Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Vents: "Jauniešiem jāspēlē regbijs15, lai nezaudētu uzbrucējus jeb "smagos spēlētājus""

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Vents: "Jauniešiem jāspēlē regbijs15, lai nezaudētu uzbrucējus jeb "smagos spēlētājus""
Latvijas un Lietuvas komandas. Foto: Latvijas Regbija federācija.

Pēc Latvijas U18 jauniešu izlases zaudējuma lietuviešiem Latvijas Regbija federācijas prezidents Kārlis Vents atzina, ka jaunieši nevar tikai koncenrēties uz regbiju-7, bet viņiem ir jāspēlē regbijs15, lai nezaudētu "uzbrucējus jeb "smagos spēlētājus", kas tik ļoti trūkst lielajā izlasē.

Iepriekš ziņojām, ka aizvadītajā nedēļas nogalē pārrobežu Eiropas Regbija federācijas sadarbības programmas ietvaros Latvijas U18 regbija-15 jauniešu izlase aizvadīja otro pārbaudes spēli ar Lietuvas jauniešiem, šoreiz atzīstot lietuviešu pārākumu ar rezultātu 10:55. Pirmajā spēlē spraigā cīņā Latvija svinēja uzvaru ar 36:32.

“Rezultāts likumsakarīgs, bet kā teicu puišiem pēc spēles, divu spēļu kopvērtējumā ir 1:1. Šoreiz lietuvieši nopietni piegāja spēlei, jo pēc pirmās spēles zinu, ka viņu treneri “dabūja pa asti” no vadības," stāsta Latvijas Regbia federācijas prezidents Kārlis Vents.

"Taču stāsts nav par lietuviešiem, bet gan par latviešu puikām, kuriem ir jāspēlē regbijs-15. Ikdienā redzam, ka spēlējot “ātro regbiju 7”, mēs zaudējam labus puišus, kuri mūsu sportā ir pat svarīgāki par ‘’fiksajiem’’. Mēs zaudējam uzbrucējus, tā sauktos “smagos spēlētājus”. Mums lielajā izlasē nav kam spēlēt pirmajā līnijā, un turamies uz pašaizliedzīgiem veterāniem. Mums ir jāatrod visi iespējamie resursi un jāspēlē klasiskais regbijs, tikai tad mums klubos būs jauni spēlētāji un spēlētāju maiņa, konkurence," uz svarīgo iezīmi norāda Kālris Vents.

"Mums ir jāatgriežas pie klasiskā regbija kā regbija pamatvērtības. Pagājušo gadu aizsākām ar lietuviešiem U16 projektu regbijā-15, šogad lietuvieši piedāvāja U18. Tagad sākam domāt, kā to turpināt. Idejas ir, tad nu starpsezonā saliksim visu pa plauktiņiem, un tas jārealizē. Paldies treneriem Kristapam Staņam, Uldim Bautrim un Robertam Bondarenko. Brīžiem varēja just, ka katra trenera redzējums atšķiras, bet katrs no sevis vēlas iedot maksimumu, lai mūsu jaunatne kļūst labāka. Paldies viņiem par uzņemšanos, jo 10 treniņos iemācīt, skaidrs, ka visu nevar, bet daudzas pamatlietas izdarījām un puikas saprata. Tas arī ir pats svarīgākais," atzīmē federācijas prezidents, kurš ir pateicīgs puišiem par cīņas garu no sākuma līdz spēles beigām, neskatoties uz to, ka spēles laikā gāja smagi.

"Uzskatu, ka šajā spēlē Latvijas izlases puiši iemācījās daudz vairāk nekā tajā ko uzvarēja. Vēlos arī izcelt un uzteikt komandas kapteini Dāvidu Žideli, kurš dienu iepriekš spēlēja pieaugušo izlases sastāvā spēlē pret Norvēģiju, ka viņš tieši kā komandas līderis uzņēmās atbildību un brauca kopā ar komandu un nospēlēja visu spēli, rādot saviem komandas biedriem piemēru un pārliecību, spēlējot kopā ar viņiem," komandas līderi uzslavē Vents.

Latvijas U18 regbija-15 izlases kapteinis Dāvids Židelis: “”Spēle izvērsās daudz savādāk nekā iepriekšējajā reizē. Lietuvas izlase uzlika labāku sastāvu un paradīja, ko viņi var. Redzējām vairākus spēlētājus, kuri jau sezonu ir nospēlējuši gan Baltijas Top līgas komandās, gan Baltijas regbija čempionātā. Starpība bija jūtama. Spēles rezultāts bija viduvējs, komandai ļoti piekliboja aizsardzība un ātrums, bet uzlabojās cīņa un kopdarbība. Kā arī tika dota iespēja spēlētājiem ar mazāk pieredzi uzspēlēt regbiju Latvijas izlasē. Noskaņojums bija labs, visi bija gatavi spēlēt līdz galam neskatoties uz rezultātu.”

