Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija PK sākas ceturtdaļfināli

Juris Miņins
Juris Miņins

Regbija PK sākas ceturtdaļfināli
Īrijas izlases spēlētāji, Foto:AFP/Scanpix

Šodien sākas 2023. gada regbija Pasaules kausa finālturnīra otrā kārta, jeb izslēgšanas maču turnīrs un jau šajā nedēļas nogalē čempionāts būs beidzies vismaz divām komandām, kuras iepriekš tika uzskatītas par pretendentēm uz titulu.

2023. gada Pasaules kausa regbijā izšķirošo maču fāze sākas ar ceturtdaļfināliem. Izslēgšanas maču programma tiks atklāta ar Velsas un Argentīnas komandu spēli, bet sestdienas vakarā spēkiem mērosies Īrija un Jaunzēlande. Savukārt rītdienas pirmajā mačā tiksies Anglija un Fidži, bet pēdējais pusfinālists tiks noskaidrots Francijas un Dienvidāfrikas Republikas regbistu cīņā.

Kā var pamanīt, tad divi no šiem ceturtdaļfināliem izskatītos pilnīgi normāli kā visa turnīra fināls, taču izloze un vietu sadalījums ir tāds kāds tas ir un jau tagad var teikt, ka divām izlasēm 2023. gada PK noslēgsies ar fiasko.

Velsa – Argentīna (18:00)

Pirmais ceturtdaļfināls gan tāds nav, jo tajā Velsa tiksies ar Argentīnu. Grupu turnīrs abām izlasēm izvērtās dažāds. Velsas izlase uzvarēja četrās spēlēs no četrām, tajā skaitā pirmajā cīņā spēja noturēt vadību pret Fidži, kamēr Argentīna pirmajā spēlē neizmantoja iespēju pieveikt angļus, kuri teju visu maču pavadīja mazākumā, turklāt, spēlē neguva nevienu piezemējumu. Pārējās spēlēs Maikla Čeikas vīri gan uzvarēja un vietu izslēgšanas mačos nodrošināja ar pārliecinošu panākumu pret Japānu.

Kā abas komandas izskatās salīdzinājumā? Velsa ir Vorena Getlenda tipiskākā komanda – aizsardzībā balstīts regbijs - purvs, kurā oponenti "iestieg". Tikmēr paši velsieši ar ātrajiem uzbrukumiem pa malām, kuros dodas Luiss Rīzs-Zemits, Laiems Viljamss vai Džošs Adamss. Argentīnas regbijs, pilnīgi pretēji, ir gluži tāds pats kā dienvidnieku futbols – laime tiek meklēta uzbrukumā, kurš ne vienmēr tiek veidots "pēc grāmatas". Argentīnieši spēlē ļoti ekspresīvu un emocionālu regbiju, kas bieži vien viņus pašus aizved ne pa tiem ceļiem, kuros viņi vēlētos atrasties. Disciplīna, disciplīna un vēlreiz disciplīna. Tas, kas velsiešiem ir pārpārēm, tā argentīniešiem akūti trūkst.

Īrija – Jaunzēlande (22:00)

Īrijas un Jaunzēlandes mačs ir viens no diviem ceturtdaļfināliem, kurš tīri labi izskatītos arī kā visa Pasaules kausa fināls. Īri ir esošie Pasaules reitinga līderi, bet "All Blacks", lai arī šobrīd neatrodas tādā dominējošā stāvoklī kā, piemēram, 2015.-2018. gados, ir pasaules regbija zīmols pats pa sevi.

Tiesa, par īsto Jaunzēlandes spēku šajā brīdī ir ļoti grūti spriest. PK atklāšanas mačā viņi ne pārāk skaistā spēlē piekāpās Francijai (13:27), bet atlikušie trīs grupu turnīra pretendenti noteikti nevar būt par atskaites punktu komandas spēka mērīšanai, jo tā bija Namībija, Itālija un Urugvaja un šīs vienības tika sagrautas ar kopējo rezultātu 240:20. Vai šie mači bija labs treniņš (un vieta pirmā mača "kļūdu labojumam") pirms ceturtdaļfināla? To vēl redzēsim.

