Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Intrigas regbijā: Jauns prezidents, nespēlēšana izlasē, boikota draudi

Intrigas regbijā: Jauns prezidents, nespēlēšana izlasē, boikota draudi
Aleksandrs Zuments un Sergejs Lisko
Publicitātes foto

Regbijs pievienojies sporta veidiem, kur federācijas iekšienē ir pilns ar intrigām. Titulētais regbija klubs "Miesnieki" neizslēdz iespēju boikotēt Latvijas čempionātu, ja netiks sakārtots jautājums saistībā ar leģionāriem, tikmēr federācijas prezidents Aleksandrs Zuments maijā atstās amatu, netaupot skarbus vārdus un arī rupjības pret ilggadējiem sporta veida darboņiem.

Pagājušajā nedēļā notika regbija kluba "Livonia" preses konference, kurā vienības vadība caur puķēm norādīja, ka pagājušās sezonas valsts čempionvienība klubs "Miesnieki" nelaidīs spēlētājus uz maija sākumā gaidāmajām Latvijas izlases spēlēm. Sestdien abu klubu vadošajām komandām bija plānots savā starpā tikties Latvijas kausa pusfinālā, bet pāris dienas pirms dueļa "Miesnieki" pavēstīja, ka nedosies uz spēli.

Portāls Sportacentrs.com lūkoja tikt skaidrībā ar situāciju regbija sabiedrībā.

Miesnieku viedoklis

Kā skaidroja "Miesnieku" kluba galvenā persona Uldis Bautris, vienība vēlējās spēlēt Latvijas kausā, bet viņu galvenā prasība ir, lai tiktu sakārtots jautājums par ārzemju spēlētāju došanos laukumā mačos.

"Ir konflikti federācijas iekšienē un mēs uzskatām, ka ieplānotā kausa spēle nevarēja notikt, jo federācija nebija sakārtojusi dokumentus. Protams, varējām spēlēt, bet pagājušajā gadā vien 3-4 reizes tika pārkāpti notikumi. Izšķirošajā spēlē "Livonia" uzlika spēlētājus no Lietuvas, kuri nekādi nedrīkstēja būt laukumā, kamēr vienu manu spēlētāju augustā noņēma no spēlēšanas bez iemesla, pēc tam ilgu laiku nevarot to paskaidrot," stāstīja Bautris. "Noteikumi ir peldoši, nesakārtoti. Vai variet nosaukt kādu Latvijas sporta veidu, kur vienlaicīgi spēlētājs var doties laukumā divos klubos?"

Bautris skaidroja, ka regbijā spēlētāji iedalās divās kategorijās. Nacionālajā čempionātā kā mājinieki drīkst spēlēt tā sauktie "home union" regbisti, kuri izauguši šajā valstī, vai arī studenti un karavīri. "Viesspēlētājiem būtu jābūt citiem noteikumiem. Latvijā pirms četriem gadiem nobalsoja, ka vienlaicīgi laukumā var atrasties divi ārzemju spēlētāji, bet regbijā-7 viens uz turnīru. Savukārt tagad sāk parādīties apgalvojumi, ka uz uzturēšanās atļauju pamata spēlētājs var kļūt par vietējo. Seši klubi par to uzrakstīja protestu, bet federācijas prezidents, kurš ir "Livonia" vadītāja tēvs, to nemaz neizskatīja."

Šādi Bautris runā par Regbija federācijas prezidentu Aleksandru Zumentu un viņa dēlu Jāni Zumentu, kurš ir "Livonia" vienības vadītājs.

Bautris pauda, ka nav izslēgta "Miesnieku" nespēlēšana šī gada Latvijas čempionātā, kaut šobrīd ir pārāk daudz neskaidrību, jo nav daudz zināms par nacionālā čempionāta norisi. "Šobrīd veidojas situācija, ka "Livonia", kas ir bagāts klubs, neciena citus. Varam pieņemt kaut piecu leģionāru limitu, tomēr nedrīkst būt situācija, ka vienu nedēļu regbists spēlē "Livonia" sastāvā, bet nākamajā nedēļā Šauļu "Baltrex". Ja nolikums netiks sakārtots, nespēlēsim Latvijas čempionātā. Kāpēc jāizsauc uz vienu maču? Lai spēlē visu gadu Latvijā, bet nespēlē Lietuvā. Nedrīkst vairākas reizes sezonā staigāt starp klubiem."

