Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Eksperti atzīst, ka finālisti bija likumsakarīgi un ka līmenis izlīdzinās

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Eksperti atzīst, ka finālisti bija likumsakarīgi un ka līmenis izlīdzinās
Čempioni Dienvidāfrikas regbisti. Foto: World rugby.

Ar Dienvidāfrikas uzvaru ārkārtīgi spraigā cīņā, pieveicot finālā Jaunzēlandi ar viena punkta pārsvaru 12:11, Francijā noslēdzies šī gada nozīmīgākais sporta notikums pasaulē – Pasaules kauss regbijā, ko Latvijas regbija līdzjutēji varēja vērot vairāk gandrīz divu mēnešu garumā Go3 Sporta kanālā, pateicoties Regbija kluba “Livonia” atbalstam sadarbībā ar Latvijas Regbija federāciju un Lietuvas Regbija federāciju. Latvijas regbija eksperti dalās ar savu vērtējumu par šo nozīmīgo turnīru.

Jānis Zuments, RK “Livonia” vadītājs. “Atskatoties uz četrgades nopietnākajiem regbija svētkiem, domāju, ka par pozitīviem pārsteigumiem bija parūpējušās tādas komandas kā Portugāle un Fidži, taču ar vairāk negatīvu pārsteigumu izcēlās Austrālija, kura pirmo reizi visu iepriekšējo PK vēsturē netika tālāk par apakšgrupu sacensībām,” savu vērtējumu iesāk Zuments.

“Lielākās vilšanās, protams, piemeklēja Francijas un Īrijas atbalstītājus, kuru favorīti jau 1/4 finālā zaudēja fināla cienīgus dueļus, attiecīgi Dienvidāfrikai un Jaunzēlandei. Ja runājam par lielo finālu, tad, protams, nevar nepieminēt pirmo sarkano kartiņu visu PK finālos, ko nopelnīja Jaunzēlandes kapteinis Keins, kā arī noteikti jāatzīmē daudzos fanos neapmierinātību raisošo TMO (Television Match Official), kuri šajā PK ir iejaukušies stipri aktīvāk nekā agrāk un noteikti ir ietekmējuši arī spēļu gaitas,” atzīmē “Livonia” vadītājs.

“Ļoti interesants liekas arī Dienvidāfrikas komandas triumfa ceļš, pēdējās trīs spēles (1/4 finālu, 1/2 finālu un finālu) uzvarot tikai ar 1 punkta pārsvaru, kas regbijā ir niecīgs pārsvars. Beigu beigās jāatzīmē, ka tieši Dienvidāfrikas komanda, kura piedalījusies mazāk Pasaules kausos kā Jaunzēlande, Austrālija, Anglija un citas regbija lielvalstis (pirmajos divos turnīros komandai tika liegta dalība valstī piekoptā aparteīda dēļ) ir ierakstījusi jaunu lappusi vēstures grāmatās, izcīnot vairāk Pasaules kausu trofejas kā jebkura cita komanda – kopā 4,” Dienvidāfrikas veikumu augsti novērtē Zuments..

Bijušais Latvijas izlases galvenais treneris un Valmieras “Fēnikss” galvenais treneris Kristaps Staņa. “Varbūt ekspertu vērtējumā tas nav pats labākais PK vēsturē, par ko daudz tika runāts pirms finālspēļu kārtas. Par labāko tiek uzskatīts tas, kas pirms četriem gadiem notika Japānā. Es domāju, ka emocijām nedaudz jānosēžas, un arī šis PK paliks atmiņā kā viens no grandiozākajiem notikumiem regbija PK un arī regbija vēsturē,” stāsta Kristaps Staņa.

“Ceturtdaļfinālā mūs sagaidīja visintriģējošākās cīņas no visas finālsērijas – gan Dienvidāfrika pret Franciju, gan Jaunzēlande pret Īriju. Iepriekš bija skaidrs, ka šajā četriniekā izkristalizēsies galvenie finālisti. Argentīna-Velsa un Anglija-Fidži tā jau bija vairāk tāda cīņa, kurš varēs sastādīt kompāniju iepriekšminētajiem favorītiem pusfinālā. Anglija izdarīja ļoti daudz, lai tiktu pusfinālā un gandrīz arī finālā, jo viņi pusfinālā piekāpās nākamajiem čempioniem tikai par vienu punktu,” atzīmē Staņa.

