Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Neilands uzbrūk izšķirošajā "Milāna – Sanremo" kāpumā un izcīna 23. vietu

Toms Markss
Toms Markss

Neilands uzbrūk izšķirošajā "Milāna – Sanremo" kāpumā un izcīna 23. vietu
Krists Neilands pārņem vadību "Milāna - Sanremo" velobraucienā
Foto: Tim de Waale

No labākās puses sevi sestdien prestižajā "Milāna – Sanremo" velobraucienā apliecinājis Latvijas čempions šosejas riteņbraukšanā grupas braucienā Krists Neilands, kurš veica svarīgu solo izrāvienu Podžio kāpumā, lielā mērā sekmējot Vinčenco Nibali uzvaru. Mūsu sportists sacensībās izcīnīja respektablo 23. vietu.

Sezonas pirmais pasaules riteņbraukšanas monoments – "Milāna – Sanremo" velobrauciens – tika aizvadīts sestdien. Šīs sacensības, kas pirmo reizi tika aizvadītas 1907. gadā, ir garākais viendienas velobrauciens profesionālajā riteņbraukšanā. Distances garums sasniedza 294 kilometrus. Šī klasika arī tiek dēvēta par sprinteru sacīksti, jo labas iespējas par uzvaru cīnīties ir arī pasaules vadošajiem sprinteriem. Jāatzīmē, ka 2001. gadā trešo vietu šajā leģendārajā sacīkstē izcīnīja Romāns Vainšteins.

Latvijas godu šī gada "Milāna – Sanremo" velobraucienā aizstāvēja 23 gadus vecais kuldzīdznieks Krists Neilands. "Israel Cycling academy" vienības sportistam šī bija debija tik augstas raudzes viendienas sacensībās.

Sestdien Milānā un tās apkārtnē valdīja lietus un bija visai drēgns, tomēr jo tuvāk nāca Sanremo, jo laika apstākļi uzlabojās. Dienas atrāvienā, kas izveidojās jau drīz pēc starta, iesaistījās kopumā deviņi riteņbraucēji. Viņu vidū arī divi "Israel Cycling academy" vīri – nīderlandietis Deniss Van Vindens un izraēlietis Gaijs Seigivs. Peletons ļāva bēgļiem iegūt vairāku minūšu pārsvaru.

Kontroli lielajā grupā ilgu laiku uzņēmās galvenokārt trīs komandu – "Bora – hansgrohe", "Quick – Step Floors" un "Sky" komandu braucēji. Ja pērn "Bora – hansgrohe" vienība kā savu cilvēku peletona priekšā atrāviena kontrolēšanai bija izvēlējusies Alekseju Saramotiu, tad šajā gadā šīs funkcijas veica Petera Sagana brālis Jurajs. Krists Neilands tikmēr stabili atradās peletonā.

Atrāviens tika likvidēts 30 kilometrus pirms finiša. "FDJ" komanda ar Lietuvas čempionu Ignatas Konovalovas priekšgalā pārņēma lielās grupas kontroli. Jauni izrāvieni nesekoja līdz pat izšķirošā Podžio kāpuma. Tuvojoties tam arvien pamanāmāks peletona priekšā bija Latvijas čempions Neilands. Mūsu sportists sākumā atradās kopā ar saviem komandas biedriem, bet vēlāk palika viens.

Īsi pirms Podžio lielajā grupā smagu kritienu piedzīvoja Marks Kavendišs, kurš uztriecās ceļa zīmei, kas bija izvietota uz drošības saliņas. Britam jau trešais nopietnais kritiens šajā sezonā. Podžio kāpumu kā pirmais uzsāka Vācijas čempions un Sagana komandas biedrs Markuss Burghardts, kurš kopā ar "BMC' vienības pārstāvi Džempiju Drukeru izveidoja nelielu atrāvienu, kas ātri likvidējās.

