Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Japāna pret Samoa – cīņa par cerībām uz ceturtdaļfinālu

Juris Miņins
Juris Miņins

Japāna pret Samoa – cīņa par cerībām uz ceturtdaļfinālu
Japānas regbisti pirmsmača treniņā, Foto:AFP/Scanpix

28 : 22

Japāna - Samoa

Japānas un Samoa regbija izlases šovakar tiksies kārtējā 2023. gada Pasaules kausa finālturnīra mačā, kurā uz galda tiks likts gana daudz, t.i., reālas iespējas turpināt cīņu par dalību izslēgšanas mačos un automātisko ceļazīmi uz 2027. gada finālturnīru.

2023. gada regbija Pasaules kausa grupu turnīrs tuvojas savai izskaņai un pašlaik vairs reti kurai spēlei nav kāda īpaša konteksta. Arī ceturtdienas mačs starp Japānu un Samoa būs īpašs, jo tajā noskaidrosies komanda, kuras dalība izslēgšanas mačos būs zem lielas jautājuma zīmes.

Japānas regbija izlase bija sensācija 2015. gada Pasaules kausā, izslēgšanas maču dalībniece 2019. gadā, pa ceļam uz šiem mačiem pieveicot Īriju un Skotiju, bet 2023. gadā viņi ir "nosēdušies". Pasmaga uzvara pār Čīli un zaudējums Anglijai – nevar teikt, ka šajās spēlēs varēja gaidīt labāku iznākumu, taču japāņu demonstrētais sniegums līdz šim nav radījis pārliecību, ka viņi varētu pretendēt uz vietu izslēgšanas maču turnīrā.

Arī Samoa izlase tika galā ar Čīli, taču viņu sniegums šajā spēlē bija pārliecinošāks, taču nespēja pieveikt Argentīnu. Atšķirībā no Japānas, kuru spēle ir manāmi atšķirīga no tās, ko komanda rādīja iepriekšējos finālturnīros, Samoa nespēlē sliktāk. Iespējams, ka viņu sniegums ir pat mazliet labāks. Tiesa, kā jau šāda līmeņa izlasēm, problēmas sākas saspringtās situācijās, kad spēlētāji mēģina lauzt mača gaitu ar individuālām darbībām, sākas brīvdomības laukumā un ne vienmēr tās atnes pozitīvu rezultātu.

Runājot par abu izlašu pēdējiem savstarpējiem mačiem, lai arī Japāna un Samoa nemaz tik tālu ģeogrāfiski neatrodas, japāņi, izmantojot ažiotāžu, ko radīja viņu sniegums pēdējos turnīros, testu mačus aizvada pret nopietnākiem pretiniekiem. Tāpēc divas no trim pēdējām savstarpējām spēlēm ir notikušas 2015. un 2019. gada Pasaules kausā, kur abas reizes pie uzvarām ir tikuši japāņi. Tiesa, pati "svaigākā" cīņa, kas risinājās šī gada vasarā, ir zīmīga ar to, ka Samoa pārspēja Japānu ar 24:22.

Atgriežoties pie turnīra tabulas peripetijām, jāsaka, ka vienība, kas ceturtdienas vakarā uzvarēs vēl saglabās praktiskas, taču ne pārāk lielas, cerības tikt izslēgšanas mačos, kamēr zaudētājiem tādu vairs nebūs. Tāpat zaudētājiem būs diezgan apgrūtināta cīņa par automātisko kvalificēšanos 2027. gada Pasaules kausa finālturnīram, ko piešķir par trešo vietu apakšgrupā.

2023. gada Pasaules kauss regbijā, finālturnīrs

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Anglija330014
2.Samoa21015
3.Japāna21015
4.Argentīna21014
5.Čīle30030