Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Trīs vietas, 14 pretendenti – kurš brauks uz Pasaules kausu regbijā?

Juris Miņins
Juris Miņins

Trīs vietas, 14 pretendenti – kurš brauks uz Pasaules kausu regbijā?
Lai arī Spānija netika uz 2019. gada Pasaules kausu uzreiz, viņiem ir visas iespējas spēlēt Japānā.
Foto: AFP/Scanpix

Līdz ar Eiropas čempionāta regbijā noslēgšanos, aizvakar kļuva zināms, ka no šī turnīra uz 2019. gada Pasaules kausu, kas norisināsies 2019. gada rudenī, dosies Rumānijas izlase. Savukārt tas nozīmē, ka nu ir palikušas vairs tikai trīs ceļazīmes uz regbija četrgades svarīgāko notikumu. Kuras komandas jau ir kvalificējušās, kurās grupās tās spēlēs un kad uzzināsim atlikušos Pasaules kausa dalībniekus?

Jāsāk ar to, ka kvalifikācija Pasaules kausam regbijā notiek vairākos posmos un, iespējams, parastam sporta līdzjutējam var likties pārāk sarežģīta, jo pamatīgi atšķiras no citos sporta veidos pieredzētā. Tiesa, tam arī ir izskaidrojums, jo, no vienas puses, "World Rugby", jeb Starptautiskā regbija savienība, vēlas kvalifikācijas procesā iesaistīt pēc iespējas plašāku izlašu skaitu, bet no otras – saglabāt augstu sportisko līmeni pašā Pasaules kausā, izvairoties no spēlēm, kur uzvarētāju komanda spēj pietuvoties 100 gūtajiem punktiem.

Jāsāk ar to, ka pirmais 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas posms norisinājās jau 2015. gada Pasaules kausa laikā, jo katras šī turnīra apakšgrupas trīs labākās komandas pēc grupu turnīra arī saņēma ceļazīmi uz Japānu. Tādējādi jau pirms trim gadiem bija zināmas pirmās Pasaules kausa 12 dalībvalstis. Interesanti, ka pati Japāna, kurai 2015. gada turnīrs bija ārkārtīgi veiksmīgs, savās mājās notiekošajam turnīram kvalificējās paši, t.i., pēc sportiskā principa, kas pavēra iespēju vēl vienai komandai cīnīties par iekļūšanu labāko divdesmitniekā kādā no kvalifikācijas turnīriem.

2019. gada Pasaules kausa regbijā dalībnieces pēc 2015. gada PK rezultātiem

ReģionsKomanda
ĀfrikaDĀR
AmerikaArgentīna
ĀzijaJapāna
EiropaAnglija
Francija
Gruzija
Īrija
Itālija
Skotija
Velsa
OkeānijaJaunzēlande
Austrālija

Atlikušās astoņas ceļazīmes uz 2019. gada Pasaules kausu jau tika sadalītas reģionālajos turnīros, pēc kvotu principa. Tiesa, nebūt ne visi reģioni saņēma iespēju vismaz vienu papildus komandu deleģēt uz Japānu automātiski. Tā Āzijas čempionāta labākajai komandai būs jātiekas ar Okeānijas čempionāta ceturto vienību, lai cīnītos par vietu tā sauktajā "pēdējās cerības" turnīrā. Tas tiek darīts tāpēc, jo reģionā ir salīdzinoši maz konkurētspējīgu regbija izlašu, jo Pasaules ranga pirmajā trīsdesmitniekā bez Japānas ir tikai divas komandas – Honkonga un Dienvidkoreja. Tieši šīs divas komandas, kopā ar Malaizijas valstsvienību, arī noskaidros to Āzijas izlasi, kas tiksies ar Taiti komandu un vēlāk, uzvaras gadījumā, cīnīsies ar citu reģionu komandām par tiesībām startēt Pasaules kausā.

Āzija ir viens no reģioniem, kur nav zināmi pretendenti uz svarīgo turnīru, bet otrs tāds pats reģions ir Āfrika, kurai ir garantēta viena automātiskā kvalifikācija, ko iegūs Āfrikas čempions, un viena vieta "pēdējās cerības turnīrā", kura tiks piešķirta Āfrikas čempionāta otrās vietas ieguvējiem. Jāpiebilst, ka šajā turnīrā nu ir palikušas vairs tikai sešas dalībnieces – Kenija, Maroka, Namībija, Tunisija, Uganda un Zimbabve.

