Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"All Blacks" pret "Springboks" – svarīgākais fināls PK vēsturē

Juris Miņins
Juris Miņins

"All Blacks" pret "Springboks" – svarīgākais fināls PK vēsturē
Foto: AP/Scanpix

Ar Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas regbija izlašu cīņu šovakar noslēgsies 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrs. Komanda, kura spēlē uzvarēs kļūs par visu laiku PK čempionu tituliem bagātāko komandu turnīra pastāvēšanas vēsturē.

Šovakar Parīzē, "Stade de France" arēnā kulmināciju sasniegs 2023. gada Pasaules kauss regbijā, jo tiks aizvadīts turnīra fināls, kurā par Viljama Veba Elisa trofeju cīnīsies Jaunzēlandes izlase jeb "All Blacks" un Dienvidāfrikas Republikas komanda jeb "Springboks".

Vai šis ir "godīgs" fināls, t.i., vai tajā spēlē divas šīs četrgades vai vismaz turnīra labākās komandas? Nez vai, jaunzēlandiešiem šis PK cikls bija smags un tajā bija daudzi zaudējumi, kurus var saukt par "neobligātiem", bet DĀR komandai, lai arī pēc triumfa 2019. gada PK veicās gana labi, šī gada finālturnīrs rit diezgan smagi, jo jau grupu turnīrā viņi piedzīvoja zaudējumu, bet pusfinālā tikai pēdējās minūtēs izrāva uzvaru pār Angliju. Tiesa, šovakar tas nevienu neinteresēs, jo, kā šādos gadījumos daudzi taisnīgi norāda – komandas spēlē finālā un tas arī ir galvenā atbilde uz visiem jautājumiem no sērijas "Vai viņiem tur ir vieta?"

Jaunzēlandes ceļš līdz finālam

Jaunzēlandes izlase bija starp komandām, kuras atklāja šo turnīru, jo 8. septembrī šajā pašā "Stade de Fracnce" devās laukumā pret Franciju. "All Blacks", demonstrējot vāju regbiju, šo cīņu zaudēja (13:27) un, saprotams, ka uzreiz saņēma lielu kritiku par sniegumu laukumā. Daļa kritiķu uzskatīja, ka ar šo maču jaunzēlandiešiem viss arī ir beidzies.

Tiesa, paši Aiena Fostera padotie tā nedomāja un izmantoja sev izdevīgo grupu treniņiem – Namībija, Itālija, Urugvaja tika sagrautas ar kopējo rezultātu 240:24, kas deva viņiem otro vietu grupā un sarežģītu pretinieku ceturtdaļfinālā, Īriju.

Šī spēle tika pavadīta smagā un nervozā spēlē, taču, jāteic, kā vienmēr "All Blacks" atrada veidu kā īrus PK izslēgšanas mačos atstāt pirmajā kārtā – 28:24 un pusfinālā gaidīja Argentīna, kas, iespējams, bija visu laiku vieglākais pusfināla pretinieks kāds jaunzēlandiešiem ir bijis.

Nenoniecinot Argentīnas izlasi, taču viena lieta ir cīņa pret reitinga līderiem un kādu no regbija lielvarām un pavisam cita ir spēles pret labi zināmiem un bieži pieveiktiem pretiniekiem. "Pumām" pusfinālā variantu nebija, jo, lai arī argentīnieši pirmie guva punktus, viss tālākais notika "All Blacks" zīmē – 44:6.

Dienvidāfrikas Republikas ceļš līdz finālam

DĀR izlase Francijā ieradās kā 2019. gada čempione un, protams, esot šādā situācijā, visi gribēja dienvidāfrikāņus pieveikt, tiesa, ne visiem tas izdevās.

