Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija grandu cīņā uzvaru izcīna īri

Juris Miņins
Juris Miņins

Regbija grandu cīņā uzvaru izcīna īri
Maks Hansens, Foto:Reuters/Scanpix

2023. gada regbija Pasaules kausa grupu turnīra lielākajā spēlē, Īrijas un Dienvidāfrikas Republikas mačā, demonstrējot pašaizliedzīgu un fizisku regbiju, īri svinēja panākumu ar 13:8.

Dienvidāfrikas Republikas un Īrijas regbija izlašu mačs noslēdza sestdienas 2023. gada Pasaules kausa finālturnīra spēļu programmu. Tā bija ne tikai "dienas nagla", bet droši var teikt, ka sportiskā ziņā pats lielākais mačs visā čempionāta grupu turnīrā, jo laukumā devās esošie Pasaules kausa īpašnieki un komanda, kura uz šo Pasaules kausu ieradās kā Pasaules reitinga līderi.

Šobrīd abas izlases patiešām arī varētu būt spēcīgākās planētas komandas, taču, ja mēs mēģinātu atrast vienas vai otras komandas priekšrocības, tad palīgā būtu jāņem mikroskops, jo tieši tādā līmenī tās varētu būt. Abas izlases uz spēli Parīzes "Stade de France" ieradās ar lielām uzvaru sērijām, bet pēdējos astoņos mačos izlases uzvaras un zaudējumus dalīja uz pusēm, tiesa, divās iepriekšējās cīņās uzvarētāji bija īri.

Mača ievads padevās vētrains, abām izlasēm tiekot pie iespējas veidot savus uzbrukumus, taču DĀR bija pirmie, kuriem izdevās gūt punktus, Menijam Libokam realizējot soda sitienu. Tas gan spēli nekā nenomierināja un komandas turpināja ātru un asu cīņu, kurā abas komandas bīstami uzbruka, taču uzbrukuma noslēgumi bija nesekmīgi.

Kad pirmais puslaiks tuvojās izskaņai īriem sanāca izveidot labu uzbrukumu, kuru uzsāka pēc auta izspēles, pa vidu saņēma soda priekšrocību, taču to nevajadzēja, jo dinamisko, taču vēl aizvien pozicionālo uzbrukumu noslēdza Maks Hansens.

Puslaiks noslēdzās ar rezultātu 7:3 Īrijas labā, kas kopumā bija atbilstošs spēles gaitai, jo komandas visas 40 minūtes vairāk veltīja spēka cīņai un rezultativitāte no tā, protams, cieta. Tāpat jāsaka, ka šādā regbijā atdot priekšroku kādai no komandām ar nez vai būtu pareizi, jo abas komandas spēlēja diezgan līdzīgi, lai arī īriem bija neliels bumbas un laukuma kontroles pārsvars.

Otrais puslaiks nekādas izmaiņas nenesa, taču tas nenozīmē, ka tā bija neinteresanta, jo komandas turpināja cīnīties un pirmie pie punktiem varēja tikt dienvidāfrikāņi, taču Fafs de Klerks no 56 metru attāluma raidīja bumbu pa vārtu stabu un, lai arī viņi paši tika pie atlēkušās bumbas, pie rezultāta izmaiņām tas sākumā nenoveda.

Pagrieziens scenārijā radās tad, kad DĀR nomainīja daļu no uzbrucējiem un pēc grupcīņas, kurā īri vairs netika galā ar atsvaidzināto komandu, pārkāpa noteikumus, taču pie soda saņemšanas viņi netika, jo neviena nepieskatīts laukuma malā bija atstāts Česlins Kolbī un viņš savu iespēju garām nelaida, taču Menijs Liboks gan labu iespēju gūt divus punktus neizmantoja.

Vadību atpakaļ īriem atgrieza kapteinis Džonijs Sekstons, realizējot soda sitienu puslaika vidū un to pašu varēja izdarīt Menijs Liboks, taču viņa raidītā bumba lidoja garām vārtiem, taču šīs neveiksmes neapturēja DĀR no spēles plāna izpildīšans, proti, katru sodu "Springboks" mēģināja realizēt ar soda sitienu, taču arī otrs Fafa de Klerka raidījums lidoja garām vārtiem.

Vīlušies savā sitienu precizitātē, DĀR nolēma izmēģināt laimi autu izspēlē, taču arī tur bija kļūdas un rezultāts nemainījās. Tas spēlei piedeva papildus nervozitāti un pēdējas minūtes aktīvā spēlē brīžiem pārvērtās haosā un tas, protams, bija par labu īriem uz kuriem ne tikai spēlēja spēles pulkstenis, bet arī viņi spēja pārvirzīt spēli uz DĀR laukuma pusi un lika afrikāņiem kļūdīties tiešā ieskaites zonas tuvumā un tas noveda pie vēl trīs punktu zaudējuma.

Šis noteikumu pavērsiens nozīmēja tikai vienu – DĀR komandai, lai tiktu pie uzvaras, vajag piezemējumu. Tiesa, vajadzēt un izpildīt ir divas dažādas lietas un tur "Springboks" izjuta zināmas grūtības. Arī pēdējais uzbrukums, kas veidojās pēc koridora izspēles un kurā bumba tika nogādāta tiešā ieskaites zonas līnijas tuvumā aprāvās, jo 2019. gada čempioni pārkāpa noteikumus.

Tā kā noteikumu pārkāpums tika fiksēts jau pēc spēlētām 80 minūtēm, tas nozīmēja, ka Īrija šajā regbija grandu duelī ir izcīnījusi uzvaru ar 13:8. Dienvidāfrikas Republika gan pavisam tukšā no šīs spēles nepalika, jo ieguva bonusa punktu par zaudējumu, kur rezultāta starpība mazāka kā septiņi punkti.

Šī spēle gan nedod galīgās atbildes par vietu sadalījumu grupā, jo īriem priekšā vēl spēle ar Skotiju, kas norisināsies 7. oktobrī. DĀR savu dalību grupu turnīrā noslēgs ar maču pret Tongu (01.10.).

Īrija – DĀR 13:8 (7:3)

Piezemējumi: M.Hansens (33) – Č.Kolbī (51)
Realizācijas: Dž.Sekstons (35) – N/A
Soda sitieni: Dž.Sekstons (59), Dž.Kraulijs (77) - M.Liboks (6)
Dropsitieni:

2023. gada Pasaules kauss regbijā

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija330014
2.DĀR320110
3.Skotija10010
4.Tonga10010
5.Rumānija20020

  -1 [+] [-]

, 2023-09-24 00:32, pirms 7 mēnešiem
Īri tāpat finālā netiks, de Klerks atkal būs čempions.

     [+] [-]

, 2023-09-24 10:47, pirms 7 mēnešiem
kAS PAR MAČU TIEŠĀM SKAISTA SPĒLE..
Prieks par īriem, bet nebūs ne viņi, ne arī DĀR pat pusfināla..