Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Piziks: "Šī gada Tour de France ceru redzēt divus latviešus"

Toms Markss
Toms Markss

Piziks: "Šī gada Tour de France ceru redzēt divus latviešus"
Arvis Piziks
Foto: velo.lv

Sākusies jaunā šosejas riteņbraukšanas sacensību sezona, kurai gatavojās arī kontinentālā Azerbaidžānas komanda "Synenergy Baku". Šajā sezonā par komandas sporta direktoru strādās pazīstamais Latvijas bijušais riteņbraucējs Arvis Piziks, kurš plašākā intervijā stāsta par pievienošanos komandai, galvenajiem pienākumiem, paša organizēto velokrosu un citām veloaktualitātēm.

Zinām Tevi kā vienu no visu laiku vadošajiem Baltijas šosejas riteņbraucējiem, kurš pēc karjeras beigām turpina palīdzēt Latvijas jaunajiem talantiem un organizē "cyclo - cross" sacensības. Pastāsti par savu pieredzi sporta direktora/ menedžera darbā?
Kā sporta direktors sāku darboties Latvijas Riteņbraukšanas federācijā, bet tajā laika posmā kad darbojos LRF, mana amata nosaukums bija sporta menedžeris. 2011gadā gadā uzsāku darbus sporta direktora amatā Francijas komandā "LaPomme Marseille" ,kuru riteņbraucēji vēl labi atceras kā Latvijā reģistrētu UCI kontinentālo komandu. Paldies tā laika LRF vadībai, ka viņi uzticējās franču klubam un neliedza iespēju reģistrēties Latvijā, jo notikumi bija sekojoši: Franču federācija komandai apsolīja, ka reģistrēs "LaPomme". kā UCI komandu, bet pēkšņi – 10 dienas pirms reģistrācijas -dokumentu iesniegšanas - atteica reģistrāciju. Komandas menedžerim ar mani, vēl no Gata Smukuļa laikiem bija saglabājušies labi kontakti, un viņš mani uzrunāja par komandas reģistrāciju. Protams, ka šeit bija cilvēki kuriem tas ne īpaši patika, bet paldies, ka viss izdevās.

Lūdzu ieskicē īsumā, kāda ir sporta direktora loma riteņbraukšanas komandā?
Mana loma ir konsultēt, dot padomus, analizēt pieļautās taktiskās kļūdas un paredzēt sacensību notikumus trasē.

Kā Tu nokļuvi "Baku" komandā?
"Baku" komandā nokļuvu caur pazīstamiem cilvēkiem, kuri mani vēl atceras no aktīvajām sporta gaitām. 2013. gada vasarā mani sameklēja "Baku" komandas menedžeris un mēs vienojāmies, ka 2014. gadā sākšu strādāt šeit. Ar "LaPomme" vienību pārsvarā strādāju Ķīnā un Taivānā, kur komandas sportisti izcīnīja vairākas uzvaras un visās sacensībās bija uz goda pjedestāla etapos, kā arī bija laureāti dažādu kreklu nomināciju izcīņā. Vēl 2012. gada rudenī uz īsu laiku sadarbojos ar Krievijas komandu "Rusvelo", bet pēc Londonas Olimpiskajām spēlēm vadība un arī komandas apkalpe tika nomainīta, tāpēc īsti nemaz nepaspēju iejusties, kad jau viss beidzās.

Kādi ir Tavi galvenie pienākumi komandā?
Pats galvenais uzdevums ir komunikācija ar Azerbaidžānas sportistiem, jo krievu valodā viņi joprojām sarunājas labāk nekā angliski. Līdz šim komandā nebija neviena krieviski runājoša sporta direktora. Vēl manos pienākumos ietilpst – komandas vadīšana konkrētajās sacensībās, kurās atrodos kopā ar komandas braucējiem un apkalpojošo personālu. Uz manu atbildību, piemēram, ir - sadzīviskās lietas (cikos ceļamies, ēdam brokastis, izbraucam uz startu, kā nokļūstam pēc finiša viesnīcā uz lidostu). Tāpat manos pienākumos ietilpst komandas taktikas plānošana sacensībās. Jāpieņem lēmumi, kurš no sportistiem katrās konkrētajās sacensībās ir komandas līderis, kurš veic melno darbu. Tāpat ir vēl dažādi jautājumi, kuri jārisina uz vietas notikumu virpulī...

