Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Fēnikss" Latvijas čempionāta spēlē sūta laukumā diskvalificētu spēlētāju

Rolands Eliņš

"Fēnikss" Latvijas čempionāta spēlē sūta laukumā diskvalificētu spēlētāju
Kristaps Staņa
Foto: Karīna Kauce/ RK Fēnikss

RK ''Fēnikss'' sestdien, 26. septembrī Rūjienā notikušajā Latvijas regbija čempionāta spēlē uzņēma ''TFS Bulduri'' un zaudēja ar 23:31, lai gan pēc pirmā puslaika bija vadībā.

Tuvojoties Latvijas čempionāta finišam, spēle abām komandām vairs daudz neko neizšķīra - 'TFS Bulduri'' bija garantējuši vietu Mazajā finālā par bronzas medaļām, savukārt ''Fēnikss'', visticamāk, ieņems piekto vietu šāgada čempionātā. Mājiniekiem pietrūka papildus viena spēles punkta līdz bonusa punktam par zaudējumu ar ne vairāk kā septiņiem punktiem, taču bonusa punktus par vismaz četriem piezemējumiem saņēma abas komandas.

RK ''Fēnikss'' sastāvā laukumā izgāja par nopietniem pārkāpumiem līdz 2017. gada pavasarim diskvalificētais Mikus Ozols. Komandas galvenais treneris Kristaps Staņa lēmumu izmantot viņu spēlē pamatoja ar to, ka ne šis spēlētājs, ne RK ''Fēnikss'' nav saņēmis lēmumu par diskvalifikāciju. Taču par piespriesto sodu 12. jūnijā bija skaidri un nepārprotami vēstīts visiem pieejamajā LRF oficiālajā mājaslapā. Tagad par Ozola pielaišanu spēlei neiebilda ne Latvijas čempionāta galvenais tiesnesis Igors Buceņins, ne sestdienas spēles tiesnesis Kārlis Sarkans. ''Mūsu rīcībā nav dokumenta, kuru mēs tik un tā apstrīdētu un būtu gatavi pārsūdzēt,'' sacīja Staņa. ''Piešķirtais sods ir absurds. Jā, saprotam, ka bija pārkāpums, bet vai piešķirtais sods bija adekvāts - mēs apšaubām.''

Diskvalifkāciju uz 9+12 mēnešiem Ozolam piešķīra par huligānisku izlēcienu spēlē nosacītās diskvalifikācijas laikā. Viņam tika atjaunota deviņu mēnešu diskvalifikācija un papildus piešķirta diskvalifikācija uz vēl 12 mēnešiem.

Latvijas čempionāta spēlē 6. jūnijā, kurā RK ”Fēnikss” Baldonē tikās ar ”Miesnieki/Ķekava”, Ozols saņēma sarkano kartīti un tika noraidīts no laukuma otrajā puslaikā par sitienu pretiniekam ar dūri pa galvu. Šādi Ozols rīkojās epizodē pēc spēles apturēšanas, kad viens no ”miesniekiem” bija uzkritis Ozola komandas biedram.
Gan LRF Disciplinārā komisija, gan LRF valde atzina, ka šāds pārkāpums nav savienojams ar solījumu “būt piemēram regbija spēlētāja vērtību īstenošanā”, kā tika rakstīts apelācijas lūgumā pēc iepriekšējās diskvalifikācijas piespriešanas. Šīs sezonas sākumā iesniegtā apelācija tika apmierināta aizstājot deviņu mēnešu diskvalifikāciju ar nosacītu diskvalifikāciju līdz 2015. gada beigām.

Ozols diskvalifikāciju uz deviņiem mēnešiem saņēma par rupju tiesneša apvainošanu 2014. gada Latvijas čempionāta pusfināla spēlē 4. oktobrī Juglā, kurā viņa pārstāvētais ”Burtnieki/Fēnikss” sacentās ar RK ”Ovāls”. Ja nebūtu apelācijas, tad deviņu mēnešu diskvalifikācija Ozolam beigtos 2015. gada 4. jūlijā.

2015. gada 23. martā LRF valde izskatīja Staņas iesniegumu ar lūgumu aizvietot pieņemto sodu ar nosacītu diskvalifikāciju līdz 2015. gada beigām un nolēma ļaut spēlētājam atgriezties laukumā. Ozols bija arī Latvijas valstsvienības kandidātu sarakstā un vēlāk piedalījās Eiropas Nāciju kausa spēlēs aprīļa beigās pret Lietuvu un maija sākumā pret Andoru, kā arī maija beigās ar ”Latvian Hawks” regbija 7 komandu piedalījās Eiropas Čempionu balvas izcīņā Piemaskavā, jo kandidēja uz vietu arī Latvijas regbija 7 izlasē startam Eiropas čempionātā. Šis piešķirtais sods nozīmēja, ka laukumā Ozols varēja atgriezties tikai aiznākamajā sezonā, jo diskvalifikācija beigtos 2017. gada 6. martā.