Pirmie, kuri stājās pretim, skoti, zaudēja ar 3:18. Jā, tā nebija skaistākā spēle abu vienību izpildījumā, taču tas kā DĀR aizsardzība faktiski izslēdza skotu ātro uzbrukumu no vakara programmas bija gana zīmīgi un pamācoši. Savukārt otrajā spēlē ar 76:0 tika sagrauti rumāņi un šī bija spēle, kura, pilnīgi pretēji, ne par vienu, ne otru komandu nepateica neko, jo katra spēlēja savā līmenī.

Cīņa par pirmo vietu grupā notika ar Īriju un, līdzīgi kā ar skotiem, arī pret īriem DĀR centās atrast laimi spēlē no aizsardzības, taču tur tā netika atrasta, jo arī īriem bija līdzīga taktika, tāpēc smagā divu aizsardzības komandu mačā par uzvarētājiem kļuva Īrija (13:8). Tas gan mazliet sarežģīja DĀR situāciju turnīra tabulā, jo pastāvēja iespēja, ka viņi nemaz netiks ārā no grupas, taču oponenti šo iespēju izmantot nespēja.

Grupu turnīrs tika noslēgts ar ne pašu vieglāko uzvaru pret Tongu (49:18), taču "Springboks" jau domāja par izslēgšanas spēlēm.

Par DĀR sniegumu izslēgšanas mačos ir jārunā kopumā, jo, lai arī tās kvalitatīvi bija divas pilnīgi atšķirīgas spēles, jo pret Franciju tas bija skaists un atvērts regbijs, tad pret Angliju dienvidāfrikāņi spēlēja slikti, jo, lai arī regbijs, ko viņi mēģināja demonstrēt, bija plašs, tehniskais izpildījums bija līmeni, ja ne divus, zemāks par ceturtdaļfinālā redzēto. Neskatoties uz to, abas spēles DĀR uzvarēja, taču izdarīja to tikai ar viena punkta pārsvaru – 29:28 pret Franciju un 16:15 pret Angliju

Te arī ir vēl viens būtisks moments. Abas spēles tiesāja jaunzēlandietis Bens O’Kīfs un abās spēlēs viņš izcēlās ar diezgan savdabīgu noteikumu izpratni un sodu piešķiršanas stilu, taču abos mačos no tā ieguvēji bija tieši dienvidāfrikāņi. Tas arī ir devis lauku spekulācijām par to vai soģa kļūdas ir neprofesionālisma vai apzinātu darbību rezultāts.

Fināls

Ko sagaidīt no fināla? Ir jāsaka tā, ka abas izlases šo turnīru aizvada tik nevienmērīgi un dažādi, ka censties uzminēt kā tās spēlēs šovakar, ir neiespējami un te runa nav par spēles stilu, ar to viss ir gandrīz skaidrs, bet izpildījumu.

"All Blacks" ir komanda, kas spēlē uzbrukuma regbiju un nekas nemainīsies arī finālā. Nekad nav mainījies. Tā ir komanda, kura par bumbas piezemēšanu domā pat esot savā 22 metru zonā. Savukārt DĀR, kura pretim arī var likt ātrumu un lielisku uzbrukuma izspēli, ir izlase, kas vienmēr spēlē asu un fizisku regbiju, kura dēļ dažreiz jācieš pat viņiem pašiem,

Tiesa, šoreiz fināla vērotājiem nav svarīgi, kura komanda un kā spēlēs, jo abas komandas ir pasaules regbija elite un slikti tās noteikti nespēlēs. Te svarīgāk ir fons, kas pavada šo maču.

Jaunzēlande pret DĀR ir cīņa, ko bieži vien sauc ne tikai par regbija lielāko derbiju, bet par vienu no lielākajām un svarīgākajām divu izlašu cīņām visā sportā. Komandas savstarpēji cīnās jau vairāk kā 100 gadus un, lai arī šīs batālijas mēdz būt ļoti smagas un brutālas, dienvidu puslodes regbija džentlmeņi, kā izskatās, tās izbauda ne mazāk kā skatītāji.