“Arī tiek runāts par to, vai grupas tika sadalītas pareizi. Tai pat laikā jāņem vērā, ka Dienvidāfrika “izgāja cauri” visām vadošajām jeb Top komandām, piekāpjoties tikai apakšgrupas spēlē Īrijai. Pārējās visas spēles viņi uzvarēja, proti, gan Franciju ceturtdaļfinālā, Angliju pusfinālā un Jaunzēlandi finālā. Apakšgrupā spēlēja pret Skotiju, uzvarot šo komandu. Tā kā, iespējams, šis ir visgrūtāk, vissmagāk izcīnītais Pasaules kauss regbija vēsturē,” uzsver “Fēnikss” galvenais treneris.

“Pusfināla cīņās Dienvidāfrika pret Angliju bija ļoti cieša spēle ar smagu cīņu par to, kurš nokļūs finālā. Dienvidāfrika atrada šo iespēju tikt tur, esot par vienu punktu priekšā pašā spēles izšķirošajā nogrieznī. Spēlē par trešo vietu Argentīna nespēja parādīt savu labāko un augstākās raudzes sniegumu, tāpēc Anglija godam izcīnīja trešo vietu, kas Anglijas atbalstītājiem nāk kā tāds “svaigs gaisa malks”, jo lielas cerības uz savu komandu viņi pirms PK, godīgi sakot, nemaz nelika,” pauž regbija speciālists.

“Finālā Dienvidāfrika pret Jaunzēlandi bija viss, ko regbija līdzjutēji, īpašie tie, kas seko regbijam ilgāku laiku un pazīst izlases un viņu spēlēto regbiju, ļoti gaidīja. Laika apstākļi ieviesa nelielas korekcijas, un tā arī ir viena no lietām, kas jāņem vērā. Lai izcīnītu Pasaules kausu, tev ir jābūt diezgan lielai veiksmei, kam jāseko visās spēlēs. Dienvidāfrikai šie laika apstākļi nāca vairāk par labu nekā Jaunzēlandei. Dienvidāfrika atrada vairāk sevī spēku noturēt šo savu minimālo pārsvaru. Un šis pārsvars viens punkts varēja izšķirties dažādos spēles brīžos, ne tikai pēdējās sekundēs, bet arī spēles vidus nogrieznī, kad Jaunzēlande netrāpīja vienu soda sitienu pa vārtiem. Un arī situācijā, kur Jaunzēlande varēja sist soda sitienu pa vārtiem, bet izvēlējās iet uz piezemējumu caur auta koridori. Tas viss ir, par ko var spēlētāji un treneri runāt, apspriest, bet mums tas bija liels šovs, kurā pārāka šoreiz bija Dienvidāfrika,” skaidro bijušais Latvijas izlases galvenais treneris.

“Kopumā šis PK bija aizraujošs un interesants. Tas, kā komandas bija sadalītas pa grupām, radīja papildu intrigu, kas mums deva iespēju vērot ļoti jaudīgas un smagas cīņas visā PK norises gaitā. Dažkārt, ja grupas ir sadalītas daudz līdzīgākas, tad Top komandas “izpeld” tur cauri, un mēs grupas spēles tā īsti nepamanām. Tagad grupas spēles ļoti daudz ko izšķīra, un līdz pat pēdējai grupu spēlei bija iespējas izmaiņām izslēgšanas kārtai. Ceturtdaļfināli ārkārtīgi aizraujoši, pusfināli arī, piemēram, bija aizraujoši vērot Anglijas un Dienvidāfrika spēli, un, protams, arī fināli bija ļoti interesanti, kā pats galvenais notikums šajā turnīrā,” vērtē Kristaps Staņa.

