Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Skujiņš: "Jāpalīdz Ričijam, bet katru dienu septiņus miesassargus nevajadzēs"

Ints Megnis
Ints Megnis

Skujiņš: "Jāpalīdz Ričijam, bet katru dienu septiņus miesassargus nevajadzēs"
Toms Skujiņš ar savu pirmo treneri Jāni Krišlauku pēc uzvaras Latvijas čempionātā. Foto: lrf.lv

Latvijas čempions riteņbraukšanas grupas braucienā Toms Skujiņš uzsver, ka viņa galvenais mērķis šī gada "Tour de France" velobraucienā būs palīdzēt Ričijam Portem cīņā par kopvērtējumu, tomēr katru dienu līderim nevajadzēs septiņus palīgus, tāpēc latvietis cer, ka arī viņam tiks dotas iespējas, Skujiņš pauda sarunā ar Sportacentrs.com.

Skujiņš pērn uzvarēja Latvijas čempionātā individuālajā braucienā, bet svētdien triumfēja grupas braucienā, Kuldīgas ielās esot pārliecinoši labākais. Jau pašā distances sākumā izveidojās atrāviens, kurā bija Andžs Flaksis, Emīls Liepiņš un Viesturs Lukševics, sportistiem priekšgalā nobraucot aptuveni divas trešdaļas distances, tomēr peletons viņus tā arī neaizlaida tālāk par minūti un 25 sekundēm.

"Ja Andžam, Emīlam un Viesturam būtu iedevuši pārsvaru, mēs viņus vairs neredzētu, tāpēc kaut cik labi izdevās grupā sastrādāties," pēc finiša pauda Skujiņš. "Visi bija ieinteresēti neaizlaist viņus pārāk tālu."

"Pēc aptuveni 100 kilometriem sākām tuvoties, bet, kad jutu, ka grupai tomēr nedaudz izveidojies sagurums un arī parādījās sānu vējš, kura apstākļos grupā braukt ir grūtāk, mēģināju pārcelties pie viņiem un Māris [Bogdanovičs] paķērās līdzi," par svētdienas sacensībām stāsta Skujiņš. Tomēr Bogdanovičs priekšgalā nenoturējās, kā arī no līderiem atkrita kuldīdznieks Lukševics, līdz ar to līderu grupā atkal bija trīs cilvēki - Flaksim un Liepiņam pievienojās Skujiņš. "Redzēju, ka Mārim sānu vējā ir smagi, tāpēc turpināju turēt augstu tempu. Viesturs atkrita atpakaļ un palikām trijatā. Tomēr mūsu pārsvars saruka. Es varēju mēģināt vilkt Emīlu un Andžu līdzi, bet redzēju, ka viņi ir saguruši, jo simts kilometrus nobraukt trijatā nav viegli. Tāpat neaizmirsu Emīls ir ļoti spēcīgs sprintā. Paķēru viņus uz pārsteigumu, dabūju 20 metru pārsvaru un ar to pietika."

Skujiņš no konkurentiem aizbēga diezgan ļoti strauji, pāris kilometros iegūstot minūtes pārsvaru. Tas notika jau otrajā no pieciem apļiem Kuldīgā, kas katrs bija 8,5 kilometrus garš. Līdz finišam viņš gandrīz visu laiku savu pārsvaru kāpināja. "Pēdējos četrus apļus lēnām sāka galvā ielīst doma, ka uzvarēšu, tomēr nevienu brīdi nedrīkstēju atslābt un vajadzēja cīnīties līdz galam."

Pagājušajā piektdienā kļuva oficiāli zināms, ka Skujiņš otro gadu pēc kārtas piedalīsies "Tour de France" velobraucienā, kas sāksies jau 6. jūlijā. Iepriekšējās divas nedēļas viņš aizvadīja treniņnometni augstkalnes apstākļos, tāpēc nepaspējot ierasties uz šī gada Latvijas čempionātu individuālajā braucienā.

"Kopā ar "Tour de France" komandu bijām gandrīz divas nedēļas ilgā nometnē netālu no Nicas. Tomēr to, ka braukšu, uzzināju tikai pirmdien. Domāju, ka komandā bija trīs cilvēki, kas par savu dalību zināja sen - Ričijs [Porte], Jaspers [Steivens] un Bauke. Pārējie tiek pielasīti," stāsta latvietis, kurš pērn vairākas dienas bija Kalnu karaļa krekliņa īpašnieks. "Galvenais mērķis ir mēģināt palīdzēt Ričijam. Kaut līdz šim sezona viņam nav veiksmīgākā, galvenais ir "Tour de France", kam arī viņš ilgi gatavojies, un var redzēt, ka arvien labāk ripo. Beidzot viņš ir vesels un motivēts. Visas kārtis liksim uz viņu. Tomēr ir 21 diena, ne jau katru dienu viņam vajag septiņus miesassargus, līdz ar to būs iespējas arī pašam. Jāatrod posmi, kuri ir nedaudz parocīgāki, un jācer, ka tajos arī komanda ļaus. Tāpat nedaudz jāpaveicas. Šogad ir daudz vairāk kalnu, tāpēc mūsu sastāvā arī ir nedaudz vairāk kalnos kāpēju. Noteikti esmu gatavs "Tour de France," cerams, ka labākā formā nekā pērn un cerams arī iespējas būs labākas. Tomēr sajūta, ka šogad peletons ir daudz spēcīgāks."

Skujiņš savā debijā "Tour de France" pērn nokļuva pasaules mediju uzmanības lokā, kad piedalījās piektā posma centrālajā atrāvienā un kļuva par līderi Kalnu karaļa ieskaitē. Viņš kļuva par vēsturē pirmo Latvijas riteņbraucēju, kurš uzvilcis kādu no "Tour de France" līderu krekliņiem, Kalnu karaļa godu saglabājot piecos posmos, līdz sākās "īstie kalni". Tomēr ar to Skujiņš neaptājās un sacensību 15. etapā izcīnīja ļoti augsto, piekto, vietu, kas ir Latvijas augstākais sasniegums kopš 2003. gada, kad vienā no posmiem piektais bija arī Romāns Vainšteins.

Šogad latvietim individuāli augstākais rezultāts ir otrā vieta Provansas velobrauciena posmā. Savukārt visvairāk UCI punktus viņš šogad pagaidām nopelnījis par devīto vietu Pasaules tūres sacensībās "Strade Bianche". Pērn Skujiņš ar lielisku ātrumu triumfēja Latvijas čempionāta individuālajā braucienā, bet ceturtdien savu titulu neaizstāvēja, jo nepaspēja ierasties no treniņnometnes augstkalnē. Tomēr svētdien Skujiņš būs redzams Kuldīgā Latvijas čempionāta grupas braucienā.

"Tour de France" velobrauciens šogad notiks jau 106. reizi, risinoties no 6. līdz 28. jūlijam.

Latvijas čempionāta rezultāti grupas braucienā

V.SportistsKomandaRezultāts
1.Toms SkujiņšTrek - Segafredo3:54:21
2.Aleksejs SaramotinsInterpro Cycling Academy+2:09
3.Andžs FlaksisArapahoe - Hincapie p/b BMC+3:52
4.Krists NeilandsIsrael Cycling Academy+3:59
5.Emīls LiepiņšWallonie-Bruxelles+4:05
6.Viesturs LukševicsAmore & Vita - Prodir+5:06