"Labākie atzīst labākos" – tā varētu raksturot šo abu komandu attiecības, jo, lai arī sāncensība ir sīva, viena no otras šīs komandas nekad nav vairījušās, vēl vairāk, pat tajā laikā, kad "Springboks", DĀR realizētās aparteīda politikas dēļ, bija izslēgta no visiem lielajiem sporta pasākumiem, "All Blacks" (un visa jaunzēlandiešu regbija sabiedrība) atrada veidus kā 1981. gadā doties uz DĀR, lai aizvadītu savstarpējās spēles.

Interesanti, ka Pasaules kausa finālturnīra galvenajā spēlē abas izlases ir spēlējušas tikai vienu reizi, 1995. gadā. Tas turnīrs tiek uzskatīts par vienu no emocionāli piesātinātākajiem un svarīgākajiem visā regbija vēsturē, jo, tas bija pirmais lielais sporta pasākums, kas norisinājās DĀR pēc tam kā valstī tika (vismaz "pēc papīriem") atcelts aparteīds un tajā DĀR izlase arī triumfēja (pagarinājumā, 15:12). Tāpat tas bija pēdējais amatierisma ēras PK, jo uzreiz pēc šī turnīra regbija savienībā tika atļauts atklāts un pilnvērtīgs profesionālisms.

Šī vakara spēlei arī ir sava misija, no diviem "labākajiem" ir jāatrod "vislabākais", proti, abas izlases pa trim reizēm ir cēlušas virs galvas PK čempionu kausu, tāpēc tā, kura uzvarēs šovakar kļūs par visu laiku veiksmīgāko regbija PK izlasi vismaz uz nākamajiem četriem gadiem.

Pasaules kauss regbijā, rezultāti

GadsČempions2. vieta3. vieta4. vieta
1987.JaunzēlandeFrancijaVelsaAustrālija
1991.AustrālijaAnglijaJaunzēlandeSkotija
1995.DĀRJaunzēlandeFrancijaAnglija
1999.AustrālijaFrancijaDĀRJaunzēlande
2003.AnglijaAustrālijaJaunzēlandeFrancija
2007.DĀRAnglijaArgentīnaFrancija
2011.JaunzēlandeFrancijaAustrālijaVelsa
2015.JaunzēlandeAustrālijaDĀRArgentīna
2019.DĀRAnglijaJaunzēlandeVelsa
2023.--AnglijaArgentīna

Kura komanda uzvarēs 2023. gada regbija PK finālā?

  • 190

  • 84


1 2 40 komentāri

  -2 [+] [-]

, 2023-10-28 12:35, pirms pusgada
Jaunzēlane ir pie Jaunlatvijas?

  +5 [+] [-]

, 2023-10-28 12:38, pirms pusgada
the return of the punkts rakstīja: Jaunzēlane ir pie Jaunlatvijas?
Jaunaglonas.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-28 13:20, pirms pusgada
Par sprigano stirnu uzvaru!

  +2 [+] [-]

, 2023-10-28 15:21, pirms pusgada
Neesmu regbija fans ,bet ik pa laikam PK skatos un noteikti par Jaunzelandi,jo Austrālija Kanāda Jaunzēlande kā valstis simpatizē kopš bērnības.

  -3 [+] [-]

, 2023-10-28 16:23, pirms pusgada
the return of the punkts rakstīja: Jaunzēlane ir pie Jaunlatvijas?
Beidz smieties.
Jaunlatvija atrodas fidžī, šobrīd tiek kārtots lai daļa sala oficiāli būtu Jaunlatvija, tiek būvetas pirmās mājas un ieceļo arī pirmie jaunlatvieši.
Nākotnē doma arī tur pārcelties dzīvot.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-28 16:32, pirms pusgada
Vispār jau Jaunlatvija nosvila un Rieksta kungs uztaisīja kolosālu metienu

  -2 [+] [-]

, 2023-10-28 16:42, pirms pusgada
Bostonas fans kopš 22.O6.23 rakstīja: Beidz smieties.
Jaunlatvija atrodas fidžī, šobrīd tiek kārtots lai daļa sala oficiāli būtu Jaunlatvija, tiek būvetas pirmās mājas un ieceļo arī pirmie jaunlatvieši.
Nākotnē doma arī tur pārcelties dzīvot.
Man plāns arī tur doties!

