Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Vai Namībijas plāns nostrādās?

Juris Miņins
Juris Miņins

Vai Namībijas plāns nostrādās?
Foto:AFP/Scanpix

Trešdienas vakarā savu dalību 2023. gada regbija Pasaules kausā noslēgs Namībijas izlase, kura spēlē pret Urugvaju centīsies tikt pie pirmās uzvaras visaugstākā ranga turnīrā komandas pastāvēšanas vēsturē.

Namībijas izlases stāstu labi zina visi regbijam līdzi sekojošie un šī gada finālturnīru vērojošie sporta entuziasti. Debitējuši 1999. gadā, afrikāņi, kuru dominance vietējā čempionātā ir neapšaubāma kopš 2014. gada, tā arī nav spējuši izcīnīt nevienu uzvaru atsevišķās spēlēs, uz šo brīdi sērijai ieilgstot līdz 26 mačiem.

Mačs pret Urugvaju, neapšaubāmi, ir labākā "Welwitschias" iespēja šo bēdīgo sēriju pārtraukt un viņi to arī ļoti labi apzinās, tamdēļ iepriekšējo maču, pret Franciju, sāka ar rezervistu sastāvu, jo tādējādi mēģināja atpūtināt savus līderus, kuriem būtu "jāspīd" cīņā pret urugvajiešiem.

Francija gan šādu dāvanu nevarēja neizmantot un sagrāva Namībiju ar 96:0, kas bija tikai viens no trim graujošajiem Alistera Kotzī vadītās komandas zaudējumiem pēc kuriem tad arī visas cerības, pat matemātiskās, uz izkļūšanu no grupas, protams, bija beigušās. Vispirms ar 8:52 tika atzīts Itālijas pārākums, bet Jaunzēlandei zaudēts ar 3:71. Viss tika likts uz spēli pret Urugvaju un trešdienas vakarā mēs visi saņemsim atbildi uz jautājumu vai bija vērts?

Šaubas par plāna izdošanos ir palielinājušās pēc ziņas, ka uz izšķirošo maču Namībija gatavosies bez komandas kapteiņa Johana Deisela, kurš ir saņēmis piecu maču diskvalifikāciju par neatļautu tvērienu pēc kura Francijas izlases lielākajai zvaigznei Antuānam Dupontam tika fiksēts vaiga kaula lūzums.

Urugvaja pati šim turnīram gan izvēlējās pilnīgi pretēju stratēģiju un, jāteic, ar to viņi ieguva daudzu neitrālo sporta veida līdzjutēju sirdis.

Sīva spēkošanās ar Franciju (12:27), kurā vien spēles izskaņā turnīra rīkotāji spēja izvairīties no kauna un gana saspringta cīņa arī pret Itāliju, kur puslaika pārtraukumā dienvidamerikāņi devās esot vadībā ar 17:7, taču beigās izlaida uzvaru no rokām (17:38).

Lai arī var likties, ka urugvajieši ir cita līmeņa komanda, jāteic, ka tas patiesībai atbilst vien daļēji, jo savstarpējās spēlēs namībieši ir spējuši izrādīt sīvu pretestību un pirms šī gada PK piekāpās "Los Teros" ar astoņu punkt starpību (18:26), bet 2019. gadā pat spēja viņus pieveikt ar 30:28, tāpēc var izteikt pieņēmumu, ka vienā spēlē starp šīm komandām var notikt jebkas, lai gan ilgākā laika nogrieznī Urugvaja ir jāsauc par mazliet labāku vienību.

Tiesa, te arī ir jāņem vērā, ka Urugvajai šī gan ir tikai trešā spēle 2023. gada PK finālturnīrā un viņiem, vismaz teorētiski, būtu jābūt lielākām rezervēm savās spēka un enerģijas krātuvēs, kamēr Namībijai šī spēle būs atvadas no turnīra.

2023. gada Pasaules kauss regbijā, finālturnīrs

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija330013
2.Itālija220010
3.Jaunzēlande21015
4.Urugvaja20020
5.Namībija30030