Īrija un ceturtdaļfināls – pasaules regbijā nav lielāka briesmu stāsta par šo kombināciju. Lai neieslīgtu lielās detaļās, stāsta būtība ir tajā, ka īri Pasaules kausa finālturnīros nekad nav pārvarējuši ceturtdaļfināla barjeru. Vai Endijs Farels būs tas, kurš šo lāstu spēs lauzt?

Īri, kā pēdējos gados ierasts, ir labi nokomplektēta komanda, viņi spēlē gudri un pareizi, viņiem uz katru oponentu jautājumu ir sava atbilde un neba tāpat vien Īrija ir planētas labākā vienība pēc "World Rugby" reitinga, taču tam nebūs absolūti nekādas nozīmes, brīdī, kad "All Blacks" būs nodejojuši savu Haku un abas vienības dosies cīņā. Īriem savs pārākums ir jāpierāda.

Te arī ir vieta nelielam atskatam pagātnē – 2019. gada ceturtdaļfinālā Īrijas pretinieki bija Jaunzēlande un tajā mačā viņi zaudēja diezgan bezcerīgi, 14:46. Laikā starp PK finālturnīriem abas komandas ir tikušās vēl četras reizes un trijos no šiem mačiem uzvaras ir tikušas Īrijai, tostarp uzvarēti ir divi pēdējie mači. Intriga ir, mača likmes ir lielas, izrāde solās būt grandioza!

Anglija – Fidži (18:00)

Svētdienas maču programma sāksies ar Anglijas un Fidži cīņu. Jāteic, ka angļu būšana ceturtdaļfinālā, lai arī komanda pārdzīvo ne tos labākos laikus, ir absolūti loģiska, paredzama un savā ziņā pat neinteresanta. Tiesa, paši mači ar angļu piedalīšanos nebija vis tik neinteresanti. Ja Japāna un Čīle tika pārspētas pārliecinoši, tad spēlē pret Argentīnu angļi var pateikties Džordžam Fordam, kurš vienatnē guva visus savas komandas punktus, tostarp realizējot vairākus diezgan trakus dropsitienus, bet spēle pret Samoā tika saukta par "kaunpilnu uzvaru", t.i., angļi spēlēja slikti, bet, tomēr, prata izmantot samoāņu kļūdas un nedisciplinētību, lai beigu beigās tiktu pie minimāla panākuma.

Fidži stāsts ir daudz interesantāks. Neapšaubāmi, talanta šai izlasei nekad nav trūcis, taču vienmēr ir trūkusi veiksme un kāda vēsa galva. Uzsākuši turnīru ar sāpīgu zaudējumu pret Velsu, fidžieši pārsteidzošā kārtā pārspēja Austrāliju, faktiski izslēdzot šo regbija vēsturisko lielvaru no cīņas par izslēgšanas mačiem. Tad sekoja panākums pret Gruziju un, lai tiktu plejofos viņiem vajadzēja izcīnīt kādu punktu pret Portugāli, kuri, godīgi sakot, par lielu spēku netika uzskatīti. Tas gan bija veltīgi, jo šoreiz Fidži piedalījās vēl vienā vēsturiskā mačā, taču tagad jau viņi bija fons citas komandas svinībām. Bonuss gan tika gūts un salinieki varēja gatavoties izslēgšanas cīņām.

Angļi ir tāli no savas labākās formas. Fidži var pārsteigt, taču viņu lielā gribēšana nereti noved pie punktiem nevis savā, bet pretinieku kontā. Šī spēle, domājams, būs stāsts par to, kura vienība pēc iespējas ilgāk un precīzāk noturēsies pie spēles plāna.