Turpinājumā, kad līdz finišam bija palikuši vien pāris kilometri, pasaules sporta uzmanības centrā nonāca Krists Neilands. Latvietis nonāca grupas priekšā un nekavējoties veica solo izrāvienu, iegūstot pārsvaru pār konkurentiem. Kā pirmais kuldīdzniekam pretim metās titulētais itālietis Vinčenco Nibali ("Bahrain Merida"). Divkārtējais "Giro d Italia" kopvērtējuma uzvarētājs, kurš 2014. gadā palika nepārspēts arī “Tour de France” kopvērtējumā, prata Kristu panākt. Nelielu posmu abi veica kopā, bet kāpuma beigu daļā Nibali veica vēl vienu izrāvienu, atraujoties no Neilanda.

"Podžio strādāju kopā ar komandas biedru Soniju Kolbrelli un pēdējos piecos kilometros sekoju tam braucējam (Neilandam)," pēc finiša teica Nibali.

Sekojošajā nobraucienā Nibali iekrāja ap desmit sekunžu lielu pārsvaru pār sekotājiem, kas bija noķēruši Kristu. Viņu vidū bija daudzas pasaules riteņbraukšanas zvaigzenes, tostarp Peters Sagans, Mihals Kvjatkovskis, Arno Demārs, Aleksanders Kristofs, Kalebs Evans un citas.

Nibali tikmēr fantastiski turējās solo vadībā. Finišs izvērtās īpaši dramatisks. Itālim pēdējos metros strauji tuvojās sprinteri, tomēr apsteigt pieredzējušo sportistu tā arī nepaguva. Vinčenco Nibali 33 gadu vecumā pirmo reizi triumfēja “Milāna – Sanremo”. Viņa laiks distancē bija 7 stundas 18 minūtes un 43 sekundes.

Otrā vieta ar tādu pat laiku arī Kalebam Evanam ("Mitchelton – Scott"), bet trešā pozīcija Francijas čempionam Arno Demāram ("FDJ"). Sagans palika sestais, bet Kvjatkovskis 11.

Krists Neilands, pēc tam, kad viņu panāca sekotāji, turpināja cīnīties līdz finišam. Kuldīdznieks sacensības noslēdza respektablajā 23. vietā starp 176 dalībniekiem, kas papildus ņemot mūsu sportista rādīto sniegumu Podžio kāpumā, jāvērtē kā lielisks rezultāts. Kuldīdznieks arī ierindojās visaugstāk no savas vienības riteņbraucējiem.

Milāna – Sanremo velobrauciens – 294 km:

VVārds UzvārdsValstsKomandaLaiks
1.Vincenzo NibaliItālijaBahrain-Merida07:18:43
2.Caleb EwanAustrālijaMitchelton-Scott+00:00:00
3.Arnaud DemareFrancijaGroupama-FDJ+00:00:00
4.Alexander KristoffNorvēģijaUAE Team Emirates+00:00:00
5.Jurgen RoelandtsBeļģijaBMC Racing Team+00:00:00
6.Peter SaganSlovākijaBora-Hansgrohe+00:00:00
23.Krists NeilandsLatvijaIsrael Cycling academy+00:00:05

Finišēja 164 dalībnieki.

     [+] [-]

, 2018-03-17 20:59, pirms 6 gadiem
Divi sprinteri uz pavasara gonkām out,Kavendišs,Greipels.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2018-03-17 22:05, pirms 6 gadiem
Krists malacis, neko piebilst.

     [+] [-]

, 2018-03-17 22:40, pirms 6 gadiem
Lielisks sniegums Neilandam. Vēl dzirdēsim par viņa sasniegumiem.

  +2 [+] [-]

, 2018-03-18 00:11, pirms 6 gadiem
Šajā klasikā 23 gados 23.vietā - cepuri noņemt var droši
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-03-18 07:14, pirms 6 gadiem
fanu klubs#13 rakstīja: Divi sprinteri uz pavasara gonkām out,Kavendišs,Greipels.
Gaviria arī.

     [+] [-]

, 2018-03-18 12:59, pirms 6 gadiem
pauls rakstīja: Gaviria arī.
protams,mani nosauktie tieši vakar piedzīvoja kritienus,Kavendišs vispār tādu salto uzmeta.