""Miesnieki" lūdza salabot nolikumu. Tehniskais direktors Vilmārs Sokolovs apstiprināja, ka tas tiks izdarīts, bet tagad, kad tuvojas laiks, neviens neko nezina. Vēl pagājušajā trešdienā man teica, ka būs kāda sapulce, tomēr nevarējām uz to ierasties, jo nedzīvoju Rīgā," saka Bautris, paužot, ka pēc tam Sokolovs gandrīz vienpersoniski pieņēmis lēmumus, kaut viņš to nedrīkst darīt. "Notiek pilnīgs bardaks un nolikums joprojām nav izlabots. Šajā brīdī izlēmām, ka nespēlēsim kausā, jo nezinām, kas pret mums dosies laukumā. Pērn Latvijas čempionāta spēlē "Livonia 2" komandā pret mums laukumā izgāja divi lietuvieši un viens spēlētājs no Anglijas. Prasu galvenajam tiesnesim, kas notiek, jo tiek pārkāpta kvota, bet viņš tikai pasaka, ka viņiem ir licences un var spēlēt. Šobrīd gribam tam visam pielikt punktu."

Bautris atklāj, ka pārējie klubi pat apsvēruši iespēju taisīt savu turnīru. "Ar "Livonia" šobrīd nav iespējams runāt," saka ilggadējais regbija darbonis.

Vai viss tik viennozīmīgi?

Aleksandrs Zuments portālam Sportacentrs.com apliecināja, ka maijā atstās amatu, kurā bijis četrus ar pusi gadus, skarbi kritizējot Latvijas regbija ilggadējos darboņus Bautri, Aivaru Pilenieku, Māri Šmitu un Māri Zeltiņu.

"Uldi pazīstu bezgala ilgus gadus. Kad vecs vīrs sēž uz beņķa, kas ir ļodzīgs, viņš spēcīgi kustina rokas, lai noturētos," saka Aleksandrs Zuments, paužot, ka "Miesnieku" sastāvu šosezon atstājuši 7-8 spēlētāji, tāpēc šādi Bautris cenšoties glābt savu reputāciju. "Uldim ir jāaiziet ar godu. Viņš vienmēr bijis noliedzējs - ir tādi, kas māk būvēt, bet viņam patīk izjaukt un čakarēt. Negribu par viņu neko sliktu teikt, bet neko labu arī nevaru pateikt. Domāju, ka viņa sapnis tieši ir aiziet prom no Latvijas čempionāta un nespēlēt. Šoreiz viss salicies ļoti labi, jo viņam vairs nav normāli spēlētāji, bet "Livonia" izaugusi spēcīgāka. Ja viņš ir tik aprobežots, nevaru viņa galvu izlabot."

"Leģionāri ir viņa gaudu dziesma - uzskatu, ja Latvijā nebūtu leģionāru, mēs nekad basketbolā nebūtu tik augstu cik esam. Mums vajag jaunas asinis, bet viņš baidās no leģionāriem. Viņš negrib neko. Ja pārējie klubi par kaut ko panāk vienošanos, viņš vienmēr pēc tam gribēs pamainīt," saka Zuments. "Man ir ļoti žēl veco veču, kuri aizvien turas - Šmits, Pilenieks, Bautris, Zeltiņš. Man žēl, ka viņi nedod vietu jaunajiem - ejiet prom, veči. Beidziet vilkt naudu no federācijas un ar saviem lozungiem tēlot, ka visu darīsiet. Ko viņi ir izdarījuši? Viņi nemāk neko darīt, izņemot deķa pavilkšanu uz savu pusi un naudas pārdalīšanu. Man ir kauns, kad redzu Šmitu Jūrmalas regbija kluba mētelī - vai tad neesi sakrājis pietiekami daudz, lai staigātu savā mētelī? Es viņus nevaru pārlabot. Apskatieties vēsturi, viņi dibinājuši entos klubus, lai atkal būtu pie varas."