  -1 [+] [-]

, 2023-10-28 16:42, pirms pusgada
Teicamā Ģēre rakstīja: Vispār jau Jaunlatvija nosvila un Rieksta kungs uztaisīja kolosālu metienu
Nav tā, tiktoka viņš ielika ka apčakarēa Latvijas mēdijus un tagad jau ir vairāki video kur notiek aktīva būvniecība, vari ieiet apstīties!

  -3 [+] [-]

, 2023-10-28 17:21, pirms pusgada
pret melnā mērkaķa rasismu

  +1 [+] [-]

, 2023-10-28 18:16, pirms pusgada
Par DĀR un skaistu regbija spēli.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-28 18:57, pirms pusgada
All Blacks

  -1 [+] [-]

, 2023-10-28 19:30, pirms pusgada
Ir opcija kaut kur redzēt spēli?

  -1 [+] [-]

, 2023-10-28 19:43, pirms pusgada
Martinecs rakstīja: Ir opcija kaut kur redzēt spēli?
žēl naudiņu go3????

Tad ej uz Olybet vai O'learys

     [+] [-]

, 2023-10-28 19:43, pirms pusgada
Martinecs rakstīja: Ir opcija kaut kur redzēt spēli?
go3 sport1

     [+] [-]

, 2023-10-28 20:00, pirms pusgada
Nav žel.Deļ viena turnira jeb speles jaņem go3,viaplay utt

  -1 [+] [-]

, 2023-10-28 21:17, pirms pusgada
Varbūt kāds zin, kur var internetā var skatīties live stream? Ne go3, ne viaplay. Liels paldies jau iepriekš!

  -1 [+] [-]

, 2023-10-28 21:30, pirms pusgada
Par Springboku uzvaru!. Jau sen dzīvoju DĀR un droši varu teikt ka viņiem regbijs ir reliģija tāpat kā mums hokejs! Go Bokke!!!

     [+] [-]

, 2023-10-28 21:37, pirms pusgada
Ja DĀR spēlēs tāpat kā pret Angliju pret Jauzēlandi viņiem nebūs variantu. Un es arī esmu par All Blacks, kā var nefanot par šādu komandu un viņu Haka ir kautkas ļoti īpašs...😁😁😁

  -3 [+] [-]

, 2023-10-28 21:45, pirms pusgada
Lūk links uz online stream: https://sportshub.fan/event/n%D0%B5...

Par labu spēli

     [+] [-]

, 2023-10-28 21:49, pirms pusgada
Kvaks rakstīja: Lūk links uz online stream: https://sportshub.fan/event/n%D0%B5...

Par labu spēli
Go3 arī rāda un zinoši Latviešu komentētāji. Visu turnīru bijis prieks viņus klausīties.

  -2 [+] [-]

, 2023-10-28 21:52, pirms pusgada
Var te noskatīties RTE Player. https://www.rte.ie/player/

  -1 [+] [-]

, 2023-10-28 21:52, pirms pusgada
TinderDtae rakstīja: Go3 arī rāda un zinoši Latviešu komentētāji. Visu turnīru bijis prieks viņus klausīties.
tas gan
uzzināju daudzas jaunas nianses un ne tikai
bet pirms regbija uzlikt dziedāt miku...
Slēpts komentārs: Jauns Laikmets

     [+] [-]

, 2023-10-28 22:01, pirms pusgada
Kvaks rakstīja: Lūk links uz online stream: https://sportshub.fan/event/n%D0%B5...