Francija – Dienvidāfrikas Republika (22:00)

Savukārt visu ceturtdaļfinālu posmu noslēgs turnīra rīkotājvalsts, Francijas, un Dienvidāfrikas Republikas spēle, kas arī tīri labi varētu izskatīties kā fināla pieteikums.

Francija, protams, ir laba komanda ne tikai šī turnīra kontekstā, bet pēdējo pāris gadu griezumā, jo, piemēram, pēdējo divu gadu Sešu nāciju čempionātā viņi ir zaudējuši tikai vienu maču. Tāpat kopš 2021. gada rudens "Les Bleus" bilance ir 25-2. Mājas stadions, kurš būs pilns ar saviem līdzjutējiem, arī ir faktors, bet te ir jādomā vai komanda izturēs šo lielo spiedienu?

Tāpat būtu ļoti pārsteidzoši, ja kāds apgalvotu, ka Francija pašlaik atrodas savā labākajā formā vai sastāvā.

Arī DĀR komandai ir sastāva problēmas un esošie Pasaules kausa turētāji mēģina pielāgoties jaunajai realitātei, taču viņu pluss, iespējams, ir augstas konkurences maču īpatsvars, jo Francijai vienīgais "nopietnais pretinieks" bija Janzēlande, kamēr DĀR cīnījās gan ar Īriju, gan Skotiju un arī Tonga, tomēr, ir konkurētspējīgāka vienība kā Urugvaja vai Namībija.

Šī spēle, iespējams, būs pats dinamiskākais, ātrākais un, varbūt, rezultatīvākais ceturtdaļfināls, jo abas komandas pieturas tieši pie šāda spēles stila. Tāpat te būs interesanti pavērot Damjena Peno sniegumu, proti, noskaidrot vai viņš savas līderpozīcijas kā labākais piezemējumu guvējs spēs uzlabot arī pret visaugstākā ranga pretiniekiem?

Kura komanda uzvarēs Īrija un Jaunzēlandes mačā?

  • 34

  • 24


  +1 [+] [-]

, 2023-10-14 11:36, pirms 7 mēnešiem
Un atkal var atkārtot ,nu jau lasītājiem ierasto teikumu-Ir klāt nedēļas nogale un klāt ir arī lielais regbijs.
Ilgi gaidītie un sagaidītie 1/4 fināli ir klāt.Tā ka līdzjūtējiem atliek tikai mājās tā ērtāk iekārtoties pie TV ekrāniem.
Es jau arī,kā ierasts,iekārtosos klubkrēslā ar tasi kafijas vienā rokā un ar cepumiem otrā.
Un pirmais 1/4 fināls plkt. 18:00,man kā Argentīnas līdzjutējam,protams visinteresantākais.
Šogad vispār sajā PK interesanti 1/4 fināla pāri sadalījusies,ka ir sanācis tā, ka cīnisies Zemes Ziemeļu puslodes izlases pret Dienvidu puslodi.Nu ļoti interesanti.

     [+] [-]

, 2023-10-14 11:47, pirms 7 mēnešiem
Būtu super, ja Īrija beidzot tiktu pusfinālā. Tas nozīmētu to, ka no tā zara finālā tiktu izlase, kas nekad nav spēlējusi finālā. Es par Franciju un Argentīnu šajā turnīrā.

  +1 [+] [-]

, 2023-10-14 11:52, pirms 7 mēnešiem
Par Argentīnas pārsteigumu un Īrijas pārliecinošu sniegumu

     [+] [-]

, 2023-10-14 12:17, pirms 7 mēnešiem
Eksperta viedoklis.
Uzvarēs Velsa, Īrija, DĀR.

     [+] [-]

, 2023-10-14 18:11, pirms 7 mēnešiem
Kādam links uz HD kvalitāti?

     [+] [-]

, 2023-10-15 08:51, pirms 7 mēnešiem
Labs raksts. Es kā vienmēr par All Blacks