Pastāsti par "Baku" komandas mērķiem un stratēģisko attīstību...
Pats lielākais mērķis ir vismaz vienam Azerbaidžānas riteņbraucējam kvalificēties 2016. gada Rio Olimpiskajām spēlēm. Komanda tikai izveidota tikai 2012. gada decembrī. Azerbaidžānā riteņbraukšana nav ļoti augstā līmenī, bet šobrīd turienes riteņbraukšanas federācijai ir atbalsts šai programmai un tās ietvaros tiek gatavoti sportisti no junioru vecuma līdz elites riteņbraucējiem.

Vai jau zini, kurās sacensībās būsi kopā ar komandas sportistiem?
Šobrīd kalendārs ir sastādīts līdz "Tour Azerbaijan" sacensībām, kuras būs komandas mazais "Tour de France". Es komandu vadīšu "Tour Normandie", "Circuit Ardennes" un "Tour Bretagne" sacensībās. Vasaras un rudens posma sacensību kalendārs sporta direktoriem vēl nav salikts pa plauktiem.

"Baku" komanda, lai arī ir no Azerbaidžānas, tomēr bāze izveidota arī Rietumeiropā. Kāpēc tā?
"Baku” komanda ir no Azerbaidžānas, bet komandas menedžeris un vadība ir no Īrijas. Galvenais menedžeris ir bijušā UCI prezidenta Makvaida dēls, bet komandas bāze atrodas Austrijā - netālu no Grācas. Austrija izvēlēta tādēļ, ka komandai plānos ir piedalīties sacensībās Krievijā, Austrijā, Ungārijā, Rumānija, Horvātijā, Slovēnijā, kas attiecīgi ļautu Azerbaidžānai kvalificēties 2016. gada Olimpiskajām spēlēm.

Cik liela loma Tev bija pie sacensību kalendāra izvēles?
Šogad kalendāra izvēle pamatā jau bija notikusi, pirms es pievienojos komandai, tāpēc nepiedalījos kalendāra sastādīšanā.

Vai komandas rindās varētu parādīties arī kāds Latvijas riteņbraucējs?
Jau 2013. gada oktobrī komandas vadība vēlējās savās rindās redzēt Tomu Skujiņu un, pēc tam kad Austrālijas sportistam Valkēram atkārtoti atklāja sirds problēmas, „Baku” vēlējās savās rindās redzēt Andžu Flaksi, bet Eiropas vicečempions jau tobrīd bija pievienojies "Rietumu-Delfin" komandai.

Kāda situācija kopumā ir Azerbaidžānas riteņbraukšanā?
Šobrīd vēl neesmu īsti iepazinis situāciju Azerbaidžānā, bet cik esmu informēts, tad pagaidām tā nav ļoti augstā līmenī. Ar jauniešiem gan strādā pieredzes bagāti treneri no Ukrainas, tāpēc es domāju, ka pēc gadiem četriem – pieciem viņu līmenis būs strauji attīstījies.

Kā esi apmierināts ar Arvja Pizika kausa izcīņas velokrosā otrās sezonas norisi?
Ar A. Pizika kausa norisi kopumā esmu apmierināts. Protams ir nelielas organizatoriskās nianses, kuras centīsimies uzlabot. Dalībnieku skaits, salīdzinot ar 2012. gadu, bija nedaudz palielinājies, tāpēc cerīgi raugos nākotnē. Viens no galvenajiem uzdevumiem un izaicinājumiem ir iesaistīt krosiņos mazos BMX klubu braucējus. 2013. gadā krosos no BMX braucējiem piedalījās tikai ap pieciem – sešiem braucējiem. Dažādībai un fiziskās sagatavotības uzlabošanai velokross ir ļoti piemērots.

Kādus jauninājumus Tu vēlētos ieviest šogad?
Mazajām meitenēm būs atsevišķa vecuma grupa, lai spraigāka cīņa būtu starp viņām. Junioru grupa tiks apvienota ar pieaugušo grupu, bet atsevišķi būs veidots senioru vērtējums. Zēniem, jauniešiem ir plāns ieviest pārnesumu ierobežojumus, kā tas ir visā Rietumeiropā. Protams pieturēšos pie noteikumiem par šauro - līdz 35 milemtru -riepu lietošanu, jo šis ir velokross, ne MTB kross.