Par labu spēli
Cerams Latvijā drīz sāks sodīt par nelegālu strīmu dalīšanos un skatīšanos.
Ja nemaldos Vācija normālu sodu tu par to dabū.
Pretīgi ka cilvēki ir tik nabadzīgi ka zog un dalās ar zagtiem strīmiem!

     [+] [-]

, 2023-10-28 22:02, pirms pusgada
purva_velns rakstīja: tas gan
uzzināju daudzas jaunas nianses un ne tikai
bet pirms regbija uzlikt dziedāt miku...
Jā, es arī. Regbiju jau tā skatos tikai reizi 4 gados un pāris reizes gadā par viņu parunāju, kad satieku Angļu paziņu, bet šos divus ir bijis interesanti klausīties visu turnīru. Cepuri viņiem nost, kad dienā bija vairākas spēles.

Kas attiecas uz Miku, tad tas jau akmens organizatoru dārziņā, bet štrunts ar visu, mums tur tikai 2 dziesmas tika.

  -4 [+] [-]

, 2023-10-28 22:02, pirms pusgada
Jauns Laikmets rakstīja: vajadzetu aizliekt to haku sūdu darīt.
gan PK basi izskatijās kā klauni, gan tagad, pretīgi, kaut kāda merkaķu kultūra!
Pilnībā piekrītu!

  +1 [+] [-]

, 2023-10-28 22:05, pirms pusgada
Jauns Laikmets rakstīja: vajadzetu aizliekt to haku sūdu darīt.
gan PK basi izskatijās kā klauni, gan tagad, pretīgi, kaut kāda merkaķu kultūra!
Regbijā Haka der, jo no šī sporta veiida šī nācija ir tikusi pamanāma,bet citur protams nē.
Slēpts komentārs: Jauns Laikmets

  -4 [+] [-]

, 2023-10-28 22:13, pirms pusgada
Jauns Laikmets rakstīja: pirmo reizi skatos, neko nerubiju.
vairāk skatās kaut kādu VAR, nekā spēlē!
Same, kaut ko pārsvārā mīcas kas tas pa sportu joptvai

     [+] [-]

, 2023-10-28 22:17, pirms pusgada
Par šo sporta veidu viss skaidrs

Tiesnesim ir otrs darbs un viņš ir advokāts
Atgādina futbola fēru salas kur puse strādā pastā un makjiti

     [+] [-]

, 2023-10-28 22:23, pirms pusgada
Jauns Laikmets rakstīja: Par šo sporta veidu viss skaidrs

Tiesnesim ir otrs darbs un viņš ir advokāts
Atgādina futbola fēru salas kur puse strādā pastā un makjiti
Līdz 1995. gadam regbijs bija amatieru sports visā pasaulē. Pašlaik PK amatieru ir mazāk kā, teiksim, pirms 8 gadiem, bet ir tāpat.

Par sportisko formu un sniegumu tas gan neko nedemonstrē.

  -2 [+] [-]

, 2023-10-28 22:24, pirms pusgada
Jauns Laikmets rakstīja: pirmo reizi skatos, neko nerubiju.
vairāk skatās kaut kādu VAR, nekā spēlē!
Tapēc ka noperc sporta paku un neko nerubī no sporta,labāk skatos bez maksas un neesmu pedālis.

  -4 [+] [-]

, 2023-10-28 22:30, pirms pusgada
Martinecs rakstīja: Tapēc ka noperc sporta paku un neko nerubī no sporta,labāk skatos bez maksas un neesmu pedālis.
te tikai kādas pendeles sit.
Cik dod punktus par kaut kādu piezemējumu, ja aizskrien viens un triec bumbu zemē>?

  -1 [+] [-]

, 2023-10-28 22:39, pirms pusgada
Futbolā arī varētu ja parāda dzelteno kartiņu, jāiet malā 10 minūtes apsēsties!!!

  -4 [+] [-]

, 2023-10-28 22:45, pirms pusgada
apsveicu afriku ar cempiontitul, vieglakais tituls kads viniem bijis?
1 2 40 komentāri