Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Namībija no PK atvadās ar zaudējumu Urugvajai

Juris Miņins
Juris Miņins

Namībija no PK atvadās ar zaudējumu Urugvajai
Foto:Reuters/Scanpix

Aizvadot savu pēdējo cīņu 2023. gada regbija Pasaules kausa finālturnīrā, Namībijas izlase, spēles ievadā izvirzoties vadībā ar 14 punktiem, tālākajā cīņā nespēja šo pārsvaru noturēt un atvadījās no turnīra ar zaudējumu Urugvajai ar 36:26.

Ceturtā spēļu kārta tika iesākta ar Urugvajas un Namībijas cīņu. Jāsaka uzreiz, ka namībiešiem šī bija garantēti pēdējā spēle 2023. gada PK finālturnīrā, jo izslēgšanas mačiem komanda nespēja kvalificēties. Tas gan nenozīmēja, ka viņi ir izkāruši balto karogu vēl pirms spēles sākuma. Gluži pretēji – tieši uz spēli pret Urugvaju afrikāņi gatavojās un koncentrējās, tostarp "upurējot" spēli pret Franciju, kurā Alisters Kotzī laukumā laida otro sastāvu, lai atpūtinātu komandas līderus. Rezultātā jau tā ne pašas spēcīgākās komandas rezervistus francūži pieveica ar 96:0. Rezultāts, neapšaubāmi, bēdīgs, taču šī sagrāve Namībijai tiktu piedota, ja viņi tiktu pie pirmā panākuma izlases pastāvēšanas vēsturē PK finālturnīros.

Urugvajai gan šī nebija pēdējā spēle un viņi arī nemēģināja eksperimentēt ar sastāvu, katrā no iepriekšējām spēlēm izliekot visus spēkus un, jāteic, pamatīgi pārsteidzot regbija sabiedrību, jo viņi bija sīksti pretinieki kā Francijai, tā Itālijai, taču pie panākumiem vai punktiem viņi netika.

Tieši tāpēc abām izlasēm šī bija labākā iespēja tikt pie uzvaras 2023. gada Pasaules kausa finālturnīrā un, jāteic, ka arī vēsturiski abas izlases ir cīnījušās gana līdzīgi, kas deva cerību uz, varbūt, ne pašu kvalitatīvāko, taču ļoti interesantu regbiju.

Namībija no starta blokiem izleca ļoti pārliecinoši, jo jau pašā spēles sākumā, pirmajā minūtē, Geršvins Mutons aizbēga no visiem oponentiem un guva piezmējumu, izvirzot vadībā Āfrikas komandu. Šis veiksmīgais spēles sākums namībiešus neapturēja un viņi turpināja savu fizisko spēli un spiedienu uz Urugvajas laukuma pusi un Džeisī Greilings, saņēmis bumbu ieskaites zonas malā, bija neapturams. Gūstot otro piezemējumu un kopumā namībieši bija sākuši spēli negaidīti pārliecinoši, t.i., ar izrāvienu 14:0.

Dienvidamerikāņi šajā brīdī sasparojās, jo saprata, ka, ja paši nesāks uzbrukt, šovakar Namībija var arī aizbēgt un Baltazars Amaja 19. minūtē noslēdza ieilgušu pozicionālu "Los Teros" uzbrukumu. Uz to "Welwitschias" atbildēja ar trīs punktiem no soda sitiena, taču urugvajieši, izmantojot savu pirmās līnijas pārspēku, ienesa bumbu ieskaites zonā (izcēlās Germans Keslers), gūstot otro piezemējumu. Tādējādi, lai arī Urugvaja vienalga atradās iedzinējos, taču rezultāta starpība jau bija tīri menedžējama – pieci punkti.

Līdz atpūtas pauzei Namībija vēl guva trīs punktus, jo Urugvajas komandai "kliboja" spēles disciplīna un puslaikā rezultāts bija 20:12 Namībijas labā.

Otrais puslaiks sākās ar vēl vienu precīzu soda sitienu Tiāna Svanepūla izpildījumā, taču pēc tam Urugvaja apņēmīgi devās uz priekšu, lai sadeldētu 11 punktu deficītu un šī ofensīva bez rezultāta nepalika – Johans Kotzī tika sodīts ar dzelteno kartīti un tūdaļ pēc tā Baltazars Amaja ar lielisku lēcienu tieši gar ieskaites zonas karodziņu, piezemēja bumbu Namībijas ieskaites zonā

Savukārt dažas minūtes vēlāk Santjago Arata izmantoja apjukumu Namībijas aizsardzībā, veica reidu pāri pus laukumam un pirmo reizi mačā izvirzīja savu komandu vadībā.

Kad Kotzī atgriezās laukumā, namībiešu spēle atdzīvojās viņi, ja vien būtu nedaudz veiksmīgāki savās izspēlēs, varēja atgriezt sev vadību, taču prieki bija īsi, t.i., līdz brīdim, kad dzelteno kartīti nopelnīja komandas kapteinis Tdžiuī Uanivi, bet dažus mirkļus vēlāk tāds pats liktenis piemeklēja Desideriusu Setī. Spēlējot 13 vīru sastāvā Namībijas izlases cerības uz izglābšanos saruka līdz minimumam.

Bautista Baso bija tas, kurš izmantoja šo vairākumu, jo pie tāda skaitliskā pārsvara laukuma malas vienmēr ir brīvākas un viņš piezemēja bumbu pēc labas piespēles ar kāju. Tūdaļ pēc šī piezemējuma spēles tiesnesis Metjū Reinals paziņoja, ka Setī laukumā vairs netiek gaidīts, t.i., viņa pārkāpums ir kvalificēts sarkanās kartītes vērts.

Tuvojoties mača noslēgumam, bija redzams, ka Namībijas komandas cīņasspars jau bija diezgan formāls un, lai arī komandas apmainījās ar precīziem soda sitieniem, Urugvajas desmit punktu pārsvars bija gana komfortabls un to nespēja mainīt arī Erika Dosantosa nopelnītā dzeltenā kartīte.

Lai arī Namībijai bija vēl pāris iespējas noorganizēt rezultatīvu uzbrukumu, viņi tās neizmantoja un spēle tā arī beidzās – 26:36. Namībijas izlase neizmantoja vienu no savām labākajām iespējām Pasaules kausa finālturnīros tikt pie panākuma, kamēr Urugvaja, jāatzīst, veiksmīgi izglābās.

Līdz ar šo cīņu Namībijai dalība Pasaules kausa finālturnīrā ir beigusies un nu jau 27 mačus pēc kārtas viņi nav spējuši uzvarēt, bet Urugvajai priekšā vēl viena cīņa, jo 5. oktobrī būs jāspēlē pret Jaunzēlandi.

Urugvaja – Namībija 36:26 (12:20)

Piezemējumi: B.Amaja (19, 49), G.Keslers (28) S.Arata (54), B.Baso (67) – G.Mutons (1), Dž.Greilings (11)
Realizācijas: F.Etčeverijs (29, 51, 55), F.Berčesi (67) – T.Svanepūls (2, 12)
Soda sitieni: F.Berčesi (74) - T.Svanepūls (25, 35, 43, 69)
Dropsitieni:

2023. gada Pasaules kauss regbijā, finālturnīrs

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija330013
2.Itālija220010
3.Jaunzēlande21015
4.Urugvaja31025
5.Namībija40040