''Zinot visu, Staņa nedrīkstēja laist Ozolu laukumā,'' uzskata LRF prezidents Aleksandrs Zuments. ''Mikus pats arī par to zināja.'' ''TFS Bulduri'' valdes loceklis Staņislavs Palatkins apstiprināja, ka tiks iesniegts protests, par ko norādījis spēles protokolā.

''Ozols izlaidis pietiekami daudz sacensību. Būtu gājis laukumā jau mūsu spēlē pret ''Ežiem'' (5. septembrī), taču viņam bija problēmas ar veselību,'' sacīja Staņa, kurš uzsver to, ka tik un tā apstrīdētu lēmumu par diskvalifikāciju, ja būtu pamats uz ko balstīties.

''Tāda spēle kā šī, mums šajā sezonā bijušas vairākas. Bijām vadībā ilgu laiku, taču beigās zaudējām,'' jau par sestdienas spēli sacīja Staņa, kurš par vērtīgāko spēlētāju mačā savā komandā nosauca Mārtiņu Bērziņu. ''Prieks, ka esam sakopuši savu uzbrukuma dārziņu par ko liecina četri piezemējumu, taču varējām vēlēties labāku spēli sitot pa vārtiem.''

Noslēdzošā sezonas spēle pret ''Jūrmalu''/LLU RK ''Fēnikss'' komandai plānota Rūjienā, 10. oktobrī.
''Spēle bija smaga, bijām bez četriem pamatsastāva spēlētājiem, taču uzvarējām,'' sacīja ''TFS Bulduri'' galvenais treneris Vladimirs Ņikonovs. ''Kādēļ čempionātā netikām augstāk? Tas bija jau vasaras vidū, pēc uzvaras pār ''Livonia'' (15. jūlijā - 17:0), kad treniņprocess apstājās gandrīz uz nulles. Šajā spēlē pirmo puslaiku zaudējām, otrajā puslaikā iespēlējās cīņas spēlētāji - Santis Podāns, Andrejs Borisovs, Elmārs Imbrass, Santis Podāns... Veterāni izvilka otro puslaiku.''

''Spēle bija smaga, bijām bez četriem pamatsastāva spēlētājiem, taču uzvarējām,'' sacīja ''TFS Bulduri'' galvenais treneris Vladimirs Ņikonovs. ''Kādēļ čempionātā netikām augstāk? Tas bija jau vasaras vidū, pēc uzvaras pār ''Livonia'' (15. jūlijā - 17:0), kad treniņprocess apstājās gandrīz uz nulles. Šajā spēlē pirmo puslaiku zaudējām, otrajā puslaikā iespēlējās cīņas spēlētāji - Santis Podāns, Andrejs Borisovs, Elmārs Imbrass, Santis Podāns... Veterāni izvilka otro puslaiku.''

Latvijas čempionāta 26. spēle

Sestdiena, 26. septembris, Rūjiena, plkst. 14
RK Fēnikss - TFS Bulduri 23:31 (13:12)
RK Fēnikss. Piezemējumi: Rodžers Purmalis, Jānis Kaucis, Rainers Lovkins, Dāvids-Sandro Dzidzadze. Soda sitiens: Rihards Zalte
TFS Bulduri. Piezemējumi: Elmārs Imbrass (2), Santis Podāns (2), Mihails Tumins. Realizācija: Mihails Tumins (3)
Dzeltenā kartīte: Vitālijs Haleckis (TFS Bulduri)
Tiesnesis: Kārlis Sarkans

Informāciju sagatavoja:
Valters Nikans
LRF preses sekretārs

     [+] [-]

, 2015-09-26 21:02, pirms 9 gadiem
Sods neliekas adekvāts .. značit var spēlēt...

     [+] [-]

, 2015-09-26 21:11, pirms 9 gadiem
Izskatās, ka regbijā lielāks bardaks nekā citās amatieru līgās. skumji, ka tā.

     [+] [-]

, 2015-09-26 21:41, pirms 9 gadiem
Ja attiecīgā komisija nav visu noformējusi pēc priekšrakstiem, tad šis Fēniksa gājiens, lai arī nekorekts, bet ir pieļaujams. Skaidrs, ka nu uz diskvalifikācijas samazinājumu būs naivi cerēt, kā arī tagad visus sodus saformēs, kā pienākas.
Vai bija vērts? Kā izskatās pēdējā laikā Fēniksiem spēle īsti negāja un kārdinājums uzvarēt kaut cik nopietnu pretinieku bija pietiekami liels ... ja tas komandu sapurina un paši ir pilnīgi droši, ka juridiski ir attasnojami, tad kāpēc gan nemēģināt.