Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Eiropas regbija grandi nepārvar Čempionu kausa ceturtdaļfinālus

Eiropas regbija grandi nepārvar Čempionu kausa ceturtdaļfinālus
Parīzes "Racing 92" pēc uzvaras pār Klermonu
Foto: AFP/Scanpix

Šodien noslēdzās Eiropas regbija Čempionu kausa ceturtdaļfinālu mači, pēc kuriem kļuva zināms, ka no tālākās cīņas par titulu ir izstājušās tādas komandas kā Tulona, Klermona un Londonas "Saracens".

Čempionu kauss regbijā ir prestižākais starptautiskais klubu čempionāts Eiropā un to var salīdzināt ar futbola Čempionu līgu, tāpēc saprotams, ka tajā spēlē arī visas vadošās Eiropas regbija komandas. Tiesa, šajā sezonā lielākajai daļai no tām starti starptautiskajā arēnā ir beigušies.

Par vienu no ceturtdaļfinālu galvenajiem mačiem var saukt divu Francijas komandu, Klermonas un Parīzes "Racing 92" cīņu, jo tā solījās būt gana principiāla divu elites komandu cīņa. Šo spēli gan daudzi regbija līdzjutēji un eksperti gaidīja ar divējādām izjūtām, proti, no vienas puses tajā cīnījās divas komandas, kas iepriekšējās sezonās pretendēja uz visaugstākajām vietām un arī šogad abas ir gana veiksmīgi spēlējušas Eirokausos, bet no otras – Klermona šogad Francijas čempionātā spēlē pavisam ne tā kā no viņiem gaida un izkrišanas zona viņiem ir tuvāk nekā ierastās pirmās vietas, kamēr "Racing 92" ir Top 14 turnīra vicelīderi.

Spēles ievadā mājnieki, klermonieši, lieliem spēkiem devās uz priekšu un drīz vien bija iespieduši Parīzes komandu viņu aizsardzības zonā, taču kaut vai pie viena piezemējuma viņiem neizdevās tikt, tā vietā Morgans Para, izmantojot "Racing 92" noteikumu pārkāpumus, realizēja trīs soda sitienus, panākot 9:0 par labu Klermonai.

Tiesa, "Racing 92", sapratuši, ka uz Eiropas skatuves Klermona šosezon ir pilnīgi cita komanda kā tā, kas spēlē Francijas čempionātā, sāka rīkoties un tika atalgoti – lai arī viņu pirmais piezemējums netika ieskaitīts, drīz vien pēc tā Marks Andro veica lielisku reidu pāri pus laukumam, atdeva piespēli Leonem Nakaravam, kurš tad arī piezemēja bumbu, kas ļāva samazināt rezultāta starpību līdz 7:9.

Klermona gan, ne mazāk skaistā veidā, drīz vien atspēlējās, kad no pozicionālā uzbrukuma Morgans Para prata izveidot ātro, ar tālu piespēli atrodot Pīteru Bethemu, kurš guva piecus punktus. Jāpiebilst gan, ka pārtraukumā komandas devās pie rezultāta 14:13, jo Para nespēja raidīt bumbu no realizācijas sitiena, bet jau puslaika kompensācijas laikā Maksims Mašeno realizēja sodu, ko parīzieši bija nopelnījuši pēc ilga pozicionālā uzbrukuma.

Jāsaka, ka otrā puslaika ievads gan bija mazliet savādāks nekā pirmais puslaiks, jo spēle izlīdzinājās un vairs nebija vērojams mājnieku nospiedošs pārsvars, tā vietā abas komandas uzbruka vienlīdz aktīvi un abas arī vienādi guva punktus – realizējot pa soda sitienam.

Šādā formā spēle arī ritēja līdz pat otrā puslaika vidum, kad "Racing 92" vienā no epizodēm, kas, jāatzīst, bija ļoti strīdīga, izvirzīja uzbrukuma smailē Marku Andro, kura piezemējumu arī ieskaitīja, neskatoties uz to, ka video atkārtojumā bija skaidri redzama piespēle uz priekšu, kas regbijā, kā zināms, nav atļauta.