Zinām, ka starpsezonas periodā vairāki Latvijas jaunie riteņbraucēji startēja "Cyclo cross" sacensībās Beļģijā. Kā Tu vērtē viņu gūto pieredzi un, vai iesaki turp doties arī citiem jaunajiem latviešiem?
Par pieredzi vislabāk pajautāt viņiem pašiem, bet manā skatījumā šī ir laba pieredze, jo mēs braucam pie labākajiem velokrosa braucējiem jau no mazotnes. Šobrīd redzam kādā līmenī braucam 10-12 gadus veco zēnu grupā. Pēc diviem gadiem redzēsim vai esam turpat, švakāki, vai uzlabojuši savu sniegumu. Latvijas riteņbraucēju lielākais kreņķis ir tas, ka tikai junioru vecumā sākam startēt Eiropā un tad saprotam cik tālu esam atpalikuši. Startējot Beļģijā, Holandē, mūs jau pazīst,satiekam vecus paziņas un iegūstam jaunus draugus, ar kuriem notiek informācijas apmaiņa un iespējas turpmāk piedalīties sacensībās. Viņi mūs labprāt aicina uz savām sacensībām, lai mēs sastādītu konkurenci viņu braucējiem. Viennozīmīgi iesaku doties gan vasarā uz šosejas sacensībām, gan rudenī uz krosiem.

Kāds ir tava prognoze par Latvijas labākajiem šosejas riteņbraucējiem?
Gatis Smukulis pavasara klasikās varētu palīdzēt Aleksandram Kristoffam nokļūt uz uzvarētāju pjedestāla kādās no Beļģijas sacensībām. Pašam uzkrāt pieredzi, lai turpmākajos divos gados mēs Gati redzētu uz pjedestāla kādās no Beļģija klasikām.Būs "Katusha" sastāvā uz "Tour de France", lai Latvijas velofaniem ir lielāka interese sekot šosejas riteņbraukšanai.

Aleksejs Saramotins ļoti labi sevi parādīja pagājušā gada "Strade bianche" un "Paris-Roubaix" sacensībās. Ja viss būs bez kaut kādiem starpgadījumiem, Motja noteikti pavasara klasikās būs redzams ne tikai atrāvienā, bet uz kāda pjedestāla. Šogad "IAM Cycling" ir uzaicināti uz "Tour de France". Ļoti ceru, kad šogad šeit startēs divi Latvijas riteņbraucēji.

Ja Tomam Skujiņam izdosies turpināt 2013. gadā paveikto un vēl uzlabot savu sniegumu, ļoti gribētos 2015. gadā viņu redzēt "BMC" vai citas Pro tour komandas sastāvā.

"Rietumu – Delfin" komandā šogad ir ļoti labs un nopietns puišu sastāvs. Ir arī izmaiņas treneru sastāvā. Sezonas gaitā redzēsim, kādi būs panākumi, jo sportisti noteikti ir spējīgi uzrādīt labus rezultātus. Ļoti interesanti būs sekot tam, kā veiksies treka novirzienam.

"Alpha Baltic/ Unitymarathons.com" komandā šogad ir daudz jaunu puišu, kuriem jāuzkrāj pieredze, lai nākotnē būtu gatavi spēcīgāku komandu sastāvam.

"DPA" MTB komanda ļoti priecē. Varam būt priecīgi, ka ir šāda komanda. Svaigas vēsmas būs ļoti noderīgas. Pēc gada redzēsim kādā virzienā Latvijas labākajiem MTB braucējiem turpināt strādāt.

Ko tu novēli Latvijas riteņbraukšanas saimei?
Sportistiem novēlu veselību un sportiskus panākumus. Vadībai, treneriem, organizatoriem -strādāt un atmest Latvijā populārāko nodarbi - shēmošanu.

Informāciju sagatavoja:
Toms Markss
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas preses sekretārs

  -1 [+] [-]

, 2014-02-21 11:23, pirms 10 gadiem
aizmirsi ieteikt, beigt rīt tabletes

  -1 [+] [-]

, 2014-02-21 12:43, pirms 10 gadiem
Tabletes ir labi, bet intravenozi izskatās profesionālāk