Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Kaunpilna uzvara – angļi spēlē slikti, taču izmoka uzvaru pret Samoa

Juris Miņins
Juris Miņins

Kaunpilna uzvara – angļi spēlē slikti, taču izmoka uzvaru pret Samoa
Foto:Reuters/Scanpix

18 : 17

Anglija - Samoa

2023. gada Pasaules kausa regbijā finālturnīrā Samoa izlase demonstrēja ļoti skaistu un rezultatīvu regbiju, taču nespēja izturēt Anglijas spiedienu un tikai spēles pēdējās minūtēs piekāpās viņiem ar 17:18.

Anglijas un Samoa cīņa, iespējams, nebija spēle, kurai tiktu pievērsta pastiprināta uzmanība, jo, godīgi sakot, samoāņi šajā turnīrā neattaisnoja uz sevi liktās cerības. Tās bija augstas, jo samoāņi šoreiz uz PK varēja pieteikt bijušos citu izlašu spēlētājus, kuri vairs tām nav nepieciešami. Neskatoties uz šādu papildinājumu, "Manu Samoa" komanda diži labāku sniegumu no ierastā nerādīja.

Anglija, gluži pretēji, lai arī tai pirms PK prognozēja smagus mačus, visas līdzšinējās spēles ir novedusi līdz uzvarošām beigām, tajā skaitā pirmo maču pret Argentīnu, kurā angļi jau pašā spēles ievadā palika mazākumā uz visu spēli.

Interesanti, ka Anglijas izlases sākumsastāvā devās Manu Tuilagi, kurš nāk no leģendārās samoāņu regbija ģimenes un ir arī dzimis šajā valstī, taču jau no agras jaunības dzīvo Anglijā un kvalificējās spēlēšanai angļu komandā kā vietējais spēlētājs. Iepriekš Tuilagi pret Samoa izlasi vēl nekad nebija spēlējis.

Pašās pirmajās minūtēs iespējas izveidot labus uzbrukumus bija abām izlasēm, taču piezemējumi pirmie guva angļi, kad Tuilagi uzbrukuma smailē izvirzīja Olijs Česums. Pēc tam Ovens Farels stājās uz realizācijas sitiena pozīciju un, ja vien komandas kapteinis būtu bumbu raidījis vārtos, tad viņš apsteigtu leģendāro Džoniju Vilkinsonu Anglijas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā, taču Farels nebija precīzs.

Precīzs nebija arī Lima Sapoaga, kurš neizmantoja izdevīgu pozīciju un labu iespēju samazināt rezultāta starpību līdz diviem punktiem. Savukārt Farels savu pirmo iespēju sist soda sitienu gan realizēja un kļuva par Anglijas izlases rekordistu.

Samoa, kuriem šī garantēti bija pēdējā spēle turnīrā, atkāpties nedomāja un viņiem vairs nebija psiholoģiskā spiediena, tāpēc "Manu Samoa" komanda spēlēja drošāk un par to tika atalgoti, jo Naidžels Ah-Vongs guva piezemējumu, bet Sapoaga rezultāta starpību samazināja līdz minimumam. Tas arī nebija viss jo samoāņi lieliem spēkiem devās uz priekšu, nedomājot par aizsardzību.

Tas, ka samoāņi prot spēlēt un spēlē skaisti, tas visu laiku bija zināms, taču viņiem ne vienmēr tas bija izdevies. Šajā gadījumā, kad spēlēt jau vajadzēja sava prieka pēc, izdevās un Naidžels Ah-Vongs notvēra ļoti tālu un precīzu piespēli ieskaites zonas beigās, prata noorientēties telpā un piespieda bumbu pie zemes.

Interesanti, ka, lai arī sešu punktu deficīts bija angļiem, spēles iniciatīva pilnībā bija Samoa izlases rokās un viņi vēl divas reizes piespieda bumbu ieskaites zonā. Tiesa, ja otrajā gadījumā Ah-Vonga trešais piezemējums sekoja pēc viņa izskriešanas ārpus laukuma, tad pirms tam Dankana Paiajas piezemējums tika anulēts pēc ļoti apšaubāma tiesneša lēmuma, kurš, turklāt, tika pieņemts jau pēc tam kā tika sists realizācijas sitiens.

Angļiem, jāteic, nesanāca nekas, tajā skaitā viņu pēdējais izmisīgais mēģinājums izraut vadību, kad puslaika beigās viņi izvēlējās iet pēc piezemējuma, ne sist sodu. Bumba tika zaudēta uz priekšu un bija redzams, ka Stīva Bortvika komanda kam tādam noteikti nebija gatava.

Otrajā puslaikā angļi jau spēlēja dzīvāku regbiju, taču punktus guva samoāņi, realizējot sodu. Tas lika angļiem iet uz priekšu un mēģināt tikt pie piezemējuma, taču Samoa spīdēja ne tikai uzbrukumā, bet arī aizsardzībā un tas noveda pie nervozas spēles un nelielām nekārtībām samoāņu ieskaites zonā, bet mirkli vēlāk netika ieskaitīts Olija Česuma otrais iespējamais piezemējums, jo tiesneši viņa darbībās saskatīja dubulto kustību.

