraucienam iekļauti astoņi sportisti, tostarp arī komandas vadošais sprinteris Aleksandrs Kristoffs, kurš pērn guva 12 uzvaras dažādos velobraucienos un to posmos. Kristoffa uzvaru kontā arī panākums prestižajā "Milāna – Sanrēmo" velobraucienā, kā arī divas pirmās vietas "Tour de France" posmos.

Pagājušajā sezonā Gatis Smukulis Kataras velobrauciena kopvērtējumā bija 89. vietā. Mūsu sportists, tāpat kā lielākā daļa dalībnieku, šīs sacensības aizvada, lai labāk sagatavotos prestižākajiem pasaules velobraucieniem un pavasara klasikām.

Informāciju sagatavoja:
Toms Markss
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs