Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

LRF prezidents Vents skaidro regbija izlases nedošanos uz Andoru

Ivars Bācis
Ivars Bācis

LRF prezidents Vents skaidro regbija izlases nedošanos uz Andoru
Kārlis Vents. Foto: F64.

Latvijas vīriešu regbija izlase pagājušajā nedēļā Andorā neaizvadīja paredzēto Eiropas čempionāta Konferences divīzijas maču un saņēma tehnisko zaudējumu. Latvijas Regbija federācijas prezidents Kārlis Vents skaidroja iemeslus nebraukšanai uz Andoru, minot, ka šī gada sākumā tika mainīta finansējuma kārtība Latvijas Valsts mežu piešķirtajam sporta finansējumam komandas sporta spēlēm.

Iepriekš ziņojām, ka Latvijas regbija-15 izlasei pagājušajā sestdienā viesos bija jāaizvada Eiropas čempionāta Konferences divīzijas spēle pret Andoru, taču finansiālu apsvērumu dēļ latvieši uz Andoru nedevās. Lai aizvadītu izbraukuma spēli Andorā, pietrūka apmēram 20 000 eiro.

"Šī gada sākumā ministriju līmenī tika mainīta finansējuma kārtība Latvijas Valsts mežu piešķirtajam sporta finansējumam komandas sporta spēlēm, kurš iepriekš tika administrēts caur Latvijas Komandas spēļu asociāciju. Tādēļ trīs komandu sporta spēļu federācijas – regbija, kērlinga un handbola nonāca neapskaužamā situācijā, jo saskaņā ar Latvijas Sporta federāciju padomes kritērijiem tās neiekļuva 20 prioritāro sporta veidu sarakstā. Iztrūkstošais finansējums handbola federācijai bija aptuveni 80 tūkstoši eiro, kērlinga federācijai tie bija aptuveni 60 tūkstoši, un regbija federācijai tie bija tuvu 50 tūkstošiem eiro," stāsta Latvijas Regbija federācijas prezidents Kārlis Vents.

"Katrai no federācijām šo finansējumu, bija plānots saņemt un izlietot balstoties uz iepriekš noslēgtiem starptautiskiem līgumiem un saskaņotiem spēļu kalendāriem, ko garantēja 2022.gada decembra Latvijas Nacionālās sporta padomes lēmums par 2023.gada finansējumu komandas sporta spēlēm. Tādējādi “spēles noteikumi” tika mainīti jau spēles laikā," norāda Vents.

Vadošo sporta organizāciju vadītāji (LKSSA un LSFP), kā arī IZM pārstāvji norādīja, ka 2023.gadā nevienam finansējums samazināts netiks. Pārdalot Latvijas Valsts mežu finansējumu uz prioritārajiem sporta veidiem, to budžets palielinājās, bet visiem citiem palika nemainīgs, izņemot handbolu, kērlingu un regbiju.

"No savas puses vēlos izteikt pateicību handbola un kērlinga federācijām, ar kurām kopā bijām iniciatori LSFP kritēriju pārskatīšanai un jaunām diskusijām. Kā arī izsaku pateicību IZM sporta departamenta jaunajam direktoram Vladimiram Šteinbergam par to, ka operatīvi tika risināts jautājums un rasta iespēja piešķirt finansējumu visām trim federācijām bērnu un jauniešu sporta attīstībai, kaut arī tas nekādā veidā nespēja risināt situāciju ar pieaugušo izlasēm."

Visa kontekstā ne īpaši pateicīgs bija arī Eiropas Regbija federācijas kalendārs 2023./2024. gada rudens cikls. Latvijas vīriešu R15 izlasei vienīgajai A grupā šajā rudens ciklā bija ieplānotas 3 spēles (2 izbraukuma spēles un 1 mājas spēle) – vairāk nekā citām izlasēm, kur katrai ir viena mājas spēle un viena izbraukuma spēle. Lai arī Eiropas Regbija čempionāta grupu sadalījums šogad tika noteikts pēc reģionālā principa, tomēr mūsu grupā tika ielikta Andoras izlase, kas uzliek ļoti lielus finanšu izdevumus aizvadot šo spēli izbraukumā.

"Piedaloties Pasaules Regbija federācijas kongresā (World Rugby), situācijas risināšanai tikos ar Eiropas Regbija federācijas un Andoras Regbija federācijas vadību, lai tomēr mēģinātu rast risinājumu attiecīgo spēli aizvadīt nākamā gada pavasarī. No Latvijas Regbija federācijas puses tika piedāvāti dažādi risinājumi, tomēr tika secināts, ka Andoras regbija izlasei nav iespēju pārcelt spēli uz nākamā gada pavasari, jo lielākā daļa Andoras izlases spēlētāju tajā laikā piedalās izslēgšanās spēlēs Francijas un Spānijas klubos, kas būtiski apgrūtina viņu komandas nokomplektēšanu spēlei pret Latvijas izlasi," izklāsta Kārlis Vents.

"Latvijas Regbija federācijas valde aktīvi uzrunāja dažādus iespējamos potenciālos sponsorus, taču ņemot vērā, ka tuvojas gada beigas, lielākajai daļai sponsoru un atbalstītāju finanšu līdzekļi ir ierobežoti un atbalsta budžeti sadalīti. Latvijas Regbija federācijas valde izvērtēja arī iespēju nepieciešamos līdzekļus aizņemties, taču, ņemot vērā federācijas iepriekšējo gadu pieredzi, kā arī to, ka pēc sporta nozares valsts finansējuma modeļa maiņas nav skaidrība par nākamā gada budžeta apjomu Latvijas Regbija federācijai, tad katrs aizņēmums vai atliktais maksājums var būtiski ietekmēt visu nākamā gada sezonas aktivitātes, tādējādi šis risinājums tika noraidīts. Ņemot vērā visus iepriekšminētos apstākļus, tika pieņemts lēmums uz Andoru nedoties, kas saskaņā ar līguma noteikumiem nozīmē tehnisko zaudējumu, kā arī iespējamas papildus soda sankcijas," LRF prezidents.

"Tai pat laikā mūsu mērķis paliek uzvarēt šajā apakšgrupā un kvalificēties izslēgšanas spēlēm, lai iekļūtu Eiropas Regbija federācijas augstākajā Trophy grupā. Izsaku pateicību Latvijas Regbija spēlētājiem un treneru kolektīvam par sapratni un apņemšanos nākamās spēles aizvadīt ar dubultu cīņas garu, lai iegūtu maksimālo punktu skaitu," apņēmību nezaudē Kārlis Vents.

Šonedēļ Latvijas regbija-15 izlase Konferences divīzijas A grupā aizvadīs spēli savā laukumā. Sestdien, 11. novembrī, plkst. 13:00 Zemgales Olimpiskajā centrā gaidāma spēle pret Norvēģiju. Norvēģijas izlase 2022/23 sezonā spēlēja Eiropas Čempionāta Konferences Ziemeļu divīzijā kopā ar Somiju, Dāniju un Andoru. Tur trīs spēles norvēģiem ne uzvaras, ne punktus izcīnīt neizdevās. Latvija pirms tehniskā zaudējuma pret Andoru pārspēja Somiju (46:17).

Izmantotie resursi:
rugby-latvia.lv