Šajā brīdī tiesnešu loma spēles vadībā bija vēl lielāks, jo viņi atcēla vēl vienu Anglijas piezemējumu, kas sekoja pēc Maro Itodžes piespēles uz priekšu. Tiesa, lai no situācijas neaizietu pilnīgi tukšā, Ovens Farels realizēja soda sitienu. Toties, kad Farelam parādījās nākamā iespēja sist pa vārtiem viņš nenoorientējās laikā un nokavēja sitiena izdarīšanas brīdi.

Savukārt 15 minūtes pirms mača beigām samoāņi, Tumua Manu personā, nopelnīja pilnīgi nevajadzīgu un muļķīgu dzelteno kartīti (tvēriena mēģinājums pret spēlētāju, kurš atradās gaisā, bez bumbas) un tas Okeānijas reģiona komandai garantēja ārkārtīgi smagu mača izskaņu, jo angļi lieliem spēkiem devās uz priekšu, taču samoāņi spēja maču saraustīt, iegūt laiku un tādējādi neļāva Anglijas komandai uzreiz šo vairākumu izmantot.

Veterāns, 36 gadus vecais, Denijs Kērs, kurš laukumā devās uz maiņu, ātri paņēma bumbu no grupcīņas un izskrēja cauri aizsardzības līnijai, samazinot rezultāta starpību, bet Farels jau izvirzīja vadībā angļus.

Samoa komandai atlikušajā spēles daļā Samoa gan varēja atgūt spēles vadību, taču izšķirošajos momentos trīs reizes zaudēja bumbu uz priekšu, bet angļi jau nu prata novilkt laiku un, tiklīdz uz tablo tika atskaitītas 80 spēlētas minūtes, uzreiz raidīt bumbu ārpus laukuma.

Anglija svinēja panākumu, taču, ņemot vērā šīs komandas potenciālu un ambīcijas, sniegums, ko viņi demonstrēja laukumā bija nepiedodami vājš. Savukārt Samoa savas nedisciplinētības dēļ, kā jau tas ne reizi vien ir noticis, nespēja izmantot ļoti labu iespēju pārspēt kādu no lielajām izlasēm.

D apakšgrupā nu ir palikusi vairs tikai viena cīņa, taču diezgan svarīga, jo rītdien Argentīnas un Japānas mačā noskaidrosies kura no izlasēm ieņems otro vietu grupā un tiks pie iespējas spēlēs ceturtdaļfinālā.

Anglija – Samoa 18:17 (8:14)

Piezemējumi: O.Česums (9), D.Kērs (73) – N.Ah-Vongs (22, 29)
Realizācijas: O.Farels (74) - L.Sapoaga (24, 30)
Soda sitieni: O.Farels (18, 58) – L.Sapoaga (48)
Dropsitieni:

2023. gada Pasaules kauss regbijā, D apakšgrupa

#KomandaSUNZP
1.Anglija440018
2.Argentīna32019
3.Japāna32019
4.Samoa41037
5.Čīle40040

     [+] [-]

, 2023-10-07 21:04, pirms 7 mēnešiem
Vispretīgāk atņemtā uzvara ko savas dzīves laikā sportā esmu redzējis....

     [+] [-]

, 2023-10-07 21:15, pirms 7 mēnešiem
Samoa nepaveicās.Uzvara pār grandu bij tik tuvu.Samoa,sākot ar pirmā puslaika vidu,sāka demonstrēt kvalitatīvu regbiju.Bij vairākas skaistas epizodes kur Samoa spēlētāji ar kāju precīzi piespēlēja bumbu partnerim uz izdevīgu pozīciju.
Manuprāt,tas 10 min. noraidījums prieks Samoa spēles 65 min. bij izsķirīgs,kad viņi izlaida uzvaru no rokām.
Angļi izskatījās vājāki sajā spēlē ar Samoa.Vienkārsi viņiem ļoti noveicās ,ka vini apspēlēja Samoa.

     [+] [-]

, 2023-10-07 21:16, pirms 7 mēnešiem
aloizs rakstīja: Vispretīgāk atņemtā uzvara ko savas dzīves laikā sportā esmu redzējis....
Tiesnešiem, varbūt, bija kļūda pie Samoa neieskaitītā piezemējuma, taču arī Česuma piezemējums bija 50/50, t.i., tā jau bija interpretācija. Arī ieskaitot to piezemējumu nebūtu tā, ka tas būtu slikts lēmums, BET... un tas ir ĻOTI svarīgi... muļķīgu dzelteno kartīti nopelnīja kas? Pēdējās minūtēs 3x bumbu uz priekšu izlaida kas? Vairākos bumbas spērienos līdz autam nevarēja aisist kas?

Tiesneši spēli nevadīja labi, taču Samoa paši pārāk daudz kļūdījās, lai cerētu uz citu iznākumu.

     [+] [-]

, 2023-10-07 21:36, pirms 7 mēnešiem
Paskatījos vecos laikus kā 20 gadus atpakaļ Angļi spēlēja tur bija ko redzēt, skaists regbijs, a šis ir kaut kāds farss ne spēle.. šausmīgi skatītites..

     [+] [-]

, 2023-10-07 21:36, pirms 7 mēnešiem
Taču mūžsenā patiesība ir tā, ka spēle aizmirsīsies, bet rezultāts paliks...