“Tiesāšana šajā PK “ķērās” dažādu iemeslu dēļ. Nevarētu teikt, ka tiesneši darīja kaut ko nepareizi. Viss bija pareizi. Vienkārši nāk klāt tas milzīgais sociālo tīklu spiediens, ar ko nākas saskarties ne tika spēlētājiem un treneriem, bet arī tiesnešiem. Regbija pasaulei ir jāiemācās sadzīvot šajā plašajā un ātras informācijas apmaiņas telpā, kā arī jāiemācās, kā reaģēt uz šīm situācijām un kā spēt novērtēt to ieguldījumu, ko šie cilvēki dod laukumā. Es šeit runāju par tiesnešiem,” norāda Staņa. “Attiecībā uz kartītēm, kas tika piešķirtas PK fināldaļā, tad viss atbilst regbija noteikumiem. Es domāju, ka tiesneši var uzsist sev uz pleca, jo finālā viņi aizvadīja ļoti smagu spēli, kurā viņi pieņēma pareizos lēmumus. Kā zemāka līmeņa regbija sacensībās ir runāts, ka, ja spēlētāji pieļauj daudzas kļūdas, tad ar ko lai tiesnesis atšķirtos. Viņam arī ir cilvēciskas īpašības, viņš arī ir tikai cilvēks, un, pat ja kāda kļūda tiek pieļauta, tad tā ir daļa no mūsu sporta. Šie ir labākie tiesneši, kādi pasaulē ir pieejami. Godīgi sakot, arī komandu un treneru reakcijas atbilda augstākajiem standartiem. Visi ļoti labi saprot, ka tā ir spēles daļa,” skaidro Kristaps, kurš noslēgumā apsveic Dienvidāfriku ar uzvaru, ar fantastisku sniegumu.

“Šī ir pasaules labākā komanda vismaz uz nākamajiem četriem gadiem. Pēc vairākiem gadiem atskatoties atpakaļ, šis būs viens no Top sastāviem pasaules regbija vēsturē vispār. Viņi nerādīja pašu skatāmāko regbiju, bet tas ir regbijs, ar ko uzvar Pasaules kausu. Gan Francija, gan Īrija, kuras bija ļoti gatavas šim PK un ļoti cerēja iekļūt finālā, tās apstājās jau ceturtdaļfinālā, un uzvarēja labākā komanda, kāda šobrīd ir. Es ceru, ka jauniešus aizraus šis PK un regbijs turpinās augt un attīstīties. Šis sporta veids ir pelnījis stabilu vietu Latvijas Sporta arēnā.”

RK “Livonia” treneris Mārcis Rullis. “Grūti spriest, vai likumsakarīgs iznākums šim PK regbijā, jo Dienvidāfrika pēdējās trīs spēles uzvarēja ar viena punkta pārsvaru, kas ir ļoti interesanti. Uzskatu, ka komandu spēki ir izlīdzinājušies PK, kaut vai Portugāles uzvara, Gruzijas labā spēle. Patika gruzīnu spēle. Angļi arī labi spēlēja, drusciņu pietrūka,” stāsta Mārcis Rullis.

“Ar interesei noteikti jāgaida nākamais PK, jo pasaules regbijs vadošo komandu līmenī ir strauji izlīdzinājies, jo nav tā kā agrāk, ka bija lielas sagrāves. Protams, arī šajā čempionātā neiztika bez sagrāvēm, bet regbijs paliek interesantāks. Vienīgi ļoti daudz dzelteno kartiņu. Tas laikam liecina par to, ka regbijs ir palicis vēl daudz fiziski spēcīgāks, ātrumi lielāki, kontakti sāpīgāki, un tāpēc tā tiesāšana ir palikusi striktāka. Tiesneši pievērš lielāku uzmanību tieši galvas rajona kontaktiem un, par to nedomājot, soda spēlētājus,” atzīmē regbija un bobsleja speciālists.

“Domāju, ka finālā tikās divas labākās komandas. Manuprāt, tas nebija pārsteigums, ka finālā tikās Dienvidāfrika un Jaunzēlande. Vienai paveicās vairāk, otrai mazāk. Spēli kontrolēja Jaunzēlande, bet tā sarkanā kartiņa liedza viņiem šoreiz uzvarēt PK,” uzskata “Livonia” treneris Rullis.