Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Līgats

Svētdiena ellē

Svētdiena ellē
Vai Saramotins ar Smukuli spēs pārsist Vainšteina panākumus Parīze-Rubē klasikā?

Rīt, pl. 10.00 tiks dots starts, 109. pēc kārtas, episkajam Parīze - Rubē velobraucienam. Tajā startēs arī divi mūsējie - Gatis Smukulis un Aleksejs Saramotins. Klasikas karalienei finišs Rubē paredzēts aptuveni 16.30. Braucējiem jāveic 258 km gara distance pilna ar negaidītiem pavērsieniem.

Būtu melots, ja teiktu, ka esmu riteņbraukšanas virtuves pārzinātājs, tāpēc viss zemāk rakstītais ir balstīts uz emocijām un manu tīri subjektīvu skatījumu.

Ievads

Pedāļu mīšanas pasākuma skatīšanās TV ekrānos, iespējams, dažiem šķiet pilnīgi zemē nomests laiks. Daļēji peikrītu, ja runa iet par pēdējiem sētas mačiem un garlaicīgiem pārbraucieniem no vienas pilsētas uz otru, un ja vēl pa ceļam nav kur piesiet acis apkārtējai ainavai, nu tad arī es pārslēdzos uz kādu citu kanālu, lai vēlāk atgrieztos uz vienīgo interesi tādā gonkā - finišu. Jā, arī dopings jau otro gadu desmitu uz šo sporta veidu ir metis pamatīgu ēnu, tiesa gan viendienas braucienos šī lieta nav tik aktuāla kā pārdabiskajās tūrēs, kur izturēt tās slodzes tīri teorētiski cilvēks nevar. Rubē ar dopingu tālu neaizbrauksi, te uzvarai nepieciešams arī talants, spēja reaģēt, viss var izšķirties vienā sekundes simtdaļā.

Kāpēc jāskatās

Parīze-Rubē no visām citām gonkām atšķiras ar miljons un vienu unikalitāti. Viens no tiem - tās ir prestižākās viendienas sacensības gada kalendārā, uzvarēt tajās deg ikviens, pat neskatoties uz komandas taktikām, ir bijuši gadījumi, kad uzvaras kāre ir stiprāka par norādījumiem no bosiem (2001. gada notikumi Knāvena ignorance un Vainšteina asaras ir spilgts piemērs). 258 km garais pārbrauciens mijās ar gandrīz 52 km gariem bruģētiem posmiem, kuros bruģis nav gluži tāds pats kā mūsu pilsētiņu gludajos veloceliņos, bet gan rupjš akmeņu birums dažu metru platumā. To izturēt reizēm atsakās kā velosipēds, tā pats braucējs, jo pārbaudījums vienlīdz grūts ir abiem. Un ja vēl šajā dienā uzlīst lietus, tad viss iepriekš piesauktais ir jāpareizina ar divi, un tad jau var rēķināties arī ar neskaitāmiem krietieniem un dubļiem pilnām mutēm. Baudāmu šo svētdienas braucienu padara arī tas, ka skatītāji karstākajās trases daļās burtiski elpo braucējiem pakausī, tiešā vārda nozīmē dzīvo līdzi katram no garām pabraukušajam, palīdzot tam ar iestumšanu, uzmundrināšanu, arī kādu vēsu ūdens šalti. Dažreiz tieši otrādi - viņu aktivitāte var izrādīties liktenīga kādam no braucējiem. Vis, vis, vis... ar tādu partikulu sākošiem teikumiem varētu turpināt šo stāstu, bet tas nav tā vērts, katram pašam kaut reizi savām acīm tas viss jānoskatās, lai rastos savs iespaids par šīm grandiozākajām viendienas velosacīkstēm uz zemes.

Smukulis un Saramotins

Torte jau tā ir garšīga, bet ja uz tās uzliek pāris gardas zemenītes, tad tā iekšā iet vēl labāk. Saskatiet tajā visā līdzību ar šī gada sacīkstēm. Mums būs papildus iemesls piesiet aci katrai gonkas attīstībai jo šogad tajās piedalīsies arī divi Latvijas sportisti - „HTC-Highroad” komandas braucējs Gatis Smukulis (piedalījās arī pagājušogad) un "Cofidis" braucējs Aleksejs Saramotins. Visi zinām Gata varonīgo uzvaru Katalonijas tūres pirmajā posmā, tāpat kā lielo vēlmi un gatavību saistībā ar rītdienas sacīkstēm. Kā viņš pats atzina, tad šāda veida gonka ir viņam pa zobam. Konkurence mūsu puikām ir neapskaužama, viss riteņbraukšanas zieds ar pagājušā gada uzvarētāju Fabianu Kančelaru un trīskārtējo uzvarētāju Tomu Būnenu priekšgalā. Lai vai kā sekosim līdzi abiem mūsējiem, un turēsim īkšķus par 38 (Gatis) un 156 (Aleksejs) numuru.