Iespējams, ka pārāk sabēdājušies par šo epizodi, bet drīz pēc tam klermonieši zaudēja arī otru piezemējumu, kad bumbu ieskaites zonā nogādāja tikko uz maiņu uznākušais Boriss Palū. Tas, jāsaka, arī izšķīra mača likteni, jo, lai arī mājnieki gan uzbruka, gan arī bija nogādājuši bumbu ieskaites zonā, tas viss nedeva rezultātu, jo uzbrukumi aprāvās pusceļā, bet piezemējums netika ieskaitīts, jo pirms tam mača līnijtiesnesis bija pamanījis bumbas kustību uz priekšu.

Līdz ar to Klermona, kas pagājušajā sezonā spēlēja Čempionu kausa finālā, ir noslēgusi savu dalību 2017./2018. gada turnīrā. Tās gan nav visas bēdīgās ziņas dzelten-zilajiem, jo līdz ar šo zaudējumu viņi, visdrīzāk, ir zaudējuši vietu nākamā gada Čempionu kausa izcīņā, jo tajā no Francijas ir pārstāvētas sešas labākās komandas, proti, play-off dalībnieces, bet Klermonu no šīs zonas šķir 16 punkti, bet līdz čempionāta beigām ir palikušas vairs tikai četras kārtas, kas nozīmē, ka viņiem ir jāuzvar visi savi mači un jācer uz fatālām konkurentu neveiksmēm.

Tāpat jāpiebilst, ka no tālākās cīņas par titulu ir izstājusies Tulonas komanda, kas ar 19:20 atzina Mansteras pārākumu. Tuloniešiem nepalīdzēja pat Krisa Eštona kārtējais piezemējums, jo Aiens Kītlijs, četras minūtes pirms spēles beigām, bija precīzs realizācijas sitienā un tas arī deva Īrijas komandai vietu pusfinālā.

Visbeidzot Londonas "Saracens" ar 19:30 izbraukumā atzina Leinsteras komandas pārākumu. Īri jau no spēles sākuma izvirzījās vadībā un neatdeva mača vadības grožus līdz pat pēdējai minūtei, lai gan spēles izskaņā viņi spēlēja mazākumā.

Līdz ar to ir izveidojusies situācija, ka 2018. gada Čempionu kausa pusfinālos spēlēs tikai viena komanda, kas pēdējās piecās sezonās ir spējusi iekļūt finālā, t.i., Parīzes "Racing 92". Savukārt Leinsterai ir visas iespējas atkārtot 2011. vai 2012. gada panākumus, kad viņi uzvarēja tolaik vēl par "Heiniken Cup" dēvētajā turnīrā.

Eiropas regbija Čempionu kauss, ceturtdaļfināli

MājniekiViesiRezultāts
"Scarlets"Larošela29:17
MansteraTulona20:19
Klermona"Racing 92"17:28
Leinstera"Saracens"30:19

Izmantotie resursi:
Champions Cup Live : European Rugby Champions...


Pirmo četru vietu ieguvējas. Foto: Juris Bērziņš Soms.

Latvijas čempionāta 1. posmā regbijā U16 jauniešiem godalgas izcīna Baldone, Eleja un "Livonia"

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta pirmajā posmā U16 jauniešiem pagājušā gada vicečempioni RK “Livonia/Rīga” spēlētāji izcīnīja trešo vietu, esot ļoti tuvu otrajai vietai, jo spraigā cīņā ar divu punktu starpību piekāpās pagājušā gada čempioniem Elejai. Par posma uzvarētājiem kļuva progresu parādījušie Baldones/ĶNSS regbisti.
Foto: Latvijas Regbija federācija
1

Latvijas regbija izlase uzvar izšķirošajā cīņā par pirmo vietu divīzijā

LETA. Latvijas vīriešu regbija izlase sestdien Jelgavā izcīnīja uzvaru un ieņēma pirmo vietu Konferences divīzijā. Latvijas regbisti izšķirošajā mačā ar 29:25 (12:14) pārspēja Dāniju.
"Livonia" (dzeltenie) spēle pret Eleju par 1. vietu U14, kur ar 5:2 uzvarēja livonieši. Foto: Juris Bērziņš-Soms

Ar "Livonia", "Mītava" un Elejas uzvarām sācies Latvijas čempionāts regbijā jauniešiem

Pirms dažām dienām ar pirmo posmu sākās 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā trijām jaunākajām jauniešu vecuma grupām, kur ar uzvarām izcēlās RK “Livonia” U14 grupā, RK “Mītava” U12 grupā un Eleja U10 grupā.