Jaunas prezidenta vēlēšanas

"Maijā eju prom. Nevaru pārliecināt cilvēkus, ka jādzīvo daudz maz godīgi. Šeit gadījušies īpatnēji cilvēki," saka Zuments, kuru savulaik apstiprinājuši šie paši regbija kardināli. "Pirmos divus gadus biju viņiem labs, trešajā, kad sāku saprast, kas notiek, vairs tik labs nebiju, bet pēdējo pusotru gadu viņi mani visādi čakarējuši. Maijā Zuments aizies prom, tālāk laupiet, zodziet kā vien gribiet, bet tas ir ceļš uz nekurieni. Šādā stilā nevar dzīvot."

"Es neinteresējos, kas nāks manā vietā. Šī ir vieta bez algas, viņiem būs grūti atrast kādu tikpat stulbu cilvēku kā es, kurš tika pierunāts. Šobrīd nevienu reālu kandidatūru neesmu dzirdējis. Vai šādu sabrukumu, ko Bautris noorganizējis, var saukt par prestižu darbu, nezinu. Viņi ir izprovocējuši lielu karu, lai nu tagad mēģina sakārtot. Jūsu strādāšana bijusi tikai ķīviņš, ķīviņš, ķīviņš - cīņa par varu, kam apakšā ir nauda," skarbs bija aizejošais prezidents.

"Iepriekšējā prezidenta Jura Silova laikā bija regbija uzplaukums. Tobrīd Latvijas čempionātā piedalījās 8-9 klubi, bet Latvijas kausā 12. Šodien ir palikuši 3-4 pieaugušo klubi. Toreiz regbijā-7 bija kvalifikācijas sacensības, lai iekļūtu pamatturnīra divpadsmitniekā. Tagad palikuši septiņas komandas, no kurām trīs pārstāv "Livonia". "Livonia" labi strādā, bet nevajag pārējos čakarēt," saka Bautris.

Bautris uzsvēra, ka vēlas, lai jaunais prezidents ir tāds, kurš sakārto sagrauto regbija sistēmu, ne tik daudz ienāk ar naudu.

Latvijas izlase

Latvijas izlasei drīzumā gaidāmas nākamās divas spēles Eiropas čempionāta Ziemeļu zonas pirmās konferences turnīra ietvaros, 5. maijā uzņemot Ukrainu, bet 12. maijā viesojoties pie Zviedrijas.

Bautris pauda, ka pērn no "Miesniekiem" Latvijas izlasē bijuši 14 spēlētāji, bet aizpagājušajā gadā 15, tomēr šoreiz vairākiem spēlētājiem došanos uz izlasi varētu būt šķērslis, jo klubam tobrīd būs citas sacensības. "Ar federācijas prezidentu decembrī vienojāmies, ka vienlaicīgi notiek Eiropas klubu čempionāts, kur gribam piedalīties, jo tas ir ļoti prestižs turnīrs. Tur tik tiešām vēlamies braukt un atzīmēt kluba 25 gadu jubileju. Eiropas klubu čempionāts mums šogad ir kluba notikums Nr.1. Gribas ar kaut ko palepoties. Saprotam, ka spēle pret Zviedriju neko neizšķirs, un toreiz prezidents ļāva mums tur braukt." Tagad Bautris pieļauj, ka izlasē nebūs regbija-7 spēlētāji, bet pārējie dosies palīdzēt valstsvienībai.

"Viņam ir ļoti labs sponsors, kurš pasaka, ka piekāst Latvijas izlasi. Mums savā laikā nebija lielāka goda kā aizstāvēt Latvijas krāsas. Laikam sponsors ieguvis lielu varu pār viņu," secina Zuments.

Visiem šiem strīdiem kā skatītājs no malas ir Latvijas regbija izlases galvenais treneris Sergejs Lisko.

"Biju plānojis skatīties Latvijas kausa mačus un tur atlasīt spēlētājus izlasei. Pats būšu Rīgā uz sestdienas kausa finālu, bet pēc tā sāksim gatavošanos pirmajam mačam. Man ļoti žēl, ka klubs, kuram ir stipri spēlētāji, nepiedalās kausa izcīņā. Kopš rudens spēlētājiem bijusi ļoti maza spēļu prakse," teica Lisko, atzīstot, ka šobrīd viņam pienāk dažāda informācija. "Starp Ukrainas un Zviedrijas spēlēm ir tikai viena nedēļa. Treneru štābs uzskata, ka par kandidātiem var kļūt vien tie spēlētāji, kuri aizvada pilnu ciklu."