Vēsture un skatīšanās iespējas

Ja nebūtu Eurosport, tad diez vai par tādu Parīze-Rubē, pirms padsmit gadiem būtu ko dzirdējis, patiesībā, tad vispār par riteņbraukšanu diez vai tā būtu interesējies. Soli solī ar šo TV kanālu pie vainas bija arī tā laika populārākie mūsu puses pedāļu minēji Romāns Vainšteins, Dainis Ozols, Arvis Piziks, Raivis Belohvoščiks un Kaspars Ozers. Gandrīz katrā gonkā ko raidīja šī televīzija 90-to gadu beigās un šī gadsimta sākumā varēja sazīmēt kādu no mūsējiem, pārsvarā jau Romānu un Arvi, viņi bija pamanāmi un savu lietu darīja pārliecinoši liekot Latvijas vārdam izskanēt biežāk nekā tas izdevās mūsu Ārlietu ministrijai tanī laikā. Eurosport komentētājs Deivids Dafīlds reizēm pat neinteresantas sacīkstes padarīja par odziņu, pārī ar bijušo profu Šonu Kelliju to darīja pārliecinoši (pievienotajā video abu darbs 2011. gada Parīze-Rubē). Diemžēl nu jau pāris gadus kā Eurosports nav manā televīzijas paketē, tāpēc neesmu kursos vai šie jautrie puikas turpina savu darbiņu. Lai vai kā, 2011. gada Parīze-Rubē sacīksti šajā kanālā noteikti varēs vērot, tāpat kā daudzos citos pieejamos TV kanālos.

Neaizmirstamās 2001. gada sacīkstes, lai dzīvo Romka

Saramotins, Smukulis un Vainšteins tapetē
pilnā izmērā - content22-foto.inbox.lv

2011. gada sacīkšu promo video

Dalieties pieredzē uzrakstot arī savas atmiņas par šīm sacīkstēm (varbūt kāds ir vērojis tās dzīvajā), komentējiet, diskutējiet un tiekamies rīt šeit vērojot gonku tiešraidē!

Lūk liste ar dažādiem skatīšanās veidiem internetā:
1. Jevrosports 1 (vērt caur IE)
2. Itāļi 1
3. Jevrosports 2
4. Jevrosports 3 (caur sopkāstu)
5. tiks papildināts

Kurš no Latvijas sportistiem finiša līniju sasniegs pirmais?

  • 12

  • 23



, 2011-04-09 15:50, pirms 13 gadiem
Paldies par šo rakstu. Rīt noteikti skatīsimies!
, 2011-04-09 22:44, pirms 13 gadiem
piekritu...elle zemes virsu- ta ir nezeliga, smaga, gara- bet taja pasa laika, skaista, pacilajosa, gandarijuma sajuta milziga un ambicijas viss augstakas.....lai dzekiem veicas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-04-10 11:28, pirms 13 gadiem
Labrīt
Starts jau dots, izskatās šogad putekļi un saule būs braucēju sabiedrotie
, 2011-04-10 11:58, pirms 13 gadiem
Pēc 21 km Saramotins cenšas turēt līdzi trim izlecējiem, atstarpe starp peletonu apmēram 20 sekunžu robežās...
, 2011-04-10 12:12, pirms 13 gadiem
Nu ko ... aiziet. Neliels labojums. Gača piedalījās Parīzes Rubē braucienā 2009.gadā. Pagājušogad neviens no mūsējiem nebrauca. Motjam šī būs pirmā PR gonka karjerā. Tāpēc lieku uz Gati. Cerams abi sasniegs finišu. Bet neaizmirstamas 2001.gada sacīkstes es skatījos pa ru eirosportu. Kurdjukovs arī rullē. Atceros, kā viņš fanoja par Romānu.
, 2011-04-10 13:38, pirms 13 gadiem
Pa Eurōsportu arī sāk rādīt!
, 2011-04-10 14:17, pirms 13 gadiem
mūsējiem veiksmi!
, 2011-04-10 14:18, pirms 13 gadiem
Līgat, kā tur beidzās?
es tgd pa Eurosportu skatos.
, 2011-04-10 14:21, pirms 13 gadiem
ex-clusive9 rakstīja: Līgat, kā tur beidzās?
es tgd pa Eurosportu skatos.
Viss tikai vēl tagad sāksies
, 2011-04-10 15:29, pirms 13 gadiem
Dizasters Būnenam ';
Emīls Liepiņš (vidū). Foto: LRF

Liepiņš ierindojas 134. vietā "Tour de Romandie" otrajā posmā

LETA. Latvijas riteņbraucējs Emīls Liepiņš ceturtdien ieņēma 134. vietu UCI Pasaules tūrē iekļautā daudzdienu velobrauciena "Tour de Romandie" otrajā posmā.
Emīls Liepiņš. Foto: LRF

Liepiņam 95. vieta Romandijas velobrauciena pirmajā posmā

LETA. Latvijas riteņbraucējs Emīls Liepiņš trešdien ierindojās 95. pozīcijā UCI Pasaules tūrē iekļautā daudzdienu velobrauciena "Tour de Romandie" pirmajā posmā.
Ģ.Harkins un O.J.Skrapcis uz pjedestāla. Foto: LRF.

Latvijas riteņbraucējiem panākumi Lietuvā un pieredze Beļģijā

Olivers Jēkabs Skrapcis un Ģirts Harkins izcīnījuši godalgas Lietuvā notiekošajās valsts mēroga šosejas riteņbraukšanas sacensībās. Tikmēr Kate Ketrīna Skujiņa Beļģijā finišēja 54. vietā prestižās “Gent – Wevelgem” U17 grupas velobraucienā.