Savukārt reģions, kur ir zināms viss, ir Amerika, jo ASV un Urugvaja tika pie automātiskajām ceļazīmēm uz čempionātu. Tiesa, ceļš uz šo turnīru abām komandām bija atšķirīgs. ASV tikās ar Kanādu un divu maču summā uzvarēja savus ziemeļu kaimiņus un ar to bija pietiekoši, lai jau sāktu domāt ko likt čemodānos ceļam uz Japānu. Urugvajai gan nācās pasvīst, jo vispirms viņi uzvarēja tā sauktajā A čempionātā, jeb Dienvidamerikas čempionātā, kur grupu turnīrā izrādījās pārāki par Čīli, Brazīliju un Paragvaju, bet pēc tam tikās ar Kanādu, lai divu maču summā noskaidrotu otro veiksminieci. Kanādiešiem arī šajās "play-off" spēlēs nepaveicās un viņi tika nosūtīti uz "pēdējās cerības turnīru".

Eiropā gan viss bija diezgan sarežģīti, jo šajā reģionā arī bija visvairāk pretendenšu uz vietu starp 20 labākajām izlasēm. Vispirms jāsāk ar to, ka PK ceļazīmes tika izspēlētas starp Eiropas čempionāta, kas ir pēc spēka otrais Eiropas izlašu turnīrs (aiz Sešu nāciju kausa), komandām. Tiesa, te ir jāpiebilst, ka Gruzija sev vietu Pasaules kausā nodrošināja jau 2015. gadā, kas nozīmēja, ka, lai arī viņi piedalījās EČ, spēles pret gruzīniem netika ieskaitītas kvalifikācijas turnīra ieskaitē un uz PK devās labākā EČ, komanda, kurai nav jau garantēta vieta četrgades turnīrā.

Tiesa, tas vēl nebija viss, arī otrā labākā Eiropas komanda (Gruziju neskaitot) saņēma iespēju kvalificēties Pasaules kausam, taču viņiem vispirms bija jātiekas ar Eiropas čempionāta zemāko divīziju izslēgšanas turnīra uzvarētājiem, bet pēc tam – ar Okeānijas čempionāta trešo labāko komandu, lai divu uzvaru gadījumā kvalificētos PK, bet, neveiksme viņus nosūtītu uz "pēdējās cerības" turnīru.

Pievēršoties Eiropas kvalifikācijas turnīram konkrētām, vakar jau ziņojām, ka Rumānija, pateicoties Spānijas fatālajai neveiksmei cīņā pret Beļģiju, tika pie automātiskas vietas Pasaules kausā, bet paši spāņi tiksies ar zemāko līgu kvalifikācijas turnīra uzvarētājiem, Portugāles valstsvienību.

Savukārt Okeānijā viss ir vienkārši, jo šī reģiona čempionātā par divām labākajām komandām, kuras arī saņem savas ceļazīmes, kļuva Fidži un Tonga, bet Samoa gaida savus pretiniekus no Eiropas kvalifikācijas turnīra, lai, kā minēts iepriekš, noskaidrotu savu tālāko likteni. Savukārt Taiti izlase, kas Okeānijas čempionātā ieņēma ceturto vietu, cīnīsies ar Āzijas čempioniem par iespēju spēlēt "pēdējās cerības" turnīrā.

2019. gada Pasaules kausa regbijā dalībnieces (uz 20.03.2018.)

#A grupaB grupaC grupaD grupa
1.ĪrijaJaunzēlandeAnglijaAustrālija
2.SkotijaDĀRFrancijaVelsa
3.JapānaItālijaArgentīnaGruzija
4.RumānijaĀfrika-1ASVFidži
5.Play-off uzv.Pēd. cer. uzv.TongaUrugvaja

Izšķirošie kvalifikācijas turnīri

TurnīrsDalībniekiDatums
Āfrikas čempionāts regbijāKenija18.08.2018.
Maroka
Namībija
Tunisija
Uganda
Zimbabve
Āzijas čempionāts regbijāHonkonga28.04.2018.
Dienvidkoreja
Malaizija
Eiropas play-offSpānijaTBA
Portugāle
Starpreģionu play-offSamoa16.06.2018.
Spānija/Portugāle
Starpreģionu pēdējās cerības play-offTaiti07.07.2018.
Āzija-1
Pēdējās cerības turnīrsKanādaTBA
Āfrika-2
TBA
TBA

Tabulas sadaļā "Datums" ir norādīts tas datums, kad tiks noskaidroti turnīra uzvarētāji.