“Vajag strādāt pie fiziskās sagatavotības un pie aizsardzības. Spēlētājiem būtu nepieciešams vēl vairāk izprast regbiju-15 un to, kā tas tiek spēlēts. Mums kā komandai ir vēl daudz ko uzlabot, bet priekš pirmās reizes, spēlējot regbiju-15 U18 sastāvā, nebija tik slikti. Prieks par komandas biedriem, ka viņi salīdzinoši īsā laikā paveica lielu darbu,” atzīmē Židelis, izsakot pateicību treneriem par treniņiem un iespēju spēlēt izlasē.

“Zinājām, ka lietuvieši vēlēsies atspēlēties par zaudējumu Baldonē, līdz ar to bijām gatavi tam, ka viņi nu jau šoreiz savāks stiprāko sastāvu no visiem saviem pieejamajiem spēlētājiem uz doto brīdi. Kopumā izdevās izpildīt treneru (Ulda Bautra, Kristapa Staņas) norādījumus, proti, uzlabot cīņu un veidot uzbrukumus ar uzbrucējiem pa fāzēm,”” skaidro Latvijas U18 regbija-15 izlases galvenā trenera palīgs Roberts Bondarenko.

“Uz spēles rezultātu varētu skatīties no divām pusēm, pats rezultāts kā tāds ir ļoti nepatīkams mums, bet ir savi pozitīvie aspekti. Pirmkārt, izdevās iespēlēt 10 jaunus spēlētājus. Daudziem no viņiem bija pirmā pieredze R15. Otrkārt, izdevās uzlabot spēli ar uzbrucējiem, nostabilizēt grupu cīņu. Treškārt, aizsargi pieturējās pie spēles plāna, mēģināja veidot pārsvaru, spēlējot plaši vai izmantojot izspēles ar kāju. Ceturtkārt, topošajai U18 izlasei paliek daudz jaunieši no šī sastāva, kuri jau ir ieguvuši lielisku spēles pieredzi,” pozitīvos aspektus uzskaita Roberts Bondarenko.

Noskaņojums izlasē bija labs un azartisks, zēni gribēja spēlēt un katrs darīja tik cik viņa iespējas to atļāva, tā aug pieredze un tas ne vienmēr notiek caur uzvarām. Protams, ka zēniem vēl daudz jāstrādā pie iekšējās komandas komunikācijas, emociju kontroles, to nevar izdarīt 10 treniņos. Pietam, liela spēlētāju rotācija ietekmē kopējo atmosfēru komandā, visi nespēja labi savā starpā iepazīties. Man bija prieks palīdzēt pēc galvenā trenera Kristapa Staņas uzaicinājuma. Tik, cik varēju dot savu pienesumu, centos to izdarīt. Tā bija lieliska pieredze arī man, ieguvu iespēju paskatīties uz savu darbu no malas, un pats svarīgākais, ka atkal bija iespēja pievērsties regbijam-15, kas man ir daudz tuvāks un patīkamāks kā olimpiskais regbija 7 paveids,” stāsta Latvijas U18 regbija-15 izlases galvenā trenera palīgs un piebilst, ka cer, ka Kārlim Ventam un LRF kopumā neaptrūksies iedvesma un entuziasms, lai šo projektu turpinātu arī 2024. gadā.

Latvijas jauniešu izlases sastāvs:
Alberts Spilva (Lāči), Ulvis Bojarunas (Baldone), Artūrs Unaņjans (Livonia), Mihaels Beikulis (Eži), Toms Bobrovskis (Eži), Dāvis Juškus (Livonia), Reinis Keiselis (Baldone), Rihards Pluškevics (Jelgava), Dāvids Židelis (Jelgava) “C”, Roberts Pluškevics (Jelgava), Ruslans Sosnars (Livonia), Jānis Cepurītis (Livonia), Rodrigo Ozoliņš (Baldone), Gļebs Vorobjovs (Livonia), Marsels Župerka (Livonia), Toms Auziņš (Lāči), Kristiāns Telešņikovs (Baldone), Tomass Niklāvs (Baldone), Kristaps Vimba (Eži), Roberts Blūms (Jelgava), Agriāns Volkovs (Lāči), Ervīns Zukulis (Eleja), Markuss Airošus (Eži), Roberts Neilands (Jelgava), Roberts Sams (Lāči), Deniss Belovs (Lāči), Ivars Panteļejevs (Eži), Miks Drošprāts (Eleja).

Izmantotie resursi:
rugby-latvia.lv