"Pirms pirmā mača gatavosimies divas nedēļas. Tāpēc esam pieņēmuši lēmumu, ka visi, kuriem iespējams, spēlē abus mačus. Plānojām, ka apskatīsim spēlētājus vismaz kausa pusfinālā, kur būtu redzams kā katrs gatavs," Lisko atzina, ka pirms spēles ar Zviedriju iespējams vien neliels izlases papildinājums, bet kopumā ar izlasei palīdzēs vien spēlētāji, kuri varēs aizvadītu pilnu sagatavošanās ciklu.

Taisnība vairāk ir:

  • 124

  • 37



, 2018-04-16 17:26, pirms 6 gadiem
Latvijā ir kāds sporta veids, kura federācijā nav intrigu un viss ir kārtībā?
, 2018-04-16 17:29, pirms 6 gadiem
Jau vairākus gadus, no malas skatoties, bija redzams, ka federācijai interesē tikai viens klubs - Livonia. Nu un izlase pie reizes.
Par regbija kā sporta veidu neviens tai kantorī neviens tā īsti neuztraucas.
, 2018-04-16 17:36, pirms 6 gadiem
A.S.Puškins rakstīja: Latvijā ir kāds sporta veids, kura federācijā nav intrigu un viss ir kārtībā?
skeletona...
, 2018-04-16 21:11, pirms 6 gadiem
Labs raksts.Sen tāds nav bijis.LRFprezidentam pašam būtu uz sevīm vispirms jāpaskatās,nevis citi jākritizē.Par ģērbšanos vispār nerunāsim,,,Lobēt vienu klubu arī nav smuki.Kā pats saka,laiks ir pārmaiņām,patiešām.
, 2018-04-17 09:46, pirms 6 gadiem
Zumentu Šuriks trīs-četru gadu laikā nolaidis regbiju līdz kliņķim, ja jau pats atzīst, ka iepriekšējā prezidenta Solova laikā bija uzplaukums un tik daudz komandas. varbūt vaina jāmeklē sevī, ne visos citos. prom varēs doties ar savu "zelta" autobusu!
, 2018-04-17 10:14, pirms 6 gadiem
Teksts par mēteli vnk iespārda
, 2018-04-17 11:25, pirms 6 gadiem
It kā pēc miesas uzbūves kārtīgi vīri, bet ņemas kā tirgus bābas!

Pa 20 gadiem, izskatās, ka regbija sabiedrībā nekas nav mainījies -pilnīga nesakārtotība un nekonkrētība.
, 2018-04-18 18:25, pirms 6 gadiem
Kāpēc nav variants, ka taisnība ir kaut kur pa vidu
Nav jau tā, ka Bautri visi un visu laiku "apbižo", kā arī nav tā ka Zumenti nekļūdās un ir "pūkaini".
Pirmo četru vietu ieguvējas. Foto: Juris Bērziņš Soms.

Latvijas čempionāta 1. posmā regbijā U16 jauniešiem godalgas izcīna Baldone, Eleja un "Livonia"

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta pirmajā posmā U16 jauniešiem pagājušā gada vicečempioni RK “Livonia/Rīga” spēlētāji izcīnīja trešo vietu, esot ļoti tuvu otrajai vietai, jo spraigā cīņā ar divu punktu starpību piekāpās pagājušā gada čempioniem Elejai. Par posma uzvarētājiem kļuva progresu parādījušie Baldones/ĶNSS regbisti.
Foto: Latvijas Regbija federācija
1

Latvijas regbija izlase uzvar izšķirošajā cīņā par pirmo vietu divīzijā

LETA. Latvijas vīriešu regbija izlase sestdien Jelgavā izcīnīja uzvaru un ieņēma pirmo vietu Konferences divīzijā. Latvijas regbisti izšķirošajā mačā ar 29:25 (12:14) pārspēja Dāniju.
"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.